agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler ve Sağlığımız (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/)
-   -   Sağlığa Faydalı Filizler (Mikro filiz yetiştirme) (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/18883.htm)

malina 07-02-2009 18:50

Maş Fasulyesi çimlendirme
 
2 Eklenti(ler)
Filizlendirmeyi deniyorum. Her bakliyat gibi suda beklettim.

İlk bekletmede, hala su almayanları ayırdım ki, homojen bir yapısı olsun.
Görünenler, ikinci suda bekletmede, hala direnenler :)
Onları 3. kez suda tutmaya devam ediyorum. Bakacağız; el mi yaman, bey mi yaman :)

Eklenti 61913

Eklenti 61914

malina 07-02-2009 18:52

2 Eklenti(ler)
Eklenti 61915

Eklenti 61916

Maş Fasulyesinin, ıslatmadan 24 saat sonraki çimlenme durumu...

malina 07-02-2009 18:53

2 Eklenti(ler)
Eklenti 61917

Eklenti 61918

48 saat sonraki çimlenme durumu

feriha 07-02-2009 20:20

Sn Malina geçtiğimiz yaz bende denemiştim. Çok fazla çoğalmıştı. Sizin gibi suda beklettikten sonra sabah ve akşam sudan geçirerek üzerine bir bez örtüp nemli bırakıp 3 günde ancak tam çimlenmişlerdi. Sonra dolaba kaldırıp kısa sürede tüketmeye çalışmıştım.

eylems 08-02-2009 09:09

Maşı Malatya'lı bir komşum sayesinde tanıdım. Pişirmeyi hiç denemedim.
Sayın Malina, maşı çimlendirerek salata olarak mı tüketeceksiniz?

malina 08-02-2009 11:01

Tek seçenek o sanırım...

Nasıl olacak diye denemekteyim. :)

eylems 08-02-2009 11:06

Sayın malina, soya oluyor ise maş ta olur gibi yine de sonucu öğrenip deneyeyim diyorum.

malina 09-02-2009 14:30

2 Eklenti(ler)
3. gün

Eklenti 62165

Eklenti 62166

malina 09-02-2009 14:31

2 Eklenti(ler)
4. gün


Eklenti 62167

Eklenti 62168

nariçi 09-02-2009 16:53

Kendi özgün yorumuma göre çimlenmiş taze pişmeden yenecek bu tür salata yemeklerinde biyotik bir güç vardır. büyümenin en kuvvetli başlangıç etkinliği bu devrede olsa gerek. Aslında uzmanlarca bu evredeki besinlerin her yönü ile incelenmesi gerekir.

Douglas Fir 20-01-2010 14:48

Sağlığa Faydalı Filizler (Mikro filiz yetiştirme)
 
Filizleri yenen tohumlar...

Bu tohumlardan çıkan filizlerin sadece mineral değil birer vitamin deposu ve olgun hallerinden daha faydalılar. Kanseri önlediği ve kanserle savaşta kullanıldıkları bilimsel olarak kanıtlanmış.

1. Yonca (Alfalfa) (Medicago sativa) (Organik)
2. Brokoli (Broccoli) (Brassica oleracea var. botrytis) (Organik)
3. Çayır Üçgülü (Red Clover) (Trifolium pratense) (Organik)
4. Çemenotu (Fenugreek) (Trigonella foenum graecum)


İlgili diğer forum konuları:

Soya fasulyesi çimlendirme (Soya filizi)
Buğday çimi üretimi
http://www.agaclar.net/forum/bitkile...imiz/39786.htm

Douglas Fir 20-01-2010 14:57

2 Eklenti(ler)
Yonca (Alfalfa) Nedir?

Derin kök sistemi sayesinde en derindeki minareller bile yüzeye taşıyabildiği için Arapça’da “bitkilerin babası” anlamına gelir. 6. yüzyıldan beri Çinliler tarafından ilaç niyetine kullanılmaktadır.

Protein, Vitamin A, B1, B6, C, E ve K açısından zengindir. Ayrıca yine vücüt için gerekli olan iz elementleri içerir. Kalsiyum, potasyum, karoten, demir ve çinko açısından zengindir.

