agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-03-2009, 18:57   #1
Yeni Üye
 
gumush's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
Ağaçlarda Yeşil Çelik

Yeşil Çelik hakkında bilgisi olan var mı?

Sevgili doğa dostları merhaba,
Benim bir sorum var, bu konuda bana yardımcı olup olamayacağınızı ve sizlerin tecrübelerinden yararlanmak için bu yazıyı açıyorum.

Durum şu;
Hepinizin bildiği gibi pek çok ağaç cinsinde çelikle çoğaltma yapılmakta. Çelikler, hava koşulları ve ağaçlara su yürümesine bağlı olarak mart – nisan ayları içinde alınıp genelde indolbutrik aside batırılarak, torf veya perlite dikilerek köklenme sağlanmakta.
Fakat geçen gece Toprak Tv kanalını izlerken kivi ağaçlarını gösteriyor ve çelikten kivi fidanı üretimini anlatıyordu. Kividen iki şekilde çelik üretiliyormuş. Birisi aynen yukarıda yazdığım gibi baharda alınan çeliklerle diğeri ise yaz içerisinde yani kiviler yaprak çıkardıktan sonra. Çelik kalemi olacak dal bir bağ makası ile kesiliyor. Önce çeliğin tepesine kadar olan yapraklar temizleniyor, sadece en üstte bir yaprak bırakılıyor. Yine bağ makası ile o yaprağında yarısı kesiliyor. Maket bıçağı ile alınan çeliklerin aside batırılacak kısmına 4 adet 2 cm uzunluğunda çizik atılıyor. En son olarak da indolbutrik aside batırılan bu çelikler kuruduktan sonra perlite dikiliyor.
. . .
Şimdi sorum şu;
Bu uygulama sadece kivi ağaçları için mi geçerli? Yoksa aynı uygulama diğer ağaç türleri içinde uygulanabilir mi? Ne bileyim aynı metot kullanılarak bir akasya veya ıhlamur fidanı da yetiştirilebilir mi? Konu ve çelik uygulamaları hakkında bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar bir iki satırda olsa cevap yazabilirler mi?

Saygılarımla

gumush Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 09:18   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-12-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 98
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/ adresinde üretim teknikleri ile ilgili fazla miktarda bilgi var.

Fakat kivilerin daha kolay köklenebilmesi için bu tür bir uygulamanın yapıldığını söylemişlerdi. Hiç bir çizik çentik yapılmadan dikilen kivi çeliklerinin toprak altında kalan kısmında yumru oluşturduklarını ve kök çıkaramadıklarını duymuştum.

apprentice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024