Maş Fasulyesi çimlendirme
2 Eklenti(ler)
Filizlendirmeyi deniyorum. Her bakliyat gibi suda beklettim.
İlk bekletmede, hala su almayanları ayırdım ki, homojen bir yapısı olsun. Görünenler, ikinci suda bekletmede, hala direnenler :) Onları 3. kez suda tutmaya devam ediyorum. Bakacağız; el mi yaman, bey mi yaman :) Eklenti 61913 Eklenti 61914 |
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Sn Malina geçtiğimiz yaz bende denemiştim. Çok fazla çoğalmıştı. Sizin gibi suda beklettikten sonra sabah ve akşam sudan geçirerek üzerine bir bez örtüp nemli bırakıp 3 günde ancak tam çimlenmişlerdi. Sonra dolaba kaldırıp kısa sürede tüketmeye çalışmıştım.
|
Maşı Malatya'lı bir komşum sayesinde tanıdım. Pişirmeyi hiç denemedim.
Sayın Malina, maşı çimlendirerek salata olarak mı tüketeceksiniz? |
Tek seçenek o sanırım...
Nasıl olacak diye denemekteyim. :) |
Sayın malina, soya oluyor ise maş ta olur gibi yine de sonucu öğrenip deneyeyim diyorum.
|
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Kendi özgün yorumuma göre çimlenmiş taze pişmeden yenecek bu tür salata yemeklerinde biyotik bir güç vardır. büyümenin en kuvvetli başlangıç etkinliği bu devrede olsa gerek. Aslında uzmanlarca bu evredeki besinlerin her yönü ile incelenmesi gerekir.
|
Sağlığa Faydalı Filizler (Mikro filiz yetiştirme)
Filizleri yenen tohumlar...
Bu tohumlardan çıkan filizlerin sadece mineral değil birer vitamin deposu ve olgun hallerinden daha faydalılar. Kanseri önlediği ve kanserle savaşta kullanıldıkları bilimsel olarak kanıtlanmış. 1. Yonca (Alfalfa) (Medicago sativa) (Organik) 2. Brokoli (Broccoli) (Brassica oleracea var. botrytis) (Organik) 3. Çayır Üçgülü (Red Clover) (Trifolium pratense) (Organik) 4. Çemenotu (Fenugreek) (Trigonella foenum graecum) İlgili diğer forum konuları: Soya fasulyesi çimlendirme (Soya filizi) Buğday çimi üretimi http://www.agaclar.net/forum/bitkile...imiz/39786.htm |
2 Eklenti(ler)
Yonca (Alfalfa) Nedir?
Derin kök sistemi sayesinde en derindeki minareller bile yüzeye taşıyabildiği için Arapça’da “bitkilerin babası” anlamına gelir. 6. yüzyıldan beri Çinliler tarafından ilaç niyetine kullanılmaktadır. Protein, Vitamin A, B1, B6, C, E ve K açısından zengindir. Ayrıca yine vücüt için gerekli olan iz elementleri içerir. Kalsiyum, potasyum, karoten, demir ve çinko açısından zengindir. Yonca (Alfalfa) Filizinin Faydaları 1. Böbrek ve böbrek taşı sorunlarının tedavisinde 2. Güçlü ve sağlıklı kemikler ve zinde bir beden için 3. Bağışlık sisteminin güçlendirilmesinde 4. Kanın ve karaciğerin temizlenmesinde 5. Kolestrolun düşürülmesinde 6. Felç vakalarının önlenmesinde 7. Çinko içeriği sayesinde saç dökülmesi sorununun tedavisinde yonca (alfalfa) filizleri kullanılmaktadır. DİKKAT Aşırı tüketilmemelidir. Hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Eklenti 122534 Eklenti 122535 |
1 Eklenti(ler)
|
Filizken koparmayıp yetiştirirseniz resindeki gibi küçük bir Alfafa çalınız olur. Yetişkin yaprakları da Alfafa hapı yapımında kullanılmaktadır. Ancak bildiğim kadarıyla Alfafa bir yonca türü değildir. Zaten farklı bitki türlerinden gelmekteler. Alfafa (Medicago sativa), Yonca (Trifolium pratense).
|
|
Bu bizim köyde çok var. Biz yonca olarak biliriz.
Sn. Denizakvaryumu aynı bitki değil mi? |
1 Eklenti(ler)
Benim incelediğim kaynaklardan biri olan http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa 'ya göre ise "alfafa" pembe çiçekleri sayesinde Kırmızı Yonca'ya (Trifloium Pretense/Red Clover) benzemekte. Anladığım kadarıyla Türkiye'de bu bitki "Alfafa" olarak değilde "Yonca" olarak bilindiği için tr.wikipedia.org 'da bu adla verilmiş. Bir İngilizce-Turkçe sözlükte "kaba yonca" olarak anlamı verilmiş. Erzurum'dan bir üretici ile konuştum. "Medicago sativa" nın 4yapraklı olduğunu söyledi.
