agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Köpükten yapay kaya çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/8677.htm)

Ali H. ALI 30-04-2008 13:29

Köpükten yapay kaya çalışmaları
 
5 Eklenti(ler)
Oneren arkadaslara ben de katiliyorum ve bu yeni konuyu aciyorum saksi sorunundan oturu, kopukten yapilabilecek dogal gorunumlu yapay kayalarin, saksi yerine kullanilmasi kismen de olsa bonsai saksisina bir cozum getirecegini dusunuyorum.

Benim denemek istedigim, Maxine'nin yaptigi gibi yapay kayalari saksi icerisine yerlestirmek degil de, dogrudan yapay kayalari saksi gibi kullanip onlarin icerisine agaclar dikmektir.

Ornegin asagida eklenmis olan calismamda kayalarin en ust tarafi ici oyuk saksi gibi tasarlanmistir ve oraya dikecegim agac belki de bir yayilici ardic olacaktir.

Eklenti 35997

Bir birine yapistirilmis kopukler birbirlerine iyice yapismalari icin 24 saat bekledim.

Eklenti 35998
Kopuk yedirme calismasindan sonraki durum.

Eklenti 35999
Pek iyi olmadigini dusundugum yerlere tekrar kopukler yapistirip yarina kadar bekleyip tekrar yeni kopukleri sekillendirecegim.

Eklenti 36001

Kopukler uzerinde calisirken kullandigim alet ve malzemeler.

Eklenti 36000
Bu da koyu renge boyanmis, yarin diger kaya renklerine boyanmiya hazir bir calisma. Bunun da icerisine agac dikilecek altina da ayaklari olan, ve kayanin sekline gore tahtadan ozel bir altligi olacak. Hafta sonuna kadar bitirebilecegimi dusunuyorum. Nasil olacagini hep birlikte gorecegiz.


Tekin arkadasimizin ve herkesin yapacagi kopukten yapay kayalari burda paylasip birbirimizden ogrenecegimiz cok sey oldugunu dusunuyorum.

Hepimize kolay gelsin.

red 30-04-2008 13:39

Hocam elinize sağlık.Bunu bende düşündüm fakat doğallığı yakalayamam diye vaz geçmiştim.Sizinki doğallığı yakalamış ilerki günlerde bende biraz çalışabilirim.

iremre 30-04-2008 14:04

Ali üstad ellerine sağlık.
malzeme listesini oluşturduktan sonra bende ardıçıma yapmayı düşünüyorum...

Ali H. ALI 02-05-2008 14:40

4 Eklenti(ler)
Son ekledigim koyu renk boyali yapay kayayi dogal kaya gorunu almasi icin boyadim. bu asamayi da paylasiyor ve mutlaka denemenizi oneriyorum. Cunku saksi sorununuza, su an bu calismalarla kismen de olsa bir cozum getirecektir diye dusunuyorum. Ustelik hic de zor bir is degildir, biraz ozen gostererek herkes yapabilir.

Tekin bey sizin calismalarinizi da bekliyoruz.

Eklenti 36198

Eklenti 36199
Boydan ve yukardan gorunusu

Eklenti 36200

Eklenti 36201
Yakindan goruntuler.

Diger kaya uzerinde calisamadim. Onun uzerindeki gelismeleri de paylasacagim.
Hosca kaliniz.

msgurkan 02-05-2008 14:47

Ali Bey, gerçekten harika olmuş. Saksı konusunda artık bir alternatifimiz daha var demektir. Teşekkürler.

iremre 02-05-2008 15:09

Ali bey

harika olmuş yakın görünüşe baktım da hiç kopukten yapıldıgı belli değil.dogal bir taş-kaya gibi duruyor.

bende kopukleri birbirine yapıştırdım. yedirme işlemi için tiner almam gerekli. sentetik tiner yapmıyormus haberiniz olsun.

denizakvaryumu 02-05-2008 17:31

Gerçekten boyanınca muhteşem olmuş, aynı zamanda paludaryum ve terraryum için arka fon olarak da kullanılabilinir.

envor 02-05-2008 23:30

Ali hocam elinize sağlık,yalnız köpük zamanla deforme olmaz değilmi?

Ali H. ALI 03-05-2008 13:23

Kopuge birsey olmuyor, da boya kopuk uzerinde ne kadar bir sure bozulmadan duracak onu da bilemiyorum.

minka 03-05-2008 23:10

Ali Bey merhaba,
Çok güzel olmuş, hemen uygulamaya geçmişsiniz. Ellerinize sağlık. Su bazlı boya mı kullandınız acaba ? Ben köpüğe yağlı boya denedim, inceltmeden. 2 gün oldu kurudu ama elimi sürünce hala biraz boya çıkıyor. Bir de " akrilik boya " olur sanırım, ama kuruyunca renk koyu ve mat oluyormuş.

