agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler ve Sağlığımız (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/)
-   -   Sağlığa Faydalı Filizler (Mikro filiz yetiştirme) (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/18883.htm)

dünyam1 25-08-2010 01:26

mercimek ekip filizlendirmeyin tadı acı ve yenecek gibi degil.tadı berbat ...

dryad 11-04-2012 16:19

aklıma birşey geldi okurken. steril toprak mikrodalgaya koyarak yapılabilir mi diyeceğim ama faydalı mikroorganizmalarda ölür sanırım. en iyisi su kullanmak bunda sanırım..

selimkuntay 21-06-2016 13:44

Mikro filiz yetiştirmek
 
2 Eklenti(ler)
Son günlerde mikro filizlerin faydalarını okudukça ve ev ortamında kolayca üretilebileceğine aklımın yatmasıyla işe ilk olarak "Ayçekirdeği Filizi" ile başlamak istedim.

Ayçekirdeklerini 24 saat suda bıraktıktan sonra süzerek bir kavanoz içersine aldım. Güneş almayacak şekilde dolap içersinde karanlık bir ortamda beklettim. Hergün yıkayıp tekrar süzerek nemli kalmalarına dikkat ettim.

3-4 gün sonra çekirdek filizleri çıkmaya başladığında onları toprakla buluşturarak üzerlerini kapak olacak şekilde toprakla kapattım. Toprağı ıslak olmayacak şekilde fakat hep nemli tutmaya çalıştım. Ayçekirdekleri çok çabuk toprağı delerek güneşle buluşmak için yarışmaya başladılar. Sonuçta tadı da çok lezzetli olan "Ayçekirdeği Filizi" yemeye hazır...

Tohumdan sofraya gelmesi çok çabuk, yaklaşık 12 gün sürüyor. Salatalarda, sandviçlerde, tek başına atıştırmalık olarak bile kullanıyoruz. Birçok şekilde tüketilebilecek lezzetli bir ürün.

Başka tohumlarla filiz üreten arkadaşlar bilgi ve tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.

Eklenti 619287

Eklenti 619288

rainac 21-06-2016 13:50

Güzel bir teknik acaba başka hangi türlerde uygulanabiliyor.

selimkuntay 21-06-2016 14:13

Bildiğim kadarıyla yenilebilecek her tohum filizlendirilerek tüketilebilir. Mesela ticari olarak marketlerde Soya Filizi satışı yapılıyor.

yarenimex 21-06-2016 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rainac (Mesaj 1469849)
Güzel bir teknik acaba başka hangi türlerde uygulanabiliyor.

Maş fasulyesi de yaygın olarak filizlendirilip tüketilenlerden..Tadı frik nohutu andırıyor. Turp tohumu, yonca tohumu da çimlendirilebiliyor..

Melih Bakırlıoğlu 22-06-2016 15:37

Biçip üst kısmını mı yiyorsunuz, kökleyip köklerini atıp mı tüketiyorsunuz?

selimkuntay 22-06-2016 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 1470043)
Biçip üst kısmını mı yiyorsunuz, kökleyip köklerini atıp mı tüketiyorsunuz?

Bunları kökleyerek tükettik. Fakat toprağın hemen üstünden biçmek daha kolay olacak. köklerle birlikte alındığında yıkaması zor oluyor.

kiziltan 22-06-2016 16:27

Hamburger kutularina toprak koyup tohumlari ekin, bir gun oncesinden islatilmis olsunlar, kutunun kapagini kapatin ve 4-5 gun isik almasinlar, spray seklinde sulayin. Kutunun kapaginini dorduncu gun acin, tam acmayin birakin buyuyen yesillik uzerinde agirlik yapsin ve yesillikler kendileri kapagi kaldirsin. Bu agirlik sayesinde ip inceliginde olmayacaklar ve isik fazla alinmadigindan zurafa gibi uzamayacaklar. Gubre vermeyin.

Marul, kirmizi turp, beyaz turp, hardal otu, aycicegi, feslegen, maydoniz, tere, roka ekebilirsiniz. Makasla keserek toplayin, kap bosalinca tekrar ekin. Denediklerinizden hosunuza gidenleri karisik eker ve 3 gunde bir bir kap ekerseniz, hicbir zaman bitmeyece her istediginizde toplayabileceksiniz.

selimkuntay 22-06-2016 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1470053)
Hamburger kutularina toprak koyup tohumlari ekin

Hamburger kutusu güzel fikir :)

Marketlerde kasapların kullandığı köpük tabaklarda da olabilir o zaman. Hem temin etmesi de kolay olur. Üzerlerine ağırlığın da ne için konulduğunu öğrenmek iyi oldu.

