Alıntı:
Bu başlığı da açıp, hazır herkes bir ucundan incelemeye başlamışken gözümüze ilişen, eksik ya da hatalı olduğunu sandığımız noktaları belirtelim. Hata varsa yol yakınken düzeltilir, biz yanılıyorsak, doğruyu kestirmeden öğrenmiş oluruz. Ben ağaç boylarının 2m.3m. 5m..........18m. gibi yazılmasını pek doğru ve faydalı bulmam. Yerine ve iklimine göre bir tür ağaç, 5 m. de olabilir, 10 m. de. O açıdan min. max. daha mantıklı gibi geliyor. Biraz daha fikir jimnastiği yapalım bakalım. :p |
Alıntı:
Konular karışmasın diyorum. |
Alıntı:
|
Sayın BALIKCI
Corchorus olitorius' un Türkçe ismini Mühliye olarak kullanan akademisyenler ve kitaplarının isimleri : Prof. Dr. Turhan Baytop - Türkiyenin tıbbi ve zehirli bitkileri Prof. Dr. Turhan Baytop - Türkiye’de bitkiler ile tedavi Prof. Dr. Asuman Baytop - Farmasötik botanik Ne zamandır yazmak istiyordum, hiçbir kaynakta peygamber gülü diye bir türe rastlamadım. Bahsettiğiniz tür Rosa centifolia ise kaynaklarda bulduğum Türkçe isimleri şöyle: Türkiye'de eski gül bahçeleri - Prof. Dr. Turhan Baytop: Hokka gülü, Has gül, Reçel gülü, Gül-i sad-berg, Verd-i sad-berg, Yüz yapraklı gül. Farmasötik botanik - Prof. Dr. Asuman Baytop: Okka gülü Türkiye bitkileri sözlüğü – Prof. Dr. Ertan Tuzlacı: Hokka gülü, Okka gülü Yanlış bilgi vermemek adına başlığı düzeltebilirseniz sevinirim. |
Ellerinize emeginize saglik.Anlamli ve cok emek isteyen bir calisma, tebrikler.
Benim aramalarda en buyuk sorunum turkce klavyem olmadigi icin aradigim herseyi googleden alip yapistirmak zorunda kaliyorum, diger turlu bulamiyorum.Ornegin cimlendirme yazmam icin once ilk harfini bir yerden bulup getirem gerekiyor buda bende zaman kaybina yol aciyor. Basarilar. |
Alıntı:
Bundan sonra bu yönde baskıcı olun, biliyorsunuz sizin ricalarınız emirdir.:rolleyes: Alıntı:
|
Yaprak kenarı için seçenekler
Düz seyrek ondüleli sık ondüleli dişli çift dişli ince-sık dişli dilimli dişli sivri-çift keskin dişli ince dikenli kirpikli loplu derin loplu derin-dişli loplu Kaynak : Yaprağın Dili Prof.Dr. Necmettin Çepel Tema yayınları Ondüleli yerine biz kıvrımlı diyebiliriz belki. |
Başlık feci çekici olmuş:)
|
Üçüncü deneme:
Malina'ya her gruptan ACİL KAN ARANIYOR! |
Kesinlikle çok tatsız :mad:
|
Hiç tatsız değil, tam da içinde bulunduğum ruh halini anlatıyor.
|
Allahtan başlığın değişip durduğunu biliyorum da panik yapmadım.:p Her gruptan kan ihtiyacı olan başka kimse de olmaz zaten.:p
|
Benim gurubum 0 Rh(-), herkese verebiliyor muyum acaba?. KALDI İSE.....
Bence de ilk başlık harika çekiçi olmuştu. Siteye girer girmez DAANNKKKK diye gözümüze çarptı. |
Sayın Malina, buyrun aramıza karışın, biz sizin ruh halinizi değiştiririz. Çok güzel fıkralarımız var yüz yüze anlatacak.....Cumartesi günü fuara katılmaz mıydınız?
|
Alıntı:
|
Başlığa değil, çağrının içeriğine odaklanmak daha iyi sonuçlar verebiilr.