Yonca (Alfalfa) Filizinin Faydaları

1. Böbrek ve böbrek taşı sorunlarının tedavisinde
2. Güçlü ve sağlıklı kemikler ve zinde bir beden için
3. Bağışlık sisteminin güçlendirilmesinde
4. Kanın ve karaciğerin temizlenmesinde
5. Kolestrolun düşürülmesinde
6. Felç vakalarının önlenmesinde
7. Çinko içeriği sayesinde saç dökülmesi sorununun tedavisinde

yonca (alfalfa) filizleri kullanılmaktadır.

DİKKAT

Aşırı tüketilmemelidir. Hamileler tarafından kullanılmamalıdır.


Eklenti 122534

Eklenti 122535

agozce 20-01-2010 17:26

1 Eklenti(ler)
Alfafa bu ise, bir tür yonca değil mi?

Eklenti 122592

Douglas Fir 20-01-2010 20:31

Filizken koparmayıp yetiştirirseniz resindeki gibi küçük bir Alfafa çalınız olur. Yetişkin yaprakları da Alfafa hapı yapımında kullanılmaktadır. Ancak bildiğim kadarıyla Alfafa bir yonca türü değildir. Zaten farklı bitki türlerinden gelmekteler. Alfafa (Medicago sativa), Yonca (Trifolium pratense).

denizakvaryumu 20-01-2010 21:49

http://tr.wikipedia.org/wiki/Yonca

agozce 21-01-2010 00:41

Bu bizim köyde çok var. Biz yonca olarak biliriz.

Sn. Denizakvaryumu aynı bitki değil mi?

Douglas Fir 21-01-2010 09:51

1 Eklenti(ler)
Benim incelediğim kaynaklardan biri olan http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa 'ya göre ise "alfafa" pembe çiçekleri sayesinde Kırmızı Yonca'ya (Trifloium Pretense/Red Clover) benzemekte. Anladığım kadarıyla Türkiye'de bu bitki "Alfafa" olarak değilde "Yonca" olarak bilindiği için tr.wikipedia.org 'da bu adla verilmiş. Bir İngilizce-Turkçe sözlükte "kaba yonca" olarak anlamı verilmiş. Erzurum'dan bir üretici ile konuştum. "Medicago sativa" nın 4yapraklı olduğunu söyledi.

Kırmızı Yonca (Red Clover) 'nın latince adını (Trifolium pratense) incelersek şu bilgiye ulaşabiliriz. Latince "Tri=üç, "Folium=yaprak" anlamına gelmekte. Yani bu bitkide yapraklar 3'lü gruplar halinde çıkıyor. "Clover" Türkçe'de yonca anlamına gelse de bu bitki Türkçe'ye "Çayır Üçgülü" olarak çevrilmiş. Daha anlaşılır olmak için bitki isimlerini gözden geçireceğim. İlginize teşekkürler.

Eklenti 122692

Douglas Fir 21-01-2010 15:09

2 Eklenti(ler)
Sağlığa Faydalı Filiz Tohumları

2. Brokoli (Broccoli) (Brassica oleracea var. botrytis) (Organik)


Brokoli

Brokoli filizleri oldukça besleyici ve yararlıdır. Diğer filizler gibi vitamin ve mineral açısından zengindirler. Buna karşın yağ ve kalori açısından fakirdirler. Lifli oldukları için sindirim sisteminde tembelliğe izin vermezler.

Brokoli filizlerinin yetişkin brokoli bitkisine göre kanserle mücadelede 10 ila 100 kat daha yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Brokoli filizleri vücudun ilaç, tarım ilacı ve tosinlerden kendini korumasına da yardımcı olur. İyi bir antioksidan kaynağıdır.

Eklenti 122723

Eklenti 122724

Douglas Fir 28-01-2010 20:08

1 Eklenti(ler)
SAĞLIĞA FAYDALI FİLİZ TOHUMLARI

3. Çayır Üçgülü (Red Clover) (Trifolium pratense) (Organik)


Tadı Alfalfa'yı andırır. Buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Filizleri çok faydalıdır. Brokoli gibi kanser tedavisinde kullanılmaktadır (Göğüs kanseri hariç) . Kanı temizler, solunum yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Akciğerlerin mukusta kurtulmasına yardım eder. Karaciğeri temizler. Egzema ve kızartı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de Çayır Üçgülü kullanılmaktadır.

Çayır Üçgülü kalsiyum, magnezyum, niacin, fosfor, potasyum, tiamin ve Vitamin C açısından zengindir.

DİKKAT

Aşırı tüketilmemelidir. Hamile bayanlar kullanmamalıdır. Çocuklar uzun süre tüketmemelidir.