Ali H. ALI 04-05-2008 12:32

Minka Dusundugun gibi su bazli boya kullandim. Yagli boyalarin icerisindeki kimyasallarin kopugu yeme olasiligi var. o yuzden su bazli boya kullaniyorum.

Ali H. ALI 04-05-2008 13:21

2 Eklenti(ler)
Kopukten yapay kayalari yaparken, saksilarda oldugu gibi agaclari baglamak icin telleri, suyun suzulecegi deliklerden gecirmiyoruz cunku agaci baglama sirasinda, tel gerilip kopugu kesiyor.

Asagidaki resimde oldugu gibi teli delikli bir metal parcasi icerisinden gecirip, metal ile birlikte, kopukleri bir birine yapistirmak icin kullandigimiz yapistirici ile istedigimiz yere monte ediyoruz.

Eklenti 36363

Bu sekilde yapistirilan tel, agaci baglayip tutacak sekilde gerilince yerinden cikmadigi gibi kopugu de kesmiyor.

Eklenti 36364
Koyu astar boyasi vurulmus diger calismam.

Penelophe 04-05-2008 13:59

Ali bey, yapay kayalar elde etmek için ytong kullanılabilir mi? Ve eğer kullanılabilirse, ağaç direk ytonga dikilebilir mi?

Ali H. ALI 04-05-2008 14:37

Penelophe iyi gunler, seni tekrar bonsai sayfalarinda gormek ne guzel. Umarim bonsai yapmaktan vaz gecmemissindir.

Ytong ile hic bir calismam olmamidigi icin kesin birsey soylemek istemiyorum.
Kirec tasi gibi islenmesi kolay olan bir insaat urunu olan ytong istenildigi bicimde yontuldugu zaman, saksi gibi kullanilabilecegini dusunuyorum.

Kum kirec ve cimento madadelerinin karisimindan elde edildigini saniyorum ki bu maddeler cozulmedigi surece bitkilere zarari olmuyor.

Sen yine de imkanin varsa kopukten dogal kaya gorunumunde saksilar yapmayi dene.

Ben iki hafta var deniyorum gercekten zefkli bir ugras.

Hosca kal.

Penelophe 04-05-2008 16:21

Bonsai yapmaktan vazgeçmedim fakat kararsız toplantılar biraz soğuttu diyebilirim.

Büyükçe bir parça ytong var evde yontmayı düşünüyorum.

Köpükle yapılan çalışmalardaki yedirme işlemini tam olarak anlamış değilim. Birde su bazlı boya zamanla sudan etkilenecektir diye düşünüyorum, yanlış mı?

Ali H. ALI 05-05-2008 14:39

Kopugu yedirme isi cok basit, isterseniz asagidaki alintiyi bir daha okuyunuz.

"Bu birbirine yapistirilmis parcalar yapistirildiktan 24 saat sonra, Yagli boyalarin, cozulmesinde ve ya temizlenmesinde Tiner gibi kullanilan "MINERAL TURPENTINE" ile, kucuk bir suluboya fircasi kullanilarak, oyulmasini sekil degistirmesini istediginiz yerlere suruyorsunuz surulen mineral turpentine surulen yeri yemiye basliyor. Dogal kayalar uzerinde olusan oyulma asinma gibi bir olay gerceklesiyor ve yalniz beyaz malzemeyi etkiliyor yapistiriciya bir etkisi olmuyor. Ayni isi tiner de goruyor yalniz hos olmiyan bir kokusu ve daha cabuk isledigi icin kontrolu biraz zor. Mineral turpentine suruldugu yerde durdugu surece surulen yeri yemeye devam ediyor o yuzden surdugunuz yer istediginiz sekli aldiktan sonra hemen orayi su ile iyice yikayiniz. (eldiven kullanmayi unutmayiniz.)

Bu islem bittikten sonra su ile yikanmis kayanizi bir gun kadar, kurumaya aliniz.
Resimlerde dogada gordugunuz renklerle kayalarinizi boyama sirasina gelinmistir. Kullanacaginiz boya su ile cozulen boya olmalidir. Yagli boyalar icerisinde bulunan kimyasallar beyaz meteryali mineral turpentine gibi yemiye basliyacagindan kullanmamalisiniz."

Yukarda yazilanlarda oldugu gibi siz kopukleri birbirine yapistirdiktan sonra istediginiz yerlere bir firca yardimi ile sureceginiz "Mineral Turpentine" (Turkcede bu boya cozucuye ne dendigini bilmiyorum. Belki Tekin bey yardimci olur) KOpuk uzerinde sizin icin calismaya basliyor ve kopugu yemiye basliyor kopuk istediginiz sekli alinca orayi hemen su ile iyice yikamalisiniz ki su Mineral turpentine"i alip gotursun Su ile yikamadiginiz surece kopugu yeyip bitirecektir.

