agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Albino Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/8022.htm)

apprentice 19-03-2008 09:58

Albino Bitkiler
 
1 Eklenti(ler)
Selamlar Arkadaşlar...

Albino Poncirus (Üç Yaprak)


Elimde bulunan poncirus tohumlarından 3-4 tanesini evdeki saksıya öylesine dikmiştim, üç tanesi çimlendi fakat içlerinden bir tanesi tamamen beyaz olarak çıktı(soldaki küçük olanın araksında kalan). Tam beyaz değil ama çok açık sarı diyebiliriz. Resmini telefonla çektiğim için çok net çıkmadı ama görenler için yine de fikir verebilecek düzeyde diye düşünüyorum. Bunun sebebi hakkında bilgi verebilecek olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

Saygılarımla..

MSaygin 31-03-2008 20:09

merhaba Ahmet Bey,

Bu beyazlığın nedeni henüz tam olarak bilinmiyor diye biliyorum.Genetik bir bozukluktan meydana geldiği düşünülüyor.Ne yazık ki tam beyaz şekilde çıkanların, örneğin sizdeki gibi, ne yazık ki yaşama şansı yok, klorofil eksikliğinden ölecekler.Bu beyaz yapraklar, tam güneşe çıktıkları zaman yanıyorlar.
Tam beyaz olmayıp da yarı yeşil yarı beyaz olanlar zaten alacalı dediğimiz bitki türünü oluşturuyorlar.O zaman yaşama şanı oluyor.
Süs turunçgillerinde alacalı olmaları onları çok nadir ve değerli kılıyor.

Sorunun içeriğnde yok ama belki lazım olur bu bilgi de.Eğer bu fidelerden alacalı olup da yaşayan olursa, onun da tam beyaz yapraklarını koparmanız ve yeşilli olanları bırakmanız gerekiyor.

Selamlar,

A_NOMAD 14-01-2014 18:02

Merhaba. Forumda, daha doğrusu forum dışında da hiç bir yerde bununla ilgili bir bilgi hatta ipucu dahi bulamadım. Limon çekirdeklerimden biri bembeyaz bir albino olarak çimlendi, yaklaşık 4 aylık ve 5 çift gerçek yaprağı mevcut. Gelişimi iyi gidiyor fakat yaprakları olması gerekenden küçük boyutlarda aynı zamanda yanlardan içe doğru kıvrılma eğiliminde.

Bir albino olduğu için ve hiç bir yerde konusu da geçmediğine göre nadide olduğundan ve bembeyaz bir fidecik çok güzel göründüğünden onu çok seviyorum, üstüne titriyorum...

Gelelim sorular kısmına; klorofili olmadığı ya da klorofilleri varsa bile onlar da albino olduğu için benim albinocuğum fotosentez yapamayacak demek ki, bu durumda albinoma nasıl bakım yapmam gerekiyor?

Besin takviyesi ona fayda sağlar mı? Fotosentez yapamıyor ise bu kadar süre büyümeye nasıl devam edebildi ve ediyor?

Aslına bakarsanız ben albino turunçgil fideleriyle ilgili bilgiye ihtiyaç duyuyorum, albinomu büyütebilmek istiyorum. Karbeyaz bir turunçgil, hayali bile şahane ;) Şiddetle yardımlarınıza ihtiyacım var umarım derdimi anlatabilmişimdir. Şimdiden teşekkürler, saygılar...

edelvays58 14-01-2014 18:30

Okuduğum kısa bir makalede albino hayvanları , kolay göründükleri ve hedef noktaları oldukları için başka hayvanlara yem oluyorlarmış. Albino bitkiler de klorofilleri olmadığı için beslenemediklerinden dolayı ölüyorlarmış . Bir tek kızılağaç(redwood) albinosu, birlikte yaşadığı diğer kızıl ağaçlardan beslendikleri için yaşaya biliyorlarmış.
Bence sizin albino limonunuz, bir şekilde yiyecek bulursa yaşayabilir:-))
Ama mum çiçeklerinde de albino yapraklar olabiliyor. Bu yaprakları kopartırsak , bitki beslenebiliyor ve yaşama şansı artıyor. Sanırım sizin limon fidesinde hiç yeşil yaprak yok. Gelişmeleri paylaşırsanız öğreniriz Sn A_NOMAD.

A_NOMAD 14-01-2014 18:38

Öncelikle çok teşekkürler. Evet benim albinomun gövdesi, mevcut ve yeni gelişen yaprakları, kısaca tamamı bembeyaz :) Yavrucak hevesle büyüyor ama o büyüdükçe benim endişelerim de artıyor, umarım büyümeye devam edebilir...

edelvays58 14-01-2014 18:39

Bir bilgiye daha ulaştım: dışarıdan sucrose(bir çeşit şeker) ile beslenirse de hayatını devam ettirir.

