agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)




Beğeni Düzeni18Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2006, 12:26   #31
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Çim derzli serbest döşeme kayrak yol yapımı

Size önce köyünüzün yerini sormakla başlamak isterim, çünkü her çeşit çimi her bölgede ekemezsiniz. Ancak genel olarak ben uygulamalarımda adım taşlarının aralarında basılmaya dayanıklı ve yayılıcı özelliği olan türler seçiyorum.


Bir de ne sıklıkla sulayabileceksiniz. Devamlı bakılacak mı yoksa arada bir mi gidip ilgilenen oacak. Eğer böyle bir durum varsa taşların arasına klasik çim yerine basılmaya dayanıklı örtücü türde bitki seçme şansınız var. Siz bana köyünüzün yerini ve çime ne kadar bakabileceğinizi söyleyene kadar ben size çim derzli yürüme yolunun uygulaması hakkında bilgi vereyim.

Doğal bir görünüm istiyorsanız taşlarınızı kayrak taşı gibi düzgün yassı taşlardan seçin bu taşları genelde m2 olarak veya kg bazında satarlar. yolunuzun kac m2 olacagını olcun ve o kadar taş alın.Eksik almayın çünkü uygulama sırasında çıkacak bir sorun işinizi aksatır. Taşların büyüklüğü tamamen zevkinize ve fonksiyeonel kullanım amacınıza kalmış, ancak genelde bastığınızda içinde durabilesiniz isteriz. 3-4 cm kalınlığında ve mümkün olduğu kadar düzgün taş seçerseniz tesviyeyi kolay yaparsınız. Bir de ince dişli dere kumu temin edin taşların altına yastık olarak kullanacaksınız.Yoksa çok uğraşırsınız.Doğal taş patikaların veya yürüme yollarının araziyle aynı yükseltide olmasını tercih ederiz,bu yüzden yolun kontürünü araziye çizin, çizmek için bir çapa ağzı, toz kireç kullanabilirsiniz, veya uzun değilse bahçe hortumunu yayıverin yere çerçeve çıksın ya da yolunuzun genişliğinde bir çıta alın iki ucuna birer küçük pet şişeyi kesip elde ettiğiniz iki huni bağlayın iççine de toz kireci doldurun yolu ortalayıp hızla yürüyün elinizde yerden tuttuğunuz çıtayla,çizgiler kolayca belirlenir. Ancak cm i cm ine bu kontürlere uymayın biraz içine biraz dışına taşı yerleştirin ki doğal dursun.Zaten var olan bir yol üzerinde bunu uygulayacağınız için size bunun için bir yöntem anlatacağım.Yoksa sıfırdan bahçe tesis etseydiniz farklı yöntem kullanacaktık. Bir de iyice yanmış keçi gübresi temin edin, keçi bulamazsanız koyun da olur ancak keçi koyun kadar ot yemediği, çalıların dal ve yapraklarını yediği için gübresinde daha az yabancı ot tohumu vardır.
Gübrenin yanık olup olmadığını anlamak içinse; elinize bir avuç kadar alıp bakın kahve telvesi gibi görünümü varsa, taneleri bir avuçta 3-5 adetse ve kötü kokmuyorsa gübre yanıktır.
