agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

turkiss 20-03-2008 14:42

Mine hanım bir soru daha;

Yukardaki resimlerde görünen bahçe kenarı çitini Hedera ile sardırmak istiyorum. Niyetim, tel çit görüntüsü yerine "bitkiden çit" oluşturmak.
Sizin fikriniz nedir?
Hedera bunun için uygun mudur? Değilse ne önerirsiniz?
Uygunsa dikim aralığı ne olmalıdır? Dikkat etmem gereken özel birşey var mı?

Şimdiden teşekkürler.

limon 20-03-2008 16:46

2 Eklenti(ler)
Mine Hanım'a sormuşsunuz ama görünce bir öneride bulunmak istedim. Bizim sitede çok ev sınır bitkisi olarak Alev Ağacı dikiyor. Baharda kırmızı yapraklarıyla renk veriyor, yaz başı beyaz çiçekler açıyor (çiçekleri pek güzel kokmuyor) çit şeklinde rahatlıkla biçilebiliyor, fazla bakım gerektirmiyor. Kışın yaprak dökmüyor.
Eklenti 32673Eklenti 32672

turkiss 20-03-2008 20:10

Paylaşımınız için teşekkür ederim Sn.Limon.

Bugün bir ziraat teknikeri, eğer sarmaşık ile çiti kaplarsam, bahçede fare ve yılan da görebileceğimi söyledi! Ama, engerek vs gibi zehirli olmadıkları için korkmama gerek yokmuş:eek:

Alev ağacı da bir seçenek, sizin mesajınızı gördüğüm sıralarda da Clematis üzerine araştırma yapıyordum.
Alev ağacı, Clematis, Ligustrum ve Biberiye arasında seçim yapacağım.
(Bu arada, sözkonusu mesajı sildim)

turkiss 22-03-2008 12:25

Aşkolsun Mine Hanım:)

Meğer mahalleye her gün gelir de kendi evinize uğramazmışsınız..

Sitedeki kendi sayfanıza yani..

Sorularımı yanlış yerde sorduğumu düşündüğünüze kanaat getirdiğimden hepsini sildim:)

Selamlar, sevgiler..

Mine Pakkaner 22-03-2008 18:55

Merhabalar, Turkiss, foruma acil giriyorsam hangi başlıkta son measjı görürsem oraya bakıyorum önce. Bazı soruları sona bırakıyorum, sonra da başka birşey oluyor kalıyor. Çoğu zaman da gündüz arazide olduğumdan eve iş getiriyorum. Kaşla gözarasında da siteye girip sorulara göz atıyorum. Bu yüzden cevaplarım gecikebilir. Teşhis sorularınızı uygun başlığa aldığınız için orada cevaplanacaktır. Diğer sorularınızı ise açtım. :)

Çit konusuna gelince, ben de size bir yeşil çit yapmanızı öneririm. Estetik olarak daha hoş buacaksınız. Hedera çok yavaş büyür ve su sever. Eğer gübreler ve damla sulama çekerseniz hızlı büyür. Dikim aralığı için 1 adet/ m yeter. Hedera çok fazla zaralı ve hastalık da çekmez. Bu arada Limon'un önerdiği Photinia da çok uygun, Viburnum tinus da güzel sonuç verir. Sarılıcının sakıncası zamanla telde çok yük yapmasıdır. Budamayla kontrol altında tutmazsanız çökmeler yapar.

Yılan konusuna gelince, yılanın bir meyvelikte zararı yoktur. Tam aksi son yıllarda hızla artan bir zararlı kemirgen olan tarla farelerini avlar. Artık yılan kalmadığı için İzmir'de pek çok tarımsal alanda tarla faresi doldu.

Siz bu konuda endişe etmemek için sınıra bir kazma ağzı ile şerit açın ve içine kükürt dökün, yılan buradan geçip gelmeyecektir. Akrep için de uygulayabilirsiniz.

