agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Topraksız tarım yatırımı (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/12198.htm)

bendeng 21-01-2009 11:30

Topraksız tarım yatırımı
 
Herkese iyi gunler ve saygılar.
İstanbul'da Boğaziçi üniversitesinde ekonomi bölümünde okumaktayım ve topraksız tarım ile ilgileniyorum. Aydındaki arazilerimize bu sistemi inşa etmek istiyorum ve çoğu yatırımcı gibi sermaye sıkıntıları ve kısıtlamaları içerisinde cesaret edememekteyim. Bu işle ilgilenen bu sitede soruları cevaplayan bilgilerini aktaran saygıdeğer insanlardan nacizane ricam 1 dönüm domates yetiştirebilmek için ne kadar sermaye ayırmalıyım? ve en önemlisi getirisi ne olur ne kadar surede yatırımımı geri alabilirim ki yatırıma devam edebileyim? Yani ne kadara mal oluyor ve na kadar satış gerçekleştiriliyor.

Saygılarımla herkese şimdiden tesekkurler.

deep78 21-01-2009 14:16

Bu iş ile ilgilenen birisi olarak nacizane fikrim; dönüm maliyeti yaklaşık 50-60 bin TL civarındadır. Ekonomik olması açısından minimum 8-10 dönümle başlamanız tavsiye edilir.Başlangıç yatırım maliyetleri yüksektir kendisini amorti etmesi 3-4 yılınızı alır. Genelde domates yetiştiriliyor. Jeotermal kaynağınız var ise ısıtma maliyetini epey ucuza getirirsiniz.

peaceb 21-01-2009 14:44

Selam,
Toprak işlerine cok uzağım ama,
Yaklasık bir haftadır bu konu üstüne eğilmiş durumdayım, konu hakkında nasıl yapılır nasıl edilir bilgisi cok ama ne yazıkkı maliyet ve kazanç konusunda belli rakamlar yok.
Bizimde Dikili'de bu işe uygun jeotermal enerjiye cok yakın bir arsamız var, çevresinde bir cok sera var, inanın daha yeni gözüm açıldı, burnumun ucundaki fırsatı görememişim bu güne kadar.
Neyse konu dağılmasın.
1 senede bile amorti edilebilinir diyenlar var.
1 dönümü için 20-30bin diyende var 60bin de. Hatta 80binEuro'ya.
Eski karlar yok kullanılan gübreler ve ilaçlar cok zamlandı, domates-biber vs hiç zamlanmadı diyen var.
Kalifiye işçi bulunması zor diyen var.
Şaşırdım biraz ama en yakın zamanda Dikili'ye dönüp İzmirde bir danışman firma ile detaylı görüşücem.
Bunun öncesinde,
Sayın deep78 (Sanırım baska bir ticari sitede beraberiz)(Düşünce Havuzu)
Benimde aklımdan gecen 10 dönüm, jeotermal enerjimiz var.
Max. verimi alabileceğim bir sera kurulsa, Dikilide 11 ay bildiğim kadarıyla.
İşin içinde olan biri olarak sizce bu yatırıma ve emeğe değer mi?
Gelecek vaat ediyor mu?
Deve kuşu çiftliği işine dönmesin..?

Herkesin değerli yorumlarını bekliyorum

Saygılar Sunar İyi Çalışmalar Sunarım.

malbman 21-01-2009 14:51

Arkadaşlar, yaklaşık bir buçuk yıldır topraksız tarım hakkında araştırma yapıyorum. Sayısız kaynak inceledim, bu işi yapan bir sürü insanla görüştüm. Hemen hemen hepsinin ilk olarak söylediği şey; "üreteceğiniz ürünün pazar araştırmasını iyi yapın, müşteri(leri)niz hazır olsun" idi. Yani 'ben şuraya şu serayı kurayım, şu ürünü de üreteyim, nasıl olsa satarım' anlayışı büyük oranda hüsranla sonuçlanıyor.

peaceb 21-01-2009 15:00

Yazlıktakı domates yetiştirme denemenizi zevkle okudum.