|
Hardwood cuttings / Odunsu Kesim
Semi-ripe cuttings / Yarı olgun dal kesimi Softwood cuttings / Yumuşak dal kesimi Greenwood cuttings / Yeni sürgün kesimi Seeds / Tohum Layering / Dalın toprak ile kapatılması Kalem Aşısı Göz Aşısı Rind Grafting / Division / Kök Bölünmesi Leaf cuttings / Yapraktan üretim Spor Root cuttings / Kök kesimi En uygun Türkçe karşılıkları ne olabilir? |
Alıntı:
Layering / Havai köklendirme: Bizim burada "havalı köklendirme" diyorlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Havai köklendirme (bildiğim kadarıyla, yanlışda biliyor olabilirim) bir dalın toprak, vb. maddeyle dalın üzerinde bir şekilde temas ettirilmesi sonucu köklendirme yöntemi. Dut, kauçuk vb. de kullanılır. (air layering) Hedera, erica (süpürge otu), rosemary (biberiye) de layering metodu ile üretilebilir, ama bu yöntem havai köklendirme değildir. Bu bitkilerde dallar toprağa yatırılır. Çoğaltma yöntemlerini yazarken bazı yöntemleri atladım. İsterseniz, bu detayda veritabanında kullanmayı düşünürseniz; bulabildiğim bütün üretme tekniklerini yazayım. Fakat bunların teknik Türkçe karşılıklarını bilmiyorum. |
Alıntı:
Spore : spor (Türkçede de böyle kullanılıyor. Ayrıca üreme hücresi de deniyor ama spor daha yaygın gibi) |
Dikkat ettim de sansasyonel başlıklar yine ayni üyelerin dikkatini çekmekte. Hatta ben acaba bugün ne başlık olacak diye merak ediyordum.
Ne kadar üzücü ki benim gibi üyeler size gerçek anlamda yardımcı olamıyoruz. Yardımcı olmak için yapabileceğimiz neler var ? Fotoğraf çekmek dedim ama çektiğim bitkinin adı da önemli değil mi? Ben fotoğrafı çeksem "Bu bitkinin adı nedir ?" başlığındaki gibi uzman arkadaşlar onları belirleyip kullansa olmaz mı? !!!!! |
Alıntı:
|
Ferda Ülkümen
Merhaba, Peygamber gülü adını ben babamdan duydum, İstanbul'da bu güle peygamber gülü denirmiş. Okka veya Hokka gülü dedikleri de bu olsa gerek. Akademisyenler, bizim barbunya dediğimiz balığa tekir, tekir dediğimize de barbunya diyorlar. Ben ise hala barbunyaya barbunya demeye devam ediyorum. :p Akademisyenlere saygısızlık etmek istemem ama biri bir şey yazıyor, diğerleri de kaynak göstererek veya göstermeden kendine mal ederek aynı şeyi yazıyor. Sonra benim gibi sade vatandaşlar da aaa! bak ne demişler, demek ki doğrusu buymuş diyor. Halbuki akademisyenler de ilgili oldukları konuyla alakalı çevreyi tarayarak, ana bilgileri halktan topluyor, sonra onları tasnif ederek tekrar halka sunuyorlar, hiçbir akademisyenin, hiçbir bitkiye ad verdiğini sanmıyorum, halkın kullandığı adları derliyorlar, yanılıyor muyum? Başlığa gelince, istersen değiştirebilirsin ya da parantez içine diğer adlar da eklenebilir. Saygı duyarım. Selam ve sevgiler. Mod'luk hayırlı olsun. :D |
Bende iki ayrı kan var.
Acaba Malina'nın işine yarar mı?:p 1- Tohumun çimlenme süresi 2- Bir fidanın, Meyve Verme Yaşı. Göremedim var mı ama yoksa 3- Bir ağacın Ömrü Bunlar , normal şartlardaki ortalama değerler olacak tabii. İklime ve enlem, boylama göre farklılık gösterebilir. Veri tabanında bu bilgilere de ulaşabilmek, faydalı olur sanıyorum. |
Ben uzman ya da akademisyen değilim. Ama bildiğim kadarı ile katkıda bulunmaya çalışayım. Yanlışım varsa uzmanlar duzeltir.