Eklenti 123419

Douglas Fir 28-01-2010 20:48

2 Eklenti(ler)
SAĞLIĞA FAYDALI FİLİZ TOHUMLARI

4. Çemenotu (Fenugreek) (Trigonella foenum graecum)


Sarmısağın kardeş bitkisidir. Sağlığa faydası yıllardır bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azlatır. Kanı temizler. Bronşit, astım, zaatüre, sinüzit tedavilerinde yardımcıdır. Çemenotunun emziren annelerin sütünü arttırdığı bilnmektedir. Ancak hamile bayanlar tarafından tüketilmemelidir.

Fenugreek filizleri vitamin A, B1, B2, B5, D, demir, fosfor, niasin açısından zengindir.

DİKKAT

Aşırı tüketilmemelidir. Hamile bayanlar kullanmamalıdır.


Eklenti 123422

Eklenti 123423

Douglas Fir 08-03-2010 14:03

4 Eklenti(ler)
Sağlığa faydalı filizlerini bizzat denemek istedim. Çok çabuk filizleniyorlar. Fırça gibi çıktılar. Ağzı kapaklı peynir kaplarına bir miktar steril tohum toprağı-perlit karışımı koydum ve nemlendirdim. Tohumları her bölgeye eşit olarak yaydım. Tohumları da nemlendirdim ve üzerine ince bir toprak tabakası daha serdim. Nemlendirme işlemini tekrarlayarak kapakları kapattım. Kapların kapaklı olması sera etkisi yarattı. Nem içeride kaldı ve tohumlar hemen çimlendi.

Brokoli Tohumları

Eklenti 129021

Çemenotu Tohumları

Eklenti 129022

Çayır Üçgül Tohumları

Eklenti 129023

Yonca (Alfalfa) Tohumları

Eklenti 129024

Douglas Fir 09-03-2010 12:16

5 Eklenti(ler)
3 gün sonra

Eklenti 129106

Eklenti 129107

Eklenti 129108

Eklenti 129109

Eklenti 129110

yarenimex 02-04-2010 18:02

Ben maş fasulyesinden filiz üretiyorum.Besleme değerinin oldukça yükselmesi yanında salatalara ve sandöviçlere kattağı lezzeti bahsetmeye ve çim üretmeyi denemeye değer..

Douglas Fir 02-04-2010 22:17

Resimlerde gördüğünüz filizlerin hasatını yaptım. Lezzetleri değişik ama en önemlisi besleyici olmaları.

polatuz 06-04-2010 22:21

Brokoli çiminin gerçekten de brokolinin kendisinden 50 kat fazla antioksidan içerdiği söyleniyor. Ancak çimlendirmek için toprak gerekmiyor. Süzgeç türü bir kaba koyup her 12 saatte bir bol su ile durulamak gerekiyormuş. Aşağıdaki video oldukça öğretici.

Brokoli Çimlendirme

Douglas Fir 06-04-2010 23:04

Başka bir yöntem de kavanoz yöntemi. Kavanoza tohumları koyup nemlendiriyorsunuz. Kapağını kapalı tutuyorsunuz.Arada bir açıp havalandırıyorsunuz. Kavanoz nemi ve suyu tutuğuğu için sera etkisi yaratıyor ve tohumlar çimlenip serpiliyor. Video için teşekkürler.

ayselug 24-04-2010 03:18

Buğday çimi gibi dipten 5 cm yukardan kessek yeniden çıkarlar mı?
Mesela brokoliler?

Douglas Fir 26-04-2010 13:07

Ben denemedim. Bunlar tek tohum keseciğinden çıkan filizler. Eğer köklerde kardeşlenme olursa dipten yeni filizler çıkar. Aksi takdirde her seferinde yeniden tohum ekimi yapmak gerek.

yarenimex 26-04-2010 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayselug (Mesaj 623720)
Buğday çimi gibi dipten 5 cm yukardan kessek yeniden çıkarlar mı?
Mesela brokoliler?

Topraksız olduğundan, yani ek besin alamadığından, tohumdaki besin ikinci kere sürgün vermeye yetmeyecektir.Kaldi ki biçim için ne kadar zaman harcamanız gerektiğini düşündüğünüzde zaten yeniden çimlendirmeyi tercih edersiniz.

dünyam1 18-08-2010 04:04

başka tohumlardan da olurmu mesela yeşil mercimek olurmu?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019