agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Odun sobası tavsiyesi (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/41504.htm)

s.serdar 23-10-2017 23:58

Odun sobası tavsiyesi
 
1 Eklenti(ler)
Bahçe evimizde kullanılmak üzere sadece odun ile yakılan aşağıdaki görünüşe yakın şömine soba almak istiyorum.


Beğendiğim modellerin fiyatları yaklaşık 3.500-4.000 arasında değişiyor. Aradığım özellik haznesinin bir kere doldurulması ile 8-10 saat odun takviyesi yapılmadan yana bilmesi. Yani en azından çift yakma özelliğinin olması.


1.000 lira civarında fiyatı olan sobalarda 2 li ya da 3 lü yakma özelliğine hiç değinilmiyor.

Bu tip soba kullanıp memnuniyet duyan üyelerden, marka ve model önerisinde bulunmalarını diliyorum.

TCM 24-10-2017 08:17

O kadar parayı verinceye kadar, sobanın yerini tutmaz ama sistem müsaitse şömine mi yapsak.

hosseda 24-10-2017 09:33

Şömine kullanıyoruz köyde yanında elektrikli kombi de var. Isınmamızda sorun yok ancak hep yanarım kuzine konusunda, neden kuzine yerine şömine seçtik diye. Odun yanacaksa bir evde en güzel aletin döküm bir kuzine olduğuna inanıyorum, aman karar vermeden önce çok iyi araştırın, dönüş zor sonra.

Bir alet düşünün ki evi ısıtırken üzerinde yemek ve çay yapılabiliyor bunun yanında mevcut gözünde börek de pişirebiliyorsunuz. Tam bir keyf makinası...

TCM 24-10-2017 10:38

1 Eklenti(ler)
Tabi önce ihtiyacın ne olduğuna kara verilmeli. Haftasonları giderim iki gün yakar dönerim, ateşle oynamayı-seyretmeyi severim derseniz şömine. Ancak sürekli ısınma amaçlı şömine mantıklı olmaz, hem soba gibi ısıtmaz, hem de daha çok odun yakar. Ama @hosseda nın dediği gibi akşamları börek-çörek-çay-kestane-mısır ağzımız durmaz derseniz resimdeki arkadaş süper olur :)

Eklenti 659754

hosseda 24-10-2017 10:56

Yanlamasına uzun, yerli döküm demir kuzineler var, daha hesaplılar. Hele birde karadenizin kalın saçtan imal edilmişleri var ki tam köy evlik.

s.serdar 25-10-2017 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1521246)
O kadar parayı verinceye kadar, sobanın yerini tutmaz ama sistem müsaitse şömine mi yapsak.

Şömine baca tesisatı çok para tutar ve ısı kaçağı fazla olur düşüncesi ile bu tip bir çözüm arıyorum.

s.serdar 25-10-2017 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1521255)
Tabi önce ihtiyacın ne olduğuna kara verilmeli. Haftasonları giderim iki gün yakar dönerim, ateşle oynamayı-seyretmeyi severim derseniz şömine. Ancak sürekli ısınma amaçlı şömine mantıklı olmaz, hem soba gibi ısıtmaz, hem de daha çok odun yakar. Ama @hosseda nın dediği gibi akşamları börek-çörek-çay-kestane-mısır ağzımız durmaz derseniz resimdeki arkadaş süper olur :)

Eklenti 659754

Kışı genelde şehirde geçirdiğim için sürekli kullanım durumum olmayacak. Zaten şömine özlemi ve bir kaç günde olsa ısınmaya destek sağlamak arzusundayım.

Önerdiğiniz modeli Bauhaus'de inceledim. Fazla büyük ve 180 kg ağırlığı var ve kömür de yaktığı için odun yakıtında randımanlı bulmadım. Arayışım inatla devam ediyor. :D

Teşekkürler...

s.serdar 25-10-2017 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1521250)
Şömine kullanıyoruz köyde yanında elektrikli kombi de var. Isınmamızda sorun yok ancak hep yanarım kuzine konusunda, neden kuzine yerine şömine seçtik diye. Odun yanacaksa bir evde en güzel aletin döküm bir kuzine olduğuna inanıyorum, aman karar vermeden önce çok iyi araştırın, dönüş zor sonra.

