agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Bitki Veritabanı (www.agaclar.org)

Reklam

Beğeni Düzeni1Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-10-2007, 16:21   #1
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 90
Ağacınızı seçin...

Yakında ağaç ve flora veritabanımızı hazırlamaya başlıyoruz. Tabii ki bunu ancak hep birlikte yapabiliriz. Bu nedenle hazırlanın bakalım

Katılmak isteyenler birer ağaç seçsin ve bununla ilgili her türlü bilgiyi toplasın.
Çeviri gerekiyorsa, forumda yabancı dil bilen arkadaşlardan destek alalım.

Toplayacağınız bilgi, o ağacın bonsaiye uygun olup olmadığına kadar bilgi içerek diyeyim de, siz gerisini tahmin edin

İlk gelen alır kuralı burada da geçerli olacaktır. Gerekirse aranızda anlaşıp, bir ağaç için birkaç kişi de çalışabilirsiniz.

Önemli notlar:
1. Bilgiyi aldığınız yerin hemen adresini not edin. Kaynaklar çok önemlidir.
2. Tanıtımla ilgili bazı bölümler için link vermeniz gerekebilir. Önemli gördüklerinizi de not edin.

Mesela erguvanla ilgili bilgi topalama işine talip oldunuz diyelim. Erguvanla ilgili bir site var ve erguvana ilgi duyanların o siteyi de görmesi gerektiğini düşünüyorsunuz... Bu durumda unutmamak için o adresi de bir kenara not edin.

Aşağıdaki başlıklarda içerik girilmesi gerekiyor.

Türkçe Adı
Diğer Adları
Yöresel Adları
Sinonim Adı
İngilizce Adı
Alem
Bölüm
Sınıf
Takım
Familya
Cins
Tür
Alt Türleri
Varyeteleri
Kültivarları
Familya Hakkında Genel Bilgi
Genel Görünüm
Ortalama Boy
En Uzun Boy
Ortalama Genişlik
Yaprak
Yaprak Tipi
Yaprak Dizilişi
Yaprak Kenarı
Sürgün
Gövde ve Kabuk
Dal Formu
Tomurcuk
Kozalak
Bitki Eşey Durumu
Çiçek
Çiçeklenme Zamanı
Çiçek Rengi
Çiçeklilik Süresi
Budama
Kokusu
Meyve
Meyve Tipi
Tozlaşma
Tohum
Kök
Tepe Özelliği
Salgı Dokuları
Diğer Türlerden Ayıran Özellikleri
Rakım (En Düşük)
Rakım (En Yüksek)
İklim
Sıcaklık
Işık
Toprak
pH
Nem
Tohumla Üretim
Üretim Teknikleri
Tohum Ekim Zamanı
Tohum Çimlenme Sıcaklığı
Tohum Toplama Zamanı
Tohum Alma Yöntemi ve Saklama Koşulları
Tohumun Maksimum Saklanma Süresi
Çelikle Üretim
Aşı ile Üretim
Diğer Üretim Yöntemleri
Bahçe Tesisi
Anaç Seçimi
Bakım İhtiyacı
Gelişim Hızı
Sulama
Hasat
Kurutma
Gübreleme
Depolama
Pazarlama
Hastalıkları
Zararlıları
Zirai Mücadelede Etken Madde
Bitki Tipi
Tarihçe, Mitoloji
Dağılım
IUCN-Kırmızı Liste Kategorisi
Bitki Yetişme Alanları
Yaşam Süresi
Meyve Verme Yaşı
Toleransları
Toksik Özellikleri
Allerjen Etkisi
Allelopatik Etkisi
Yetiştiği Şehirler
Orman Alanı ve Orman Özelliği
Türkiye''de Doğal Yaşam Alanları
Anavatanı ve Doğal Yayılış Alanları
Kullanım Alanları
Kullanılan Bölümleri
Odun Yapısı
İşlenme özelliği
Kurutulabilme Özeliği
Dayanıklılık
Emprenye Edilebilme
Peyzajda Kullanım
Tıbbi Kullanım
Geleneksel Kullanım
Kozmetik Kullanım
Gıda Olarak Kullanım
Etnobotanik Bilgileri
Etken Maddeleri
Erozyona Uygunluk
Bonsaiye Uygunluk
Diğer Ek Bilgiler
Agaclar.net Galerideki Diğer Fotoğrafları
Kaynaklar
Ekleyenler

Düzenleyen malina : 24-08-2009 saat 11:39
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 17:07   #2
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Ben Çınar Ağacını ya da Karaağacı almak istiyorum. Bu çalışma için ne kadar zamanımız var?