Layering / Dalın toprak ile kapatılması.: Bu işleme bağcılıkta "gedir"/"gedir yatırma"/ "gedir atma" veya "daldırma" denildiğini biliyorum. Kalem Aşısı: Türkçe, yerleşmiş. Göz Aşısı: Türkçe, yerleşmiş. [B]Root cuttings / Kök çeliği |
Hardwood cuttings / Odunsu çelik
Semi-ripe cuttings / Yarı odunsu çelik Greenwood cuttings / Yeşil çelik (Yumuşak çelik) Çelikle üretim: Çelikler bitkiden alındığı yere göre; Gövde çelikleri Odunsu çelikler Yarı odunsu çelikler Yumuşak çelikler Yaprak çelikleri Yaprak göz çelikleri Kök çelikleri |
Daldırma ile üretim:
Yer daldırması Hava daldırması (Air layering) Tepe daldırması Hendek daldırması |
Dördüncü deneme:
Bitki veritabanı, içerik başlıkları ve seçenekler hakkında konuşmalar... |
|
Alıntı:
Root cuttings icin yazilan, kok kesimi, kok budamasi yerine, Kokten alinan celik(kok celigi) olmaliydi. |
Son:
Bitki veritabanı, içerik başlıkları ve seçenekler hakkında konuşmalar... Bu kadar espri yeter :) |
Merhaba,
Bir yabancı dergide tohum çimlenmesi için 9'lu bir sınıflama yapmışlar. Tohumlar için o kodlar ile bilgi veriyorlar. Örneğin çimlenme kodu A: nemli soğuk yerde en az 90 gün bekletilmeli anlamındadır diyor. Elinizdeki yayınlarda ya da kaynaklarda benzeri bir açıklama var mı? İsterseniz, veri girişi yapanların işine yararsa çevirisini koyayım. Her seferinde uzun uzun yazmak yerine bu yöntem uygulanabilir. Örnek: ÇİMLENME TİPLERi TİP A:Temizlenen tohumlar 2-den 6 aya kadar kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Daha sonra oda sıcaklığında ışık altında ya da ilkbaharda dışarıya ekilir (21-26C). Olgunlaşma sonrası saklama iyi çimlenme için önemlidir. TİP B: Bu tohumlar çimlenme için ılık yere taşınmadan önce en az 90 gün nemli, soğuk katmana ihtiyaç duyarlar. |
2 Tanesini yazmışsın diğerlerini de ekler misin?
|
Çelik tipleri:
Çelikler alındıkları organlar ve dönem ile hazırlanış şekillerine göre üç sınıfta incelenirler: A)Alındıkları organlara göre çelikler Dal çelikleri Yaprak çelikleri Yaprak-göz çelikleri Kök çelikleri B)Alındıkları döneme göre ise çelikler Odun çelikleri Yarı odun çelikleri Yeşil çelikler C)Hazırlanış şekillerine göre Adi (Basit) çelikler (10-90 cm. uzunluğunda bir dal parçası) Ökçeli çelikler (Çeliklerin alt ucunda yaşlı dalın küçük bir kısmı bulunur) Dipçikli çelikler (Çeliklerin alt ucunda daha yaşlı dalın kısa bir parçası bulunur) Sırık çelikler (Boyları 1-2 m. olan ve genellikle 2-4 yaşlı dallardan hazırlanan çelikler) Kaynak: Genel Bahçe Bitkileri Prof. Dr. Atilla Günay, Prof. Dr. Hasan Çelik, Prof. Dr.İlhami Köksal, Prof. Dr. Menşure Çelik, Prof. Dr. Nilgün Halloran, Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz, Prof. Dr. Y. Sabit Ağaoğlu, Prof. Dr. Yücel Gülşen. |
Alıntı:
Geri kalanı çevirip, kontrol edip koyarım. |
Çelikleme (Cuttings)
Dal çelikleri Yaprak çelikleri Yaprak-göz çelikleri Kök çelikleri Odun çelikleri Yarı odun çelikleri Yeşil çelikler Adi (Basit) çelikler Ökçeli çelikler Dipçikli çelikler Sırık çelikler Aşılama (Grafting) T göz aşısı Ters T aşısı Yama göz aşısı Flüt göz aşısı Yongalı göz aşısı Yarma aşı Kakma aşı Dilcikli aşı Kenar aşı Daldırma (Layering) Uç daldırması Adi daldırma Yılankavi daldırma Havai daldırma Tepe daldırması Hendek daldırması Kök bölünmesi (Division) Tohum (Seeds) Spor (Spore) Bu kadar çok seçenekli bilginin girilmesi sorun yaratabilir. Bu detayda girebilecek veri var mı? Bu nedenle başlıkları daraltıp aşağıdaki gibi yapmaya ne dersiniz ? Çelikleme (Cuttings) Aşılama (Grafting) Daldırma (Layering) Kök bölünmesi (Division) Tohum (Seeds) Spor (Spore) Diğer (Yukarıdaki gruplara girmeyen. patates ve yerelması (yumrudan) üretimi; begonya (yapraktan) üretimi, ananas (meyva tepesinden) üretimi vb.) Biliyorum ben ortalığı karıştırdım, özür dilerim. |
Ağaçlar ve diğer bitkileri ayrı ayrı hazırlıyoruz biliyorsunuz. Aşağıdaki seçenekler tamam mı?
