agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Bitkiler ve Sağlığımız
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen hira

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2010, 23:48   #1
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Bazı meyve çekirdeklerinin yenmesi üzerine

"Kayısı çekirdeği yemekten kaçının!

Doç. Dr. Kürşat Aydın kayısı çekirdeğinin fazla yenmemesi gerektiğini belirterek, "Tatlı olmasına kanmayın. İçinde siyanid denilen bir madde var, zehirler" diyor...

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Aydın, özellikle çocuklarda 5-25 adet kayısı çekirdeği tüketilmesinin tehlikeli olabileceğini belirterek, "ağır zehirlenmelerde ve yetersiz tedavi durumunda ölümler olabilir" sözleriyle anne babaları uyardı. Doç. Aydın, kayısı çekirdeğindeki 'siyanid' maddesinin şeftali ve badem çekirdeğinde daha fazla olduğunu belirterek, "Kayısı çekirdeğinin tatlı olmasına kesinlikle aldanılmamalı. Çekirdekte bulunan siyanid benzeri maddeler, ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümlere dahi neden olabilir. Bu madde çok acı badem ve şeftali çekirdeğinde de bulunurken az miktarda da kayısıda var. Acı olması nedeniyle şeftali ve badem tercih edilmezken, kayısı çekirdeği oldukça fazla yeniliyor" dedi.
Doç. Dr. Aydın, vücut ağırlığı fazla olan erişkinlerde fazla sayıda çekirdek tüketilmemesi nedeniyle zehirlenme vakalarının nadir olduğunu belirterek "Kayısı çekirdeklerinin tatlı olanlarından birkaç tane yenilmesinde önemli bir sakınca olmasa da çoğu kez çocuklarda bu durumu kontrol altında tutmak mümkün olmaz. Çocuğun büyüklüğüne veya ağırlığına bağlı olarak 5- 25 kayısı çekirdeği yenilmesi ile zehirlenme meydana gelebilir. Kayısı çekirdeklerinin yenilmesinden birkaç saat sonra bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, solunumun bozulması, uyku hali, bilinç bozukluğu, havale ve koma gibi belirtilerle zehirlenme durumu ortaya çıkar. Ağır zehirlenmelerde ve yetersiz tedavi durumunda ölüm dahi olabilir" diye konuştu.

DOĞRUSU, YEMEMEK
Kayısı çekirdeği yenilmesi sonrası bu şikayetleri bulunan çocukların en uygun sağlık merkezine götürülerek gözlem altına alınması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Aydın, "Hasta, uzman hekim gözetiminde kusturulmalı, midesi yıkanmalı, oksijen tedavisi, siyanid antidotlarının verilmesi ve destek tedavisi çoğu zaman hayat kurtarıcı olmaktadır" dedi. Doç. Dr. Aydın, "tedavi büyük oranda başarılı olup, çoğu kez ciddi sakatlık ve ölüm olmasa da önemli maddi ve manevi külfetlere yol açmaktadır. Bu nedenle kayısı çekirdeğinin yenilmemesi çok daha doğru bir yaklaşımdır" diye konuştu."

Kaynak: http://www.afiyetle.com/1339-Kayisi_cekirdegi_yemekten_kacinin.html



Kayısı çekirdeği yedi...

4 yaşındaki Yasir, kırıp yediği kayısı çekirdeğinden zehirlendi, bitkisel hayata girdi.
Çekirdekte siyanür olduğu belirlendi. Yasir, hareket edemiyor, konuşamıyor. Uzmanlar ise olgunlaşmamış meyve çekirdekleri için uyarıyor.

Van’ın Edremit ilçesinde yediği kayısı çekirdeğinden zehirlenen 4 yaşındaki çocuk, yaşamını yatağa bağlı sürdürüyor. Köprüler köyünün imamı Ercan Caniş’in 4 yaşındaki oğlu Yasir, bulduğu bir kayısı çekirdeğini yedikten bir süre sonra rahatsızlandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesine kaldırılan ve yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Yasir Caniş’in, yapılan tetkikler sonucu, yediği kayısı çekirdeğindeki siyanürden zehirlendiği belirlendi.