Düzenleyen Penelophe : 19-10-2007 saat 18:19 Neden: ya da
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 17:44   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-08-2007
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Ben Çınar Ağacını **** Karaağacı almak istiyorum. Bu çalışma için ne kadar zamanımız var?

Her ikisini de Mart ayına kadar alabilirsiniz. Saksıda alırsanız yılın her ayı uygun olabilir ancak uygun taşıma kurallarına uymak şartıyla.

poinciana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 17:49   #4
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Ben Çınar Ağacını **** Karaağacı almak istiyorum. Bu çalışma için ne kadar zamanımız var?

Senden önce seçen olmadığına göre ya da ifadesi kullanmamalısın. Sonuçta sen karar vereceksin

Eski 19-10-2007, 18:05   #5
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Çınar.

Eski 19-10-2007, 21:44   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-09-2007
Konu ve fotograflar

Tekrar selamlar,
şimdiye kadar iki yazıyla ( biri cevap mahiyetinde ) katılmış olmama rağmen bilemiyorum yeni üye olduğumu yazmaya gerek var mı... Ama ben yine yazıyım böylelikle yapacağım (ki bu kesinlikle istemeden olur) hatalara bir nevi sığınacak gerekçem olsun eeee acemiliği kullanmakta fayda var
Evet... ben iki konuya değinicem yazılarımdan tanışma merasimli olanında değinmiştim doğayla çok iç içe oldum çocukluğumdan beri. Bu da doğadaki canli türlerine (cansız ve sonradan cansızlaştırılmış türler de dahil dir) inanılmaz sevgi ve saygı duymamı sağlamıştır.
ama belki bendeki eksikliktir belkide burada söylenilen birsürü türü anlamıyorum, öyleki çok iyi bildiğim halde söylenilen bir ağacı veya bitkiyi diyellim buradaki isimleriyle tanıyamıyorum ama gördüğümde aa bu bizim akasyaa, allah allah bildiğim meşe **** ladin miş diyorum ben şöyle bir fikir geldi aklıma en azından ben öyle yapmayı düşünüyorum.. (lütfen bu konuda olumlu veya olumsuz yorumlarınızı almak isterim) yazılarımda değineceğim herhangi bir bitkinin yazıda geçen adına bir linik atıp (örn: meşe ) o bitkinin kendi çektiğim veya herhangi bir yerden bulduğum resmini ve halk arasında kullanılan ismini eklemeyi düşünüyorum. Bu bize o bitki yi tanımamızı bildiğimiz bir bitkiy se bilimsel adı ve özelliklerini öğrenmemizi sağlıcaktır.Ayrıca öyle sanıyorum ki herhangi bir konuda yazıcak arkadaşımı biraz daha eğlenceli ve araştırmacı bir uğraş iiçersine sürüklicektir ve yazılarımız da daha anlamlı ve kalıcı izli olacaktır. benim düşüncem tabii abuk kaçtıysa özür...
Diğer bir konu da çekilen fotoğraflar genelde uzaktan ve panoramik nitelikte olamakta (genelde) ama bunlara birde ağacın tüm özelliklerini yansıtıcak (yaprak şekli dalları vs.) görüntüler eklense veya bu perspektif le çekilse daha iyi olmaz mı...
saygı ve sevgiyle kalın......

massai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 03:02   #7
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
..Çeviri gerekiyorsa, forumda yabancı dil bilen arkadaşlardan destek alalım..
Bonsai başlığında çeviriler ile ilgili bir yer buldum. Forumda genel çeviriler için yardım alabileceğimiz bir yer var mı?

Eski 03-04-2009, 09:25   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
bu konu hala devam ediyormu ? devam ediyorsa hangi bitkiyi nasil secip katkıda bulunacagiz.

ashtead Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 21:09   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2008
Ben özellikle badem-kayısı ağacları konusunda yardımcı olmak isterim fakat biryerden okuduklarım değil sadece tecrübelerim.Alıntı falan yapacagım bir site yok.Bu sartlarda olurmu acaba

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 21:51   #10
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Galeri: 2
Huş (Betula )ağacını isterim ,
yabancı siteden terçüme ederek alıntı yapacak olursak bunların da adreslerini link olarak verecekmiyiz ?