Su bazli boyalar kuruduktan sonra sudan etkilenmiyor. Ayrica boya isi tamamlandiktan sonra uzerine bir el renksiz koruyucu(Sealer) surulurse boyanin omru uzaatilmis oluyor.

Bonsaiden vaz gecmemenize sevindim.

Penelophe 05-05-2008 15:55

Tamam, çok teşekkür ederim. fakat bu konu sanırım daha önce biryerlerde geçmiş ve ben gözden kaçırmışım. Orayı bulamıyorum şimdi. Köpükleri birbirine yapıştırmak için sanırım silikon kullandınız. İlk fırsatta deneyeceğim.:) Sealer dediğiniz şeyde sanırım vernik?

denizakvaryumu 05-05-2008 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 232572)
Yukarda yazilanlarda oldugu gibi siz kopukleri birbirine yapistirdiktan sonra istediginiz yerlere bir firca yardimi ile sureceginiz "Mineral Turpentine" Turkcede bu boya cozucuye ne dendigini bilmiyorum.

.

http://www.gedikgross.com/ProductLis...&_sp=brand=392

Sanırım linkteki ürün

vyssera 05-05-2008 22:35

Turpentin, terebentin ya da neftyağı.

Harun Parlak 05-05-2008 22:43

Selamlar arkadaşlar köpükleri bir birine yapıştırmak için silikon çekomastik seramik yapıştırıcıları kullanabilirsiniz.
Köpüklere şekil vermek için sellozik tiner daha etkili erimesini istediğiniz bölüme sürüyorsunuz gelişi güzel şekiller alıyor.
Daha sonra su bazlı boylarla boyayıp üzerine yüzeysel değişik renklerde boya sürüyorsunuz ki derinde kalan yerler boyanmadığı gibi çift renkler elde edebiliyorsunuz.

Ali H. ALI 07-05-2008 12:29

3 Eklenti(ler)
Gectigimiz hafta sonuna bitirecegimi dusundugum, 1. ve 12. mesajlarda eklenti yaptigim calismayi bu gun bitirdim. sizlerle paylasiyorum ve sizin yaptiginiz calismalari da burada paylasirsaniz ne guzel olur.

Eklenti 36534

Eklenti 36535

Eklenti 36536
Su an bu kayanin uzerine bir sey dikmiyorum, onumuzdeki 3. sali toplantisina goturup, ordaki uye arkadaslarin, kopukten saksi gibi kullanilacak yapay kayalar da yapilabilecegini gormelerini istiyorum.

Diger kaya calismasinin uzerine ise, once 2 tane dusundugum ama, daha sonra 5 tane mazi dikmeye karar verdigim bir calisma yapacagim. O yuzden, yapay kayaya, agaclari baglamak icin daha fazla teller yapistirdim. Bitirdigim zaman onu da resimler ekliyerek sizlerle paylasacagim.
Hepiniz hosca kaliniz.

denizakvaryumu 07-05-2008 12:34

Boya çalışmaları etkileyici,kaç kat boya sürüyorsunuz, hangi renkleri kullanıyorsunuz?

Ali H. ALI 07-05-2008 13:07

Denizakvaryumu iyi gunler.
Beyaz kopugun her tarafi kaplaycak sekilde surulen koyu renkli bir astar boya var. Bu astar boya kuruduktan sonra, kucuk sert bir firca ile kayayi hangi renkte boyamak istiyorsam(ornegin ilk calismada kizil renkler ikinci calismada ise krem ve acik renkler one cikiyor) boyayi yumusak darbeler halinde ve cikintilari takip ederek suruyorum. Cok derin yerlerde ve cukurlarda ise altaki koyu astarin kalmasi, kayaya bir dogallik sagliyor.

Son calismaya kullandigim renkler: Astar icin, koyu kul rengi, Krem, Beyaz, Amber ve Biraz kirmizi.

Ali H. ALI 10-05-2008 12:56

5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler.
Bu gun 4. mesajdaki kopukten yapilmis yapay kaya uzerine asagidaki 5 tane maziyi(Thuja plicata zebrina) diktim

Eklenti 36750
Gecen hata bir fidancida rasladigim bu fidanlarin dikimi yapay kayaya kismet oldu.

Eklenti 36751
Mazilari saksidan cikardiktan sonra koklerini gordugunuz sekilde budadim. Akaclari bir birine daha yakin dikmek icin bu budamayi yapmaniz gerekiyor.

