agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/)
-   -   Alerji ve bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-hakkinda-genel-konusmalar/4311.htm)

sabah 11-05-2007 11:10

Alerji ve bitkiler
 
Bitkilerin alerjiye etkileri üzerine Thomas Ogren tarafından OPALS (Ogren Plant Allergy Scalearn Plant Allergy Scale) adı verilen ve 1-10 arası değişen bir derecelendirme sistemi belirlenmiş.

5.000 bitkinin OPALS derecesini içeren bir kitap yayınlanmış. Çevremizdeki özellikle polenlere alerji gösteren kişileri düşününce çok önemli bir çalışma olmalı.

Örneğin petunya'nın OPAL derecesi: 1 (düşük)
Himalaya sediri -Cedrus deodara- dişi: 1, erkek: 7

Kitap hakkında Amazom.com'daki bilgi:
Allergy-Free Gardening
Hardcover: 267 pages
Publisher: Ten Speed Press (September 2000)
Language: English
ISBN-10: 1580082009
ISBN-13: 978-1580082006

Konuyla ilgili aynı yazarın Twenty Tips for Producing Low-Allergy Gardens başlıklı yazısını buldum. İstenirse çevirilinceye kadar onu ekleyebilirim.

sabah 22-05-2007 15:31

Alerji tetikleme riski düşük bahçeler için
 
Alerji tetikleme riski düşük bahçeler için 22 ipucu*

Thomas Leo Ogren**

Mart, 2003

Bahçemize diktiğimiz ağaç, çalı ve diğer bitkiler doğrudan sağlığımızı etkileyebilir. Bahçemizde bulunan ve polen üreten bir erkek ağaç bizi, aşağı evdeki bir ağaçtan 10 kat daha fazla etkileyecektir.
Bahçedeki bitkilerin alerji ve astıma neden olmasını önlemek için bazı ipuçları aşağıda verilmektedir:

  1. Hiçbir ağaç ya da çalının erkeğini dikmeyin. Bunlar genellikle “tohumsuz” ya da “mevvasız” türler diye satılırlar, ancak büyük miktarda alerjik polen üretirler.
  2. Dişi ağaç ya da çalı dikin. Bunlar daha kirletici olsa bile polen üretmedikleri ve hatta havada uçuşan polenleri yakaladıkları için tercih edilmeli. Ayrıca çok güzel ve tümü dişi olan çimler polensiz çimenlikler için kullanılabilir. Bu tercihin ekstra olarak iyiliği bu tümü dişi çimenler bodur kalır ve daha az biçim isterler.
  3. Hastalığa dayanıklı çeşitleri dikin. Toz, siyah lekeler ve diğer bitki hastalıkları sporlar tarafından üretilirler ve bunlar alerjiye neden olur. Hastalığa dayanıklı bitkiler kolaylıkla enfekte olmadığından çevrelerindeki hava da sağlıklı olacaktır.
  4. Yaşadığınız iklim koşullarına kolayca uyum sağlayabilecek bitki dikin. Yanlış iklimde dikilen bitkiler genellikle hastalanırlar. Çok sağlıklı olmadıklarından böcekleri mıknatıs gibi çekerler. Böcek kalıntıları mantarlar için birincil yuvadırlar ve mantarlar alerjik sporlar üretir. Genellikle coğrafyanın doğal bitkileri en sağlıklı seçimlerdir.
  5. Böcek, mantar ve ot öldürücü ilaçları kullanırken dikkatli olun. Kimyasal böcek ilaçlarının solunmasının bağışıklık sisteminde sorunlara yol açtığı görülmüştür. Bazan tek bir kez ağır böcek ilacı solunumu polen, spor ve diğer alerjenlere karşı aniden ortaya çıkan duyarlılık yaratabilir. Bu insanlar için olduğu kadar evcil hayvanlar için de geçerlidir. Mümkün olduğunca organik ürünlere ağırlık verin. Kompost yapıp kullanın.
  6. Çeşitlilik iyidir. Bahçenize aynı bitkiden çok sayıda dikmeyin. Bitkinin geniş aralıklı örneklerini kullanın. Çeşitlilik eksikliği genellikle zayıflığa yol açar. Bahçenizde çok çeşitliliğe yer verin.
  7. Yabani kuşlar çok sayıda böcek yedikleri için yararlıdırlar. Meyve ağaçları ve çalılar kuşları çeker. Hayvan yağı –suet- da böcek yiyen kuşları çeker. Böcek kıl ve epitelleri alerjiye yol açar. Kuşlar aphids, beyazsinek, hayvan/soğan pulları ve diğer omurgasız hayvanlardan inanılmaz miktarda tüketirler.
  8. Mümkün olduğunca polen üretmeyen bitkileri tercih edin. Çiçekleri ikilenmiş hibridlerin çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çiçeklerde genellikle erkek ve polen parçaları eksiktir. Örneğin ikili krizantem genellikle polen içermez. Bir başka örnek begonyalar: bunların dişi çiçekleri tamamlanmıştır, fakat erkek çiçeklerinde petal dışında birşey bulunmadığından polensizlerdir.
  9. Eğer çok sevdiğiniz ancak alerjiye neden olabilecek bitkiye sahipseniz nereye diktiğinize dikkat edin. Yatak odası pencerelerine, yürüyüş yollarına ya da kapılara yakın olmasın. Mümkün olduğunca evden uzağa dikin. Alerjen bitkilere yakın olmak etkisine daha çok maruz kalmak demektir.
  10. Bitkiyi almadan önce tam olarak kültivar adını öğrenin. Açıkça etiketlenmemiş, adları belirtilmemiş bitkileri almayın. Bitki adlarını OPALS (Ogren Plant Allergy Scale) alerji tablosu ile karşılaştırın. Bu tabloda en düşük alerjen 1, en yüksek alerjen 10 ile derecelendirilmiştir. Bahçe düzenlemenizde 5 ya da daha düşük ortalamaya sahip olmaya çalışın.
  11. Eğer alerjiye neden olabilecek ağaç ya da çit bitkiniz var ve kaldıramıyorsanız, çiçeklenmesini azaltacak ölçüde kısa budayın. Örneğin şimşir alerjen çiçeklere sahiptir ve eğer her yıl budanırsa nadiren çiçek açacaktır.
  12. Şehrinizin park ve bahçelerle sorumlu yönetimlerine katılın ve polen üreten erkek ağaçların dikilmesini önleyin. Alerjiye neden olmayan binlerce cadde ağacı seçeneği vardır, bunlar kullanılabilir. Birlikte çalışarak sağlıklı seçim yapabiliriz ve tümümüz rahat nefes alabiliriz.
  13. Bazı yerel kuruluşlar polen denetimi ilgili yönetmelik yayınlarlar. Bunlar alerjen ağaç ve çalıların satış ve dikimini yasaklar. Bu yönetmelikler yaşamı korumayı ve sorumlu olmayı ve bahçe düzenlemelerinde daha dikkatli olmayı sağlar. Yerel yönetimlerinizin bu tür kurallar düzenlenmesine katkıda bulunun.
  14. Kırmızı akçaağacın (Acer rubrum) dişi kültivarları -'October Glory', 'Red Sunset' gibi- vardır. Bu ağaçlar çok güzel sonbahar renklerine sahiptirler ve polensizlerdir.
  15. Dişi ardıç polensizdir ve çok güzel mavi–yeşil meyvesi vardır. Sayısız dişi üretimleri satılmaktadır. Örneğin Juniperus chinensis -Blue Point-, Juniperus horizontalis -Ice Blue- ve Juniperus chinensis 'Kaizuka' - Hollywood Juniper-.
  16. Bazı ağaçlar –örneğin çınarlardan Platanus × hispanica, sycamorus- yapraklarında ve dallarında tüy üretirler. Bu tüyler havada savrularak deri rahatsızlığına, kaşınmaya ve gözlerde, boğazda ve akciğerlerde rahatsızlığa yol açarlar. Eğer düzenlemede kullanmak isterseniz evinize çok yakın dikmeyin.
  17. Evcil hayvanlar alerjiye neden olabilecekleri gibi kendileri de alerji gösterebilirler. Genellikle alerjiye neden olan bitkiler hayvanları da etkileyebilir. Köpekler ve kediler özellikle polenlere alerjik olabilirler. Hayvanlar kendilerini rahatsız eden şeyi söyleyemezler. Bizim onlarla ilgilenmemize ihtiyaç duyarlar.
  18. Çocuklar özellikle alerji ve astıma kolayca yakalanabilirler. Okullardaki gölgelik ağaçların mümkün olduğunca polen üretmeyen ağaçlardan seçilmesi kritik bir noktadır. Astım en yaygın kronik çocuk hastalıkları arasında birinci sıradadır.
  19. Yaşlılar ve özellikle hastanede ya da huzurevinde kalanlar aşırı polen nedeniyle artan risk altındadırlar. Pencereler yakın çalılar alerjiye neden olmamalı. Polen miniciktir ve en sıkı pencere çerçevesinden bile kolayca girebilir.
  20. Yatak odası pencerelerine yakın çalı ve ağaçlar bu odalardaki kişilerin sağlığını fazlasıyla etkileyebilir. Polen üreten bitkileri asla yatak odası pencerelerine yakın dikmeyin.
  21. Zehirli bitkiler (örneğin taş porsuğu -Podocarpus ve Yew padocarp-) eğer erkeklerse milyonlarca polen zerresi dökerler. Bu bitkilerden gelen polenler hem alerjen hem de zehirlidir.
  22. Güçlü koku yayan ve çoğu alerjen olabilen bitkilere de dikkat edin. Yasemin, mine (lantana) gibi bahçe düzenlemede kullanılan bitkilerden yayılan minik koku zerrecikleri parfüme duyarlı kişilerde alerjiye neden olabilir.
Not:
- İki evcikli (“dioecious” yani erkek ve dişi organları ayrı bitkilerde olan) bitkilerde yalnızca erkekler polen alerjisine neden olur. Dişiler polen üretmediği için alerjiye neden olmaz.
İki evcikli bazı bitkiler: kırmızı yapraklı akçaağaç, gümüş akçaağaç, acer negundo l., ilex, söğüt -salix-, titrek kavak –populus tremula-, kavak -poplar populus-, keçi boynuzu -ceratonia siliqua-, yalancı portakal ağacı -maclura pomifera-, sedir, ardıç, taş porsuğu -podocarpus, palmiye -phoenix dactylifera- gibi..
- Bahçenize diktiğiniz ağaçların komşunuzu da etkileyeceğini unutmayınız.

