agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-03-2007, 12:40   #1
Ağaçsever
 
Orcn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-03-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 64
Çay ile ilgili.

İçtiğimiz çay ile ilgili bir sorun var.Dikkatimi çeken her çay içişimizden sonra, bardakta kalan çay bulanık ve bazen de tortulu bir hal alıyor.Bu normal midir ?

Acaba çay alırken nelere dikkat etmeliyiz ?İyi çayı nasıl ayırt edebiliriz?Çay tiryakisi olmak da çok kötü
Saygılar.

 
Orcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2007, 13:04   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İyi çay için önce kireçsiz su gerekir. Genellikle sudaki kireç tortuya neden oluyor.
Sonra demlik alüminyum olmamalı. En iyisi porselen.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2007, 13:19   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orcn Mesajı Göster
İçtiğimiz çay ile ilgili bir sorun var.Dikkatimi çeken her çay içişimizden sonra, bardakta kalan çay bulanık ve bazen de tortulu bir hal alıyor.Bu normal midir ?

Acaba çay alırken nelere dikkat etmeliyiz ?İyi çayı nasıl ayırt edebiliriz?Çay tiryakisi olmak da çok kötü
Saygılar.
Torosların suyu çok kireçli olduğu için iyi çay demlenemiyor.Çayın tadı bile değişiyor.Bu nedenle iyi çay demlemek için Memet in dediği gibi kireçsiz su ve mümkünse porselen demlik kullanmalı. İyi çay için ise önerim ÇAYKUR un Çay Çiçeği dir.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2007, 13:37   #4
Ağaç Dostu
 
serder's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: iST
Mesajlar: 227
Galeri: 3
walla ben çayı rizedeki akrabalarımdan istiyorum az geliyor ama öz geliyor.
1- ilk hasat çay en iyisidir...
2- karışım çaylardan uzak dur... (sen karıştırma demiyorum)
3- her marka çayda ilk hasat mutlaka vardır ama farklı isimlerde sunuluyor.
4- çayın suyu iyice kaynamalı ama kaynar halde iken demlenmemeli. kaynayan suyu kayması durana kadar kenarda bekletmeli.
5- odun ateşi çayın demini almasını sağlayan en uygun ateştir. (rakı şişesi gibi bir şişede çay demle. köz içinde tabi tadı mükemmel oluyor.)
6- çayın dem süresini iyi takip etmek gerekir. her marka çay aynı zamanda demlenmez.
7- mümkün mertebe tortusu olmayan çay kullanın. (çayda tortu var ise ondan kurtulun. gerekirse kuru çayı önce bir kapta yıkayarak tortudan kurtulun. ama demlemeden hemen önce yapın)
8- varsa cam demlik kullanın.
9- su nekadar iyi ise çay okadar iyidir.

daha yazmıyayım uzun oldu zaten........

serder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2007, 14:24   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Kireçsiz suyu nasıl teminedecez.Hazır sulardan hangileri daha kireçsiz.Biz Erikli kulalnıyoruz.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2007, 14:51   #6
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,616
Galeri: 1
Ben çiçeklerimi içme suyu ile suluyorum ara da bir de çeşme suyu veriyorum kireç oranı bitkiye göre değişiyor diye düşünüyorum çünkü bazı saksılarda kireç çok belliyken bazıları gayet güzel görünüyor tabi bu sadece benim düşüncem ne kadar doğru bilemem

papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2007, 22:31   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serder Mesajı Göster
walla ben çayı rizedeki akrabalarımdan istiyorum az geliyor ama öz geliyor.
1- ilk hasat çay en iyisidir...
2- karışım çaylardan uzak dur... (sen karıştırma demiyorum)
3- her marka çayda ilk hasat mutlaka vardır ama farklı isimlerde sunuluyor.
4- çayın suyu iyice kaynamalı ama kaynar halde iken demlenmemeli. kaynayan suyu kayması durana kadar kenarda bekletmeli.
5- odun ateşi çayın demini almasını sağlayan en uygun ateştir. (rakı şişesi gibi bir şişede çay demle. köz içinde tabi tadı mükemmel oluyor.)
6- çayın dem süresini iyi takip etmek gerekir. her marka çay aynı zamanda demlenmez.
7- mümkün mertebe tortusu olmayan çay kullanın. (çayda tortu var ise ondan kurtulun. gerekirse kuru çayı önce bir kapta yıkayarak tortudan kurtulun. ama demlemeden hemen önce yapın)
8- varsa cam demlik kullanın.
9- su nekadar iyi ise çay okadar iyidir.

daha yazmıyayım uzun oldu zaten........
****** serder unutmayalım ki çayı hasat ederken çay bitkisinin üst 2.5 yaprağı hasat edilmelidir.Çünkü çayın içindeki tüm besleyici değerler oradadır

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2007, 11:56   #8
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,605
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orcn Mesajı Göster
İçtiğimiz çay ile ilgili bir sorun var.Dikkatimi çeken her çay içişimizden sonra, bardakta kalan çay bulanık ve bazen de tortulu bir hal alıyor.Bu normal midir ?