Öncelikle;Malzemeyi ve aletleri hazırlayın, tohum, çapa, tırmık, elenmiş yanık gübre, elenmiş toprak, ince dişli dere kumu, taş, çekiç veya tahta tokmak , düzgün bir tahta 1 m civarında, mümkünse su terazisi (yoksa bir parca şeffaf hortuma yarıya kadar su koyup iki ucunu kapayın yan yatırdığınızda pratik, acil işinizi görecek bir su terazisi yapmış olursunuz. )
a. evinizin yolu basıla basıla taş gibi olmuştur burada çim yetiştirmek zor olur,toprağı hafifçe çapalayıp kabartın,biraz gübre karıştırın, tırmıkla tesviye edip düzeltin, taşları güzelce temizleyin.
b.
1. kontürü belirleyin
2. taşları dizin, araları çok açık da olmasın , çok darda, çimlere hayat hakkı verecek açıklık olmalı en az 5 cm ama öyle 15-20 cm de olmasın. zevkinize göre taşları koyun ancak asker gibi dizmeyin, unutmayın doğayı taklit ediyoruz.
3. her taşın etrafını çizerek belirleyin
4. taşı kaldırın ve düzgün bir şekilde taşın kalınlığında2 cm daha derin çapa ile taşın yatağını açın dibi mümkün olduğunca düz olsun,taş varsa temizleyin.
5.açtığınız yatağa şilte gibi 1 cm kalınlığında kumu serin düzleyin.
6. taşı yerleştirin taş hafif yüksekte kalacak, su terazinizi koyun düzgünlüğüne bakın, hani size düzgün tahta demiştim ya üzerine onu koyun bve tahtayı hafif çekiçleyerek taşı oturtun.
7. diğer taşa geçin, aynı işlemleri yapıp yerleştirince,tahtayı bu sefer iki taşın üzerine birden koyup teraziyi koyun ve seviyelerini kontrol edin.
8. üçüncü taşa da aynı işlemleri yapın tahta ve teraziyle üç taşı da kontrol edin.
9. yukarıdan başladınız zaten, geri geri geliyorsunuz ve bütün taşları da birbirlerini baz alarak tesviyeliyorsunuz.
10. bütün taşlar yerleşince 0,5 cm kadar yüzeyden yüksek kaldılar ya, işte aralara tohumunuzu güzelce serpin.
11. elenmiş toprak, elenmiş gübre ve elenmiş kumu eşit miktarda karıştırın,tohumların üzerine serpin.
(Önemli kural*
Serptiğiniz kapak toprağı tohumun boyutunun en fazla 2 katı olur. Siz öyle 1-2cm kapak toprağı sererseniz tohumlarınız ölür, sadece çok güçlü olanlar çıkar, bu yüzden habire fazla tohum kullanırsınız.hele bazı tohumlara kapak bile atılmaz sadece hafifçe tırmık yardımıyla toprağa karıştırılır, çünkü çimlenmek için ışık isterler.)
12.taşlarınızın üzerindeki toprağı da hafifçe aralara doğru süpürün.
13. Mümkünse, ektiğiniz kısımlara hafifçe elinizle okşar gibi bastırıp oturtun.
14. Dikkatlice ince püskürterek sulayın.Hortumunuza gerekirse bir başlık takın, suyu asla taşların üzerine basınçlı gelecek şekilde tutmayın,hatta yağmur yağıyormuşcasına havaya doğru tutun ,su oradan gelsin.
15. Sulamaya dikkat edin, taşlar gün içerisinde sıcağı emer ve aradaki toprak da çok ısınır tohum haşlanır.İlk çimlenme görülene kadar sürekli ıslak tutun. Sonradan su miktarını azaltın.

