Çay ile ilgili.
İçtiğimiz çay ile ilgili bir sorun var.Dikkatimi çeken her çay içişimizden sonra, bardakta kalan çay bulanık ve bazen de tortulu bir hal alıyor.Bu normal midir ?
Acaba çay alırken nelere dikkat etmeliyiz ?İyi çayı nasıl ayırt edebiliriz?Çay tiryakisi olmak da çok kötü :o Saygılar. |
İyi çay için önce kireçsiz su gerekir. Genellikle sudaki kireç tortuya neden oluyor.
Sonra demlik alüminyum olmamalı. En iyisi porselen. |
Alıntı:
|
walla ben çayı rizedeki akrabalarımdan istiyorum az geliyor ama öz geliyor.
1- ilk hasat çay en iyisidir... 2- karışım çaylardan uzak dur... (sen karıştırma demiyorum) 3- her marka çayda ilk hasat mutlaka vardır ama farklı isimlerde sunuluyor. 4- çayın suyu iyice kaynamalı ama kaynar halde iken demlenmemeli. kaynayan suyu kayması durana kadar kenarda bekletmeli. 5- odun ateşi çayın demini almasını sağlayan en uygun ateştir. (rakı şişesi gibi bir şişede çay demle. köz içinde tabi tadı mükemmel oluyor.) 6- çayın dem süresini iyi takip etmek gerekir. her marka çay aynı zamanda demlenmez. 7- mümkün mertebe tortusu olmayan çay kullanın. (çayda tortu var ise ondan kurtulun. gerekirse kuru çayı önce bir kapta yıkayarak tortudan kurtulun. ama demlemeden hemen önce yapın) 8- varsa cam demlik kullanın. 9- su nekadar iyi ise çay okadar iyidir. daha yazmıyayım uzun oldu zaten........ |
Kireçsiz suyu nasıl teminedecez.Hazır sulardan hangileri daha kireçsiz.Biz Erikli kulalnıyoruz.
|
Ben çiçeklerimi içme suyu ile suluyorum ara da bir de çeşme suyu veriyorum kireç oranı bitkiye göre değişiyor diye düşünüyorum çünkü bazı saksılarda kireç çok belliyken bazıları gayet güzel görünüyor tabi bu sadece benim düşüncem ne kadar doğru bilemem
|
Alıntı:
|
Alıntı:
ancak benim gözlemlerim şu doğrultuda ki çayın hatta demlikde kalan çayın dibine çöken kahverengimsi tortu beni de çok rahatsız ediyor. Bunu akademik deneylerle destekliyemezsem de çaya renk versin diye bir tür demir iyonlarının chelatla komplexli kimyasal katkılarından kaynaklandığına ben kendi adıma eminim. üniversite yıllarımda yaptığım ilk demir rhodanit komplexinin kırmızılığına bir çay tiryakisi olarak hayrandım ve yıllar sonra bu bana çaydaki dem renginde de yüzüme sırıtır gibi geldi...:D demin ertesi günü ve havanın oksijeni ile pasa dönüşüp çökmesi çok doğal. ancak bu şekli ile zaten vücuta zarar teşkil etmez. ama çayın zevkini kaçırır...:D |
çay
kardeş,çayı ince un eleği ile elersen hem bulanık olmaz,hem tortu yapmaz.
Her ne kadar,çeşme suyu ile iyi olmaz deselerde,en iyisi çeşme suyudur.Benim dükkanımın yanında günde 700 çay satan,çay ocağı 1.500 ytl verip özel su arıtma cihazı aldı,iki gün kullandı olmadı,söküp attı.en iyisi çeşme suyu,..., NASIL İYİ ÇAY DEMLENİR... Önce alttaki su haznesine yeteri kadar su konur Üstteki demliğe yeri kadar çay konur..ve bir parmak su konur ocak açılır su kaynamaya başlayınca biraz kısılır...iki dakika beklenir Üstteki demliğe yeterince su konur Kısık ateşte en az 10 dakika demlenmeye bırakılır İnce süzgülü süzgeçle bardağa dökülür Küçük bardaksa tek kesme şeker,büyük finca ise iki kesme şeker atılır. Ve çay kaşığı ile karıştırrarak şekerin erimesi sağlanır. Karıştırdıktan sonra kaşık yavaşça çıkarılarak,bardağın kenarına hafifçe tık tık vurulur,çay tabağının yanına konur.İçerken boğazımıza kaçmasın diye. Önce ürkek,ürkek yudumlanır.Birden ağzımızı yakmasın diye. Fazla şeker çayın tadını bozar,çay birazcık ağızı buruşturması lazım. Çay faslı bittikten sonra ocağın altını kamatmayı unutmayınız. HAAA Kim ne derse desin,çak-kur,un üstüne çay yok, |
arkadaşlar bu çayın tohumundan veya fidesinden nerde bulabiliriz
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024