Benden de size içten selam ve sevgiler Turkiss.

Mine Pakkaner 22-03-2008 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özcan2007 (Mesaj 215568)
Sayın Mine Hanım
Kaju fıstığı tohumu ne zaman ekilmelidir.
Kaju fıstığı nasıl topraklarda yetişir.
Kaju fıstığı kaç günden güne sulanmalıdır.
Kaju fıstığı ne kadar iklim sıcaklığına kadar dayana biliyor.

Sizin için kısaca inceledim. Kaju tropik bir ağaçtır. Tohumlar da sıcakta ekilmelidir. Kumlu topraklarda yetişir. Ancak toprak hem derin hem de süzek olmalıdır. Özellikle genç fidanların su ihtiyacı yüksektir. Yaşlı ağaçlar derin köklü oldukları için susuzluğa daha fazla dayanabilir.Erişkin bir ağaç 15 günde bir 1800Lt su tüketir. Dikim aralığı genç fidanlarda 8x5m.

Çinko eksikliğine karşı hassa olduğu akıldan çıkmamalı. Tohumdan yeni çıkan fideler güçlenene kadar yarı gölgede yetiştirilir. Bahçeye dikilince de ilk birkaç yıl rüzgardan korunmalıdır.Dona karşı özellikle hassas. Aylık sıcaklık ortalamasının 25C olduğu yerlerde yetiştiriciliği yapılıyor. Yıllık yağışın da 1500-2000 mm olması öngörülüyor.

turkiss 22-03-2008 19:33

Siteye tekrar girip de sildiğimi düşündüğüm mesajlarla karşılaşınca küçük bir şaşkınlık geçirdim.
Yanlış hatırlamadığıma emin olup, tansiyonumu ve kan şekerimi
ölçtükten sonra "demek ki başaramamışım" diye düşünüp tekrar sildim.

Derken Mine hanımın mesajını gördüm, meğer silinenleri tekrar eklemiş:)

Bu arada tekrar silmiş oldum filan:)

Herneyse, teşekkür ve selamlarımı kabul edin lütfen..

turkiss 22-03-2008 21:16

Mine hanım benden kurtuluş yok..

Düşüne düşüne içinden çıkamadığım için gene size sormaya karar verdim.

Öyle bir telçit sarılıcısı istiyorum ki, herdem yeşil olsun, çiçekleri olsun, güzel koksun, meyveleri ya da yaprakları zehirli olmasın, çabucak büyüsün, rüzgardan çok kolay etkilenmesin, 270 metre rakımda yaşasın, marmara bölgesi iklimine uyumlu olsun, zahmetsiz olsun..

Korkmayın kendi kendine yetişsin demeyeceğim:)

Ne önerirsiniz?

Mine Pakkaner 22-03-2008 21:24

Hanımeline ne dersiniz?

Aziz Gerzeli 22-03-2008 23:01

1 Eklenti(ler)
Merhaba;resmini göndermeye çalıştığım portakal hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.Teşekkürlerimle.
Eklenti 32861

Mine Pakkaner 22-03-2008 23:37

Kan portakalı diye adlandırılır. Öğrenmek istediğiniz bilgi nedir?

Aziz Gerzeli 23-03-2008 01:19

Merhaba; ilginize öncelikle teşekkür ederim. Kan portakalını biliyorum fakat içi 2 renkli ürün hiç görmedim. Eğer resimdeki gibi ürün veren ağacı edinebileceğim yer varsa lütfen bildirirmisiniz? Teşekkür ve saygılarımla.

ardabora 23-03-2008 14:58

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,

Geçen bahar,çiçekçilik yapan teyzem bana bir yasemin hediye etti. Aldığımda boyu yaklaşık 25-30 cm.di. Uzun bir süre çiçek açtı ve kış geldiğinde ben onu içeri aldım.