Aşağıdaki resim benim bir uygulamamdan.
Name:  yol.jpg
Views: 8874
Size:  52.3 KB

Şimdi bütün bunlara, benim uzun uzadıya anlattığıma bakıp korkmayın, size zor gelmesin, ilk 3-5 taştan sonra eliniz alışır hızla ilerlersiniz.

betülduman beğendi.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:00
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-03-2006, 13:33   #32
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
...Mine hanım bonsailerin dibine çok ince, çok kısa, ve silindirik görünümde çim bulabilirmiyiz ?(aslında yosun en ideali)

cemboa Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-03-2006, 18:06   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Galeri: 66
Mine Hanım verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim.

Ev Kırklareli Babaeski de karasal iklim süren bir yer. Babam sürekli olarak orada kalıyor İstanbula nadiren geliyor genelde yılın bütün zamanını orada geçiriyor. Bahçe ile uğraşmasını sevdiği için çimlere bakabilir .

Önerilerinizi bekliyorum...

Bu arada taşları temin edebileceğim bir firma ismi verebilirmisiniz...

oktars Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 02:41   #34
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bitkisel tarım ilaçları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bazı bitkilerde kesinlikle bitki zararlıları oluyor. Mesela biberlerde... En azından benimkilerde

Evde yetiştirilebilen bitki türlerindeki hastalıklar, böcekler vb. konularında, öncelikle çevre dostu önerilerinizi alabilir miyiz?

Başlangıç olarak, zararlılar için size evde yapacağınız basit birkaç tarif vereceğim,bunları biberleriniz için de kulanabilirsiniz

1) 2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.

Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler organik tarımda kullanılmaktadır.

2) Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.

3) Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.

4)Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.

Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.

5) 500 gr çalı mine (lantana camara) yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.

Daha sonra yeni yeni formülleri sizinle paylaşacağım. Hatta size biber yetiştiriciliği ile ilgili bir döküman da yazayım.

Selamlar.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:01
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 07:34   #35
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Teşekkürler Mine Hanım.
Ben bu doğal mücadele yöntemlerini bir kaç gündür sitede görmeye başladım. Kendi adıma, bir araya getirip bahçesinden hiç ıkmayan babama göndereceğim. Kim bilir bir gün benim de olur öyle bir kaç dönümlük bahçem, ben de uygularım bütün bu yöntemleri. :P

hasan42 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 11:26   #36
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bonsai için uygun çim

Böyle bir çim bilmiyorum, çimin bonsai de kullanılması güç olabilir çünkü çim çok yarışmacı, 1 cm2 alanda düşünsenize kaç bitkicik var, üstelik kök yapısı çok güçlü .Bence de yosun bu iş için çok ideal.Ancak konu ile ilgili bir bilgi edinirsem size hemen haber vereceğim.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 05-03-2006 saat 11:27 Neden: cevap soruyla birlikte alıntılanmamış
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 11:29   #37
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Teşekkürler Mine Hanım.
Ben bu doğal mücadele yöntemlerini bir kaç gündür sitede görmeye başladım. Kendi adıma, bir araya getirip bahçesinden hiç ıkmayan babama göndereceğim. Kim bilir bir gün benim de olur öyle bir kaç dönümlük bahçem, ben de uygularım bütün bu yöntemleri. :P
İşinize yarayacaksa beni mutlu eder.
Teşekkürler.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:01
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 13:15   #38
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Kırklareli için çim tohumu karışımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Mine Hanım verdiğiniz bilgiler çok teşekkür ederim.

Ev Kırklareli Babaeski de karasal iklim süren bir yer. Babam sürekli olarak orada kalıyor İstanbula nadiren geliyor genelde yılın bütün zamanını orada geçiriyor. Bahçe ile uğraşmasını sevdiği için çimlere bakabilir .

Önerilerinizi bekliyorum...

Bu arada taşları temin edebileceğim bir firma ismi verebilirmisiniz...
Taş konusunda size firma ismi veremedim çünkü İstanbul 'da veya Kırklareli'nde firma bilmiyorum. Ben kamyon bazında toplu alacağım zaman, doğrudan ocaktan alıyorum, Muğla'da ,Denizli' de ocaklar var. Arama makinasına baktım pek çok yerde ocak var.Ancak taşı peyzaj uygulamacısı firmalardan,pres tuğla, granit parke , su basman taşı satıcılarından kolaylıkla bulursunuz.
Çim içinse
size 4'lü bir karışım önereceğim.
Lollium perenne % 30
Festuca rubra rubra %25
Festuca rubra tricophylla % 25
Poa pratensis %20
Soğuğa ve basıma dayanıklı türlerden yürüme yolundaki olumsuzluklarda bile iyi çalışacak bir karışım hazırladım sizin için.Yalnız ekimi erken ilkbahar veya sonbaharda yapın.

Kolay gelsin.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:05 Neden: imla hatası
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 14:30   #39
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Mine Hanım boş zaman buldukça cevaplayacak. Farklı yerleri takip etmek zorunda kalmayın diye ona özel bir yer açtım. Ama sorular birbirinden farklı ve daha da farklılaşacak...

