agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Tohum güçlendirme (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/10048.htm)

gummi 27-08-2008 21:42

Tohum güçlendirme
 
Merhaba , elimde özel bir cins domates var , ondan tohum çıkarıp kurumaya bıraktım . Serada yetiştireceğim için kışın domates elde etmeye çalışacağım .

Sormak istediğim sorular ,

1 - Kurumaya bırakalı 24 saat oldu , ekmeden önce ne kadar daha kurumasını beklemeliyim? Tohumu çıkartır çıkartmaz ekemezmiyiz , kurutmak şart mı?
2- Kuruyan tohumları ekmeden önce suda bekletmelimiyiz ? Ne kadar süre ile ?
3- Bitkilerimin sağlıklı ve verimli olmasını istiyorum . Bir yerde tohumları ekmeden önce bir çeşit ilaçta bekletmek gerektiğini okumuştum ama detay yoktu , bu konu hakkında tavsiye alabilirmiyim ?
4- Şaşırtma yaptıktan sonra daha dayanıklı olması için koruyucu kimyasal tavsiye edebilirmisiniz ?
5- Elimde bol miktarda yaş-kuru karışık koyun gübresi var , toprağa karıştırma oranım ne olsun ? Toprağın en üstüne mi atayım bir katman gibi , yoksa karışık mı dursun ?

Teşekkürler
Erdem

Harun Parlak 27-08-2008 22:02

Selamlar 1. Sorunuz domates tohumlarını kurutmanıza gerek yok yıkayın ekimi yapın. Domates tohumu üzerini saran yeşilimsi bir koruyucu tabaka vardır. O tabaka olmasa meyvenin içinde bile biz yiyenekadar çimlenebilir.
2. Sorunuz kuruyan tohumları nemlendirmeye gelince aceleniz varsa nemlendirin çabuk çimlenir aceleniz yoksa nemli bir ortama ekim yapacağınızdan zaten nemlenip çimlenecektir.
3. Sorunuza gelince ilaçlamayı mantari kaynaklı hastalıklara karşı ilaçlama yaparsdanız faydası olur. Çimlenme gerçekleşince ÇÖKERTEN hastalığına karşı bir ilaçlama daha yaparsanız iyi olur. Bu tür mantari hastalıklara karşı BAKIR içerikli ilaçlar kullanırsanız bizim topraklarımızda ÇOK az bulunan bakır ihtiyacını da gidermiş olursunuz.
4. sorunuz açık tarla dikimlerinde hastalıklara bordo bulamacı uygulaması yapılabilir.
5. Sorunuz hayvan gübrelerini toprağın alt kısımlarına koymanızda fayda var. Su yedikce çzünmeye başlayan besinler buharla havaya uçmadan bitki kökleri yakalaması lazım aksi takdirde yukarılarda kalırsa suyla gitdiği kadarını kapabilir bitkileriniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024