agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Tarım ilaçlarını güvenli şekilde nasıl imha edebilirim? (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/21741.htm)

nkoksal 19-07-2010 21:16

Tarım ilaçlarını güvenli şekilde nasıl imha edebilirim?
 
Elimde 5-6 yıl önce alınmış tarım ilaçları var. Artık hiç birini kullanmadığım için bir kenarda kaldılar, hepsinin de miadı dolmuş halde. Bu ilaçların artık evde kalmasını istemiyorum ama nasıl imha edeceğimi de bilemiyorum. Kanalizasyona dökmek ya da boş bir alanda toprağa döküp imha etmek içimden gelmiyor. Yeraltı sularına karışabilir düşüncesi ile bu yapmak istemediğim bir seçenek. Bu ilaçları güvenli bir şekilde nasıl imha edebilim?

Kedi Tırnağı 09-08-2010 00:25

Çok önemli bir soru. Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum. Sanırım bu önemli soru gözden kaçtı. Sitedeki uzman arkadaşların doğa konusunda duyarlı olduklarını okuyorum. Gündeme getirmek için ben de bir kez daha sormuş olayım.

Delimus 09-08-2010 00:47

Bizde genelde stok amaçlı ilaç alınmaz gerektiği kadar alınır hatta kimi zaman eksik gelir tekrar alırız, Tarihi geçmeye yakın ilaç gerek yoksa kahvede ücretsiz olarak paylaşılır lazım olan alır fakat yok etme kısmı çok nadir olup hoşunuza gitmeyebilir kanala atılırmış ,zaten herkes ilaç kutularını kanala atıyor , holderi kanaldan dolduran ilacını katar boş kutusunu fırlatır kanala,yere hayvanlara zarar gelir diye atılmıyor fakat bu büyük bir kirlilik yapmakta zaten.Biz biriktirip belirli aralıklarla yakıyoruz boş kutuları.Kanala atmalarındaki sebeb çok suyun içinde ilacın etkisiz kalması.

Denize dökebilirsiniz...

Tarım il müdürlükleri ilaç bayilerini denetlerken son. k. Tarihi geçmiş ilaçları toplamaktalar eğer imha edilmesi mümkünse gerekli uygulamaları yapıp imha ediyorlar değilse üretici firmaya iadesi söz konusuymuş Tarım il müdürlüğüne götürebilirsiniz. Normal şartlarda almaları lazım fakat türkiyede birçok uygulama kağıt üzerinde olduğundan almayıp, belki yapılması gerekeni belirtirler.

agozce 09-08-2010 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 681508)
.......

Denize dökebilirsiniz...

.........



Sizce bu doğru bir öneri mi ? Biraz düşünün.

agozce 09-08-2010 01:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 681508)
.................................................. .........................................

Tarım il müdürlükleri ilaç bayilerini denetlerken son. k. Tarihi geçmiş ilaçları toplamaktalar eğer imha edilmesi mümkünse gerekli uygulamaları yapıp imha ediyorlar değilse üretici firmaya iadesi söz konusuymuş Tarım il müdürlüğüne götürebilirsiniz. Normal şartlarda almaları lazım fakat türkiyede birçok uygulama kağıt üzerinde olduğundan almayıp, belki yapılması gerekeni belirtirler.

Bence doğru öneri bu.

Cumhur Tonba 09-08-2010 02:32

Sayın nkoksal. Elinizdeki ilaçlar acaba hangi çeşit. (İnsektisit, herbisit, fungisit, ovisit vs.) (Ot ilacı mı, böcek ilacımı vs.)
Mümkünse belirtebilir misiniz?

nkoksal 11-08-2010 22:00

Cumhur bey ilgilendiğiniz teşekkür ederim. Bu ilaçlar ev kullanımı için (terasdaki bitkilerim için )alınmış insektisit ve akarasitler. Tarım ilacı satan yerlere her başvurduğumuzda değişik ilaçlar vermişler. bir kısmını biraz kullanmışım bazısı artık zehirli ilaç kullanmıyacağım dediğim için evde öylece kalmış. bunların hepsinin de miadı geçmiş halde. Senelerdir bir köşede duruyorlar. Dökemiyorumda zararlı diye.

Delimus 11-08-2010 22:08

agozce, Orada kanala dökme mantığıyla alay ettim hepsi bu. Tavsiyem zaten okununca belli oluyor.