Bir alet düşünün ki evi ısıtırken üzerinde yemek ve çay yapılabiliyor bunun yanında mevcut gözünde börek de pişirebiliyorsunuz. Tam bir keyf makinası...

Sayın hosseda.

Bu arayış içinde olduğum sobaların özelliği şömine zevkini bire bir yaşattığı gibi 120 metre kareye kadar ortam ısıtması yapabilmesi. Hazneye bir seferde konulan odunu, takviye yapmaksızın 7-8 saat süresince yakabilmesi. Ayrıca üzerinde kestane pişirme zevkini verebilmesi. Sizde bunu son parağrafta güzelce özetlemişsiniz zaten. ;)

orion1988 26-10-2017 06:09

Prity marka sobaları bir inceleyin derim.

hosseda 26-10-2017 10:39

Sayın s.serdar,
Odun ile ısınma konusunda tecrübe sahibi sayılırım. Eğer bir sobada odun 8 saat yanacaksa inanın değil 120 m2 yer 20 m2 yeri ısıtamaz, yanında oturana faydası olacaktır. Soba gürül gürül yansa bile ısıtacağı yer bulunduğu göz olur birde varsa üst kata fayda eder. Bazı anlatılanlara hele satıcının söylediklerine çok inanmamak lazım.

Köy kahvesinde kış zamanı soba başında sohbetteydi yaşlılar, oradan duyduydum göz meselesini, sobanın hakkıyla ısıtacağı yer olduğu göz olur öbür taraflara faydası olmaz dedilerdi, yaşadım haklılarmış gördüm. Evimizdeki şömine son sistem yani yalıtımlı ısı odalı, gerektiğinde alttan üfletilecek elektrikli fana sahip demir döküm malzemeden yapılmış bu işi iyi bilen bir şömineci yaptı, evin iç alanı net 50 m2 civarı. Kesin bütün ev ısınır abi dedi başında, bacanın çekişi mükemmel ama ne kadar iyi yanarsa yansın bulunduğu salon dışındaki odalara faydası yok denecek kadar az. İlk sene aradım şömineciyi abi meşe yakarsan ısınamazsın kuru zeytin odunu bul gör bak dedi onu da yaptım ama nafile, mecbur kalorifer sistemi de kuruldu eve şimdi ısınıyoruz artık.

Kararınız hangisi olursa olsun hakkınızda hayırlısı olmasını dilerim.

Musa Gündoğan 26-10-2017 12:59

çeşit çeşit soba denedim hem köyümüzde, hem evimizde hem de çevremde kullananları gördüm. tecrübelerimi madde madde paylaşıyım siz karar verin.

1- soba hangisi olursa olsun sadece çevresini ısıtır.
2- odun göstermiş olduğu ısıl yükseklik nedeniyle metali kömür sobasına göre daha hızlı çürütür. kömür yavaş yavaş yanarsa daha çok ısı ve daha uzun süreli ısı oluşur.
3- şömine usulü kullanmak isterseniz ki hiç bir şekilde ısıtma için tavsiye etmem maksimum 3 metre de etkin olur.
4- soba borusu olmadan kullanmak yapılan her şeyi dışarıya bırakmakla eşdeğerdir diyebilirim. çünkü ısının büyük bir bölümü dumanla birlikte dışarı atılır.

tavsiye;
1- mutlaka kömür kullanabileceğiniz soba bulun. o sobalarda odun da kullanabilirsiniz.
2- soba borularını ne kadar uzun tutarsanız evinizde o kadar uzun süreli ve hızlı bir ısı akışı olur. ev geç soğur.
3- soba da talaş yakmanız hepsinden daha iyidir.(külü tozlu olur)
4. sobayı bacaya uzak yerde ve kapının girişine koyun.


bu standartları sağlayan soba her türlü evinizi cayır cayır yakacaktır. umarım işinize yarar.

s.serdar 26-10-2017 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orion1988 (Mesaj 1521407)
Prity marka sobaları bir inceleyin derim.

Öneriniz için teşekkürler. Düşündüğüm markalardan biride Prity idi. Ancak ancak çift yakma özelliği olmamasından dolayı tereddütteyim.

s.serdar 26-10-2017 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1521425)
Sayın s.serdar,
Odun ile ısınma konusunda tecrübe sahibi sayılırım. Eğer bir sobada odun 8 saat yanacaksa inanın değil 120 m2 yer 20 m2 yeri ısıtamaz, yanında oturana faydası olacaktır. Soba gürül gürül yansa bile ısıtacağı yer bulunduğu göz olur birde varsa üst kata fayda eder. Bazı anlatılanlara hele satıcının söylediklerine çok inanmamak lazım.