Eklenti 36752
Yapay saksiya topragi koyduktan sonra ilk agaci istedigim yere dikiyorum ve sira ile bunu diger agaclar izliyor.

Eklenti 36753

Eklenti 36754

Agaclari, son istedigim yere oynatabilmek icin onlari, yapay kaya uzerine sabitlenmis telle su an iyice baglamiyorum.

Ali H. ALI 10-05-2008 13:08

4 Eklenti(ler)
Eklenti 36755

Eklenti 36756

Kaya uzerine 5 agacin da dikimi tamamlandi onlari istedigim yerlere oynatip tellerle iyice bagladim. dallarda gereken son budamalari yaptim, govdeleri azacik kivirdim. Daha onceden topladigim yosunlari da toprak uzerine yerlestirince, asagidaki calisma ortaya cikti.

Eklenti 36757

Eklenti 36758

Hepinize guzel bir haftasonu diliyorum.

msgurkan 10-05-2008 14:39

Hayranlık uyandırıcı bir çalışma olmuş. Elinize sağlık. Köpükten Kaya görünümlü saksı yapılabileceği kanıtlanmış oldu. Doğallığı, estetik görünüşü, yazın sıcaktan, kışın soğuk ve dondan koruyacak düşük ısı tutma özelliği hep artı özellikler.

Ancak çok hafif olması örneğin rüzgarda ağaçla birlikte devrilmesine neden olabilir. Buna çözüm olarak altına çember veya parçalar halinde metal ağırlıklar gömülü olarak ve yapıştırma şeklinde yerleştirilebilir. Konacak metaller merkeze değil, diş taraflara ve her yöne konmalıdır.

berduray 10-05-2008 14:45

Elleriniz dert görmesin. Ustalığınızı yine konuşturmuşsunuz, tüm paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler, yüreğinize sağlık...

vyssera 10-05-2008 15:00

Enfes olmuş hocam, köpük işi bana zor geliyor, cesaretimi toplayabilsem denemelere başlayacağım.

Ali H. ALI 10-05-2008 15:21

Mehmet Salih, Berduray, Vyssera ve diger bonsai saksisi sorunu yasiyan tum arkadaslar. Kopukten, dogal gorunumlu kaya saksilari yapmayi mutlaka denemelisiniz. Hic de zor degildir. Herkesin yapabilecegini dusunuyorum. Belki ilk basta acemilikten olumsuzluklar yasiyabilirsiniz ama kopugun istediginiz gibi olmadigini dusundugunuz yerine tekrar baska kopuk yapistirip tekrar onu yedirip istediginiz sekli yakalayabilirsiniz. Bir iki denemeden sonra ne kadar kolay ve keyifli bir is oldugunu goreceksiniz.(en keyifli asama da dogal gorunum almasi icin, boya vurdukca kayalarin olusmasi)

Mehmet salih bey, dogru kopuk hafif oluyor ve dusundugnuz gibi ruzgardan devrilip suruklenebilir(icerisine toprak girdigi zaman biraz agirlasiyor, hafif esen ruzgardan etkilenecegini dusunmuyorum)

Alt tarafina agirlik koyma, iyi bir dusunce, yalniz metal agirliklari, oyle bir sekilde yerlestirmek gerekir ki distan gorunmesin. Belki kopukler yapistirilmadan once yenme payini da dusunup, yapistirilacak kopukler arasina metal levhalar konabilir.
Hosca kaliniz.

Penelophe 10-05-2008 15:37

Ali bey, gerçekten harika olmuş, bunu gördükten sonra kesinlikle köpükten saksı yapımını deneyeceğim.:) Bu kadar güzel olmasa da bende burada paylaşırım..

berduray 10-05-2008 17:34

Sprey şeklinde satılan, izolasyonda kullanılan köpük de kullanılabilir gibi geldi bana, rengi de kirli samani oluyor zaten, bir iki rotuşla hallolur sanki...?

denizakvaryumu 11-05-2008 13:11

Sprey köpükler de iyi fikir ancak sıkıldıktan sonra bu delikli ve doğal görünümü elde etmek için , kuruması beklenmeli ve terebentin ile yenmiş görüntüsü verilmeli derim

Sprey köpükte yapıştırma olayı da olmaz.

Bir de sprey köpüklerde çok fazla kuruması beklenmeden üstüne istediğiniz renkte çok ince taşı elle bırakırsanız bu mil-taşlar köpüğün üzerine yapışıyor .

Bu durumda boya işlemine de gerek kalmıyor.

denizakvaryumu 11-05-2008 13:29

1 Eklenti(ler)
Eklenti 36809


http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...ad.php?t=54412



Straforun mille kaplanmış hali.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024