A_NOMAD 14-01-2014 18:44

Bu çok sevindirici oldu, tekrardan çok teşekkürler Sn. edelvay58... Sucrose neymiş hemen araştırıp bulmalı ve uygulamaya başlamalıyım, çok sevindim :)

edelvays58 14-01-2014 18:46

Sanırım sakaros, bildiğimiz toz şeker. Yine de araştırın.

A_NOMAD 14-01-2014 20:11

Gözlerimdeki yanma beni durdurana kadar bir çok yabancı (maalesef ülkemizde bu konuya hiç eğilinmemiş) makale okudum konuyla (ve özellikle albino bitkileri yaşatabilmek için ne yapılabilir ile) ilgili...

Şeker (sakkaroz/glukoz) kullanımıyla ilgili en çarpıcı deney sonuçları bile bu uygulamanın bitkiye birkaç aydan fazla destek veremediğini gösteriyor, tespit edilebilmiş kesinlikler yok. Çok karmaşık ve çelişkili olsa da sanırım albinomu yaşatabilmemin tek yolu onun bir vampir olabilmesi :)

Bu nasıl olacak, belki de şu an zaten vampirdir çünkü ben saksısında yalnız kalmasını istemediğim için 2 adet yeşil kardeşini yanından ayırmamıştım, acaba onlardan besin çalmanın bir yolunu bulmuş olabilir mi? Çünkü büyük bir hızla büyüyor, gelişiyor, yeni yapraklar çıkarıyor.

Elbette onu güneşe çıkartmamam gerektiğini de öğrendim, vampir ne de olsa :)) Bahsi geçen 2 yeşil kardeş minyatür kalır, benim albino yavrucak kocaman abi olursa çok gülerim :))) ve akademisyenlerimizden destek alarak bunu yayınlayabiliriz belki kimbilir.. Hayalperestlik güzel şey, umudumu yitirmedim henüz en azından...

h_dogan 15-01-2014 13:46

Albinolar mutant. Bazı genleri değişikliğe uğramış bu yüzden de diğer bitkilerden farklı yapıdalar doğal olarak. Bu bitkilerin kendilerini besleyemedikleri için belli süre sonra ölmeleri normal sonuç. Tabi dışarıdan beslenirseler ne kadar yaşarlar, ben de bu konuda daha önce bir yazı görmedim şahsen. İnşallah siz uzun süre yaşatabilirsiniz.

A_NOMAD 15-01-2014 16:32

Teşekkür ederim Sn.Doğan.. Eğer birkaç ay daha hayatta kalırsa vampirleştiğinden emin olacağım :) Bu durumda şimdiden küçük vampirimle ilgili aklımda çılgınca planlar mevcut...

malbman 15-01-2014 17:25

Sayın A NOMAD, fidenizin fotoğraflarını koyar mısınız, biz de görelim bu güzelliği :)

A_NOMAD 15-01-2014 17:46

Teknik problemlerimi çözdüğümde büyük bir zevkle vampirimin fotoğraflarını paylaşacağım söz ama nazar etmemek şartıyla ;))

A_NOMAD 16-01-2014 14:23

1 Eklenti(ler)
Yeni çekim olmasa da bir fotoğraf yüklemeye çalıştım bakalım..

A_NOMAD 23-01-2014 21:25

Merak eden varsa düşüncesi ile (itiraf ediyorum, kendim için de arşiv düşüncesi ile) bilgi vereyim istedim; vampirim halen yaşıyor.

Artık komşuluğunda bulunan normal kardeşini istila ettiğinden eminim, istila edilen fidanımın gelişmesi iyice yavaşladı, belli ki güçlükle besleniyor (klorofiller kapasite üstü çalışmak zorunda kalıyor).

Vampirimin de gelişmesi sürmekle beraber, gözle görülür şekilde yavaşladı. Daha sık besin takviyesi ile hepsini doyurmaya çalışıyorum şu sıralar. Güneşlenmelerimizi de mecburen; vampirimizin önüne A-4 beyaz kağıttan yapılma bir paravan koyarak, ışıktan korunmasını sağlamak suretiyle gerçekleştirebiliyoruz, şimdilik pek sorun olmuyor.

Gelişmeleri aralıklı olarak not etmeye devam edeceğim...

edelvays58 24-01-2014 06:45

Besin olarak ne veriyorsunuz?

A_NOMAD 24-01-2014 13:30

NPK 4-5-6 ile başladım, yavaş yavaş güvercin gübresi şerbetine (tabii fazlaca sulandırılmış olarak) alıştırma çalışmalarına giriştim bu günlerde..