Köy kahvesinde kış zamanı soba başında sohbetteydi yaşlılar, oradan duyduydum göz meselesini, sobanın hakkıyla ısıtacağı yer olduğu göz olur öbür taraflara faydası olmaz dedilerdi, yaşadım haklılarmış gördüm. Evimizdeki şömine son sistem yani yalıtımlı ısı odalı, gerektiğinde alttan üfletilecek elektrikli fana sahip demir döküm malzemeden yapılmış bu işi iyi bilen bir şömineci yaptı, evin iç alanı net 50 m2 civarı. Kesin bütün ev ısınır abi dedi başında, bacanın çekişi mükemmel ama ne kadar iyi yanarsa yansın bulunduğu salon dışındaki odalara faydası yok denecek kadar az. İlk sene aradım şömineciyi abi meşe yakarsan ısınamazsın kuru zeytin odunu bul gör bak dedi onu da yaptım ama nafile, mecbur kalorifer sistemi de kuruldu eve şimdi ısınıyoruz artık.

Kararınız hangisi olursa olsun hakkınızda hayırlısı olmasını dilerim.

Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Evim prefabrik izolasyonu oldukça mükemmel. Şimdiye kadar katalitik soba ile sorunsuz ısınabildiğimiz için, düşündüğüm tipte bir sobanın bize fazlası ile yeterli olacağını tahmin ediyorum. Umarım yanılmam.

Düşündüğüm türde sobaların genel özelliği 8 kilo odunu 8-9 saat boyunca yakabilmesi. Yani günde en fazla 24 kilo odunla 24 saat yanacak bir soba. Bu tür sobalar gerçekten bir mühendislik harikası gibi görünüyor. Alev dolaştırma özelliği ile iki veya üç kademeli tam yanma sağlıyor. Isı depolama sistemi ve sıcak hava kontrol sistemi sayesinde klasik odun sobalarının üç saatte yakıp tükettiği odunu 24 saat boyunca yakabilmesi. Yani en azından CE belgesi böyle diyor. Amacımız tam ısınma olmasa bile, biraz da ateşinin görselliğini yaşamak.

s.serdar 26-10-2017 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1521433)
1- soba hangisi olursa olsun sadece çevresini ısıtır.
2- odun göstermiş olduğu ısıl yükseklik nedeniyle metali kömür sobasına göre daha hızlı çürütür. kömür yavaş yavaş yanarsa daha çok ısı ve daha uzun süreli ısı oluşur.
3- şömine usulü kullanmak isterseniz ki hiç bir şekilde ısıtma için tavsiye etmem maksimum 3 metre de etkin olur.
4- soba borusu olmadan kullanmak yapılan her şeyi dışarıya bırakmakla eşdeğerdir diyebilirim. çünkü ısının büyük bir bölümü dumanla birlikte dışarı atılır.

tavsiye;
1- mutlaka kömür kullanabileceğiniz soba bulun. o sobalarda odun da kullanabilirsiniz.
2- soba borularını ne kadar uzun tutarsanız evinizde o kadar uzun süreli ve hızlı bir ısı akışı olur. ev geç soğur.
3- soba da talaş yakmanız hepsinden daha iyidir.(külü tozlu olur)
4. sobayı bacaya uzak yerde ve kapının girişine koyun.


bu standartları sağlayan soba her türlü evinizi cayır cayır yakacaktır. umarım işinize yarar.

Sayın Musa Gündoğan.

