agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-04-2005, 10:56   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Adaçayından verem ilacı yaptılar



Üç Türk bilim insanının adaçayından geliştirdiği verem ilacıyla ilgili çalışma, Hintli araştırmacı Dr. D. Thagadurai tarafından aşırılarak Die Pharmazie' Dergisi'nde yayımladı.
Üç Türk bilim insanının adaçayından geliştirdiği verem ilacıyla ilgili çalışma, Hintli araştırmacı Dr. D. Thagadurai tarafından aşırıldı. Hintli araştırmacı, çalışmayı kendisininmiş gibi 'Die Pharmazie' Dergisi'nde yayımladı. Bu bilimsel hırsızlığı Avustralyalı araştırmacı Prof. Dr. Adrian Blackman fark ederek Prof. Dr. Gülaçtı Topçu'ya haber verdi.

Konularında uzman üç bilim insanı İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi Prof. Dr. Ayhan Ulubelen ile Mikrobiyolog Prof. Dr. Candan Bozok Johannson, adaçayı konusunda ortak çalışma yaptılar. TÜBİTAK'ta yapılan araştırma kapsamında, yarısı endemik olan ve Türkiye'de 90 türü bulunan adaçayının 50 türünü incelendi. Sonuçta bazı adaçayı türlerinin verem mikrobuna karşı yüksek oranda etkili olduğu saptandı ve bir ilaç ürettiler. Araştırma saygın bilim dergilerinden 'J. Natural Products'da yayınlandı, 1997'de de 00879 sayısıyla Türk Patent Ofisi'nden patentlendi. İlacın halen kullanılan streptomycin, rifampicin, kanamycin, isonikotinikasit hidrazid, ethambutol, ethionamide gibi verem ilaçlarından daha etkili olduğu da saptandı.
Çalışma, ABD'nin tüberkülozla ilgilenen iki önemli merkezinin ilgisini çekti. Ancak asıl ilgi göstermesi beklenen ilaç sanayiinden bir ses çıkmadı. Türkiye'de bekledikleri ilgiyi bulamayan araştırmacılar umutlarını AB'ye bağladı. AB Altıncı Çerçeve Programı'na, tüberküloz konusunda araştırmalar yapan özel bir araştırıcı firmayla birlikte proje sunuldu. 'Tüberkülozluların Tedavisi İçin Yeni İlaçların Geliştirilmesi' projesine destek gelmesi halinde adaçayından verem ilacı elde etmekle ilgili çalışmalar sürecek.

Hintli bilim adamı nasıl yakalandı
Üç Türk bilim insanının çalışması, uluslararası literatüre girdikten sonra Hintli Dr. D. Thagadurai tarafından çalınarak kendisinin çalışması gibi 'Die Pharmazie' Dergisi'nde yayımladı. Bu bilimsel hırsızlığı, Türk araştırmacılar gibi adaçayı üzerine çalışmalar yapan ve literatürü iyi takip eden Avustralyalı araştırmacı Prof. Dr. Blackman yakaladı ve Prof. Dr. Gülaçtı Topçu'ya haber verdi. Prof. Dr. Topçu, araştırmalarıyla ilgili tüm verileri derginin editörlerine iletti. Dergi Hintli araştırmacıdan açıklama istedi. Ancak yanıt gelmeyince cezalandırdı, bilimsel hırsızlık teşhir edildi. Yazısı veri tabanlarından çıkartıldı. Çalıntı yaptığı bağlı bulunduğu fakültenin dekanına bildirildi

Mesude ERŞAN / Hürriyet

Kaynak: http://www.hurriyetim.com.tr

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024