22-12-2010, 19:04 | #1 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Zeytin yaprağı
ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI Zeytin yaprağı, doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde etkin rol oynayabilir. Zeytin yaprağında bulunan "oleuropein" ve "eleonik" asit aktif bileşiklerinin antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Bu maddelere bağlı olarak zeytin yaprağı çayı, ile vücuda giren mikropları, vücudun doğal bağışıklık sistemi tepki gösterinceye dek yavaşlatır Zeytin yaprağı, etkileri sarımsak ve soğana da benzeyen doğal bir antibiyotik ve antioksidan-dır. Düzenli olarak hastalıklardan korunma amaçlı tüketilebileceği gibi doğrudan hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. Zeytin ağacının tamamında bulunan ve acı-buruk bir tadı olan oleuropein, zeytinin işlenmesi sırasında uzaklaştırılır. Oysa ki zeytin ağacının hastalık ve zararlılara karşı direncini sağlayan en önemli savaşçının oleuropein olduğu düşünülmektedir. Oleuropein' in içeriğinde bulu-nan "elenolik asit" ve oleuropein türevi olan "kalsiyum elenolat" çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir. Bugün çok az insan, zeytin yaprağının çok faydalı kullanımı kolay tıbbi bir bitki olduğunu bilir. Zeytin yaprağı kullanımı daha çok Akdeniz ülkeleri insanları tarafından kullanılmakla beraber son yıllarda birçok ülke tarafından da bitkisel ilaç olarak kullanılması bu konudaki araştırmalara hız vermiştir. ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYININ YARARLI ETKİLERİ ANTİMİKROBİYAL ETKİ Zeytin yaprağı çay olarak tüketildiğinde vücuda alınan oleuropein iki enzim tarafından elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asit daha öncede belirttiğimiz gibi yüksek antimikrobiyal etkiye sahiptir. Bakterilerin hücre duvarını etkiler ve böylece doğal yolla bağı-şıklık sistemi güçlenmiş olur. Böylece birçok antibiyotiğe direnç kazanan mikro organizma ve dolayısıyla bunların neden olduğu birçok hastalık doğal yollarla ortadan kaldırılmış olmaktadır. ANTİOKSİDAN ETKİ Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Demirin paslanması ve balığın sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkilerine örnektir. Antioksidanlar, vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan sigara, alkol, kirli hava v.s. ile alınan zararlı maddelerin (serbest radikallerin) nötralize edilmesini sağlar. Antioksidanların yardımı ile hastalıkların oluşumu önlenebilir, hormonal denge korunabilir, yaşlanma süreci geciktirilebilir. Zeytin yaprağı ekstraktı yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu etki oleuropein bileşiğiyle beraber tabloda verilen diğer fenolik bileşiklerin sinerjik etkileri sonucu meydana gelir. Vitamin C ve E nin gösterdiği antioksidan aktivitenin yaklaşık 2,5 katı kadar daha yüksek bir antioksidant aktiviteye sahiptir. KORONER DAMARLAR ÜZERİNE ETKİSİ İn-vivo şartlarda yapılan birçok çalışma oleuropein' in vasodilator (damar genişletici) etki yaptığını, tansiyonu düşürdüğünü ve anti-aritmik özellik gösterdiğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Kalp rahatsızlıklarında zeytin yaprağı çayı ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Laboratuar ve klinik çalışmaların sonucu olarak, zeytin yaprağı çayı kalp yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları üzerinde de etkili bulunmuştur. HYPOGLİSEMİK ETKİSİ ( KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLEME ) Yine yapılan in-vivo (canlı vücudunda) çalışmalarda, zeytin yaprağının etken maddesi oleuropein, hipoglisemik etki göstermiş ve yüksek kan şekeri seviyesinde düşme gözlenmiştir. ZEYTİN YAPRAĞI Zeytin ağacı (Olea europaea) Oleaceae familyasına ait herdem yeşil bir bitkidir. Zeytin yaprakları binlerce yıl önce insanlar tarafından hastalıkların tedavisinde çare olarak kullanılmıştır. Son yıllarda dünyada, doğal organik bitkiler üzerindeki araştırmalar gittikçe önem kazanmaktadır. Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21. yüzyılın en önemli doğala antimikrobiyal, antiviral bir etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtmiştir.Bu konuda 69 kitap, 1800 den fazla makale, dergi ve çeşitli yayınlar yapılmıştır. Zeytin ağaçları dünyadaki en dayanıklı ağaçlardandır. Uzun süreli yaşamlarını büyük ölçüde kendilerine hastalık ve zararlı-lara karşı direnç kazandıran "oleuropein" adlı bir madde üretmelerine borçludurlar. 40 yılı aşkın bir süredir kullandığımız antibiyotiklere karşı artık çoğu mikroorganizma direnç kazanmıştır. Geçmiş zamanlarda antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir çok hastalık, artık tedavi edilemez hale gelmiştir. Bakterilerin ve virüslerin bu ilaçlara daha dirençli hala gelmeleri antibiyotiklerin aşırı doz alımı ya da yanlış kullanılmasının bir sonucudur. İşte zeytin yapraklarında bulunan "oleuropein" maddesi ve hidrolizleri, antibiyotiklere direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili ve çok değerli bir bileşendir. Bugüne kadar zeytin yaprağında 100'e yakın madde elde edilmiştir.(Bkz Tablo 1) Yaprakta bulunan bu maddeler zeytin çeşidini uygulanan kültürel tedbirlere, yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılıklar gösterir.Yaprakta bulunan fenolik ve flavonait bileşikler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.Yaprakta 60-90mg/gr oranında oleuropein bileşiği bulunmaktadır. ZEYTİN YAPRAĞININ ETKİLİ OLDUĞU DİĞER RAHATSIZLIKLAR VE MİKROORGANİZMALAR Kan Şekeri Seviyesini Düzenleme LDL Kollestrol Seviyesini Düzenleme Antioksidan Etki Bronşit Soğuk Algınlığı Kulak Enfeksiyonları Fibromalarya Fungal (Mantar) Enfeksiyonları Herpes Virüsü Salmonella sp. Kandidiyasis Dizanteri Streptococcus sp. Kandidiyasis Dizanteri Streptococcus sp. Hepatit A,B,C Zatürre Cilt Rahatsızlıkları Zona Romatizmal Hastalıklar ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI KULLANIM ÖNERİSİ Bir çay kaşığı kuru yaprak, bir bardak sıcak suya konur ve 2-3 dakika demlenmeye bırakılır.. Süzülür ve böylece zeytin yaprağı çayı hazırlanmış olur. Günde 2-3 bardak önerilen dozdur. http://avaremu.blogcu.com/zeytin-yap...arlari/4400789 İlaç Sanayinde Kullanılan Zeytin Yaprağı Özü ve Zeytin Yaprağı Çayı, Balıkesir'in Edremit İlçesindeki Kale Grubu Tarafından Dünyaya İhraç Edilecek. ...Amaçlarının yaprakları en az zeytin ve zeytinyağı kadar yüksek bir değere dönüştürmek olduğunu söyleyen Esen, "Zeytin yapraklarının çok sayıda faydası bulunmaktadır. Bunlardan en belirgin olanları yüksek tansiyonu dengeleme, kan şekeri seviyesini dengeleme, HDL kolesterol seviyesini düşürme, bronşit, soğuk algınlığı, bağışıklık sistemini güçlendirme, yüksek antimikrobiyal etki, dizanteri, hepatit a, b, c, zatürree, cilt rahatsızlıkları, zona, romatizmal hastalıklar ve cilt üzerinde hücre yenileyici, canlandırıcı ve selüloit giderici olmasıdır. Normal çay gibi tüketilebilen bu çayın fazla tüketimi halinde hiçbir yan etkisinin de olmadığı testler sonucu onaylanmış ve günde 3-4 tane tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmalıdır. Zeytin yaprağı çayını üreterek satışa başladığımızı öğrenen 25 civarında ülkeyle ihraç görüşmelerimiz sürüyor. Kısa zamanda bu çay hayatımızın bir parçası haline gelecektir. Dünya bu çay için büyük bir talep göstermektedir. İhracat için çok yoğun bir talep almaktayız" diye konuştu. http://www.haberler.com/edremit-ten-...ve-ozu-haberi/ |