Kırmızı Yonca (Red Clover) 'nın latince adını (Trifolium pratense) incelersek şu bilgiye ulaşabiliriz. Latince "Tri=üç, "Folium=yaprak" anlamına gelmekte. Yani bu bitkide yapraklar 3'lü gruplar halinde çıkıyor. "Clover" Türkçe'de yonca anlamına gelse de bu bitki Türkçe'ye "Çayır Üçgülü" olarak çevrilmiş. Daha anlaşılır olmak için bitki isimlerini gözden geçireceğim. İlginize teşekkürler. Eklenti 122692 |
2 Eklenti(ler)
Sağlığa Faydalı Filiz Tohumları
2. Brokoli (Broccoli) (Brassica oleracea var. botrytis) (Organik) Brokoli Brokoli filizleri oldukça besleyici ve yararlıdır. Diğer filizler gibi vitamin ve mineral açısından zengindirler. Buna karşın yağ ve kalori açısından fakirdirler. Lifli oldukları için sindirim sisteminde tembelliğe izin vermezler. Brokoli filizlerinin yetişkin brokoli bitkisine göre kanserle mücadelede 10 ila 100 kat daha yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Brokoli filizleri vücudun ilaç, tarım ilacı ve tosinlerden kendini korumasına da yardımcı olur. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Eklenti 122723 Eklenti 122724 |
1 Eklenti(ler)
SAĞLIĞA FAYDALI FİLİZ TOHUMLARI
3. Çayır Üçgülü (Red Clover) (Trifolium pratense) (Organik) Tadı Alfalfa'yı andırır. Buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Filizleri çok faydalıdır. Brokoli gibi kanser tedavisinde kullanılmaktadır (Göğüs kanseri hariç) . Kanı temizler, solunum yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Akciğerlerin mukusta kurtulmasına yardım eder. Karaciğeri temizler. Egzema ve kızartı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de Çayır Üçgülü kullanılmaktadır. Çayır Üçgülü kalsiyum, magnezyum, niacin, fosfor, potasyum, tiamin ve Vitamin C açısından zengindir. DİKKAT Aşırı tüketilmemelidir. Hamile bayanlar kullanmamalıdır. Çocuklar uzun süre tüketmemelidir. Eklenti 123419 |
2 Eklenti(ler)
SAĞLIĞA FAYDALI FİLİZ TOHUMLARI
4. Çemenotu (Fenugreek) (Trigonella foenum graecum) Sarmısağın kardeş bitkisidir. Sağlığa faydası yıllardır bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azlatır. Kanı temizler. Bronşit, astım, zaatüre, sinüzit tedavilerinde yardımcıdır. Çemenotunun emziren annelerin sütünü arttırdığı bilnmektedir. Ancak hamile bayanlar tarafından tüketilmemelidir. Fenugreek filizleri vitamin A, B1, B2, B5, D, demir, fosfor, niasin açısından zengindir. DİKKAT Aşırı tüketilmemelidir. Hamile bayanlar kullanmamalıdır. Eklenti 123422 Eklenti 123423 |
4 Eklenti(ler)
Sağlığa faydalı filizlerini bizzat denemek istedim. Çok çabuk filizleniyorlar. Fırça gibi çıktılar. Ağzı kapaklı peynir kaplarına bir miktar steril tohum toprağı-perlit karışımı koydum ve nemlendirdim. Tohumları her bölgeye eşit olarak yaydım. Tohumları da nemlendirdim ve üzerine ince bir toprak tabakası daha serdim. Nemlendirme işlemini tekrarlayarak kapakları kapattım. Kapların kapaklı olması sera etkisi yarattı. Nem içeride kaldı ve tohumlar hemen çimlendi.
Brokoli Tohumları Eklenti 129021 Çemenotu Tohumları Eklenti 129022 Çayır Üçgül Tohumları Eklenti 129023 Yonca (Alfalfa) Tohumları Eklenti 129024 |
5 Eklenti(ler)
|
Ben maş fasulyesinden filiz üretiyorum.Besleme değerinin oldukça yükselmesi yanında salatalara ve sandöviçlere kattağı lezzeti bahsetmeye ve çim üretmeyi denemeye değer..
|
Resimlerde gördüğünüz filizlerin hasatını yaptım. Lezzetleri değişik ama en önemlisi besleyici olmaları.
|
Brokoli çiminin gerçekten de brokolinin kendisinden 50 kat fazla antioksidan içerdiği söyleniyor. Ancak çimlendirmek için toprak gerekmiyor. Süzgeç türü bir kaba koyup her 12 saatte bir bol su ile durulamak gerekiyormuş. Aşağıdaki video oldukça öğretici.