* Thomas Ogren’ın http://www.hoptechno.com/bookallergen.htm adresindeki Twenty-two Tips for Producing Low-Allergy Gardens yazısından çevrilmiştir.

** Thomas Ogren, ”Allergy-Free Gardening” kitabının yazarı

http://www.allergyfree-gardening.com

sabah 24-05-2007 16:07

Aşağıdaki adreste OPALS derecesi 4 ve daha düşük olan bazı bitkilerin listesini içeren bir dosya bulunmakta.
Bendeki düzeltilmiş kopyayı ekleyemedim, bari adresini vereyim dedim.


http://www.lungsandiego.org/asthma/p...andscaping.pdf

saim ergin 11-06-2007 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 108564)
Aşağıdaki adreste OPALS derecesi 4 ve daha düşük olan bazı bitkilerin listesini içeren bir dosya bulunmakta.
Bendeki düzeltilmiş kopyayı ekleyemedim, bari adresini vereyim dedim.


http://www.lungsandiego.org/asthma/p...andscaping.pdf

bana dokunan ve bayıltacak kadar hapşurtan 2 ağac 1 akasya 2 ıhlamur bu 2 ağactan uzak duruyorum 50 senelik tecrübe selamlar

zenfree 11-06-2007 21:44

Ben de manolya ağacından uzak duruyorum. Çiçeklerinin kokusu baş ağrısı yapıyor. Gardenyanın manolya ile bir akrabalığı var mı bilmiyorum ama o da aynı etkiyi yapıyor bende.