Üretim Teknikleri: (Bitkiler) Tohumla Üretim Çelikle Üretim Aşı İle Üretim Daldırma İle Üretim Kök Bölünmesi İle Üretim Stolonlarla Üretim Rizomla Üretim Etli Kök, Yumru ve Hava Yumruları İle Üretim Soğanla Üretim Yavru İle Üretim Doku Kültürü İle Üretim Spor İle Üretim Diğer Üretim Teknikleri: (Ağaçlar) Tohumla Üretim Çelikle Üretim Aşı İle Üretim Daldırma İle Üretim Kök Bölünmesi İle Üretim Doku Kültürü İle Üretim Diğer |
Denizden Yüksekliğin (yükselti) Tanımı ve Genel Karakteristikleri
Denizden yükseklik, bazı iklim özelliklerini etkiler. Özellikle yağış miktarı, sıcaklık, hava nemi ve hava hareketleri gibi klimatik faktörler denizden yükseklikle değişir. Gerçekten, yağışların geldiğiyöne bakan dağ yamaçlarında, denizden her 100 m.yükselişte yıllık yağış miktarı ortalama olarak 50 mm artar, sıcaklık da her100 m.yükselişte 0,4 - 0,6 C arasında düşer. Rüzgarın hızı, yamacı tırmandıkça yukarı doğru artar. Bütün bunlara bağlı olarak da yüksekliğe göre bitki türlerinin yayılışı değişir, toprak özellikleri de farklı olur. Onun için peyzajın yükseklik ilşkileri, örneğin en yüksek ve en düşük, ortalama yükseltiler belirlenmelidir. Denizden yükseklik ile arazi yüzünün düz veya girintili çıkıntılı olduğuna göre peyzajın morfolojik karakteristiği şu deyimlerle belirtilir: Ovalar veya Alçak Yaylalar Deniz düzeyinden yükseklikleri 300 m. ye kadar olan düz arazilerdir. Yüksek Ovalar veya Yüksek Yaylalar Yükseltileri 300 m. yi aşan geniş düzlük arazilerdir. Tepelik Arazi Deniz düzeyinden olan yükseklikleri 500 m. ye kadar olan girintili çıkıntılı bir yeryüzü şekline sahip arazilerdir. Orta Dağlık Arazi Deniz düzeyinden olan yükseklikleri 500 - 1600 m. ye kadar olan girintili çıkıntılı bir yeryüzü şekline sahip arazilerdir. Yüksek Dağlık Arazi En yüksek tepesi 1600 m. den daha yüksek olan dağlık arazidir. Kaynak: Peyzaj ekolojisi Prof. Dr. Necmettin Çepel Bu bilgilere göre rakım başlığının seçeneklerinin: 0 - 300 300 - 500 500 - 1600 1600 - > olarak sıraladırması yeterli olabilir mi? |
Sıcaklık istekleri bakımından sınıflandırma
Orman ağaçları sıcaklık isteklerine göre kabaca şu şekilde gruplandırılmaktadır: 1 – Sıcaklık istekler yüksek derecede olan ağaç türleri. 2 - Sıcaklık istekler orta derecede olan ağaç türleri. 3 - Sıcaklık istekler ılımlı derecede olan ağaç türleri. 4 - Sıcaklık istekler az olan ağaç türleri Düşük sıcaklıklara dayanıklılık bakımından ağaçların sınıflandırılması 1 – Donlara karşı dayanıklı olanlar 2 – Donlardan seyrek olarak zarar görenler 3 – Donlara karşı duyarlı olanlar 4 – Kışa dayanıklı olanlar |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024