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2009, 11:36   #11
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Volare Mesajı Göster
Huş (Betula )ağacını isterim ,
yabancı siteden terçüme ederek alıntı yapacak olursak bunların da adreslerini link olarak verecekmiyiz ?
http://www.agaclar.org/arama.asp

En üstteki arama alanına Betula yazıp aratın. Çıkan bitkilere tıklayıp şimdiye kadar yazılan içerikleri kontrol edin, eksikleri saptayın. Eğer bir kaynaktan yararlanıyorsanız, kaynak göstermek zorunlu zaten...
Ama bu kaynakların neler olacağı konusunda sizinle bir ön görüşme yapıyoruz.

Eski 20-11-2011, 19:26   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-11-2011
dukkanımın bahcesını duzenlemek ıstıyorum ankarada uygun fıata alabılecegım bırkac tane leylandı ve bır adet mavı ladın veya goknar ıstıyorum bılgısı olan varsa benımle paylasırsa sevınırım

GAZI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2011, 18:50   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-10-2007
sedir ladin göknar ardıç gibi ağaçlar hepsi de güzeller

BALAZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2012, 17:18   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Gliricidia sepium (Madre de kakao/Bekçi Kakao)

Gliricidia sepium Türkiye'de adı pek duyulmamış bir tropikal,subtropikal meyve/sebze ağacıdır.Bu sebepten ötürü bir adı olmasa da Kakao bekçisi olarak çevirdiğim bir bitki türü;çünkü bu bitki boyu sebebiyle kakao ve kahve ağaçlarının korunmasını sağlamaktadır.Genel olarak madre de cacao adıyla anılsa da Mata Ratón,Cacao de nance, Cachanance,Madre cacao,madero negro olarak ta bilinir.Fabacae ailesine mensuptur ve dünyada 2. önemli multifonksiyonel meyve/sebze ağacı olarak bilinir.Kakao bekçisinin ateşe,üşütmede,uyku sorunlarında ve baş ağrısında kullanıldığı bilinmektedir.Böcek kovuculuğu özelliği de içerdiğinden doğal köpek şampuanı olarak kullanılmaktadır.(Yapılan araştırmalar gliricidia sepium özütünün bu konuda toksik özellik oluşturmadığını kanıtlamıştır.)Kakao bekçisinin kullanım alanlarını bölgelere ayıracak olursak Latin Amerika'da böcek kovucu,Filippinlerde meyve suyu ,Guatemala da ise cilt hastalıklarında kullanılır.Anavatanı Belize'dir.Kakao bekçisi ayrıca azot bakımından da zengindir ki bu bitkinin önemli bir avantajıdır.Bitki kolayca yetiştirilebilir ve pek fazla hastalık gözükmez.Gliricidia sepium'u 6 aydır yetiştirdiğimden sadece şu ana kadar kendi bitkimin geçirdiği hastalıkları anlatabilirim.Bu hastalıkları sıralayacak olursam;
1)Bitki,sanki cam kesmiş gibi ikiye ayrıldı.(sebepleri olarak Nuri Mürvet şunu söyledi;"yere doğru yatarak zorlanmıştır veya o kısımda sizin farketmediğiniz bir yara vardır, ya da bir zararlı kesmiştir."

2)Bitki tek yapraklı kalıp soldu.
3)Bitki gövdesini yara kabuğumsu bir madde bağladı;bunun bir yan etkisini şu ana kadar gözlemleyemedim ama 1 ve 2 nin sebepleri olabilir.(Benim düşüncem toprağa yakınlığı sebebiyle oluşmuş olabileceğidir.)

Kakao bekçisinin ortalama boyutu 10-12 m'dir.Filizlenme ve daha sonraki dönemlerde yaprağı alttaki gibidir.
Resimlerine bakıldığında çok hoş çiçeklere sahip olduğu görünmektedir fakat kokusu benim kendi filizimden edindiğim kadarıyla okaliptüs gibidir,fakat keskin değil tam tersine tatlımsı ve rahatlatıcı bir kokusu olduğunu söyleyebilirim.20 derece sıcaklığı idealdir ve Nisan-Eylül dönemlerinde gelişmesi hızlanır.Arsız yetişen bir ağaç türüdür;erozyon kontrolünde kullanılır ve hızlı gelişim gösterir.Bitkisi fasulye gibidir ve tohumları mercimek gibidir;tohumların tazeliği önemlidir.Nuri bey (Nuri Mürvet)ten edindiğim bilgiler doğrultusunda öğrendim ki bu bitki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nde yer almaktadır.Kendisinden edindiğim bir başka bilgiye göre filizlerin dengesini sağlamak için örgü şişi gibi bir çubuk kullanılabilir,gerekilirse pamuk iple bağlanılabilirmiş.