Bu yıl, şubat ayında yine az miktarda çiçek açtı ve geçen hafta havalar iyileşince ben onu dışarı çıkardım ve saksısını değiştirdim. Fakat bir haftada bu hale geldi. Yaprakları soldu,döküldü. Boyu yaklaşık 50 cm. oldu ama sanırım çiçeğimi kaybediyorum.

Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bilgisi olan bana yardım edebilir mi acaba?Teşekkürler...

Mine Pakkaner 23-03-2008 22:47

Endişe etmeyin, bu kadar kolay kaybetmezsiniz, yalnız önümüzdeki hafta bir soğuk hava dalgası daha yaşayacağız, siz iyisi mi yasemini yeniden içeri alın ki hırpalanmasın. Nisan ortasında çıkarırsınız. Nisan başından başlayarak gübre de verin.

Mine Pakkaner 23-03-2008 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aziz Gerzeli (Mesaj 217778)
Merhaba; ilginize öncelikle teşekkür ederim. Kan portakalını biliyorum fakat içi 2 renkli ürün hiç görmedim. Eğer resimdeki gibi ürün veren ağacı edinebileceğim yer varsa lütfen bildirirmisiniz? Teşekkür ve saygılarımla.

Kan portakallarının da birçok çeşidi var. Örneğin,
http://www.batem.gov.tr/urunler/meyv...kal/moro/3.jpg moro iki renkli, http://www.batem.gov.tr/urunler/meyv...guinelli/3.jpg snguinelli tam kırmızı.

Sizdeki de iki renklilerden. Güzel bir çeşit. Fidancılara elinizdeki örneği göstererek sorun. Ancak Aziz Bey, Urla portakala soğuk gelebilir haberiniz olsun.

kızılhisar 23-03-2008 23:26

Mine hn. limoni selvi hakkında birkaç soru sormak istiyorum.Yaklaşık 20 gün kadar önce bahçemin etrafına 70 adet limoni servi diktim. boyları 1.5-2 mt arası

1- Sulama miktarı,sulama periyodu ve sulama şekli nasıl olmalıdır.
2- Herhangi bir ilaç vermem gerekiyor mu?
3- Budama zamanı ve şekli nasıl olmalıdır?
4- Şekil vermek için nasıl bir yöntem uygulanıyor bunun için farklı bir makas veya alet varmı dır?
5- Gübre olarak yanmış koyun gübresi kullandım.başka bir şey kullanmam gerekir mi?
6-Bazı ağaçlarım kurumaya başladı bunun için yapabileceğim bir şey varmı?

Aziz Gerzeli 24-03-2008 21:21

Merhaba Mine hanım; her şey için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

aslan_k 24-03-2008 22:11

Trabzon Hurması fideleri ile
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba Mine Hanım,
ben Kocaeli karamürsel ilçesinde bir arazi satın aldım, yıllardır hayalini kurduğum hedefe doğru ilk adım olarak. Bu arazi 5 dönüm ve içerisinde yaklaşık 150 adet 2 yaşında trabzon hurması fidesi mevcut.Arsanın üzerinde sanırım bir süredir sürülmediğinden dolayı fazlasıyla dikenli dikensiz ismini bilmediğim yabancı otlar belirmiş. Bu arada arsa 4200 mt si düz arazide olan killi bir toprak yan parsel orman tanımına uygun olabilecek bakımsız bir arazi.Arsanın karasu denilen yağmur suyu sızdıran yerleri var geçen sene mısır ekilmiş aralara o nedenle de sürme yapılamamış ve çok ot türemiş üzerinde çeşit çeşit. Başka ne gibi bilgiler vermem gerekir inanın bunu da bilemiyorum yine de şimdiden teşekkürler
1-Arsa sahibi almadan önceki hafta kök ilacı atacağını söyledi.Bu nedir?
2-Bu günden itibaren bir sezon bir yıl veya hasata kadar neleri ne sıklıkla yapmam gerekir? ne gibi malzemlere ihtiyaç duyacağım?
3-Budama yapamam gereklimi bu yaşta bir fideye
4-Toprak tahlili yaptırmam faydalı olabilirmi?
5- Gübrelem için ne yapmam gerekir?
Saygılarımla