Öneri ve tavsiyeleriniz için teşekkürler. Anladığım kadarı ile klasik kömür sobaları yeni sistem odun sobaları gibi randımanlı odun yakamıyor. Aradığım tipte odun sobalarında ise asla kömür yakmayın uyarısı mevcut. Amacımız biraz da görsellik olduğu ve şömine zevki yaşamak için böyle bir seçeneğe yöneldik. Tavsiyelerinizi yine de dikkate alacağım.

hosseda 27-10-2017 08:52

Bahsedilen uzun sürede odunun tüketilmesi sobaya girecek havanın( oksijenin) ayarı. Bunu şömine satarkende uzun uzun anlatırlar. Mesele bu aygıtların alt tarafında olan hava girişini daraltmaktan ibarettir. Gece yatarken şömineye baldır kalınlığında bir meşe kütük atarım (havanın tepme yapma ihtimali olmamasına dikkat ederek tabii yani hava lodosa dönükse o zaman dikkat gerekir...) hava girişini de kapatırsam o kütük için için sabaha kadar zor yanar ama o yanışın eve fazlaca bir ısı faydası olmaz sağlanan şey ısı kaynağının sönmemiş olmasıdır. Kademeli yanma özelliği diye tarif edilen şey tenekeden yapılan şantiye sobalarında dahi mevcuttur, alttaki sağa sola giden küçük kapak o işi görmektedir.

Alev dolaştırma özelliği denilen husus da (şömine için yazarsam) üst tarafa (alevin aygıtın çıkış noktasından boruya hemen yönelmesini önleyici) bir siper ilave edilmesinden ibarettir. Odun alevi önce ona çarpar sonra geri döner böylece ısının direkt borudan çıkıp gitmesi önlenmiş olmaktadır ama gürül gürül yanan bir sobada bunu hissedemez bile insan.


Alevin görsel keyfine gelirsek ona diyecek bir şey yok bende çok severim ateşe bakmayı ama artık farkında değilim nedense ilk zamankiler kadar ateşin, ısının olması kafi geliyor.

Şömineli döküm kuzinelere de bakın diyeceğim birde onlarda alev izlemek de mümkün, alacağınız soba biraz pahalı gibi.

s.serdar 29-10-2017 22:44

1 Eklenti(ler)
İncelemelerim sonucu alacağım sobaya sonunda karar verebildim. Eğer baca projesi sorun çıkarmaz ise Oscar Doğa Ateşi olacak...


Beşiktaş 05-12-2017 13:39

Serdar bey almadıysanız bence kuzine alın derim. Tercih meselesi ******...

erkancelik 01-02-2018 18:25

Serdar bey merhaba
Sobayı aldınız mı ? Memnun musunuz? Tavsiye eder misiniz?

ferther 02-02-2018 10:09

1 Eklenti(ler)
Hobi amaçlı soba araştırmalarım sonucunda Trabzon Kuzine olarak adlandırılan sobadan aldım.

Tecrübelerimi yazayım;
  • 750 TL ye aldığım 95 cm genişliğinde soba 18 M2 yalıtımsız tamamen camla kaplı kış bahçesini 2 saatte fazlasıyla ısıtıyor, Pencere açmak zorunda kalıyoruz, dışarısı 0 derece.
  • Genişce bir kuzinesi var 12 kişilik yemek rahatlıkla pişiyor,
  • Odun yakınca pek kül olmuyor 3-4 kere yakıp külünü boşaltıyoruz.
  • Yakma alanı döküm, tuğla yok, Kömür de yaktığı iddia ediliyor ama denemedim.
  • Temel beklenti ısıtma değil ise bence odun sobası tercih edilmeli,

Olumsuz tarafları, ateşi görünmüyor, yanma alanı sürekli aç kapa yapılında odada, is duman kokusu oluyor.

Diğer bir husus; kuzinesi üstte olan camlı kömür sobasını denedim. Tecrübelerimi yazayım.
  • Isıtma verimi yüksek, kömür olunca.
  • Görsellik yönü iyi, ateşi görüyorsun, kömür de olsa.
  • Odun sobası gibi sürekli birşeyler atma durumu yok, kömür uzun süre yanıyor. (Bence dezavantaj) Ama kokusu daha az.
  • Üstü eğimli modellerde çay yapılamıyor.
  • En önemlisi, kuzinesi çok verimsiz ve küçük. Kuzinenin yakma alanının üstünde olması sorun. Kömürün yüksek ısısı nedeniyle çok hızlı pişiriyor, altı yanıyor.
  • Kömür yerine odun kullanılırsa tuğlalı ve kalın yapısı nedeniyle ısı vermeyeceği söyleniyor.
Fotoğrafı da ekleyelim...

s.serdar 15-02-2018 22:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkancelik (Mesaj 1529811)
Serdar bey merhaba
Sobayı aldınız mı ? Memnun musunuz? Tavsiye eder misiniz?