Tavsiyeniz için tesekkürler, cok haklısınız, kendi işimle ilgili uluslararası fuar tecrubelerim var, müşteri konusunda avrupada, balkanlarda ve rusyada ki bütün gıda fuarlarına katılmak çözüm olabilirmi acaba...?

malbman 21-01-2009 15:16

Fuarlara katılmanın son derece etkili olacağına eminim. Tabii kendinizi, işletmenizi ve ürününüzü gerektiği şekilde profesyonelce tanıtmak ve alıcılara tanıtımını yaptığınız ürünü birebir sunmak şartıyla.

Zira ülkemizde bu konularda genel olarak bir başıboşluk hakim gibi görünüyor (işini layıkıyla yapanları tenzih ederim), ve bunun, daha kısa bir süre önce Rusya ile yaşadığımız domates krizi gibi, olumsuz sonuçları da ara ara patlayarak hem işletmelere, hem de dışarıdaki imajımıza çok büyük zararlar veriyor.

Planlarınızda başarılar. Umarım sizi bir gün bir topraksız tarım uygulayıcısı olarak görürüz.

peaceb 21-01-2009 16:43

Dersimi iyi çalıştıktan sonra gerekli sunumu en iyi şekilde yapabileceğimi düşünüyorum.
Ayrıca karar verildikten sonra kısa bir sürede olsa baska bir firmada çıraklık yapmak niyetindeyim.
Su an için önemli olan üretici ekibi kurabilmek, güvenebileceğim danışmanlarla tanışmak.
Ondan da önemlisi ilk aşama olan karar verme aşamasını aşabilmek, bunun için elimden gelen en iyi şekilde fizibilite yapmaya çalışıyorum.

Güzel dilekleriniz için teşekkürler Sayın malbman

Konuyla ilgili fikri olan herkesin fikirlerini ve yukarıda yazmış olduğum aklıma takılan sorulara cevap verebilecek arkadaslardan yorum bekliyorum.

Emek-Yatırım ve Karşılığı dengesi konusunda fikirleriniz.. ve diğerleri..

Saygılar

deep78 21-01-2009 16:50

Dikili bu iş için en uygun yerlerden bir tanesi(ışıklanma süresi açısından). Sayın Malbman'ın dediği gibi eğer bu işi yapacaksanız müşterinizi önceden bulmanız çok önemli yoksa ürünün değeri bakımından zarar edersiniz. Yatırımı yapmak sermaye ister ama bence esas sermaye bu işin üretiminde kullanılacak bilgi ve tecrübedir. Şöyle ki zamanında yapılmayan bir salkım budaması veya gübreleme oranının değiştirilmemesi bazı kayıplara yol açabilir. İşin teknik boyutunu eğer girişimde bulunursanız danışman tutarak halledebilirsiniz.
Kendi ürününüzü kendiniz pazarlayacaksanız paketleme tesisi de kurmalısınız. Üretim giderleri gerçekten pahalandı. Şu an 25 kg lık gübrenin fiyatı 150 tl civarında. Kömürün tonu ise 350-400 $ civarında.(jeotermalin avantajı burada çıkıyor)
Devekuşu çiftliğine dönmesi olayını düşünmüyorum çünkü milyonlarca insan bu ürünü yemek zorunda,bilinçli bir üretim yaptığınız sürece bu işin önü açık.

deep78 21-01-2009 17:00

Eğer gitmek isterseniz en yakın fuar 5 şubatta Berlinde Fruitlogistica fuarı var.Geçen yıl ben gittim faydalı olabilecek bir fuar.Avrupanın en büyük tarım fuarı organizasyonu.5-8 şubat tarihlerinde.