Yeni gelen arkadaşlar bazı şeyleri bulmakta zorlanmasın diye, bir önerim var.

Soruyu soran arkadaş; soruyu konu başlığı yapıp, cevabı kopyalayarak (aradaki kişiye özel yazışmaların çıkarılıp, düzenlenmesi iyi olur) yeni bir yer açsın.

Bu, sorunun cinsine göre, forumdaki uygun bir yerde yapılabilir. Ne dersiniz iyi olmaz mı?

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-03-2006, 17:52   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Galeri: 66
Verdiğiniz bilgiler çok değerli sizin gibi konusunun uzmanı bir kişinin sitemizde olması bizim için gerçekten şans tekrar teşekkür etmek istiyorum selamlar...


Düzenleyen oktars : 06-03-2006 saat 09:11
oktars Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 06-03-2006, 11:23   #41
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Topraksız tarımla ilgili yazıları internetten okuyorum. Evde bu biçimde bir düzenek kurmak mümkün. Ama besin taşıyısını olarak kullanılacak suyun içine konulacak malzemeler neler? Ne sıklıkla sulama yapılıyor? Aynı su tekrar kullanılıyor mu?

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-03-2006, 17:03   #42
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
...Mine Hanım. Biz bonsaisever ve ben tohumdan acer üretmeye çalışıyoruz. İnternetten bazı çimlendirme tekniklerini okuduk.Fakat aralarında bazı ufak ayrıntılarda fark var.Bu tür çimlendirme engeline sahip olduğu soğuk sicak katlama yapılması gerekiyor. Sizden bu konu hakkında ev ortamında en pratik ve garanti yolunu örenmek istiyorum.

cemboa Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-03-2006, 23:16   #43
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
bu konuda yardımlarınızı merakla bekliyorum...
Biber

bonsaisever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-03-2006, 23:39   #44
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Topraksız Tarım İçin Besin Solüsyonları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Topraksız tarımla ilgili yazıları internetten okuyorum. Evde bu biçimde bir düzenek kurmak mümkün. Ama besin taşıyısını olarak kullanılacak suyun içine konulacak malzemeler neler? Ne sıklıkla sulama yapılıyor? Aynı su tekrar kullanılıyor mu?
Aşağıda size bir besin solüsyonu örneği veriyorum ancak topraksız tarımda yetiştirilecek bitkinin ihtiyacını bilmek çok önemlidir. Örneğin domatesle karanfile aynı solüsyonu kullanamazsınız.Bir de bu solüsyonları evde hazırlamak kolay ve pratik değil. Size Tartes’in hazır besin solüsyonlarını öneririm.Akıllı saksı sistemi, yetiştirme düzeneği olarak çok pratik ve besin solüsyonu, sulama için akıllı vana vs. birlikte satılıyor. Besin solüsyonlarını da internet üzerinden alabiliyorsunuz.

www.tartes.com.tr den ürünler menüsünde topraksız tarım ve akıllı saksı seçeneğinden ürünlere ulaşabilirsiniz.


Besin Tuzları 5 l suya konacak miktar

Mono potasyum fosfat 1 çay kaşığı
Potasyum nitrat 4 çay kaşığı
Kalsiyum nitrat 7 çay kaşığı
Magnezyum sülfat 4 çay kaşığı
Mikro elementler 5 l suya konacak miktar
Borik asit 2 çay kaşığı
Mangan klorit 1 çay kaşığı
Çinko sülfat 2 çay kaşığı
Bakır sülfat 1 çay kaşığı
Demir sülfat 4 çay kaşığı

*Sulama sistemi kireç çökeltileriyle tıkanmaya karşı kontrol edilir.

*Su seviyesi hiç düşmeyecek şekilde sulama yapılır. Yetiştirme ortamı asla kuruyamaz.Aynı suyun sürekli kullanılması durumunda bu sisteme kapalı sistem denir ancak patojenlerle bulaşma söz konusu olabilir bu yüzden dezenfekte edilmelidir.