Siparişi verdim. Ancak annemin vefatı nedeniyle sevkiyat, ve montajını henüz yaptıramadım. Ancak bir arkadaşım bu sobayı kullanıyor idi. Gittik gördük ve saatlerce yaktık. Tek kelime ile harika. Odunu yakmıyor kokluyor sanki. Fanlı ve hava üflemeli olması da bir başka özelliği.

erkancelik 16-02-2018 19:06

Başınız sağolsun.
Size ve ailenize sabırlar diliyorum.


Bilgi için teşekkürler.

s.serdar 10-04-2018 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkancelik (Mesaj 1531422)
Başınız sağolsun.
Size ve ailenize sabırlar diliyorum.


Bilgi için teşekkürler.


Teşekkürler Sayın erkancelik.
Dostlar sağ olsun.

aaxxiinn 16-12-2018 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1531334)
Siparişi verdim. Ancak annemin vefatı nedeniyle sevkiyat, ve montajını henüz yaptıramadım. Ancak bir arkadaşım bu sobayı kullanıyor idi. Gittik gördük ve saatlerce yaktık. Tek kelime ile harika. Odunu yakmıyor kokluyor sanki. Fanlı ve hava üflemeli olması da bir başka özelliği.

Serdar hocam sobayı kullanıyor musun? Memnun musun? Tavsiye eder misin? Pahalı bir soba alıp pişmanlık duyar mıyım?

s.serdar 17-12-2018 03:55

Valla oldukça memnunum. Satın alma fiyatları da internet fiyatlarının 500 lira kadar altında. Tavsiye ederim.

aaxxiinn 17-12-2018 16:56

Hocam günlük ortalama ne kadar odun yakıyorsunuz?
Saat başı sobayı doldurmak gerekiyor mu yoksa yukarıda da sizin belirttiğiniz gibi "Düşündüğüm türde sobaların genel özelliği 8 kilo odunu 8-9 saat boyunca yakabilmesi. Yani günde en fazla 24 kilo odunla 24 saat yanacak bir soba." Bu tarzda bir soba mı?
Yani en azından sizin deyiminin ile "Hazneye bir seferde konulan odunu, takviye yapmaksızın 7-8 saat süresince yakabilmesi. " Yapabiliyor mu?

aaxxiinn 20-12-2018 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1554417)
Valla oldukça memnunum. Satın alma fiyatları da internet fiyatlarının 500 lira kadar altında. Tavsiye ederim.

Serdar hocam sıklık ile kullanıyor musunuz?
Günlük ortalama ne kadar odun yakıyorsunuz?
Saat başı sobayı doldurmak gerekiyor mu yoksa yukarıda da sizin belirttiğiniz gibi "Düşündüğüm türde sobaların genel özelliği 8 kilo odunu 8-9 saat boyunca yakabilmesi. Yani günde en fazla 24 kilo odunla 24 saat yanacak bir soba." Bu tarzda bir soba mı?
Yani en azından sizin deyiminin ile "Hazneye bir seferde konulan odunu, takviye yapmaksızın 7-8 saat süresince yakabilmesi. " Yapabiliyor mu?

s.serdar 26-12-2018 22:01

Sayın aaxxiinn.

Son zamanlarda foruma pek sık takılmadığım için sorunuzu ancak yanıtlayabildiğim için öncelikle özür dilerim.

Üreticinin verdiği bilgilere göre saatte 1 kg meşe odunu yakan bir soba bu.

Kişisel deneyimlerim de üreticinin verdiği rakamlara oldukça yakın. Ancak bu güne kadar odunu tartarak sobaya koymadım. Bulunduğumuz yörede meşe odunu temin edemedik. Ben de kayısı odununu bulabildiğim için onu kullandım. Haznesini doldurduğumda bazen 6 saat bazen de 7,5 saate kadar kadar güzelce yandı. Sobayı bahçe evinde ara sıra kullandığım için 24 saatlik deneyime pek sahip değilim. 24 saatte en fazla 2 kere kullandım. Kanımca 24 saatte 24 kilo değilse bile en fazla 30 kilo odun yakar diyebilirim. Odunun cins ve vasfı ile boyutu ve çapının da yanma süresini yakından etkilediğini söyleyebilirim. Kanımca ihtiyacınızı karşılayan bir soba olduğunu dile getirebilirim.