şükran ünal 22-11-2007 13:54

Arkadaşlar bende de geçen sene bu aylarda başlayan alerjilerimin nedenini araştırınca bütün yabani yetişen bitkilerin çam türlerinin bana alerji yaptığı ortaya çıktı. Örneğin biberiye yağı,(Tazesini harcayabiliyorum) çam terebentin,lavantanın kurutulmuşu,bunlar ve bazı parfümlerin içine konan buna benzer çiçek esansları tütsünün her türlüsü çok dokunuyor saatlerce kuru öksürük oluşuyor. Hatta geçen sene o kadar yoğun bir şekilde bunu yaşamıştım ki astım krizi zannetmişti gitttiğim hastane acilindeki doktorlar. Şimdi yine bu sıralarda başladı . Yaş kırkı geçince arkadaşlar bu hassasiyetler daha bir artıyor gibi ne dersiniz?

sabah 31-12-2007 13:32

Polen üretimi düşük olan ve kuraklığa dayanan bitkiler
 
Bu listede alerjik olmayan ancak çok su isteyen bitkiler yer almamaktadır.

Ağaçlar
Albiza julbrissin
Bauhinia spp
Brachychiton populneus
Ceratonia siliqua –dişi-
Eucalyptus spp
Melia azedarach
Olea europaea
Olneya tesota
Pinus edulis
Pinus halepensis
Pinus monophilia
Pinus pinea
Pinus roxburghii
Pistacia atlantica –dişi-
Pistacia chinensis –dişi-
Pistacia vera–dişi-
Pittosporum phillyraeoides
Zizyphus jujube


Çalılar
Acacia constricta
Acacia greggii
Acacia minuta
Chilopsis linearis
Feijoa sellowiana
Punica granatum
Sophora secundiflora
Vauquelinia californica
Vitex agnus-castus
Yucca brevifolia herbertii
Penstemon baccharifolius
Pyracantha
Rosa banksiae


Kaynak

kuru.umit 31-12-2007 14:23

Sevgili Sabah,
çok faydalı bir alt başlık açmışsınız, elinize sağlık. Katkıda bulunması akımında bir adres veriyorum. Burada en azından Ankara için düzenli olarak günlük polen raporları veriliyor. Buradan verilen rapora göre gereken önlem alınabilir. Diğer iller dde bu çalışma pek yok ama konu çok önemlidir.
Adres http://www.aid.org.tr/

Dr Ümit Kuru

Tubay 28-03-2008 15:49

Bahar geldi,tabi alerjilerde
 
Bahar alerjisi

Bahar, rengârenk çiçekleri ve yemyeşil bir örtüye bürünen doğası ile büyüleyici bir mevsim. Ama gelin görün ki polen alerjsi hastaları bu mevsimi hiç sevmiyor. Çünkü bitkilerin havaya saçtığı polenler, alerjik belirtilerin artmasına yol açarak hastanın yaşamını tam bir kâbusa çeviriyor.







Bahar alerjisi nasıl oluşur?
Havadaki polenler soluma yoluyla vücuda yerleşir. Bağışıklık sistemi aslında zararlı olmayan bu maddeyi adeta düşman gibi görür ve veri bankasına kaydedip takip altına alır. Bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah üreterek (histamin adlı bir salgı) saldırıya geçer ve insanı hasta eder.



Polenlerin yol açtığı hastalıklar
Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde alerjik hastalıklara neden olur. Kişinin şikâyetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir.
Polenin yol açtığı alerji hastalığında değişik türde polenler alerjiye neden olabilir. Bu tür alerjiden yakınanların hangi cins polene karşı alerjik olduklarının belirlenmesi yararlıdır. Alerjisi olan kişi duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalmalıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler hazırladıkları polen haritası ile polen alerji vakalarının azalmasına büyük katkıda bulunmuşlardır. Hatta Amerika?nın bazı televizyon kanallarında meteoroloji bültenleriyle birlikte polen bülteni de sunulmaktadır.