*Düzenli olarak mineral ve su ilave edilir. Suyun değiştirilmesi durumunda buna açık sistem denir.Açık sistemde kullanılmış besin solüsyonu atılır. Atık gübreli suyun çevre kirliliği oluşturmaması için örneğin bahçe bitkilerinde kullanılması daha doğru olur.

Tabii ki ticari profesyonel yetiştiriciliğin teknikleri çok çok detaylı ve özeldir.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-10-2006 saat 01:57
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-03-2006, 12:24   #45
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
bu konuda yardımlarınızı merakla bekliyorum...
Biber
Acer palmatumla ilgili sorularınıza keşke sizi çok mutlu edecek süper cevaplarım olabilseydi. Ancak çok kolay üretilebilen bir bitki olmadığı malum. Ben seracılıkta aşı ile yaygın üretildiğini biliyordum,siz sorunca araştırdım, eski kitaplarım, sizin yaptığınız gibi internet sayfaları vs. Ve gördüm ki, çeliklerinde köklenme, tohumlarında çimlenme yüzdesi düşük bu güzelim ağaç doğada hiçbir müdahaleye kalmadan kendi dinlenmesini canı isteyince bitiriyor ve soyunu idame ettirecek kadar bireyi çimleniyor.

Tohumda katlama için hocam Sn.Ercüment Orçun'un ağaçlandırma tekniği kitabına baktım.Acer için 24 saat tohumu suda şişirme sonra 3-4 ay soğukta katlama diyor. Katlama imkanı yoksa şişirin yastıklara ekin tabiata bırakın.Nette bu suyun sıcak olmasını önerenler var. Ben de olsam sıcak suya koyar, 24 saat bekletir, süzer, kurular ve hemen nemli yaprak çürüntüsü ve perlit karışımına ekerdim. Naylon bir torbaya koyup eşimin bütün serzenişlerine rağmen dolaba koyardım. Arada bir havalandırmayı ihmal etmeyin çürümesinler.şöyle hafifçe karıştırmak hastalık gelişmesini önler.Hatta işi daha ileri götürüp bence kullanacağınız çürüntü veya torfu dezenfekte edin ( tabii hazır temiz materyal de bulabilirsiniz).Evde basit bir yol var.Biraz sıkıcı da olsa şöyle bir tepsiyi aluminyum folyo ile kaplayın. Materyalinizi içine dökün, yayın.Önceden en yüksek derecede ısıtttığınız fırına sürün bir iki kez tepsiyi çıkarıp karıştırın. 15-20 dakika kadar tutun, sonra soğutup kullanın. Malzemeyi yakmayın dikkat edin.

Çelikle üretimde ise kullanılabilecek ev tipi köklendirme solüsyonları ne derece etkili olur bilmiyorum. Çünkü ciddi dozda hormon muamelesi ve sisleme altına köklenme gerçekleşiyor.

Umarım denemelerinizden sizi memnun edecek sonuçları en kısa zamanda alırsınız.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 08-03-2006 saat 16:33
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-03-2006, 23:16   #46
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Vallahi başarılı olamazsam zaten hatundan çekeceğimiz var . Umarım bu acemice denemelerimiz başka arkadaşlara da faydalı olur...


Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-10-2006 saat 20:22
bonsaisever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 10:58   #47
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
mikrodalga fırın işe yarar mı?

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 16:31   #48
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Dezenfeksiyonun Önemi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
mikrodalga fırın işe yarar mı?
Hiç denemedim ancak işe yarayacağını düşünüyorum, Önemli olan malzemenin sıcaklığını yükselterek patojenleri öldürmek. En dayanıklı olanlar genelde virüsler.

(Bu arada bazen toprağı dezenfekte ederken suyu atlıyoruz. Bir çiftçim üretim için torfunu hazırlarken, bekle beni dediğim halde enfekte su kullandığı için çok canımız sıkılmıştı.Torfu çok kuru balya şeklinde almış, kullanabilmek için su çektirmesi gerekiyor. Açık havuza basmış, su da kanaletten geldiği için of of, neler yok içinde nematottan tutun mantarı bırakın bir de mikrobiyal kirlilik ...

