agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-09-2008, 11:06   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 3
Gardenya meyvesi

Merhabalar

Bu yaz birini istanbul'da bir çiçekçiden aldığım, diğeri ise adana'da dışarıda bir şekilde kendi kendine yetişmekteyken fark edip çelik alarak yetiştirdiğim iki farklı tür gardenyam oldu.

adana'dan getirdiğim ince uzun, az dallı, dalların ucunda sık ve diğerinden biraz daha ufak yaprakları olan, toplamda 3 tomurcuğu olan, az petalli çiçekli ve inanılmaz bir kokusu olan, çok güzel bir çiçek.

istanbul'dan aldığım ise kısa [15 cm civarı], çok dallı, geniş [35-40 cm] ve üzerinde aldığımda bir sürü tomurcuk ve çiçek olan, ufacık saksısında sıkışmış bol hormonlu, iri yapraklı, bir hayli fazla katlı çiçekli bir gardenya. kokusu adana'dan geleninki kadar olmasa da çok güzel.

ikisinin de çiçek açtıkları bir dönemde, internette bir yerlerde "gardenya meyvesi" diye bir şeyin var olduğuna dair rivayetler okudum düşününce mantıklı geliyor tabii, gardenyanın da bir tohum yapma yöntemi olmalı değil mi?

bunu duyduktan sonra rastgele bir şekilde kimi zaman adana'dan gelenin polenlerini istanbul'luya, kimi zaman da tam tersi şekilde polenlemeye çalıştım.

bir tanesi tuttu! istanbul gardenyasının polenini sürdüğüm adana gardenyasının çiçeklerinden biri meyveye dönüştü. meyvenin fotoğrafı aşağıda (temmuz sonunda çekilmiş olsalar da, şu an bir santim kadar filan daha uzun en fazla) , anladığım kadarıyla henüz olgunlaşmasına çok var.

gardenyam aşırı olmasa da sağlıklı durumda ama meyveye nasıl bakmak gerekir, meyve yaparken nasıl bir ortam ister hiç bir fikrim yok. dahası, internetin altını üstüne getirdim, gardenya meyvesi bile yalnızca "çin tıbbında kullanılır" filan gibi bilgilerle geçiyor

eğer yardımcı olabilecek birileri varsa çok mutlu olurum, bu meyveyi kaybetmek istemiyorum, her meyvenin içinden yüzlerce tohum çıkıyormuş

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen markus : 05-09-2008 saat 11:09 Neden: resimleri yazının içinde göstermeye çalıştım ama başaramadım :)
markus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 13:48   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
İlk olarak hoş geldiniz.
Forum Kuralları'nı okumamanızı ve cümle başlarına büyük harf ile başlamanızı rica ediyoruz.

Meyvesi, kendi üzerinde olgunlaşana kadar bekleyin. Resimde görülen gibi bir renk alacak. Bu olgunlaşma süreci boyunca potasyum ağırlıklı gübreler verin. MArketlerde veya çiçekçilerde satılan gübrelerin üzerinde 3 adet rakkam göreceksiniz. Bu rakkamlar bize gübredeki NPK oranlarını verir. Dolayısı ile son rakkamı büyük olan gübreleri tercih etmeniz gerekir.

Demir eksikliğine karşı dikkat edin. Bitkinizde demir eksikliği başlamış bile. Ayrıca suyuna dikkat edin. Fazla sulamada bitkiniz meyvesini dökebilir.


Name:  gardenya meyvesi.jpg
Views: 7027
Size:  20.5 KB

Gardenia jasminoides (Gardenya) başlığını, özellikle Lerdemir isimli kullanıcının yazdığı mesajları okuyun. Gardenya bakımı ile ilgili her türlü bilgi mevcuttur.

Eğer iki tür gardenyanızda aynı ise, tohumlardan Gardenia jasminoides çıkacaktır. Eğer Adana'dan gelen farklı bir tür ise tohumlar melez olacak ve değişik gardenya türleri çıkacaktır.

Tohumlarınızı iyice kuruduğu zaman 20-25 C, derecede, tohum yüksekliği kadar (1 mm'den az) derine ekin. Tohumların üzerini örtmek için vermikulit kullanmanızı tavsiye ederim. Vermikulite bulamazsanız ince tekstürlü torfda olabilir. Böylece çimlenen bitkilerinizi üzerlerindeki ağırlığı kaldırmak için fazla yormamış olursunuz.

Ekimi viyole yapmanızda büyük fayda vardır. boyları 10 cm kadar olunca 8 cm'lik saksılara şaşırtın. Üç hafta ile 2 ay arasında tüm tohumlarınız çimlenecektir.

Daha önce vermiş olduğum linkteki bakım şartlarına uyun. Bitkileriniz 2inci veya 3üncü sene çiçek açacaktır.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 23:45   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Haydi markus,

Seni şuraya bekliyoruz...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bakım, gardenya, meyve

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024