Nasıl çimlendirdim ? (ilk araştırmamdan alıntıdır,gliricidia sepium başlığında da yer almaktadır )
Tohum
Gliricidia sepium'un tohumu kabak çekirdeğini andırır.Başarılı bir çimlendirme için gliricidia sepium'un meyve çekirdekleri taze ve tam anlamıyla olgunlaşmışken alınmalıdır.Tohumları dayanıklı olduğundan uzak yerlerden güvenle sipariş edebilirsiniz;ancak tohumları bir gece suda bekletmeyi ihmal etmeyiniz.Tohumun ölü olup olmadığını anlamak için tohumu ortadan ikiye bölün,içi siyahsa bu tohumun ölü olduğu anlamına gelir.Bu durumu en aza indirmek için satıcınızdan pytosanitary sertifikası istemeyi unutmayın;bu bitkilerin sağlıklı ve taze olmasını güvence altına alır.(sertifika paralıdır,ücretleri değişir;Belize 45 tl ister ) Ayrıca tohumları iyi bir şekilde paketlemesi gerektiğini söylemeyi unutmayın.Tohumu gübreli bir toprakta yetiştirmek istiyorsanız toprağı bir gün boş bırakmakta fayda var;ancak sonradan gübre koymayın çünkü bu bitkiye zarar verir.Bitki büyüyünce agozce'nin önerdiği gibi muz enzimi kullanılabilir.Diyelim ki çok fazla tohum aldınız ve bir kısmını saklamak istiyorsunuz,saklamak istediklerinizi buzdolabına koyabilirsiniz.(buzluk olmaz)

Çimlendirme
Tohumları bir gece suda bekletiniz;bu hem uzun yolculuktan gelen tohumları normal haline geri döndürür hem de süreci hızlandırır.Hava 20 c civarındaysa 1-2 gün içinde çimlenme işleminin başlaması gerekir.Önce tohum yemyeşildir,sonra çatlar ve aşağı doğru bir kol çıkar.Sonrasında çatlayan kısmı baş olacaktır ve bildiğimiz bitki şekline 5-6 günde gelecektir.Her gün 1 parmak eninde su konulabilir.4 veya 5 yaprak çıkarmadan sakın yerinden kaldırmayın, bundan sonra güçlenir. Gerekirse, yani kökler çok yüzeydeyse üzerine toprak doldurun.

Bunlar Ağustos-Eylül ayından itibaren internet sitelerinden,Agozce'den,Jezebel'den,Nuri Murvet bey'den edindiğim bilgiler.Yorumlarınıza açığım;umarım yardımcı olabilmişimdir.Destek veren her arkadaşıma da buradan şükranlarımı sunuyorum.

tener beğendi.
Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2012, 01:47   #15
Yeni Üye

lsari86's Avatar

Giriş Tarihi: 10-03-2012
selamlar bende Limon Ağacı için katkıda bulunmak isitiyorum.
bazı sebeplerden evde yasatmak zorunda oldugum küçük bir limon var.
hazır onu nasıl yasatırım diye baslamısken bu konuyuda alayım.
ancak bana tecrübeli bir arkadas yol gösterebilrse cok daha iyi olur.
keza toprak bilgim vs pek yok sadece okuyarak öğreniyorum bende.
ingilzcem çok iyi değil ancak ceviri konusunda yardımcı olabilirim.
kolaylıklar..

lsari86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2012, 20:40   #16
Ağaç Dostu

tener's Avatar

Giriş Tarihi: 29-03-2008
ZEYTİN AĞACI

http://w3.balikesir.edu.tr/~mucahitkivrak/

(Zeytin ağacı ile ilgili tüm bilgiler Mücahit Kıvrak'dan alınmıştır.Yukarıda verilen linke tıklarsanız ,daha detaylı bilgi alabilir ve telefonla bu konudaki sorularınızı sorabilirsiniz.)

Kuvvetli ve sağlıklı olan bitkiler zararlılara karşı daha dirençli
olacağından zararlılar böyle bitkiler üzerinde zorlukla beslenir ve daha az
çoğalırlar. Bitkilerin sağlıklı yetiştirilmesi için uygun toprak yapısı, sulama
ve besin gibi istekleri karşılanmalıdır. Toprak işlemesi, budama, koltuk
alma, sulama veya gübreleme gibi bakım teknikleri zamanında ve
yeterince yapılmalıdır. Bitki ihtiyacı göz önünde bulundurulurken o
bölgede sorun olan zararlılar ile mücadele de dikkate alınarak
uygulamalar yapılmalıdır.