Saman nezlesi(Alerjik nezle ya da alerjik rinit)
Polen, solunum yoluyla vücuda girdiği zaman bağışıklık sistemi tarafından üretilen histamin; burun, gözler ve hava geçitlerini döşeyen mukoz zarlarının iltihaplanmasına neden olur. Böylece sürekli hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kuru öksürük, boğaz, burun ve kulakta şiddetli kaşıntı ya da gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtilerle saman nezlesi başlar. Önlem alınmazsa ileri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit, orta kulak iltihabı veya bronşit veya astım gibi hastalıklara dönüşebilir. Saman nezlesi olan kişilerin taze sebze ve meyve bakımından zengin, karbonhidrat ve proteini yüksek ama süt ürünlerinin bulunmadığı bir diyet uygulamalarında yarar var. Ayrıca multivitamin/mineral desteği de alınması gerekiyor. Çuha çiçeği ve çörekotu alerji tedavisinde yararlı olabilir.




Astım
Astım akciğerlere kadar olan hava yollarını etkileyen bir hastalık. Tanımı kolay ancak, tedavi ve izlenmesinde sorunlar yaşanan birkaç hastalıktan biri. Astım, öksürük, vızıltı, sık soluma, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve göğüs duvarı derisinde çekilme gibi belirtilerle başlar. Soğukalgınlığı nedeniyle ortaya çıkan ve on gün geçmeyen inatçı öksürük, koyu balgam gibi sorunlarda hemen doktora başvurmakta yarar var.
Polen, astımlı hastalarda astım krizlerine yol açar. Astıma iyi gelen besinlerden biri taze acı biberdir. Düzenli bir şekilde taze biber yemek, astım krizlerinin sayısını ve tehlike oranını azaltabilir. Bol miktarda taze soğan ve sarımsakla birlikte yenilirse acı biber etkisini daha çabuk gösterir. Birkaç damla acı sos eklenmiş bir bardak su içmek, astım krizlerinin sayısını ve tehlike oranını azaltabilir. Kahvede bulunan ?metil ksantin? adlı madde astım krizi esnasında spazm geçiren adaleleri gevşeterek bronşları genişletip nefes almayı rahatlatır. Kriz esnasında içilen sert filtre kahve ile astım nöbeti bir saat içinde hafifler ve altı saat içinde tekrar etmesi engellenebilir. Balık alerjisi, yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı yoksa astım hastalarının balık yağı da denilen Omega 3 yağ asitleri içeren besinleri yemelerinde yarar var. Omega 3 balık ve cevizde bulunur. Astım krizlerini azaltıcı etki gösterir.
Ginko biloba ekstresi (baharatçılarda veya doğal vitamin ve ilaç satan dükkânlarda bulunur) astım krizlerini önleme ve hafifletme konusunda etkili bir bitkidir.





Polen alerjisinden korunma yolları

Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.


Polen zamanı açık havada spor yapmayın.


Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki tozlardan arınabilirsiniz.


Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın.


Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.


Polen zamanı evde kapı ve pencerelerinizi sıkı sıkı kapatın.


Evinizde ve ofiste varsa klima filtresini sık sık değiştirin. Son yıllarda klimaların çoğunda polen filtreleri kullanılmaktadır. Bu filtreleri yıprandıkça yenilemenizde yarar var. Böylece dışardan gelecek olan tozları önleyebilirsiniz.


Tatil için deniz kenarını tercih edin.


Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akar suyun altında yıkayın.


Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın.


Alerjiye karşı doktora başvurun.


Çim biçmekten kaçının ya da maske takıp yapın.





Tedavi yöntemi
Polen alerjisi olanların alerji yapan maddelerden uzak durarak korunma yollarına harfiyen uymaları gerekiyor.


Medikal tedavi
Doktora danışıp alerjiye yol açan polenin etkisini en aza indirgeyecek ilaçlar alınmalı.