Acaba çay alırken nelere dikkat etmeliyiz ?İyi çayı nasıl ayırt edebiliriz?Çay tiryakisi olmak da çok kötü
Saygılar.
Evet iyi bir cay tiryakisi iseniz ülkenin adını bile değiştiğini algılamak istemiyebilirsiniz. Örneğin ben hala Sri Lanka yerine Ceylonu tercih ediyorum.
ancak benim gözlemlerim şu doğrultuda ki çayın hatta demlikde kalan çayın dibine çöken kahverengimsi tortu beni de çok rahatsız ediyor. Bunu akademik deneylerle destekliyemezsem de çaya renk versin diye bir tür demir iyonlarının chelatla komplexli kimyasal katkılarından kaynaklandığına ben kendi adıma eminim. üniversite yıllarımda yaptığım ilk demir rhodanit komplexinin kırmızılığına bir çay tiryakisi olarak hayrandım ve yıllar sonra bu bana çaydaki dem renginde de yüzüme sırıtır gibi geldi...
demin ertesi günü ve havanın oksijeni ile pasa dönüşüp çökmesi çok doğal. ancak bu şekli ile zaten vücuta zarar teşkil etmez. ama çayın zevkini kaçırır...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2007, 17:56   #9
okyanus
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: izmir karşıyaka
Mesajlar: 30
çay

kardeş,çayı ince un eleği ile elersen hem bulanık olmaz,hem tortu yapmaz.
Her ne kadar,çeşme suyu ile iyi olmaz deselerde,en iyisi çeşme suyudur.Benim dükkanımın yanında günde 700 çay satan,çay ocağı 1.500 ytl verip özel su arıtma cihazı aldı,iki gün kullandı olmadı,söküp attı.en iyisi çeşme suyu,...,
NASIL İYİ ÇAY DEMLENİR...
Önce alttaki su haznesine yeteri kadar su konur
Üstteki demliğe yeri kadar çay konur..ve bir parmak su konur
ocak açılır
su kaynamaya başlayınca biraz kısılır...iki dakika beklenir
Üstteki demliğe yeterince su konur
Kısık ateşte en az 10 dakika demlenmeye bırakılır
İnce süzgülü süzgeçle bardağa dökülür
Küçük bardaksa tek kesme şeker,büyük finca ise iki kesme şeker atılır.
Ve çay kaşığı ile karıştırrarak şekerin erimesi sağlanır.
Karıştırdıktan sonra kaşık yavaşça çıkarılarak,bardağın kenarına hafifçe tık tık vurulur,çay tabağının yanına konur.İçerken boğazımıza kaçmasın diye.
Önce ürkek,ürkek yudumlanır.Birden ağzımızı yakmasın diye.
Fazla şeker çayın tadını bozar,çay birazcık ağızı buruşturması lazım.
Çay faslı bittikten sonra ocağın altını kamatmayı unutmayınız.
HAAA Kim ne derse desin,çak-kur,un üstüne çay yok,

orman adamı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2007, 20:31   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2007
Şehir: amasya
Mesajlar: 12
arkadaşlar bu çayın tohumundan veya fidesinden nerde bulabiliriz

amasyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2007, 21:15   #11
Ağaç Dostu
 
anilozer112's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2005
Şehir: Düzce
Mesajlar: 374
Galeri: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orman adamı Mesajı Göster
kardeş,çayı ince un eleği ile elersen hem bulanık olmaz,hem tortu yapmaz.
Her ne kadar,çeşme suyu ile iyi olmaz deselerde,en iyisi çeşme suyudur.Benim dükkanımın yanında günde 700 çay satan,çay ocağı 1.500 ytl verip özel su arıtma cihazı aldı,iki gün kullandı olmadı,söküp attı.en iyisi çeşme suyu,...,
NASIL İYİ ÇAY DEMLENİR...
Önce alttaki su haznesine yeteri kadar su konur
Üstteki demliğe yeri kadar çay konur..ve bir parmak su konur
ocak açılır
su kaynamaya başlayınca biraz kısılır...iki dakika beklenir
Üstteki demliğe yeterince su konur
Kısık ateşte en az 10 dakika demlenmeye bırakılır
İnce süzgülü süzgeçle bardağa dökülür
Küçük bardaksa tek kesme şeker,büyük finca ise iki kesme şeker atılır.
Ve çay kaşığı ile karıştırrarak şekerin erimesi sağlanır.
Karıştırdıktan sonra kaşık yavaşça çıkarılarak,bardağın kenarına hafifçe tık tık vurulur,çay tabağının yanına konur.İçerken boğazımıza kaçmasın diye.
Önce ürkek,ürkek yudumlanır.Birden ağzımızı yakmasın diye.
Fazla şeker çayın tadını bozar,çay birazcık ağızı buruşturması lazım.
Çay faslı bittikten sonra ocağın altını kamatmayı unutmayınız.
HAAA Kim ne derse desin,çak-kur,un üstüne çay yok,
Çok güzel anlattınız sevgili orman adamı, ben çaya şeker atmıyorum yaklaşık 1 senedir. Çay tiryakiliğim aşırı derece de değil ama etrafımda sırf dem içinler var. Çayı çay yapan onun suyudur. Bence..

anilozer112 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019