UYGUN TOPRAK VE YÖNEY SEÇİMİ

Her bitkinin sağlıklı ve kuvvetli bir şekilde büyümesi için uygun bir toprak tipi, yönü ve iklim isteği vardır.
Bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesinde ve kaliteli ürünler vermesinde en önemli unsur toprak yapısıdır.
Toprak yapısı, tarımsal alanın yönü ve pH' sına uygun kültür bitkileri seçilerek yetiştirilmelidir. Bu özellikler
toprakta yaşayan veya bazı dönemlerini toprakta geçiren zararlılar ile savaşta önemli bir yer alır. Çünkü
zararlıların da yaşayabileceği toprak yapısı, pH'sı ve yönü vardır. Bunların seçiminde bitkinin isteklerine uygun
zararlının isteklerine uygun olmayan seçimler yapılmalıdır. Örneğin, asma güneye bakan yamaçlarda iyi yetişir,
kumsal ve kıraç toprağı sever, % 60 tan fazla kum içeren topraklarda savaşı çok güç olan Filoksera *Viteus
vitifolii (Fitch.)(Hom.Phylloxeridae)+ yaşayamaz. Hafif topraklar Scarabaeidae familyası türleri için uygundur.
Süne (Eurygaster integriceps Put.)'nin kışlama yeri seçiminde toprak önemlidir. Geven (Astralagus spp.)
bitkisinin altında humuslu ve hafif bir toprak bulunacak olursa daha çok Süne barınır. Toprak killi veya sertse
bu bitkiler altındaki Süne sayısı da daha az olur. Toprağın pH değeri de önemlidir. Elateridae familyası türleri
hafif asit topraklarda yaşar. Şekerpancarı alkali topraklardan hoşlanır, asit topraklarda yetiştirilirse Pancar
sineği çoğalarak daha fazla zarar yapar. Kök-ur nematodları alüvyonlu toprakları sever, toprak altı zararlısı
Mayıs böcekleri Kök-ur nematodları ve Haziran böcekleri (Polphylla spp.) kumsal toprakları sever. Zararlıların
bu özellikleri dikkate alınarak bu zararlılara duyarlı bitkiler bu tip topraklarda özellikle bulaşık olan bölgelerde
yetiştirilmemeli veya toprak yapısına ve özelliğine uygun anaçlar seçilerek bitkiler daha sağlıklı ve kuvvetli
yetiştirilmesi sağlanır.
Zeytin bahçelerinin ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde tesis edilmemesi gerekmektedir.
Zeytin halkalı leke hastalığı (Spilocaea oleagina (Cast) Hughes ve Zeytin yara koşnili bu tip toprakları sever.
Şeftali bahçelerinde zararlı olan Rosellinia kök çürüklüğü (Rosellinia necatrix Prill.) ağır ve su tutan
topraklarda daha fazla zarar vermektedir.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:25
tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2012, 20:43   #17
Ağaç Dostu

tener's Avatar

TOPRAK İŞLEME

Toprak işlemesi bitkilerin gelişmelerini hızlandırır, kök sisteminin iyi gelişmesini sağlayarak
bitkilerin sağlıklı ve kuvvetli olmasını sağlar. Toprakta bulunan zararlılar ile önemli bir savaş
yöntemidir. Kökleri iyi gelişmiş sebzelerde Bozkurtlar ve telkurtları gibi toprak altı zararlıları fazla
zarar meydana getiremez. Toprak işlemesi ile toprak yüzeyine çıkan zararlılar güneş, yağış veya
rüzgâr gibi iklim koşullarına maruz kalarak veya avcı böcekler, kuşlar ve diğer bazı canlılar
tarafından yenilerek yok edilmiş olurlar.
Toprağın çeşitli yöntem, zaman ve derinlikte işlenmesi veya sürülmesi önemli bir kültürel
önlemdir. Lepidoptera takımından Noctuidae, Geometridae ve Syphingidae familyalarına ait türler,
Coleoptera ve Diptera türleri toprakta pupa olur ve larvaları toprakta yaşar. Bu türlerin çoğu da
toprağın 10-20cm derinliğinde bulunur. Derin sürümle bu böcekler yüzeye çıkarılır ve predatörler,
sıcak, güneş ışığı, kuraklık gibi etkenlerle karşılaşır.
Ekin güvesi (Syringopais temperatella (Led.) (Lep.:Scythridae)) ile mücadele etmek için tarlanın
biçilmesinin ardından iki kez en az 10 cm derinlikte sürüm yapmak yumurta ve tırtılları için çok
etkilidir.
Kök-ur nematodları ile bulaşık tarla veya seralarda bitkilerin bulunmadığı sıcak aylarda 15 gün
ara ile en az 2 kez yapılan derin toprak işlemesi en önemli savaş yöntemidir.
Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde mücadelesi çok zor olan toprakaltı zararlıları
yumurtalarını bırakmak için hububatlı ve otlu yerleri tercih ettiklerinden ot temizliğine önem
verilmeli, hububat ara tarımı yapmamalı, ama özellikle sonbaharda derin sürüm yaparak larvaları
kuşların etkisine bırakmayı ihmal etmemelidir. Zeytin sineği pupalarının imhası için kış aylarında
toprağın derince sürülmesi, zarar periyodu boyunca 3–4 günde bir yere düşen kurtlu zeytinlerin
toplanması önemlidir.
Meyve bahçelerinde yabancı otlarla mücadelede en önemli yöntem toprak işlemesidir. Çok
yıllık yabancı otların sorun olduğu durumlarda toprak işleme sayısının arttırılması, bu yabancı
otların zayıf gelişmesine neden olacağından faydalıdır.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:26
Eski 18-03-2012, 20:44   #18
Ağaç Dostu