Aşı tedavisi
Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanır.Bu aşıların içinde alerjiye neden olan alerjenler vardır. Çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan miktarlar aşı ile vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun bağışık hale gelmesi sağlanır. Bu enjeksiyonlarla vücutta antikorlar oluşur, bunlar alerjenleri engeller. Tedavi süresi 4-5 yıl sürer

nuran berna 28-03-2008 18:21

Çok iyi bir konu başlığı gerçekten tebrik ederim benimde ağaçlardan gelen polenlere alerjin var özelliklede kavak öğleye kadar çok kötüyüm daha sonra gayet iyi halen çözemedim ben bu işi selamlar

kala 17-07-2008 08:08

Bu bilgiler çok değerli oldu benim için. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Ben bu yaz başı çağla sevdamın cezasını oldukça ağır ödedim. O otluk çalılık araziden daha çıkmadan (üstelik ceplerimi de tam anlamıyla dolduramamıştım ona yanarım gitti güzelim çağlalar) kaşınmaya hapşurmaya başladım. Yaa bir insanın aynı anda tüm vücudu deliler gibi kaşınır mı? Benim kaşınmıştı ve neremi kaşıyacağımı şaşırmıştım topu topu iki elim vardı. Her tarafım yırtacak gibi kaşınıyordu.. Hemşire iğne yaptı doktorun verdiği ilaçları ise hala kullanıyorum. Ama bir daha o araziye giremem tabi bu mevsimde. Doktor benim ciddi anlamda bir alerji testine girmem gerektiğini (bilirsiniz yüzlerce minik iğneler yüzlerce maddeye karşı tek tek heryerinize uygulanıyormuş) ben korktum gitmedim. Şimdi gitsem kimbilir nelere alerjim çıkacak ve gözüm yemedi üstelik bir sürü yasaklar gelecek. Yaa erik yiyemiyorum kayısı yiyemiyorum şeftali yiyemiyorum bilimum yaz meyvelarından sonra boğazımda müthiş bi kaşınma başlıyor. Onları nasıl terk ederim:)

hüsnüyusuf 17-07-2008 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kala (Mesaj 259827)
Bu bilgiler çok değerli oldu benim için. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Ben bu yaz başı çağla sevdamın cezasını oldukça ağır ödedim. O otluk çalılık araziden daha çıkmadan (üstelik ceplerimi de tam anlamıyla dolduramamıştım ona yanarım gitti güzelim çağlalar) kaşınmaya hapşurmaya başladım. Yaa bir insanın aynı anda tüm vücudu deliler gibi kaşınır mı? Benim kaşınmıştı ve neremi kaşıyacağımı şaşırmıştım topu topu iki elim vardı. Her tarafım yırtacak gibi kaşınıyordu.. Hemşire iğne yaptı doktorun verdiği ilaçları ise hala kullanıyorum. Ama bir daha o araziye giremem tabi bu mevsimde. Doktor benim ciddi anlamda bir alerji testine girmem gerektiğini (bilirsiniz yüzlerce minik iğneler yüzlerce maddeye karşı tek tek heryerinize uygulanıyormuş) ben korktum gitmedim. Şimdi gitsem kimbilir nelere alerjim çıkacak ve gözüm yemedi üstelik bir sürü yasaklar gelecek. Yaa erik yiyemiyorum kayısı yiyemiyorum şeftali yiyemiyorum bilimum yaz meyvelarından sonra boğazımda müthiş bi kaşınma başlıyor. Onları nasıl terk ederim:)

Sn.kala, alerji testleri iğnelerle yapılmıyor.Korkmanıza gerek yok.En azından benim yaptırdığım alerji testi o şekilde değildi.Bende de saman nezlesi var.Belirli bitkilere (örneğin çam türleri vb.) karşı olan alerjileri test etmek için serum benzeri sıvılar damlatmışlardı koluma. Siz rahatsızlığınızı yine de hafife almayın. Sağlıklı günler dileğiyle.

aliş 17-07-2008 12:05

doğrusu bende çok çekiyorum alerjiden hatta o kadar hat hafhaya çıktıki kortizon bieleri bile vuruldum hiçbir hap etki etmiyor bende senelik izinimde aratırıp test olucam inşallah salon bitkilerim değildir beni bu hale koyan :(
evimde şeflore,yukka ve benjamin var bunlar alerji yaparmı :confused:

kala 17-07-2008 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliş (Mesaj 259901)
doğrusu bende çok çekiyorum alerjiden hatta o kadar hat hafhaya çıktıki kortizon bieleri bile vuruldum hiçbir hap etki etmiyor bende senelik izinimde aratırıp test olucam inşallah salon bitkilerim değildir beni bu hale koyan :(
evimde şeflore,yukka ve benjamin var bunlar alerji yaparmı :confused:

....salon bitkilerinin yaptığını zannetmiyorum öyle olsa idi ben evde duramazdım. Benim ev bitkiden adım atacak yer kalmayacak yakında. Ama dışarı çıksam hele hele şööle piknik falan yapmaya kalksam duramam hiç... çok fena...

hüsnüyusuf bana doktor demişti ama minik minik iğnecikler şeklinde diye. acaba ben mi yanlış anladım bilemiyorum. Ama dediğin gibi hafife almamak lazım tabi. Er ya da geç yaptırmalıyım bunu....

memet 17-07-2008 20:21

kimin hangi bitkiye allerjisi olduğu farklılık gösterebilir.
Kefir vücut direncini artırdığı için allerjiye karşı kullanmakta yarar var. Etkili oluyor. Ama bunun bir ilaç olmadığı unutulmamalı.

Adalet Yağcı 18-07-2008 08:04

Merhaba;
Bundan birkaç yıl önce, ağaçlarıma kimyasal ilaç yapmıştım, yarım saat sonrada hastalıklı dalları budamak istedim.
Ben budama yaparken yağmur çiselemeye başladı, işimi bitirip evime döndükten 7-8 saat sonra avuç içlerimde ve parmak aralarımda başlayan müthiş!bir kaşıntıyla kaşınmaya başladım.
Kaşıntı gerçekten inanılmazdı ellerimi kesip atmak istedim.
Tabi doğru acile...
Muayeneden sonra kortizonlu kremler ve ağızdan alınacak drajeler verdi doktor.
Sayın Sabah ın 2.mesajının 5. konusunda anlattığı şey aynen başıma gelmişti, ve işin kötüsü zaman zaman nedenini tahmin edemiyeceğim şekilde tekrar başlıyordu.
Sorunum hala devam ediyor, ama ben biraz dikkatle nelere karşı allerjen olduğumu buldum.
1-Gülhatmi bitkisine ,
2-Onbiray çiçeğine,
3-Ebegömeci bitkisine.
Bu üç bitkiye hiç dokunmamamaya çalışıyorum ve hiç sorun yaşamıyorum:eek::eek::eek:
Hepinize allerjisiz günler diliyorum, sağlıkla kalın.

nigarazak 19-12-2012 13:58

Benimde alerjik rinitim var en yüksekte polen alerjisi.evde menekşelerim var bunlar zararlımı acaba

Güler 19-05-2017 10:30

Dikkat: Ben yaptım siz yapmayın.

Sevgili arkadaşlar, dün bahçede bir hata yaptım, siz siz olun aman dikkat edin.
Balkonun hemen baş kısmında bir ıhlamur ağacı var bayağı büyüdü şemsiye şeklini aldı. Çiçeklenme döneminde çiçek polenleri bana allerji yaptığı için altına giremiyorum.

Hazır daha çiçek açmamışken altına girip de şu otları temizleyeyim diye düşündüm.
Bahçede çalışırken uzun bir pantolan veya eşofman giyer eldivenleri de ihmal etmezdim. Bunları arı sokmasına karşılık yapıyorum. Genelde kış sezonunda saksıların kenar kısmının arkasına arılar yuva yapıyorlar. Saksıları çekerken de çok kez sokulup hastanelik oldum.

Otları yolarken de hep çizme giyerdim ama bu otlar çok uzun değil, güneş fazla almadıklarından çok boylanamıyorlar.

Derby lastik (ben bunlardan her sene bir iki çift alırım, İstanbul'dan gelen arkadaşlar da bahçeye çıktıklarında bayılırlar giymeye. Adını da rugan koyduk) ayakkabıları geçirip başladım ot yolmaya.
Yaptığım hata çizme giymemek veya eşofman paçalarını çorabımın içine sokmamak oldu.
Bir ara açıkta kalan ayak bileğimde bir yanma hissettim. Acaba karınca mı ısırdı diye baktım, herhangi bir böcek filan yok. Elimle biraz ovuşturdum, baş parmağımı biraz dilimle ıslatıp, kaşınan yere sürüp çalışmaya devam ettim.

