agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Saksı değiştirirken zarar gören kökler (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/7544.htm)

MSaygin 08-02-2008 10:54

Saksı değiştirirken zarar gören kökler
 
merhaba,

Terasta oldukça büyük bir saksıda bir Oya ağacım var.5 senedir aynı saksıda ve zamanında bilinçsizce oluşturulmuş, beton gibi bir saksı harcında.Ağacın bu harctan rahatsız olduğu, artık etkilendiği görülüyor ve harcı değiştirmek istiyorum.

Ancak, üstten toprağı biraz kazınca, 7-8cm kadar, görüyorum ki kökler her yeri sarmış, keserle toprağa her vuruşumda yeni kökler çıkıyor ve zedeleniyor.Bu koca saksıdan bu ağacı çıkarmak istediğimde çok fazla kök zarar görecek sanırım.

Şu anda ağaç tamamen yapraksız ve dinlenme zamanında, köklerin göreceği bu zarar telafi edilebilir mi, her durumda ben bu harcı değiştireyim mi?

Yoksa, köklerin zarar görmesindense bu kötü harçta yaşayabildiği şekilde devam mı etsin?

Ben değiştirmekten yanayım, belli bir kökü top olarak saksıdan bütün şekilde çıkarabileceğimi sanıyorum, çevre köklerden zarar gören kısım kendini yeniler diye umuyorum, siz ne önerirsiniz?

Teşekkürler,

hassoman 08-02-2008 12:23

Önce oya ağacınızı dikeceğiniz çukuru hazırlamanız gerekir.
Bu çukur oya ağacınızın büyüklüğüne uygun olmalıdır. Ağacınızın kök yapısına göre çok geniş ve derin olmamalıdır. Humusca zengin gübreli bir doldurma harcı hazır tutulmadır. Bir de çakıl taşları...

Ağacın gövdesine hangi tarafın, hangi yöne baktığı işaretlenmeli.
Ağacınızı çıkarırken kök çevresini mümkün olduğu kadar geniş bir şekilde kazmak gerekir.
Köklerini zedelemeyecek şekilde, küreği sadece bir yönden değil, acele etmeden çepeçevre dolaşarak küreği sokup hafifce kanırtmalı ve her defasında küreği daha derine sokmak gerekir. Bu iş sabırla yapılmalıdır. Gerekirse daha küçük kürek ve çapayla çalışılmalı. Kök sisteminin en altında toprağın derinlerine inmiş bir iki kazık kök ağacı tutuyorsa bu kökler kesilerek ağaç kurtarılmalı. Ağaç yerinden çıkarılırken toprağın ufalanmaması için toprak çamur olmayacak şekilde ıslatılır ve uygun bir naylon poşet ya da çuvalla sarılarak çıkarılır, gerekirse bağlanır. Kazık kökler ve ince kökler aşırıya kaçmayacak şekilde budanır. Ağacın dikilleceği toprağın dibine çakıl dökülür, üzerine bir kürek humuslu, gübreli harçtan konur. Sulanır. Ağaç bu çukura güzelce gövdedeki işaretlere uygun yönlere bakacak şekilde yerleştirilir, harç bitki gövdesine atıldıkça her defasında sıkıştırılır. Son olarak can suyu verilir. Ağaç, gövdeyi zedelemeyecek şekilde üç yerden gergi telleriyle toprağa 45 derecelik açıyla sabitlenir. Uzun olan dallar budanır. Don ihtimali varsa önlemler alınır.
Kolay gelsin...

.

MSaygin 08-02-2008 13:16

Çok teşekkürler hassoman :) Yalnız dikkatinizi çekmemiş sanırım, ağaç şu an büyük bir saksıda ve yine saksıya koyulacak, topraktan alınıp yine toprağa alma durumu yok yani :) Sadece saksı harcını değiştirmek istiyorum.Alabildiğim kadar toprağı alıp, yerine daha iyi bir saksı harcı koymak istiyorum.
Merak ettiğim, ağacın kökleri her yeri sardığından, çıkarma sırasında zarar gören köklerin telafi olup olamayacağı.

hassoman 08-02-2008 23:13

Sevgili Msaygın,
Sizin büyük bir saksıdan söz ettiğinizi biliyorum. Ağaç ha saksıdan çıkarılacak ha topraktan yöntem aynı.
Saksıyı gözden çıkardıysanız, toprağını bir gün önceden sulayın. Parça parça kırın saksıyı, yine poşet ya da çuval yardımı ile kökünün toprağını fazla dağıtmadan ağacınızı yeni saksısına dikin...
Yani kök toprağıyla birlikte balya gibi olacak... Merak etmeyin zarar gören kökler eskisinden daha sağlam olacaktır. O konuda kuşkunuz olmasın.
Eski saksıyı yeniden kullanacaksanız, yöntem ve kural aynı. Saksının dibine diranaj için bir sıra çakıl taşı koymayı unutmayın. Bir de uzun dalları budamayı...

Ha, bu arada bazıları bu mevsimden sonbahara kadar ağacı söküp topraklarından temizleyip, köklerini aşırı budayıp, çamurla sıvadıktan sonra bir gün bekletip, dikiyorlar. Buna bir şey diyemem...

MSaygin 09-02-2008 12:38

Teşekkür ederim hassoman :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024