Brokoli Çimlendirme |
Başka bir yöntem de kavanoz yöntemi. Kavanoza tohumları koyup nemlendiriyorsunuz. Kapağını kapalı tutuyorsunuz.Arada bir açıp havalandırıyorsunuz. Kavanoz nemi ve suyu tutuğuğu için sera etkisi yaratıyor ve tohumlar çimlenip serpiliyor. Video için teşekkürler.
|
Buğday çimi gibi dipten 5 cm yukardan kessek yeniden çıkarlar mı?
Mesela brokoliler? |
Ben denemedim. Bunlar tek tohum keseciğinden çıkan filizler. Eğer köklerde kardeşlenme olursa dipten yeni filizler çıkar. Aksi takdirde her seferinde yeniden tohum ekimi yapmak gerek.
|
Alıntı:
|
başka tohumlardan da olurmu mesela yeşil mercimek olurmu?
|
mercimek ekip filizlendirmeyin tadı acı ve yenecek gibi degil.tadı berbat ...
|
aklıma birşey geldi okurken. steril toprak mikrodalgaya koyarak yapılabilir mi diyeceğim ama faydalı mikroorganizmalarda ölür sanırım. en iyisi su kullanmak bunda sanırım..
|
Mikro filiz yetiştirmek
2 Eklenti(ler)
Son günlerde mikro filizlerin faydalarını okudukça ve ev ortamında kolayca üretilebileceğine aklımın yatmasıyla işe ilk olarak "Ayçekirdeği Filizi" ile başlamak istedim.
Ayçekirdeklerini 24 saat suda bıraktıktan sonra süzerek bir kavanoz içersine aldım. Güneş almayacak şekilde dolap içersinde karanlık bir ortamda beklettim. Hergün yıkayıp tekrar süzerek nemli kalmalarına dikkat ettim. 3-4 gün sonra çekirdek filizleri çıkmaya başladığında onları toprakla buluşturarak üzerlerini kapak olacak şekilde toprakla kapattım. Toprağı ıslak olmayacak şekilde fakat hep nemli tutmaya çalıştım. Ayçekirdekleri çok çabuk toprağı delerek güneşle buluşmak için yarışmaya başladılar. Sonuçta tadı da çok lezzetli olan "Ayçekirdeği Filizi" yemeye hazır... Tohumdan sofraya gelmesi çok çabuk, yaklaşık 12 gün sürüyor. Salatalarda, sandviçlerde, tek başına atıştırmalık olarak bile kullanıyoruz. Birçok şekilde tüketilebilecek lezzetli bir ürün. Başka tohumlarla filiz üreten arkadaşlar bilgi ve tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Eklenti 619287 Eklenti 619288 |
Güzel bir teknik acaba başka hangi türlerde uygulanabiliyor.
|
Bildiğim kadarıyla yenilebilecek her tohum filizlendirilerek tüketilebilir. Mesela ticari olarak marketlerde Soya Filizi satışı yapılıyor.
|
Alıntı:
|
Biçip üst kısmını mı yiyorsunuz, kökleyip köklerini atıp mı tüketiyorsunuz?
|
Alıntı:
|
Hamburger kutularina toprak koyup tohumlari ekin, bir gun oncesinden islatilmis olsunlar, kutunun kapagini kapatin ve 4-5 gun isik almasinlar, spray seklinde sulayin. Kutunun kapaginini dorduncu gun acin, tam acmayin birakin buyuyen yesillik uzerinde agirlik yapsin ve yesillikler kendileri kapagi kaldirsin. Bu agirlik sayesinde ip inceliginde olmayacaklar ve isik fazla alinmadigindan zurafa gibi uzamayacaklar. Gubre vermeyin.
Marul, kirmizi turp, beyaz turp, hardal otu, aycicegi, feslegen, maydoniz, tere, roka ekebilirsiniz. Makasla keserek toplayin, kap bosalinca tekrar ekin. Denediklerinizden hosunuza gidenleri karisik eker ve 3 gunde bir bir kap ekerseniz, hicbir zaman bitmeyece her istediginizde toplayabileceksiniz. |
Alıntı:
Marketlerde kasapların kullandığı köpük tabaklarda da olabilir o zaman. Hem temin etmesi de kolay olur. Üzerlerine ağırlığın da ne için konulduğunu öğrenmek iyi oldu. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024