Oysa dezenfektan atılmış su kullansaydı çok çabuk sorun çözülecekti.

Evde de bunun için suya, oksijenli su katmak en pratik çözüm.

Bir de eski kullanılmış saksıları yeniden kullanmadan önce güzelce mutlaka yıkayalım. Klorlu çamaşır suyu ile çalkalayalım.

Bu arada aklınızda bulunsun, klor 35C den sonra bozunur pek işe yaramaz. Hani kaynar sulara dökeriz ya daha iyi temizlesin dezenfekte etsin diye, sadece ayrışır ve bol kokarak psikolojik etki yapar, çalışmaz. )


Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:09
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 18:04   #49
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Dikkati çekmesi için paragraf yapıyor ve önemli kısımları kalınlaştırıyorum. Yazılarınıza müdahale gibi oluyor ama ne yapayım, es geçilme ihtimaline dayanamıyorum

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 18:11   #50
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Toprak içinde bulunan börtü böcek ve solucanlar için saksınızı deterjanlı suya batırın gibi bir şey okumuştum bir aralar böyle bir şey varmı?

bonsaisever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 18:46   #51
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sabunlu ya da deterjanlı suyu yapraklardaki bazı bitki zararlılarını yoketmek için kullandıklarını okumuştum ben de...

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 21:28   #52
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
http://www.humeyraozdamar.net/haftaninyazisiorkide.htm

SULAMA:Toprak ıslak değil, nemli olmalıdır. Yaprak ve çiçekler ıslatılmadan sulanır.
NEM: Yüksek nem oranı şarttır. Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmeli,çiçekler ıslanmamalıdır.

Hümeyra hanım hiç orkidem olmamasına rağmen çok sevdiğim bu çiçek hakkında sitenizde bu bilgiyi buldum. Suyun yapraklara püskürtülmesi sakıncalı mı değil mi anlayamadım. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

bonsaisever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-03-2006, 22:41   #53
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bitkisel böcek ilaçları tarifleri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Sabunlu ya da deterjanlı suyu yapraklardaki bazı bitki zararlılarını yoketmek için kullandıklarını okumuştum ben de...
Yapraklardaki bazı bitler için arap sabunu ve zeytinyağı çok iyi sonuç vermekte (zeytinyağı şart değil başka bir yemeklik sıvı yağ da olur ama serde İzmir'li olmak var ya )
Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önlüyor. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç veriyor. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu ,pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez.

Tarif 1
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

Tarif 2
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün.

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.

Ezgi beğendi.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 29-04-2006 saat 23:10
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-03-2006, 00:10   #54
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Toprak içinde bulunan börtü böcek ve solucanlar için saksınızı deterjanlı suya batırın gibi bir şey okumuştum bir aralar böyle bir şey varmı?
Yok, sakın saksıyı deterjanlı suya batırmayın.Toprak canlı bir materyaldir.

Çok can sıkıcı boyutta olmadıktan sonra solucanlar zararsız hatta yararlıdır. Diğer böt böcekse daha önce yazmış olduğum acı biberli veya tarçınlı preparatlarla, tesbih ağacı tohumu solüsyonu ile muamele edilebilir.

Çok çok ciddi sorununuz varsa kimyasal ilaç kullanabilirsiniz, tabii ki mutlaka ve mutlaka uzman tavsiyesi almak şartıyla. İşinin ehli olmayan hiç kimseden kulak dolgunluğuyla verilmiş ilaç reçetesi almayın ve kimyasal ilaç kullanırken mutlaka etiket talimatlarına % 100 uyun.Çünkü ilaçlama suyunun pH sı dahil çok önemli. elinizde minicik çizik bile varsa ilaçlama yapmayın. İlacı solumayın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-03-2006, 13:17   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Bu nargile tütün yasasına girmiyor mu bakiim?

