|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
08-06-2010, 08:56 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
|
Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenme önerileri
Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) Tablosu adını verdikleri bir tablo hazırladılar. Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor. ORAC Tablosu Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle: Kuru erik 5.770 Kuru üzüm 2.830 Siyah böğürtlen 2.036 Kıvırcık salata 1.770 Çilek 1.540 Erik 949 Brokoli 890 Avokado 782 Portakal 750 Kırmızı biber 710 Kiraz 670 Kivi 602 Soğan 450 Taze üzüm 446 Mısır 400 Patlıcan 390 Muz 221 Elma 218 Taze fasulye 201 Domates 189 Kayısı 164 Şeftali 158 Armut 134 Karpuz 104 Kereviz 61 Salatalık 54 Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere `antioksidan` adı veriliyor. |
03-10-2012, 18:48 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-10-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
|
kuru üzümde bu kadar değer olduğunu hiç duymamıştım |
03-10-2012, 21:52 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Yukardaki ORAC tablosu eksik...nedense gojiyi atlamışlar http://naturol.com.tr/urunler/Goji-B...dan-orani.html Goji Berry Sağlık » Goji Berry, Fidanı, Üretimi, Faydaları, Kurt üzümü, wolf berry |
03-10-2012, 23:15 | #6 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
|
Sanırım en yüksek ORAC değeri baharatlara ait..( liste başı karanfil, sumak, tarçın, hardal, zencefil ..)..bery'ler, kakao, çikolata da en yüksekler arasında.. https://docs.google.com/viewer?a=v&q...JtZNayowo8bgwg ...Türkiye’ye özgü 9 sebze, 6 meyve ve 10 farklı içecekte, toplam fenol miktarı ile IC50 (LDL oksidasyonunu %50 inhibe etmek için gerekli antioksidan konsantrasyonu) ve PAOXI (fenol antioksidan indeksi) değerlerini incelemişlerdir.Araştırma bulgularına göre toplam fenolik miktarı açısından ceviz (7052 mg/kg) ve Türk kahvesi (2389 mg/kg) en yüksek, IC50 açısından ise yeşil biber ve portakal nektarı en düşük değerleri göstermektedir. PAOXI değerine göre en yüksek antioksidan kapasite ceviz ve kırmızı şarapta bulunmaktadır. Lee et al(2003)’in ABTS ve DPPH yöntemi ile yaptıkları karşılaştırmalı araştırmaya göre, gerek toplam fenolik ve gerekse antioksidan kapasite açısından en yüksek değeri kakao göstermekte ve bunu sırası ile kırmızı şarap, yeşil çay ve siyah çay izlemektedir. Ancak başlıca antioksidan bileşen kakaoda prosiyanidin iken kırmızı şarapta rezveratrol, yeşil çayda epigallokateşingallat, siyah çayda teaflavindir. Karadeniz vd (2004)’in yaptığı araştırma, meyveler arasında en yüksek antioksidan aktivitenin yüzde 62.7 ile narda olduğunu göstermiştir. Bunu sırası ile ayva (%60.4), üzüm (%26.6), elma (%25.7) ve armut (%13.7) izlemiştir. Sebzeler arasında ise en yüksek antioksidan aktivite kırmızı lahanada (%40.8) bulunmuştur. Kırmızı turp’ta yüzde 29.4 olan bu değer patateste yüzde 12.5, soğanda ise yüzde 14.2’dir Ankara Üni. araştırması: http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=2006 Düzenleyen pria : 04-10-2012 saat 09:07 |
04-10-2012, 10:36 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Mercanköşkü sık sık yemeklerde kullanın derim... Sıralamada 3. olan , Türkiye'de doğal olarak yetişen, hemen hemen her yemekte kullanılabilen bir bitki. (sıralamanın 1.ve 2. sırasındaki bitkiler malesef Türkiye'de yetişmeyenler) Mercanköşkün kültürleri de yetiştiriliyor ve suni gübre atılıyor...Doğada kendiliğinden yetişen mercanköşkü bulmak gerek. Mercanköşk; Türkiye'de Yunan kekiği-İstanbul kekiği diye de bilinir... Ancak Dünyada tanınan ve yaygın olarak kullanılanılan ismi Greek oregano dur. Latince ismi; Origanum vulgare subsp. hirtum dur. Alkali toprakları çok sever, yani alkali toprağı olup da üzülenler rahatlıkla bu bitkiyi üstelik su derdi olmadan yetiştirebilirler. Ayrıntılı bilgi için http://davesgarden.com/guides/pf/go/53646/ |
06-10-2012, 01:34 | #8 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
|
Antioksidan türlerinin bazıları suda, bazıları yağda çözünüyor..Sağlığımızı önemseyerek aldığımız antioksidanlı gıdaların içindeki maddelerin suda mı, yağda mı çözündüğünü bilemiyebiliriz; bu yüzden bu gıdaları alırken az da olsa sızma zeytinyağıyla takviye etmek gerekir.. Birde, antioksidanların en fazla taze meyve ve sebzelerde olduğunu sanmayalım, kuru erikte taze eriğin kat kat üzerinde antioksidan var..Pişmiş domateste çiğ domatesten kat kat fazla likopen olduğu gibi.. |
09-08-2013, 01:25 | #9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
|
Buradaki gibi normal gıdalarla yükseltilen antioksidan seviyesine itirazım yok ama bir miktar oksitlenmenin vücut işleyişi için gerekli olduğunu unutmayarak takviyeler vb. yoluyla antioksidan bombardımanı yapmanın yarar yerine zarar getireceğini göz önünde bulunduralım lütfen. Bağışıklık konusuna gelirsek önerim şu olacak; vücudun savunma sisteminin en önemli kalelerinden birisi bağırsaklardır ve oradaki yararlı bakteri florasını ne kadar güçlü tutarsanız bağışıklık sistemi de o ölçüde sağlam olur. Bunu en kolay yolu da kefirdir, kefiri sürekli olarak tüketmenizi ısrarla tavsiye ederim. |
10-08-2013, 14:13 | #10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
12-08-2013, 09:54 | #11 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-05-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
|
Alıntı:
İşin ironik tarafı şu, yoğurda bu kadar düşkün bir millet, kefire bir o kadar uzak.. |
|
26-01-2015, 17:25 | #12 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
|
|
17-03-2015, 17:08 | #13 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
|
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|