agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Beğeni Düzeni30Beğeniler
  • 3 Gönderen sevoş
  • 6 Gönderen YeniGine
  • 5 Gönderen h_dogan
  • 8 Gönderen dinozor
  • 2 Gönderen sevoş
  • 2 Gönderen Güler
  • 4 Gönderen ıldır

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-11-2013, 23:48   #1
Ağaç Dostu
 
sevoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 406
Thumbs down Türkçe çiçek isimlerini neden kullanmıyoruz?

arkadaşlar forumda düzgün türkçe kullanmaya özen gösteriyoruz da çiçek isimlerini neden hep yabancı isimleriyle kullanıyoruz.Hem telafuzu zor hemde aklımızda kalmıyor.Herkese benden bir çağrı ;Lütfen türkçe isimlerini kullanmaya gayret edelim.Hatta ismi olmayanlara isim koyalım..LÜTFEN..!

akgul1a, YeniGine ve hira beğendi.
sevoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 00:11   #2
Ağaç Dostu
 
YeniGine's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
Sevgili sevoş haklısınız. Latince isimler kesinlikle gerekli ama yanlarında sitemizde Türkçe isimlerini de kullanmalıyız bence de. Bir anım; gittiğim bir peyzajda 'Milli var mı diye sordum yok dediler. Gezerken baktım ki var neden yok dediniz diye sorduğumda ama onun adı milli değil ki' deyiverdiler bana. Onların söylediği kısmı 'Euphorbia' idi. Yani Latince isimleri google'ye sorarken, başka bir arama motoruna sorarken gerekli diye düşünüyorum.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 08:08   #3
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Türkçe isimleri kullanmaya kullanalım ama tüm dünyada geçerli olan latinceleri. Bir de kaynaklara ulaşmak istediğimizde Türkçe kaynaklar yetersiz kalıyor. İnternette arama yaptığınızda ya İngilizce ya da Latincesini aratırsanız çok daha fazla bilgiye ulaşıyorsunuz.

Bir de her yöreye göre isim farklılığı oluyor genel olarak, bu durumda da bitkiyi bilsek bile söylenen isim bize yabancı geliyor.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 14:33   #4
Ağaç Dostu
 
dinozor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 392
Galeri: 2
Türkçe'nin doğru kullanımı ve Türkçe karşılığı olan kelimelerin yabancı karşılıklarının kullanılmamasını Türkçe'ye olan borcumuz gibi görüyorum. Yaygın olarak yıllardır kullanılan Türkçe bitki isimleri de zaten hepimizin aklında kalan ve farkına bile varmadan ağzımızdan çıkan ya da yazdığımız isimler oluyor.

Öte yandan bu siteyle ilişkisi olan birçok meraklı insan, genel kabul gören isimleri olan bitkilerin alt türleriyle veya anavatanı Türkiye olmayan bitkilerin Türkiye koşullarında yetiştirilmesiyle ilgileniyor ki bu durumda bitkiyle ilgili araştırma yapıp herkesle paylaşabilmede Latince isimler hayat kurtarıcı oluyor. Latince tür isimlendirmeleri dünya genelinde kabul gören bilimsel isimlendirmelerdir ve belli bir sınıflandırmaya göre yapılmaktadır. Bunu yapan insanlar da o türü bulan kişiler olup, belli kurallar dahilinde isimleri vermektedirler. Yani bitkiye kendi isimlerini vermek isteseler dahi bitkinin ait olduğu aileye ait ismi değiştiremezler.

Türkiye farklı doğası, farklı iklimi, farklı kültürü olan bir çok bölge içeriyor. Prof.Dr. Ertan Tuzlacı'nın hazırladığı "Türkiye'nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri" kitabında Achillea biebersteinii isimli bitkinin yerel adları şu şekilde: Amel otu, arı çiçeği, ayvadana, ayvadene, çetuğçe, gırtkesan, kılıç otu, kurt otu, mayalık otu, papatya, pazıma, pazvanat, pazvat, sarı çiçek, sarılık otu, sırçan otu, teleme otu, yayla çiçeği, yılan pungu. Hangi ismin esas alınacağı sıkıntı olabileceği gibi başka bitkilerle karıştırma sıkıntısı da var.

Yakın zamanda forumda okumuştum, bir üyeye yaban mersini diye mersin satılmış. Mersin dediğimiz bitkinin de yaban mersini ile benzer renk ve büyüklükte meyveleri olabiliyor ve ikisi de mersin adıyla satılabiliyor. Görsel olarak karıştırmak mümkün olduğu gibi ismen de karıştırılabiliyor.

Bana kalırsa isimlendirme hassas bir konu ve insanı kolayca yanıltabilir. Ben plumeriaya dinozor çiçeği desem ve böyle bir başlık açıp plumeria fotoğrafı koysam, birileri harıl harıl dinozor çiçeği ararken bir başkası seradan plumeria diye aldığı bitkiyle ilgili bilgiye buradan ulaşamayacaktır. Bana göre en güzel bilgi, en kapsamlı olanı, yani bitkinin varsa Türkçe ismi ve dünyada genel kabul gören isminin doğru bir şekilde bir arada verilmesi ki hem yerel hem de yerel olmayan bilgilere erişebilelim.

dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 18:34   #5
Ağaç Dostu
 
sevoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 406
sizlerin dediğide doğru ama çoğu isimlerin telafuz edilmesi bile zor.ama bilgiye ulaşmak için çift isim kullanılabilir. hem bitkiyi tanırız hemde araştırma yapabiliriz.ben yabancı bir isim gördüğümde bu neye benziyor diye önce resim arıyorum resim yoksa türkçe isim arıyorum.kısa bir süre sonra yabancı ismi hatırlayamıyorum.

akgul1a ve efeege beğendi.
sevoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 20:58   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevoş Mesajı Göster
.Herkese benden bir çağrı ;Lütfen türkçe isimlerini kullanmaya gayret edelim.Hatta ismi olmayanlara isim koyalım..LÜTFEN..!
Böyle yaptığımız takdirde işin içinden çıkamayız.

Bahçemde sevdiğim bir türe ailemden birisinin adını versem ve öyle lanse etsem kim anlar ki?

Çok beğendiğim kokulu lincoln gülüne Esra gülüm desem, kim anlar.

loveforlife ve ıldır beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 22:45   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 190
Çiçek isimleri yörelere görede farklılıklar gösterir..Kendi bildiğimiz isimlere göre ararsak ancak bu ismi bilenlerle iletişim kurabiliriz..Oysa latınce isimler ortak isimlerdir ve tüm dünyada aynı adla bilinirler....

Güler, feriha, maki01 ve 1 kişi beğendi.
ıldır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024