bayyakup 29-03-2019 22:29

******,

Kis aylarinda sik sik yazliga gittigimden isinma arayisina giristim bende. Evde somine vardi ancak eski tip, ilk baslarda israrla onunla yetinmeye calistimsa da, zaman icinde anladim ki, somine isinmak icin degilmis :mad:. Evi degil de atmosferi isitiyorsunuz resmen.
Neticede, atesin goruntusunden de mahrum olmadan isinma sorununa care ararken, somine sobalari kesfettim. fiyatlari malumunuz, ozellikle unlu avrupa markalari ancak sonunda Sefer Dokumde karar kildim, cam kisminin buyuk olmasi beni cezbetti ve 106 modelini aldim, bilindik unlu bir markanin modelinin tipkisinin aynisi gibi :D.
Netice olarak, 2 katli evi rahatlikla isitabiliyorum, oyle kan ter icersinde kalacak kadar olmasada, uzerime mont almadan gundelik kiyafetlerimle hic rahatsiz olmadan evin her bolumunde dolasabiliyorum.
Bir konuya dikkat cekmek istedim aslinda, onun icin yazmaya karar verdim; somine sobalarin calisma prensipleri hemen hemen ayni, o cetrefilli "ozellikler" farkli sekillerde hepsinde mevcut.
Verim alabilmenin en onemli unsurlari ise;
1. sobayi tam yakmadan evvel isitmak
-Bunun icin sobayi atesledikten sonra icerdeki nispeten ince odunlarin rahat yanmasina izin vermek gerekiyor ki sobanin kendisi kolay isinsin, bun icin butun hava kanallari acik, hatta kapisida 1-2 cm acik olmali ilk 5-10 dakika. Bu sayede soba hizli isinir ve soguk bacanin havasiyla etkilesime gectiginde baca cekisi randimanli olur.
2. sobanin yuklenmesi
-ilk ates icin yuklediginiz odunlar alev alev yanarken once 2-3 tane yariya bolunmus nispeten kucuk, onlarin uzerinede yine yariya bolunmus buyuk kutukleri, aralarinda hava akisi kesilmeyecek sekilde yerlestirmek gerek, bu sayede sobanin icine giren oksijen alevleri yuklenen odunlarin her tarafina saracaktir.
3. yanmanin verimliligi
-Kutukler alev alev yanmaya baslayinca hava giris/cikis kanallarini ayarlayarak yanma islemini yavaslatabilirsiniz, ancak bunu yaparken ustu korun degil, alevleri izleyerek yapmalisiniz; kanallari kisarak alevleri izlemeli, eger alevler sonecek gibi hareket eder ve icersini duman kaplarsa hava girisini/cikisini biraz acmaniz gerekir, aksi halde kisa sure sonra alevler canliligini yitirir dolayisiyla soba sogur ve bacadaki soguk hava ile etkilerimini keser, bacanin cekimini azaltir, caminiz da kararir.
4. sobanin oksijen beslemesi
-bu konu cok onemli, sobanin kalitesini de bence hava giris/kontrol uniteleri belirler. kapi pencerenin sik acilmadigi ortamlarda zaman icinde oksijen azalir ve sobanin hava giris kanallari acik olsada yeterli oksijen saglanmadigindan ates canliligini yitirir, soba sogur, baca cekimi azalir, cam kararir. Bazi markalarin dis ortam hava girisleri vardir, yani dis duvara bitisik olarak kurulurlar ve bi baca yardimi ile duvarda acilan delikten sobanin icine dogrudan oksijen girisi saglanir, boyle bir ozelligi olmayan sobalarin yandigi yerde zaman zaman nir pencereyi 5 dakika kadar acmak iceriye ciddi oksijen girisi saglayacaktir
5. kullandiginiz odun kalitesi
-Kullanacaginiz odun mutlaka yakima uygun olmali ( ulkemizde bu mese odunudur) onun disinda odun mutlaka ve mutlaka kuru olmalidir. Odunun kuru olmasindan emin olmak icin en az 1 yil yagmura ve kara uzak islanmadan muhafaza edilmesi gerekir.

hasancivelek 30-03-2019 12:28

Eminönü'nde Sobacılar Çarşısı var. O tarafa yolunuz düştüğünde bakmanızı tavsiye ederim.

oguzsolmaz 02-04-2019 17:30

Artık soba kalmadı ki.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024