Otları atıp, eve geldim.
Her gün bahçe çalışması sonrası duş alırdım o gün tozlu işlerle uğraşmadım yorgun da hissettiğimden duş almadan yattım.

Sabah uyandığımda sağ bacağım sanki bir külçe gibi ağırdı. Ayak bileğimden dizimin altına kadar davul gibi şiş ve kıpkırmızıydı. Ağrı yoktu ama bacağım şişliğin verdiği gerginlikten pırıl pırıl olmuştu.
Oğuz da ben de şaşırdık. Oğuz " Güler ne soktu seni?" dedi ama bir şey sokmamıştı, hemen anladım ki yanma hissettiğimde zehirli bir ot beni bu hale getirmişti.

Hastaneye telefon ettik ama bayram tatili uzman bir allerji doktoru yok, Pazartesi Gönen Hastanesine yönlendirdiler.

Ablamı arayıp ne yapabilirim diye sorduğumda önce bir güzel azar işittim; " neden hemen eve girip sabunlu suyla yıkamamışım, alerjik bir bünyem olduğu halde neden bir antihistaminik almamışım, neden kendimi korumuyormuşum..." dahası da var.

Sonra öneriler başladı. Hemen bir antihistaminik al, hatta hastanede serumla vermeleri daha iyi olurmuş. ..... pomadı sür ve buz koy. Eğer şişlik ve kızarıklık da azalma olmazsa mutlaka hastaneye git.
Dedikleri harfiyen yapıldı, şükürler olsun biraz rahatlama var ama daha basamıyorum.

mister73 19-05-2017 13:29

Çok geçmiş olsun Güler hanım. Maalesef bu konuda ablanız haklı galiba; kendi sağlığımızı kimse bizden daha iyi koruyamaz. Neyse umarım bir an önce tamamen geçer...

Güler 19-05-2017 17:15

Bilgi edinmekte fayda var.

Bitki Toplarken Zehirli Olanlara Dikkat Edin

Ozlem A 19-05-2017 22:59

Çok geçmiş olsun Güler abla. Benim de bu kadar şişme olmasa da başıma gelmişti, alerjiye yol açanın tohum bağlamış çimen olduğuna kanaat getirmiştim.

FatihBahce 20-05-2017 06:23

Çok geçmiş olsun Güler hanım. Umarım bacağınız iyileşmiştir.

Güler 20-05-2017 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1507655)
Çok geçmiş olsun Güler hanım. Umarım bacağınız iyileşmiştir.

Teşekkür ederim, daha rahat rahat yürüyemiyorum ama kızarıklık ve şişkinlik azalmaya başladı.

celalim01 20-05-2017 10:06

Alerjik bir bünyeye sahip biri olarak sizi çok iyi anlıyorum. Ne kadar dikkat etsekte küçük bir gözden kaçırma bizi kötü bir hale getirmeye yetiyor. Ben tecrübe ile öğrendiğim bazı bitkileri evimin bahçesinden tamamen uzaklaştırmayı başardım.Çünkü bazen daldığımızda bize zarar vermesine engel olamıyoruz. Kendinize dikkat ederek dinlenmeniz lazım Güler hanım. Ayağınız geçer elbette ,o zamana kadar size bir miktar sıkıntı yapar ,biliyoruz ki siz kolay kolay pes etmeyecek bir insansınız. Kesinlikle dinlenmelisiniz ,bir süre iş yapmayıp ,ayağınızı yormayın. Çok geçmiş olsun ,bir daha başınıza böyle bir olayın gelmemesini temenni ederim.

emretimac 31-07-2018 16:41

Evdeki bitkilerimde sorun olmuyor Allahtan :) Bahar başlangıcında kavaklardan savrulan polenler en kötüsü malesef...

aristof 09-10-2018 17:49

bendede polen alerjisi var
 
ilk bahardaki ot polenlerine alerjim var (ingiliz çimi domuz ayrığı yumak otu vs ama bahçeme çim ekmek istiyorum alerji yapmayan bir tür **** karışım bilen varmı çim ekimi için **** sadece dişi çim tohumu satılıyormu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024