Cumhur Tonba 12-08-2010 03:02

Merhaba, sizin yapabileceğiniz en pratik ve en güvenli yol, yakma işlemi. Hiç olmazsa toprağa ve suya karışmazlar.

İnanın biz köyümüzde atık toplama merkezi kurduk. Tüm Zirai ilaç kapları toplandı. Bina doldu. Fakat teslim edebileceğimiz bir merci yok. Bakanlığa yazıldı. Bir sürü presedür. Herhalde biz de yakma işlemi uygulayacağız.

sarge 12-08-2010 10:16

bir tarım ilaçları bayisi olarak size tavsiyem ilaçları toprağa gömmenizdir toparak onları bir iki yıl çinde yok eder

üzüm 12-08-2010 10:37

Sayın sarge,

Toprağa gömülen tarım ilacı nasıl yok oluyor? Bu yöntemin kanalizasyona, dereye dökülerek 'imha' edilmesinden ne farkı vardır?

Cumhur Tonba 12-08-2010 11:46

Evet Sayın sarge.
Ne farkı varkı olur.

Cumhur Tonba 12-08-2010 17:07

Aslında (tarımsal ilaç atıklarının büyük indiksiyon döküm fabrikalarında 2000 derecede imha edilmesi gerektiğine ve kimyasal atıkların doğrudan kanalizasyon sistemine verilmesinin sözkonusu dahi olamayacağına dikkat çekerken, aksi durumda doğaya, atmosfere ve insanlara büyük zararları olacağını dile getirdi.)

nkoksal 12-08-2010 18:26

Sanırım eski ilaçlarım ve ben sonsuza kadar birlikte yaşayacağız.:mad: Boş kutular olsa neyse onları yakar kurtulurum, içlerinde ilaç olanlar ne olacak? Benim asıl derdim onlar.:(

MeyveliTepe 12-08-2010 20:07

Bu ilaçlar çok yüksek toksik madde içerdikleri için ne yapılsa bir yerleri kirletecek ya da potansiyel tehlike yaratacak. Siz bir iki kutu için bu kadar dertleniyorsunuz, oysa her yıl tonlarcası toprağa, suya, havaya, yediğimiz besinlere boca ediliyor. Böyle düşününce gerçekten korkunç.

Bu zehirler neticede birtakım kimyasal işlemler sonucu üretiliyor. Acaba yine bir dizi kimyasal işlem sonucu zararsız bileşiklere döndürülüp nötralize edilemez mi, araştırmaya değer.

Cumhur Tonba 12-08-2010 23:49

Sayın nkoksal,
Sizin için en pratik çözüm, dediğim gibi bir kapta onları yakmanızdır. Kişisel olarak yapabileceğiniz en az zararlı çözüm yolu budur. Tabi ki daha faydalı bir yol gösterebilecek kişi varsa bilemem.

Cumhur Tonba 12-08-2010 23:55

Sayın Meyveli Tepe,
Belki türkiye'de ilk sıralara gireblecek bir iş yaptık. Atık toplama binası kurduk Balabanköyde. (Uzunköprü-Edirrne) Bakanlığa kadar yazı yazıp, girişimlerde bulunduk. Kimin umurunda. Bin dereden su getiriyorlar teşekkür edeceklerine. Bina ağzına kadar doldu. Ne oldu. Belki çiftçilerimiz< kullandığı ilaç kaplarını sağa sola atsaydı daha iyi olacaktı mı diyelim. Elimizde patlamaya hazır bir bomba. Binlarce kutu ilaç şişesi bekliyor. Bakalım ne olacak.

MeyveliTepe 13-08-2010 00:45

Evet, üzücü ve sıkıntılı bir durum. Hangi bakanlıkla irtibat kurmuştunuz?

Cumhur Tonba 13-08-2010 01:01

Tabii ki Tarım Bakanlığı.

MeyveliTepe 13-08-2010 07:15

Çevre bakanlığını da bir denemekte fayda var. Genel olarak yaklaşımları farklı ve konu esasında doğrudan çevre ile alakalı.