tener's Avatar

GÜBRELEME

Özellikle yoğun tarımda bitkilerin ihtiyaç duyduğu ve toprakta eksik olan besin
maddelerin gübreleme ile verilmesi gerekmektedir. Böylece bitkinin sağlıklı ve kuvvetli
büyümesi sağlanır. Gübrelemenin dengeli bir şekilde yapılması gerekir. Dengesiz bir
gübrelemede hastalık ve zararlılar sorun olabileceği gibi fizyolojik bozukluklar da ürün
kaybına neden olur.
Azotlu gübreler bitkilerin yeşil aksamının gelişmesini arttırır, bitkinin hücrelerinin su
miktarının artmasına neden olur. Böylece yaprakbitleri, kabuklu bitler, thripsler gibi bitki
özsuyu ile beslenen sokucu-emici ağız parçalarına sahip böcekler aşırı çoğalır. Potaslı
gübreler bitkilerin hücre çeperlerinin kalınlaşmasına neden olur. Bu nedenle sokucuemici ağız parçalarına sahip böcekler bu durumda fazla zararlı olamazlar. Bu nedenle
zararlılara karşı bitkilerin potasyum ile gübrelenmesi önerilebilir. Fosforlu gübreler
bitkilerde generatif gelişmeyi teşvik eder. Potasyum ile birlikte bitkilerde özellikle
sokucu-emici ağız parçalarına sahip böceklere karşı dayanıklılığın artmasını sağlar.
Kireç **** kireçli gübreler toprak asitliliğini giderir. Özellikle pancar sineği gibi asitli
toprakları tercih eden zararlıların popülasyonları azalır.
Bu tür gübrelerin münavebeli olarak kullanımı zararlı yoğunluğunu azaltır.
Potaslı gübre kullanımı üremesini önler. Ayrıca fiğ, bakla, bezelye gibi bitkilerle ara
ziraat toprağın gübrelenmesi ve faydalıların barınmasını sağladığı için önerilir.
Gübreleme yaparken çiftlik gübresi kullanılacak ise bu gübrenin iyice yanmış
olması gerekir. Çünkü birçok yabancı otun tohumu, taze çiftlik gübresi ile bahçeye
taşınabilmektedir.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:27
Eski 18-03-2012, 20:45   #19
Ağaç Dostu