Amanita 22-06-2016 18:30

filiz olarak tukettiginiz icin topraga ihtiyaciniz yok. yikama derdinden kurtulmak icin temiz pecete veya pamuk uzerinde cimlendirebilirsiniz.

kiziltan 22-06-2016 22:04

Youtube aramasini " micro green " olarak yaparsaniz detayli videolari var.

Plastik tepsiye nonwoven bez serip uzerinde yetistirebilirsiniz. Kisin 10-11 gun yazin 7-8 gun surer.

Seyrek dikmeyin, elinizdeki cesitli tohumlari karistirip sik bir sekilde dikin, zaten filiz halinde toplayacaksiniz sikisiklik olmaz. Tohumlarin kaplanmamis ve ilaclanmamis olanlarini kullanin.

selimkuntay 27-06-2016 20:45

1 Eklenti(ler)
Üç renkli "KINOA" tohumlarını bir gün suda beklettikten sonra süzgecin üzerine koyduğum ıslak peçete üzerine süzdürdüm. Üzerini ıslak tülbentle kapatarak ışık almayacak şekilde kapalı bir dolaba koydum. Bakalım tüketilecek hale gelmesi kaç gün sürecek.

Eklenti 620131

malina 28-06-2016 17:23

Alıntı:

ışık almayacak şekilde kapalı bir dolaba koydum
Neden?

selimkuntay 28-06-2016 18:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1471093)
Neden?

Toprağın altında da ışık almadığını düşündüm.

Taurussian 13-04-2017 22:12

Selim Bey,
Kinoaların sonucunu yazmamışsınız olumsuz galiba?

selimkuntay 14-04-2017 15:53

Malesef kinoalar başarısız oldu. Belki de aldığım Kinoa işlenmiş bir üründü ve onun için de çimlenmediler.

Jezebel 14-11-2017 10:13

2 Eklenti(ler)
Piyasadaki soyanın GDO olma ihtimaline karşı Maş fasulyesi (mung bean) çimlendiriyorum.
Bir su bardağı Maş fasulyesi 200 kalori iken, çimlendirilmişi sadece 30 kalori.
Bu nedenle ikinci defa çimlendirdim.
Çiğ olarak salatalarda kullanılabilir ve başka sebzeler eşliğinde sote edilebilir.
Her haliyle çok faydalı, çiğ tüketilginde de hüçre yenileyici.


Eklenti 660657


Bir gece suda bekletilip, süzgeç benzeri bir kaba alınıyor.
Günde 3-4 kere suya tutulup nemli kalması sağlanıyor.
Ortam ısısı 30 derece civarında kalması çimlenmeyi çabuklaştrıyor.
İkinci günden sonra yenilecek ayara geliyor.
Tekniğimi geliştirdikçe daha da güzel olacak diye umuyorum.
Şimdi bazı çimler yamuk , eğri oluyor, ama çoğunluğu duz.
Böyle tek nizam düz olmalarını istiyorum:)


Eklenti 660658


Çabalıyorum, olacak :rolleyes:

Jezebel 27-01-2019 18:11

1 Eklenti(ler)
Çalışan insan için çimlendirme işi biraz meşakkatli oluyor.
Bunun da makinası vardı da bizde talep olmayınca arz da yok tabi.
Mecbur gene arzın yoğun olduğu Çin’den almak gerekti.


Eklenti 686537


Çin malı deyip hor görmeyelim, adamlar çalışıyor.
Deneyip göreceğiz.

Jezebel 11-02-2019 15:41

5 Eklenti(ler)
Cumartesi başlayan macera böyle




Eklenti 687094




Eklenti 687090




Eklenti 687092



Eklenti 687091





Eklenti 687093




yani baya iş yapıyor bu makina.

Jezebel 19-02-2019 17:53

1 Eklenti(ler)
Bu da 3 günlük mercimek filizleri.
Tadına yarın bakarım.

Eklenti 687438


Maaş fasulyesi kadar bol bir filiz olmadı

mahon67 08-02-2020 20:01

İstanbul'da bir sitede var

https://www.defya.com.tr/

https://www.defya.com.tr/shop/geo-pl...dirme-aparati/

https://www.defya.com.tr/shop/freshlife-sprouter/

Zülkaide 04-11-2023 12:39

1 Eklenti(ler)
Chia tohumu 7 ci gününde.
Perlitte.
Nemli ve karanlık bir yer olması gerekiyor.
Küf mantarı olmamasına dikkat edilecek.


Eklenti 729443

Çok kullanmadığınız her kap uygun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024