Cumhur Tonba 13-08-2010 14:31

Çevre bakanlığı ile de temas kurldu. Biliyorsunuz Canım Türkiye'm de bazı konulara 15-20 birim birden bakıyor.
Düşünün biz bir bina yapmışız, atıklar torağı, suyu kirletmesin diye örnek bir iş yapıyoruz. Yok atık tolayan firmalarla temasa geçin, yok atık imha tesisi kurun. Hep akıl veriyorlar. Size daha sonra yazışmaların örneklerini de yollarım temin edersem.

agozce 15-08-2010 23:36

( Sayın delimus yanlış anladıysam özür dilerim.)

Kız kardeşim çevre mühendisi. Büyük bir tekstil firmasında, arıtma uzmanı. Ona sordum. Şöyle dedi:

''Öncelikle içeriklerini bilmek gerekli. Biz aynı derece zehirli, boyahane atıklarını özel havuzlarda, bakterilerle ayrıştırıyoruz. Yani yapısını bozuyoruz ve başka bir zararsız maddeye dönüştürüyoruz.

Normalde bu derece zehirli atıkları, İZEYDAS toplamak, almak zorunda. Ama kapasite dolu diye almıyorlar.

En iyi çözüm yakmak. Ama en az 1500 derecede. Bu sıcaklıkta hemen hemen bütün maddeler karbona dönüşür. Havaya karışan duman, karbon dur. Geriye kalan kül ise zararsızdır....Çimento fabrikalarına gönderin. Onlar fırınlarda heşeyi yakıyorlar. Çıkan külü de çimento hammaddesinde kullanıyorlar '' diyor.

Bu durumda kendi kendmize 1500 derecede yakamayacağımıza göre, en iyi alternatif çimento fabrikaları. Çimento fabrikalarında fırınları 2000 derece ve üzerindedir. Ve enerji ciddi bir maliyettir. Bir ara eski araba lastiklerini topluyorlardı.

Bu konu çok önemli. Aklıma şöyle bir şey geldi :

Çevre Bakanlığında ve Oyak Çimento grubunda üst düzey tanıdıklarım var. Onlarla iletişim, görüşme ve yapılması gereken her türlü resmi işi ben üstlenirim. Bu konuda Bakanlığın, Tarım İl Müdürlükleri, Ziraat odaları aracılığı ile çifçileri bilgilendirmesi ve fabrikaların da gönderilecek ilaçları almasını sağlayabilir miyiz? Agaclar.net olarak ciddi bir çalışma nasıl yapabiliriz?

Ciddi sayıda imza toplasak,............., bir proje geliştirip, dosya oluştursak, Bütün bürokratik görüşmeleri ben yaparım.

Fabrikaların kabul etmemesi için bir neden yok bence. Üst yönetim kabul ederse- bence kabul ederler- fabrikalar sorun olmaz.

( Bir dönem, çimento grubunda çalıştım. Eşim hala çalışıyor)

Evet, böyle bir proje geliştirebilir miyiz? Daha doğrusu nasıl geliştirebiliriz?

nkoksal 16-08-2010 14:14

Sayın agozce ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bence bu sadece benim sorunum değil, evinde bitki yetiştiren herkesin evinde 1-2 şişe mutlaka bu ilaçlardan vardır. Kimisi az kullanılmış, yarım olarak durur kimisinin dibinde 1 parmak ilaç kalmıştır. Aman ne olacak canım yarım şişe ilaçtan diye kimse bunları kalkıp kanalizasyona dökmesin diye bu konuyu açtım. Bilemiyorum sizin söylediğiniz şekilde bir toplanma yapılıp kimyasal zehirlerden kurtulunabilirmi. Bu iş için çok geniş çaplı bir organizasyon gerekir diye düşünüyorum. Çünkü bence asıl tehlike ev bitkileri için bu ilaçları alıp da kalanları rahatça kanalizasyona boca edenler. Üretici aldığı ilacı sonuna kadar kullanır zaten, onlarda sadece kaplar tehlike.
Bu arada burada fikir jimnastiği yaparak bu küçük miktardaki -sonuçta birleştiği zaman bence büyük tehlike olan -atıkları nasıl güvenli bir şekilde imha edebilirize başka alternatif çözümler de üretebiliriz sanırım. örneğin şu bakteri ile ayrıştırma işinde hangi bakteri kullanılıyor acep?

agozce 16-08-2010 17:31

Bakteri ile ayrıştırma uzmanlık isteyen bir iş. Bakteri de sonuçta canlı. Kontrollü ve bilinçli kullanılmassa o da tehlikeli olur. Bir tarafın dengesini koruyalım deken başka bir şeyin dengesini bozmamak gerek. Ayrıca bakterier de çok özel ambalajlarda yurt dışından geliyor.