tener's Avatar

SULAMA VE DRENAJ

Su düzeni bazı böceklerin gelişmesini engellerken bazı türlerinkini de teşvik edebilir.
Bu yüzden böceklerin hassas dönemi ile su düzeni arasındaki ilişki mücadele amaçlı
ulaşılabilir.
Su tutan topraklarda veya bölümlerde toprak kökenli hastalıklar önemli bir sorun
oluştururlar. Bu nedenle zeytin bahçelerinde suyun birikmesine engel olmak için drenaj
yapılmalı ve toprağın havalanması sağlanmalıdır.
Toprak kökenli hastalıkların sorun olduğu zeytin bahçelerinde damla sulama
yapılmalıdır. Sulama suyu ve gübreler ağaçların kök boğazına değil, taç izdüşümlerine
verilmelidir.
Birçok tür sulamadan sonra tarlaya akın eder ve mücadele zorlaşır.
Uygun bir sulama ile topraktaki çatlaklar kapanır ve tarla yüzeyi nemli kalır. Böylece
ergin ve larvaların toprağa girmesi engellenir. Bunun aksine hatalı sulama yapıldığında
toprak sıkışır, oluşan yarıklardan zararlı kolayca toprağa girer ve yumruları koyar.
Bazı zararlılar aşırı nemli topraklardan hoşlanır. Bu zararlılardan kurtulmak için toprağı iyi
drene etmek, kanallar açarak nemi azaltmak önerilebilir.
Ara ziraatı olarak yoncalığın ilk biçimden 7 gün önce sulanması ve biçimden 7–10 gün
sonrasına kadar su verilmemesi Yonca hortumlu böceği larvalarının çoğunu öldürür.
Sarı çayakarı zararını önlemek için akşam geç ve sabah erken saatlerde hava serin iken
sulama yapılmalıdır

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:28
Eski 18-03-2012, 20:46   #20
Ağaç Dostu

tener's Avatar

SEYREK YETİŞTİRME

Seyrek yetiştirme, bitkilerin birim alandan daha fazla
besin alması sonucu kuvvetli ve sağlam gelişmeyi, iyi bir
havalanmayı sağlar ve nem birikmesini önler. Unlu bitler ve
kabuklu bitler gibi zararlılar nemden çok hoşlanırlar ve bu
yüzden nemin yüksek olduğu bölgelerde bitkiler bu
zararlılardan daha fazla etkilenir. Bu nedenle nemin
yüksek olduğu koşullarda yaşama imkânı bulan zararlıların
devamlı sorun olduğu bölgelerde seyrek dikim önerilir.
Bitkiler arasındaki mesafe bir bitkinin nisbi gelişme oranını,
zararlı popülasyonunu, zararlının bitkiyi bulma ya da
yumurta bırakma olasılığını belirler. Ağaçları çok sık olan
bahçelerde yaprak bitleri, kabuklu bit ve koşnillerin zararı
daha fazladır.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:28
Eski 18-03-2012, 20:46   #21
Ağaç Dostu

tener's Avatar

DAYANIKLI BİTKİ VE TÜRLERİ YETİŞTİRMEK

Her zeytin çeşidinin bazı zararlılardan etkilenmesi farklıdır. Bu farklılık yetiştirilen çeşidin zararlılara
karşı dayanıklılığının farklı olmasından kaynaklanır. Bundan yararlanarak dayanıklı çeşitler dikilerek
zararlılardan korunmak mümkündür. Bazı çeşitlerin yapıları zararlıların beslenme, yumurta bırakma,
sığınma gibi davranışlarına uygun olmaması nedeniyle zararlılar tarafından tercih edilmezler. Bitkilerin tüylü
olması, mum tabakası ile kaplı olması, rengi, içerdiği koku ve tadı bazı böceklerin tercih etmediği özellikler
olabilir. Bu özelliklere sahip çeşitler yetiştirilerek böceklerin zararından korunulabilir.
Böcekler normal gelişebilmeleri için gerekli olan bazı besin maddeleri ile makro ve mikro elementleri
alamadığında normal gelişemez, hasta, kısır olabilir veya ölür. Bu durum bitki dayanıklılığında bir avantajdır.
Her böceğin ekolojik şartlar bakımından kendine özgü isteği vardır. Bunlara optimum şartlar denir. Bu
şartlara göre böcek iyi bir gelişme gösterir. Ekolojik şartlar böcek için elverişsiz ise bunun derecesine göre
böcek hassas bitkilerde de zarar yapamaz olur. Böyle durumlarda bitki yüksek dayanıklılık gösterecek
duruma gelir. Bir bitki çeşidinin de düşmanlarına karşı dayanıklılığı sabit değildir. Bu da çevrenin ekolojik
şartlarıyla değişebilir. Belirli bir yerde belirli bir böceğe karşı dayanıklı olan bir bitkinin yeri değiştirildiğinde
ve başka şartlarda yetiştirilmeye başlandığında dayanıklılık azalabilir veya ortadan kalkabilir. Ekolojik şartlar
bitki ve böceğe ayrı ayrı etki edebildiği gibi aynı şartlar her ikisini birden etkileyebilir.
Belirli sıcaklıkta bazı bitkiler dayanıklılık gösterdiği gibi bazı böcekler de belirli sıcaklıklarda daha fazla zarar
yapar. Bununla birlikte bir çok böcek türü yüksek sıcaklıkta daha hareketli olduğundan daha fazla zarar
yapar.
Su besin maddelerini bitki dokularına taşıyarak onları büyütür. Fazla su alan bitkilerin dokuları gevşek
olacağı için sokucu-emiciler bu bitkilerde daha fazla zarar yapar. Nem de bölgeye ve suya bağlı olarak
ortamda az veya çoktur. Sulak bölgelerde nem yüksek olduğundan sokucu-emicilerin zararını arttırır.
Toprak, içinde mineral besin maddelerinin varlığı ile bitkilerin büyümesini, gelişmesini, gür veya cılız
olmasını sağlar. Toprağa yapılacak uygun bir gübreleme ile bitkiyi kuvvetlendirmek ve böcek saldırılarına
karşı onun dayanıklılığını arttırmak mümkündür.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:29
Eski 18-03-2012, 20:47   #22
Ağaç Dostu