syıldıran 25-03-2008 07:55

Sn. Mine Hanım ,
Size ve şahsınızda foruma katkısı bulunan herkese teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ederim. Forumdaki yazışmaların ilgili olabileceğini düşündüğüm büyük bir kısmını okudum , fakat cavabını bulamadığım bir konuda beni aydınlatmanızı , eğer bu konuda bilgi var da ben bulamadıysam affınızı ve beni oraya yönlendirmenizi istirham edeceğim. Sodyumun bitkilerdeki işlevleri ve eksikliğinde oluşacak arazlar , topraktaki sodyum oranının çok düşük olmasının bitkilere etkisinin ne olacağı (Özellikle portakal ve zeytin yetiştiriciliğinde) , eğer önemli ise giderilmesi hususunda neler yapılabileceği konusunda bilgi verebilirmisiniz . Saygı ve selamlarımla . .

crocus_07 25-03-2008 12:48

Mine Hnm. Merhaba,

Pazar günü Antalya -Çakırlar Köy pazarından yoğurt kabına ekilmiş Frezya çiçeği satın aldım (satan teyze arpa çiçeği dedi )saksını değiştirdim şu anda yeşilliği bol ve açmış durumda mis gibide kokuyorlar satıcı " çiçeği bitince bu kapta kalsın, yeşilleri kurur Eylül' de sulamaya başlarsın dedi" bu uygulama doğru olur mu, soğanları ayırmak gerekir mi ,şu an sulamayı ne zamanlar yapmalıyım,canlansın daha çok çiçek versin diye toprağına ilave ne koyabilirim ,birde çiçeğe soda dökmek çiçeği coştururmuş hiç denemedim bu doğru mu Frezyalar'a uygulanabilir mi ? Frezyalarımı seneye 'de görmek istiyorum ve ne kadar süre çiçek açacaklar merak ediyorum.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Unutmadan şunuda eklemek istiyorum Antalya'da sularımız çok kireçli terastaki bütün bitkilerimi çeşme suyuyla suluyorum ileride kireçten zarar görmemeleri için ne yapabilirim kolay uygulayabileceğim bir yol var mı?

Saygılar,
Çiğdem

turkiss 25-03-2008 16:23

1 Eklenti(ler)
Hanımeli gerçekten hoş bir seçim oldu Mine hanım, teşekkürler.

Eklediğim resimde görünen çiti tamamen hanımeli ile kapatmaya karar verdik.

Fakaat....

Eşim bunun iyi bir fikir olmadığını, deniz görüntüsünün önüne bir duvar gelmiş gibi olabileceğini düşünüyor. Ama kararsız.

Kadın haklarına çok önem veren biri olarak, bu durum kafamı karıştırdı ve aklıma siz geldiniz ;)

Bir peyzajcı olarak sizin fikriniz nedir? (Yaklaşık 70 metrelik bir çit. )

Sevgiler, saygılar..

Not: Linkini verdiğim sayfada 586 no.lu mesajıma yanıt alamadım, kontrol edebilir misiniz? http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1684&page=20

Özcan2007 25-03-2008 19:13

Sayın Mine Pakkaner
Toprak analiz değerleri
İşba 54 killitınlı
E.C değeri 34 tuzsuz
Ph 7,31 nötr
Or. madde % 1,14 çok düşük
Fosfor (ppm) 38 yeterli
Potasyum (ppm) 136 düşük
Kalsiyum (ppm) 1157 düşük
Magnezyum (ppm) 290 yüksek
Sodyum (ppm) 118 orta
Demir (ppm) 8,74 yeterli
Mangan (ppm) 7,37 kritik
Çinko (ppm) 0,36 düşük
Bakır (ppm) 0,83 yeterli
Bor (ppm) 0,72 h.düşük