Kayısı çekirdeğinki siyanür zehirledi

Baba Ercan Caniş, doktorların, oğlunun kayısı çekirdeğinden zehirlendiğini belirtmesi üzerine büyük şaşkınlık yaşadığını, emin olmak için tahlilleri Ankara’ya gönderdiklerini söyledi. Ankara’dan gelen sonuçlarda da oğlunun kayısı çekirdeğindeki siyanürden dolayı zehirlendiğini öğrendiklerini anlatan Ercan Caniş, oğlunun 9 gün boyunca yoğun bakım ünitesinde kaldığını, ardından taburcu edildiğini belirtti. Ölümden dönen Yasir’in hareket edemediğini, konuşamadığını, yatağa bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü belirten Caniş, oğlunun bir an önce eski sağlığına kavuşması için tedavinin devam ettiğini vurguladı.

‘Olmamış meyve çekirdeği riskli’

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Ünal, Yasir Caniş’in, kayısı çekirdeğinden kaynaklanan zehirlenme nedeniyle hastaneye geldiğini, yapılan tetkiklerde, beyninde ciddi bir zedelenme bulgusuna rastladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti,”Siyanür zehirlenmelerini başka şekillerde görüyorduk. Ancak meyve çekirdeğindeki siyanür vakası ile ilk kez karşılaştım. Bazı meyvelerin çekirdeklerinde, özellikle olgunlaşmamış meyvelerin çekirdeğinde siyanür var. Bunlar olgunlaşmadan kırılıp yenildiğinde, bu tür riskler olabiliyor.”

Yasir Caniş’in beyninde zehirlenmeye bağlı olarak damar tıkanıklığı ve kanamaların ortaya çıktığını ifade eden Prof.Dr. Ünal, bu durumun da hastada ciddi kalıcı hasarlar bırakmasının doğal olabileceğini, Caniş’in beynindeki lezyonların da kalıcı hasar bırakan türler olduğunu kaydetti.

Nadir görülen vakalardan

Bu tür vakalarla nadir karşılaşıldığını bildiren Prof. Ünal, şöyle devam etti, “Bu durum, tıp literatüründe de oldukça nadir rastlanılan bir olaydır. Bunlardan biri, birkaç yıl önce yayınlanmış. Biz de bu vakayı tıp literatürüne kazandıracağız. Nadir karşılaşılan bir durum olsa da anne ve babalar, çocuklarını meyve çekirdeği konusunda uyarmalıdır. Olgunlaşmamış meyve çekirdekleri çocuklara verilmemelidir. Sık karşılaşılmasa da aileler bu uyarıyı dikkate almalıdır.”

5 taneden fazla sakın yemeyin

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Aydın, özellikle çocuklarda 5-25 adet kayısı çekirdeği tüketilmesinin tehlikeli olabileceğini belirterek, “ağır zehirlenmelerde ve yetersiz tedavi durumunda ölümler olabilir” sözleriyle anne babaları uyardı. Doç. Dr. Kürşat Aydın, kayısı çekirdeğindeki ‘siyanid’ maddesinin şeftali ve badem çekirdeğinde daha fazla olduğunu anlattı: “Kayısı çekirdeğinin tatlı olmasına kesinlikle aldanılmamalı. Kayısının çekirdeğinde bulunan siyanid benzeri maddeler, ciddi zehirlenmelere ve hatta ölümlere dahi neden olabilir. Bu madde çok acı badem ve şeftali çekirdeğinde de bulunurken, az miktarda kayısı çekirdeğinde de bulunmaktadır. Acı olması nedeniyle şeftali ve badem çekirdekleri yenilmezken, kayısı çekirdeği oldukça fazla yeniliyor.” Doç. Dr. Aydın, vücut ağırlığı fazla olan erişkinlerde fazla sayıda çekirdek tüketilmemesi nedeniyle zehirlenme vakalarının nadir olduğunu açıkladı, “Kayısı çekirdeklerinin tatlı olanlarından birkaç tane yenilmesinde önemli bir sakınca olmasa da çoğu kez çocuklarda bu durumu kontrol altında tutmak mümkün olmaz. Kayısı çekirdeklerinin yenilmesinden birkaç saat sonra bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, solunumun bozulması, uyku hali, bilinç bozukluğu, havale ve koma gibi belirtilerle zehirlenme durumu ortaya çıkar. Ağır zehirlenmelerde ve yetersiz tedavi durumunda ölüm dahi olabilir.”

Alıntı: http://www.gazetevatan.com/haber/kay...25480/1/Gundem

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 21:12   #2
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
yetişkinlerde
zehirleyici etkisi yok herhalde.. hiç atmam kayısı çekirdeklerini.. ya
yerim ya da, birgün nasılsa yeşerir umuduyla saksılara sokuştururum

çimlenen oldumu?

yoo hayır

jojoba beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024