tener's Avatar

EKİM VE DİKİM ZAMANLARININ AYARLANMASI

Fidanları erken veya geç dikerek bazı zararlıların yumurta
bırakmasını önlemek veya zararlıya hassas olduğu dönemi böceğin
henüz ortaya çıkmadığı ya da popülasyonunun artmadığı döneme denk
getirmek olasıdır.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:29
Eski 18-03-2012, 20:48   #23
Ağaç Dostu

tener's Avatar

HASAT ZAMANI VE ŞEKLİ

Bir bitkide zararlının zararı başlamadan hasadın yapılması
ile zararın önüne geçilebilir.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:30
Eski 18-03-2012, 20:49   #24
Ağaç Dostu

tener's Avatar

TUZAK BİTKİLER

Yetiştirilen zeytin fidanlarının arasına zararlıların çok sevdiği ve
tercih ettiği bitkilerin dikilmesi veya ekilmesiyle zararlıların bu bitkiler
üzerinde toplanması sağlanır ve burada imha edilmesi kolay olur. Bu
yöntem özellikle biyolojik savaş etmeni organizmaların da barınması ve
varlıklarını sürdürmeleri açısından önemli bir yöntemdir.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:30
Eski 18-03-2012, 20:50   #25
Ağaç Dostu

tener's Avatar

tohum temizliği
temiz tohum, fide ve fidan
temiz sulama suyu

Eski 18-03-2012, 20:50   #26
Ağaç Dostu

tener's Avatar

B) ekim- dikim zamanının ayarlanması
C ) hasat zamanının ayarlanması
D ) tuzak bitkiler
E ) bitki artıklarının ve yabancı otların yok
edilmesi
F ) hastalık kaynaklarının ve ara konukçuların
yok edilmesi

Eski 18-03-2012, 20:52   #27
Ağaç Dostu

tener's Avatar

Mekaniksel Savaş
El, araç ve makine yardımı ile yapılan savaştır.
tuzaklarla yakalama
- yapışkan tuzaklar
- tuzak yemler – ilaçlamayı azaltır, doğal denge korunur
- kışlak tuzakları – danaburnu
- engel tuzaklar
- feremon tuzaklar
- ışık tuzakları
- renk tuzakları
- kapanlar

Eski 18-03-2012, 20:55   #28
Ağaç Dostu

tener's Avatar

FİZİKSEL SAVAŞ

Zararlının fiziksel şartlarını bozarak yapılan
savaştır.
A ) yüksek sıcaklıktan yararlanma
- yüksek sıcak hava
- sıcak su
- kaynar su
- kızgın su buharı
- solarizasyon
- elektromanyetik enerji

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:31
Eski 18-03-2012, 20:55   #29
Ağaç Dostu

tener's Avatar

B ) düşük sıcaklıktan yararlanma
C ) yakma
D ) orantılı nemden yararlanma
E ) su altında bırakma
F ) suya daldırma – içi boş tohumlar yukarı çıkar.
G ) mineral tuzlardan yararlanma – ince kül veya tozlar akarların ölümüne yol açar.
H ) atmosfer gazlarından yararlanma – ambar
I ) ışık ve renkten yararlanma
J ) manyetik alandan yararlanma – ambar
K ) seslerden yararlanma
L ) radyasyondan yararlanma – ambar

Eski 18-03-2012, 20:56   #30
Ağaç Dostu

tener's Avatar

BİYOTEKNİK YÖNTEMLER

Zararlının normal dengesini bozarak yapılan
savaştır.

Düzenleyen tener : 06-05-2012 saat 21:31

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2012