Bitki türü zeytin 2 yaş

Gübreleme önerileri
Amanyum sülfat %21 30 gr/ağaç
Potasyum sülfat 25 gr/ ağaç
Çinko sülfat 10gr/ağaç
Organik madde 2kg/ ağaç

Mine hanım bu gübreleme önerileri 2 yaşındaki zeytin fidanı için az değilmi ve siz ne kadar gübre önerirsiniz? Son olarakta azot değerleri yazmıyor, azot toprakta hiç yokmu ?

vet_teknikeri 26-03-2008 17:22

mine hanım benim 100 ağaç gibi bir elma bahçem var bana bunların bakımıyla ilgili yarmcı olurmusunuz, ağaçlar büyük ve ben bir senedir bakmaya başladım, nasıl gübre atmam gerekir, hangi zamanda ne ilaçları kullanmam gerekir mesela kunduz diyorlar sattıgım adam öyle dedi, bide ağaçların bazı dalları yaprakları büyümüyor elmalarıda küçük kalıyor yani o dallar hastalıklı gibi eğer yardımcı olursanız sevinirim teşekkrler.

Mine Pakkaner 27-03-2008 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızılhisar (Mesaj 218097)
Mine hn. limoni selvi hakkında birkaç soru sormak istiyorum.Yaklaşık 20 gün kadar önce bahçemin etrafına 70 adet limoni servi diktim. boyları 1.5-2 mt arası

1- Sulama miktarı,sulama periyodu ve sulama şekli nasıl olmalıdır.
2- Herhangi bir ilaç vermem gerekiyor mu?
3- Budama zamanı ve şekli nasıl olmalıdır?
4- Şekil vermek için nasıl bir yöntem uygulanıyor bunun için farklı bir makas veya alet varmı dır?
5- Gübre olarak yanmış koyun gübresi kullandım.başka bir şey kullanmam gerekir mi?
6-Bazı ağaçlarım kurumaya başladı bunun için yapabileceğim bir şey varmı?

1- Limoni serviler suyu çok sever ancak toprak yapınızı bilmediğim için miktarı konusunda onerim olamaz.
2-En buyuk problemlerinden biri pamuklu bittir. Dallarında beyaz pamuksu bir yapı görürseniz ilaçlamalısınız.
3-Yılın serin aylarında zevkinize göre şekil budaması yapabilirsiniz.
4-Budama makası ile spiral veye top şekil verebilirsiz. Çit biçme aletleri ile de doğal şekli olan piramit halinde düzeltme budaması yapabilirsiniz.
5-Limoni servilerin dengeli kimyasal gübrelemeye tepkileri çok iyidir. Mart ve ekim aylarında toprağına karıstırılacak kimyasal gübre büyümeyi hızlandırır.
6- Susuzluk etken olabilir, gölge etken olabilir, ince yapraklı çeşidi hassatır, en önemlisi limon servilerde ölüme sebep olan bir hastalık var ona tutulmuş olabilir, nematot olabilir. Sebebe göre uygulama yapmanız sonuç almanızı sağlar.

Mine Pakkaner 27-03-2008 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 218292)
...
1-Arsa sahibi almadan önceki hafta kök ilacı atacağını söyledi.Bu nedir?
2-Bu günden itibaren bir sezon bir yıl veya hasata kadar neleri ne sıklıkla yapmam gerekir? ne gibi malzemlere ihtiyaç duyacağım?
3-Budama yapamam gereklimi bu yaşta bir fideye
4-Toprak tahlili yaptırmam faydalı olabilirmi?
5- Gübrelem için ne yapmam gerekir?
Saygılarımla

1. Kök ilacı diye birşey yoktur, acaba siz ot ilacı ile mi karıştırıyorsunuz.
2. 3.4.5. Bu sorularınızın cevabı, http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1909.htm başlığında detaylı bilgi var.