Agaclar.net üye sayısı hiç te az değil. Böyle bir çalışmayı biz yapabiliriz. Diğer doğa dernekleri ile de ortak çalışma yapılabilir.

nkoksal 16-08-2010 18:14

Keşke yapılabilse sayın agozce ama ben pek umutlu değilim.İlk konuyu açtığım zaman kimse ilgilenmemişti baksanıza.

Dr.Animal lover 28-09-2013 15:24

Tarim ilaci imha
 
Arkadaslar.Denize dokmeyin veya topraga gommeyin ! Tarim ilaclarinin bazilarinin etkisi 1-2 hafta surer bazilarininki 50 yil imha edicem diye topragin altindaki canlilari zehirlersiniz bu seferde.

Mesela Organophosfatlar ve karbamatlar 1-3 hafta kalirken,DDT yani "Dikloro Difenil Trikloroethan" 30 ila 50 yil kalan oldukca inatci bir pesticidedir.

Yakma islemi en uygunudur. Bakteriyle ayristirma veya tarim ilacindaki hammade olan kimyasalin yapisini bozma sizin yapabileceginiz bir is degildir. En iyisi yakmaniz.

aligursan 25-02-2014 23:43

Öncelikle güvenli bir yer bul ilaçların kapağını ac buharlaşsın ama atmosfere zararı olur dersen ozaman hiç kullanmamak gerekir
birde çok ilaç var atmaya kıyamıyorum bir işe yarasın dersen çatıda kalas falan varsa onlara emdir tahta kurusu falan olmaz catısı ahsap olanlar bilir
benim düşüncem bu bence en zararsızı ilk secenek

merlict 01-03-2014 20:57

Yapmayın arkadaşlar, inanmakta güçlük çektim.

Denize dökmek, kanala dökmek, toprağa gömmek, yakmak, havaya salmak... uzayıp gidiyor.Bu işlemlerin hangisini yaparsanız yapın çevreye ve doğaya zarar verirsiniz. Mutlaka kullanmayacağınız ilaç, kimyasal, tarım ilacı varsa ve evde bulundurmak istemiyorsanız, bağlı bulunduğunuz belediyeyi arayın.Atık ve kimyasal (tarım ilaçlarını da kapsıyor) imha etme merkezi tutanakla teslim alıyor.Siz tarım ilacından kurtuluyorsunuz imha merkezi de onları labaratuvarlarda ya geri dönüşüme dahil ediyorlar ya da imha.En doğrusu bu.

tokat60 24-03-2014 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merlict (Mesaj 1255249)
Yapmayın arkadaşlar, inanmakta güçlük çektim.

Denize dökmek, kanala dökmek, toprağa gömmek, yakmak, havaya salmak... uzayıp gidiyor.Bu işlemlerin hangisini yaparsanız yapın çevreye ve doğaya zarar verirsiniz. Mutlaka kullanmayacağınız ilaç, kimyasal, tarım ilacı varsa ve evde bulundurmak istemiyorsanız, bağlı bulunduğunuz belediyeyi arayın.Atık ve kimyasal (tarım ilaçlarını da kapsıyor) imha etme merkezi tutanakla teslim alıyor.Siz tarım ilacından kurtuluyorsunuz imha merkezi de onları labaratuvarlarda ya geri dönüşüme dahil ediyorlar ya da imha.En doğrusu bu.

evet

Cumhur Tonba 26-03-2014 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aligursan (Mesaj 1253733)
Öncelikle güvenli bir yer bul ilaçların kapağını ac buharlaşsın ama atmosfere zararı olur dersen ozaman hiç kullanmamak gerekir
birde çok ilaç var atmaya kıyamıyorum bir işe yarasın dersen çatıda kalas falan varsa onlara emdir tahta kurusu falan olmaz catısı ahsap olanlar bilir
benim düşüncem bu bence en zararsızı ilk secenek

Sayın aligursan

Cidden çok güzel bir fikir. Düşünülmeli.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024