A_NOMAD 01-02-2014 20:37

Vampirim öldü :(

redbullah 06-02-2014 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1246493)
Vampirim öldü :(


Sayın A NOMAD;Yazınızı şimdi okudum ama yazıkki çok geç.Bir daha başınıza gelirse,benim aklıma şöyle fikirler gelmişti. Kaktüslerde klorofilsiz olan sarı veya pembe kaktüsleri,bir diğer yeşil kaktüse aşıladıklarında yaşayabiliyorlar.Her yerde satılan bu aşılı kaktüsleri sizde görmüşsünüzdür. Aynı olay bizim zavallı Vampirde de olabilir miydi?

Bilgisi olanlar daha iyi bilirler ama,örneğin başka bir daha büyükçe narenciye fidanına göz aşısı veya kabukaltı aşısı tutar mıydı? Ya da yanaştırma aşı denilen bir aşı türü var, bunu yanındaki kardeş fidana tatbik edebilir miydiniz? Bu aşı ağaçlara uygulanabildiği gibi domates v.s sebzelerede de netice veriyor.Doğrusu ben bunları denemek isterdim..

Saygılar,sevgiler,esenlikler diliyor,vampiriniz içinde siz sağ olun diyorum...

A_NOMAD 09-02-2014 16:20

Sn.Redbullah, ilginiz için teşekkürler. Ben de benzer aşılama yöntemlerini düşündüm hatta söylediğiniz yanaştırma aşısını ana kökler için bile denemeyi planladım ama bunlar için birazcık daha gelişme olsun diye bekledim.

Boyu 15cm civarıydı ama gövde, bir kürdandan ancak birazcık daha kalındı cesaret edemedim :(

Tekrar bir vampirim olursa daha cesur davranacağım :) İyi dilekleriniz için teşekkürler, huzur dolu günler diliyorum...

dostca 12-02-2014 12:33

Merhaba arkadaşlar,
Annemde yaklaşık 20 senelik alacalı benjamin mevcut salonda bodur bir ağaç gibi boyu 2.80 tavana dayanmış durumda görsel bir şölen..Gecen seneler bu ağacımızın bir dalı düz yeşil olarak büyüdü 1 metreden fazla büyümüştü, araştırmalarımda bu dalın kanser oldugu kesilmez ise istila edip zamanla ağacıda tamamen yeşile döndüreceği yazıyordu o dalı keserek uzaklaştırdım. Ağacımızın bazı tek tük küçük sürgünleri de tamamen kirli beyaz şeklinde albino olarak büyümekte, hernekadar benjaminden birçok denemelerimden ancak bir tane fide tutturabildiysem de deneme amaçlı bunlardan da fideleme yaptım ama tutan şimdiye kadar olmadı. Ağaç üzerinde albino olarak büyütüp havai köklendirme ile köklendirmeyi düşünüyorum..

A_NOMAD 12-02-2014 15:33

Ana gövdeye bağlı oldukları sürece albino filizler hayatta kalırlar, çünkü onların dışında mevcut olan klorofil sahibi üyeler besin sentez edeceklerdir.

Ancak havai köklendirme yapabildiğiniz ve onu ayırdığınız takdirde, mevcut albino filiziniz eğer albino olarak devam ederse (yani alacalı ya da yeşil üyeler oluşmazsa) klorofil sahibi olmadığından, beslenme sorunları peyda olacaktır :( Albinoların tek yaşama şansı vampirleşmek yani başka bir bitkinin besinine asalak olmak, başka şekilde hayatta kalamıyorlar. Bu asalaklığa rağmen bazen besin yetersiz gelirse, sömürülen bitki kendini korumaya alıveriyor. Albinoya besin vermemeye başlıyor ve sonucu biliyorsunuz..

Bu arada albino bitkinizin fotosensitivite sorunu da olacak yani ışığa hassas olacak. Beyaz üyeler direkt güneş ışığı görmeseler bile, kuvvetli aydınlıklarda yanıveriyor aklınızda bulunsun.

Umarım başarılı olursunuz Sn.Dostca, size bol şanslar diliyorum, gelişmelerden lütfen haberdar ediniz...

A_NOMAD 12-02-2014 15:36

Benjamin konusuna hiç hakim olmasam da öğrendiğim kadarıyla bu bitkilerde beyaz olarak çıkan kısımları bitkiden uzaklaştırmak-kopartmak gerekiyormuş, bir araştırın isterseniz.

dostca 13-02-2014 09:37

İlginize teşekkür ederim zaman içinde görecegiz durumları..

mehmet0791 28-11-2017 20:09

Albino Limon
 


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024