Mine Pakkaner 27-03-2008 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkiss (Mesaj 218604)
Hanımeli gerçekten hoş bir seçim oldu Mine hanım, teşekkürler.

Eklediğim resimde görünen çiti tamamen hanımeli ile kapatmaya karar verdik.

Fakaat....

Eşim bunun iyi bir fikir olmadığını, deniz görüntüsünün önüne bir duvar gelmiş gibi olabileceğini düşünüyor. Ama kararsız.

Kadın haklarına çok önem veren biri olarak, bu durum kafamı karıştırdı ve aklıma siz geldiniz ;)

Bir peyzajcı olarak sizin fikriniz nedir? (Yaklaşık 70 metrelik bir çit. )

Sevgiler, saygılar..

Not: Linkini verdiğim sayfada 586 no.lu mesajıma yanıt alamadım, kontrol edebilir misiniz? http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=1684&page=20


http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Bu durumda karar tamamen sizin, bahçenizde deniz manzarası mı önemli yoksa çit mi, karar sizin. Ben olsam ara ara mutlaka çiti yeşillendiririm, nasıl olsa makas sizin elinizde, budayıp açmak mümkün. Deniz manzarası çirkin bir tel örgüyle çerçevelenmemeli http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon3.gif

Sevgi ve saygı bizden efendim.:)

MSaygin 28-03-2008 10:46

1 Eklenti(ler)
merhaba Mine Hanım,

Bir süre önce aldığım kamelya, eve geldikten sonra yavaş yavaş güçten düştü, sıkıntılar başladı.Yerine alışacak, bugünler soğuk falan derken uzunca bir zaman geçti ama bir türlü toparlanamadı.

Doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı, yarı gölge , güzel bir konumda.

Yapraklarında kıvrılmalar, kararmalar oluyor, fotoğraf ekliyorum.

Eklenti 33296

Ne yapabilirim acaba?

Teşekkürler.

kızılhisar 28-03-2008 15:46

mine hn. öncelikle ilginize teşekkür ederim

1-pamuklu bit için önerebileceğiniz bir ilaç varmı

2- kimyasal gübreleme nasıl yapılıyor ve neler kullanılıyor
teşekkürler

Özcan2007 28-03-2008 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özcan2007 (Mesaj 218636)
Sayın Mine Pakkaner
Toprak analiz değerleri
İşba 54 killitınlı
E.C değeri 34 tuzsuz
Ph 7,31 nötr
Or. madde % 1,14 çok düşük
Fosfor (ppm) 38 yeterli
Potasyum (ppm) 136 düşük
Kalsiyum (ppm) 1157 düşük
Magnezyum (ppm) 290 yüksek
Sodyum (ppm) 118 orta
Demir (ppm) 8,74 yeterli
Mangan (ppm) 7,37 kritik
Çinko (ppm) 0,36 düşük
Bakır (ppm) 0,83 yeterli
Bor (ppm) 0,72 h.düşük

Bitki türü zeytin 2 yaş

Gübreleme önerileri
Amanyum sülfat %21 30 gr/ağaç
Potasyum sülfat 25 gr/ ağaç
Çinko sülfat 10gr/ağaç
Organik madde 2kg/ ağaç

Mine hanım bu gübreleme önerileri 2 yaşındaki zeytin fidanı için az değilmi ve siz ne kadar gübre önerirsiniz? Son olarakta azot değerleri yazmıyor, azot toprakta hiç yokmu ?

Mine Pakkaner bu soruyu cevaplarmısınız?

Süha Şendoğan 31-03-2008 15:04

Saksıda çilek
 
Mine hn.merhaba
Saksıya dikilmiş çilek fidesine kuvvetlendirici olarak ne tavsiye edersiniz ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024