23-12-2010, 10:25 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 131
|
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Gerçekten çok faydalı bir bitki Zeytin yaprakları hakkında ben de şöyle bir hikaye duymuştum. Bir aile bir koyun kesmek ister ve çobanın birinden satın alırlar. keserler ve yağsız denecek kadar az yağlı ama bir o kadar yumuşak koyun etini görünce (bilirsiniz koyun et yağlı olur) şaşırırlar. ve bunun hikmetini sormak için çobana giderler, hayvanları ne ile beslediğini sorarlar. Çoban her zamanki yemleriyle beslediğini ancak bu yıl zeytin tarlalarının ağaçlarından budanan dallarını yapraklarını verdiğini söyler. bunu araştıran bir uzman ise zeytin yaprağının kaynatılıp içilmesi halinde yağ yakıcı özelleğini keşfeder. Sonuç olarak Zeytin Ağacı Yaprağı Çayı tüm bu aktardığınız faydalarının yanı sıra zayıflatıcı etkiye de sahiptir. |
16-12-2011, 08:52 | #3 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Zeytin yaprağını mutlaka çay olarak kullanmak isteyeceklere öneriler: Kullanılacak yaprakların tarım ilacı ile hiç bir zaman temas etmemiş ağaçlardan toplanması gereklidir; Yapraklar güneş doğmadan toplanmalıdır, çünkü güneş gören yaprakların stomaları (gözenekler), kapanır ve çay yaparken içindeki özü dışarı bırakmaz; Taze toplanmış yapraklar içinde 80 dereceye kadar ısıtılmış su olan çelik bir kap içinde 12 saat tutulur; Sürenin sonunda su süzülür ve soluk yeşil renkli sıvı (çay) içilmeye hazırdır. Bir tutam zeytin yaprağını 100 derecede 5-10 dakika kaynatarak, sadece, yararlı maddelerini denatüre edebiliriz; çok yanlış bir yöntemdir! SONUÇ: çay yaparken zeytin yaprakları hiçbir zaman haşlanmamalıdır. Zeytinistasyonu - Kullanılışı |
30-12-2012, 19:49 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-06-2008
Şehir: Antalya-Kaş
Mesajlar: 86
|
Zeytin Yaprağı Ekstresi nasıl hazırlanır
Sevgili dostlar, zeytin yaprağı ekstresini evde elde edebileceğimiz bir yöntem var mı? |
18-11-2014, 23:49 | #5 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Zeytin tanesi ve yaprağındaki oleuropein maddesinin, kanser hücrelerindeki anti-tümör etkisinin belirlenmesi üzerine araştırma: (pdf formatında) http://www.nobel.gen.tr/Makaleler/B%...5286397889.pdf |
26-11-2014, 17:08 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-11-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
|
saf metanolde toz zeytin yaprağını 24 saat çalkalayacak bir düzenek ile o metanolü uçuracak evoporatör gibi bir düzenek varsa evde ekstre hazırlanabilir |
29-12-2019, 10:19 | #7 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Sormak istediğim birkaç soru var, umarın yardımcı olabilirsiniz. 1. "Taze toplanmış yapraklar" demişsiniz. Toplandıktan sonra birkaç gün geçen yaş yapraklar iyi muhafaza edilirse sağlık değerini korur mu? Yaş yaprakları birkaç hafta veya birkaç ay sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek mümkün mü? 2. Kurutulmuş yapraklar da fayda ve içerik bakımından yaş yaprakla aynı değerde olur mu? 3. Zeytinyaprağı aroması pek de hoş değil. Bunu kekik, nane, tarçın, adaçağı, fesleğen vs ile rasgele karıştırıp denemeler yapsak sakıncası olur mu? İçeriğindeki faydalı madde diğer bitkilerden dolayı zarar görür veya sağlığa zararlı bir forma dönüşür mü? Şimdiden teşekkür ederim. |
|
|
|