peaceb 22-01-2009 14:30

Esas sermayenin bilgi ve tecrube oldugunu cok iyi biliyorum, bunun içinde zamana ihtiyaç var bu yüzden danışman firmalarla çalışmak en mantıklı çözüm. İzmirli bir firma ile yazışmaya başladım daha önce Dikilide bir kaç firmaya danışmanlık yapmışlar, hem bölgeyi tanımaları hemde yakın olmaları bizim için avantaj.
Bahsettiğiniz fuarı araştırdım bir çok Türk katılımcıda mevcut, coğuda aracı firma gibi geldi bana, tarihler cok yakın baska bir fuara inşallah.

bendeng 27-01-2009 03:43

Öncelikle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkurler satış işi İstanbulda hallerde komisyoncularla anlaşmak haricinde nasıl yapılabilir? Araştırdığıma göre çok fazla kalifiyeli eleman bulunamıyor kesinlikle birilerinin seranın başında durması lazım bu yüzden işin kimyasını yetiştirilmesini anlamak yerine yatırımı üzerine eğilmeye karar verdim. Aslında şu kadar üretip şu kadar satarsam şu oluru tam olarak irdeledikten sonra bu perde arkasına inebilir miyiz? yani aksaklıklar ve riskler nelerdir?

envor 11-02-2009 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi peaceb (Mesaj 348323)
Selam,
Bizimde Dikili'de bu işe uygun jeotermal enerjiye cok yakın bir arsamız var, çevresinde bir cok sera var,
.

Sayın peaceb, oradaki arazilerin dönümü ne kaç para ediyor? Bir bilginiz varmı?
Alıntı:

jeotermal enerjimiz var.
Sondajınız mı var? Yoksa jeotermeli kullanabileceğiniz imkanmı var?

Bu çok büyük bir şans. ;)

hakan küres 11-02-2009 21:45

Enver bey, hafta sonu Dikili deyim. Jeotermal olan arazilerin fiyatlarını size bildiririm.

omer.tuncer 01-05-2009 12:24

Sayın: Envor ben sana söyliyeyim ağzını dolduran söylüyor ama! dönümü termal alanlar için 4000-25000 arasında fiyat veriyorlar. ama işin gerçegi sıkı pazarlıkla termal alanda dönümü pazarlıkla 4000 tl ye arazi çok.

tugo 01-05-2009 17:31

Arkadaşlar ben de bir kaç tane topraksız tarım yapan işletme gezdim. Hepsi birer sezon çalışıp kapatmışlar.

Burada sorulacak soru şu; Bu özellikde yetişmiş domates arayan müşteriniz/pazarınız var da domatesmi bulamıyorsunuz?

O zaman bu yatırımı yapmış olanlarla kiralama vs yollarla önce bir deneyim yaşamak gerekiyor.

Mal bulmak/üretmek, işin en kolay yönü. Mühim olan önce pazar ve karlı fiatı bulabilmek.
Aksi takdirde hemen her iş kolunda yaşandığı gibi yine düşünülmeden yapılmış yatırımlar sonucu hurdaya çıkan işletmeler listesi kabaracak.

Gördüğüm kadarıyla, topraksız tarıma ilk yatırım yapanlar arasında da ağırlıklı olarak tekstilciler vardı. Arkalarında bıraktıkları ise yine bir hevesle organize sanayi bölgelerinde yaptıkları modern binalarda, fakat yanlış yatırım ve planlama sonucu boş yatan tezgahları.

alone35 02-05-2009 12:45

Herkese selamlar ben aranıza yenı katılan gençlerdenım sizin engin bilgilerınızden yararlanmak isterim bunları paylaştığınız için herkese çok çok tşkrler saygılarımla..alone35

proxima389 15-01-2011 04:03

bende bu konuyu araştırıyorum izmir balçova tarafında yakınlarında boyle bir sistem kurmak istiyorum jeotermal enerji gibi cezbedici unsurlar nedeniyle. tabii bu 1-2 senelik bir vadede olablecek bir konu. mümkün olduğunca büyük(10 dönüm) başlamak gerek fakat insan yinede bilmeden böyle bir yatırım altına girmeye korkuyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024