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-03-2006, 17:29   #56
Ağaç Dostu
 
Humeyra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 168
Galeri: 78
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
http://www.humeyraozdamar.net/haftaninyazisiorkide.htm

SULAMA:Toprak ıslak değil, nemli olmalıdır. Yaprak ve çiçekler ıslatılmadan sulanır.
NEM: Yüksek nem oranı şarttır. Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmeli,çiçekler ıslanmamalıdır.

Hümeyra hanım hiç orkidem olmamasına rağmen çok sevdiğim bu çiçek hakkında sitenizde bu bilgiyi buldum. Suyun yapraklara püskürtülmesi sakıncalı mı değil mi anlayamadım. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
Su püskürtme çiçeklere sakıncalı, yapraklara gerekli.. Çiçek ve yapraklar farklı muamele istiyor diyebiliriz.

Çiçek petalleri hassas bir dokuda olduğu için püskürtme sırasında lekelenip yıpranabilir. Bu tarz bir nemlendirmenin çiçeklere pek bir faydası olmaz.Neticede belirli bir ömürleri var. O zaman zarfında görünüşlerini korumaları istenir.
Ama çok daha uzun yaşaması gereken yaprakların fazlaca neme ihtiyacı vardır. Bu işlem yaprakların kenarlarının kahverengi ve kuru bir görünüş almalarını önler. Ömürlerini uzatır.

Kısacık yazdım ama yeterli olmazsa daha çok ayrıntı verebilirim.

Humeyra Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-03-2006, 08:39   #57
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Teşekkür ederim benim için yeterli. Hele bir orkidem olsun o zaman kurtuluşunuz yok

bonsaisever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-03-2006, 13:37   #58
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
These seeds are not actually dormant, but will germinate faster if given a moist chilling (or pre-chilling) at 0-2°C for up to 10 weeks.

Pre soak seed for 24-48 hours drain and place in polythene bag or container and tie while still moist place in fridge, keep mixed regularly during cold storage, store for the time indicated on label or minimum 4 weeks. Then sow seed at 18° C +

...Mine hanım bu tarif internetten verdiğim tohum siparişinin içinden çıkan ve internettede olan çimlendirme tarifi. Normalde tohum çimlendirmeden önce 24-48 saat suda bekeltiliyo sonra soğuk uygulama yapılıyo. Yukardaki tarifte 10 hafta 0-2 derecede nemli soğuk uygulamada **** ön soğuk vermede daha hızlı çimlendirme olacağını yazıyor. Devamında 24-48 saat suya konarak soğuk uygulama en az 4 hafta için yapılacağını söylüyor. Ben bu tariflerde iki farklı uygulama seçeneği var gibi anladım...Acaba bu ikisi birbiri ardına uygulanacak bir tarif olamaz deilmi ?

cemboa Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-03-2006, 15:02   #59
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Evet ön soğuklatmayı seçenek olarak sunmuş gibi.Tohumunuzun miktarını bilmiyorum ama daha hızlı çimlenir dediğine göre mümkünse bence her iki şekilde de üretim deneyin.

Çok seneler önce tohum teknolojisi bu kadar gelişkin değilken bazı çok yıllık çiçeklerin tohumlarını dormansi kırmak için dolaba koyar 1-2 hafta bekletir sonra ekerdik.Sonra dormansisi kırık tohumlar çıktı.

İnanın ben de çok merak ediyorum sizin şu tohumdan akçaağaç yetiştirme serüveninizin sonunu. Lutfen gelişmeleri bildirir misiniz?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 11-03-2006, 15:31   #60
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
... Akçaağaçlar zaten şu an dolapta sürelerini dolduruyorlar.Yeni gelenler yani size sorduğum soruya göre uygulamayı yapacaklarım bir ladin türü bir çam türü ve bir sekoya.

...Acerlere bu kadar takmamın sebebi hem bonsaide çok popüler bir tür olması hemde bazı alttürlerinin fiyatlarının fidancılarda metresinin 150 ytl ye varması.

cemboa Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024