agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Kök Budama (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/820.htm)

arsakay 12-02-2006 22:46

Kök Budama
 
Çeşitli ağaçların köklerini budama konusunda bilgi ve deneyimleriniz buraya aktarırsanız hepimize faydası olur.
Bu gün değişik cinslerde 6 fidan aldım. Bir tanesi şimşir'di. Sakısya dikmek için torbadan çıkarttığımda toprağın yerini neredeyse kökün aldığını gördüm. Büyük saksıya dikmek istemediğim için önce taradım sonra da budama makası ile budadım ve diktim, umarım yaşar. Deneyim oldu ama bilgilenmek istiyorum.

cemboa 12-02-2006 23:21

...Toprağı iyice sulamınız lazım.Şimşir dış mekandır.Havaların gece eksilere düşmesi durumunda saksılarınızı bolkonunuzun enkuytu köşelerine alıp bir poşetin içine koyup ağzını bağlarsanız korumuş olursunuz.

arsakay 12-02-2006 23:27

Adınızı görünce kesin yanıt gelir dedim öyle de oldu. Teşekkürler.
Aldıklarımın hepsi dış mekan. Bu nedenle kapalıa balkona koydum.
Isı eksiye de düşse donmazlar sanırım. Kök budaması doğru mu?

cemboa 13-02-2006 16:15

doğru.toprağı susuz bırakmayın.

Ali H. ALI 09-06-2008 10:51

4 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler, bu gun Kiralicenin dogum gunu ve biz de tatilde idik(aslinda dogum gunu bu gun degil ama bu gun kutlaniyor) Hava soguk deyil ama hafif yagmurluydu yine de disari cikip fidancilari bir gezeyim dedim ve bir yerde fiyatlari indirilmis mazilar gordum. Ileride bir orman tarzi yaparim diye 5-6 agac aldim eve gelince saksidan cikarip koklerine bir bakayim dedim ki kokler saksi icerisinde donup durmus ve nerdeyse hic topraga yer kalmamisti. Hepsinin koklerini budayip tekrar saksilarina diktim ve bir tanesini de fotograflar cekip sizlerle paylasayim dedim.

Eklenti 40086
Mazilardan bir tanesi saksisindan cikarilmadan once.

Eklenti 40087
Ve saksidan cikarildiktan sonra, yasami boyunca sanki hic kok budamasi yapilmamis ve kokler saksinin her tarafinda donup durmus.

Eklenti 40088
Bir cubuk yardimi ile kokleri birbirinden ayirip olan topragi da temizleyip sadece koklerin govdeden ciktigi yerdeki topraklari orda birakmiya ozen gosterdim.

Eklenti 40089
Kokler temizlenip birbirinden ayrildiktan sonraki durumlari.

Ali H. ALI 09-06-2008 11:01

3 Eklenti(ler)
Eklenti 40090
Fazla kokleri budadiktan sonra.

Eklenti 40091
Budanmis fazla kokler.

Eklenti 40092
Ve mazi tekrar saksisina dikildikten sonra, belki bir yil bu saksida kalacak daha sonra da onu kullanmak icin yerinden tekrar cikaracagim.

Buralarda kis ilik geciyor 6 derecenin altinda bir soguk cok ender gorulur o yuzden simdi yaptigim kok budamasi kistan pek etkilenmiyor. Oralarda isinin 0 in altina dusen bolgelerde en uygun kok budamasi kis sonu diye dusunuyorum.
Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI 24-08-2008 15:14

5 Eklenti(ler)
Eklenti 45673

3 yi kadar once bonsai saksisina diktigim Abelia'nin nasil kok gelistirdigini, daha once deneyimim olmadigindan bilmiyordum.

Eklenti 45674

Saksi altindaki telleri kesip onu saksisindan disariya aldim. Kokler tahmin ettigimden de az buyumustu. Ama saksi etrafinda donmiye baslaiyan kokleri asagidaki fotografta gorebilirsiniz.

Eklenti 45675

O yuzden saksidan cikarmisken koklerin uzerindeki fazla topragi, bir tahta cubukla alip kokleri topraktan ayirdim.

Eklenti 45676

Sonra da kokleri budadim.

Eklenti 45677

Kok budamasi yaparken keskin ve temiz bir makas kullanarak koklerai zadelemeden budamaya ozen gosteriniz.

Ali H. ALI 24-08-2008 15:21

1 Eklenti(ler)
Agaci cikardigim bonsai saksisini, iyice yikadiktan sonra, saksi altindan yeni teller gecirip, yeni toprak ekleyip onu tekrar ayni saksisina diktim.
Usten de gerekli hafif budamalar yaptim.

Eklenti 45678

Saksi icerisine yerlestirdigim yosunlari topraga iyice bastirip onu suladaim ve golge bir yere aldim. Uzerinde yeni acilmis tomurcuklar gorene kadar ona hic bir gubre veya besin vermiyorum.

Baharda bol cicek acacagini dusunuyorum. O zaman da bir cicekli fotografini eklerim.

Ayşe Özdil 25-08-2008 12:46

Ali Bey sizin bu fotoğraflı kök budaması bilgilerinden çok yararlandım. Benim Ficusta uygulayacağım. Çok teşekkürler..

Ali H. ALI 25-08-2008 13:12

Ayse hanim iyi gunler, biliyorsunuz aramizda mevsim farki var ben simdi yaptip cunku burada kisin sonuna geldik. Sizler de agaclarinizin koklerini budarken en uygun mevsim olan kis sonunda yapiniz. Burada kis sonu sicaklik gece 5-6 gunduz de 15-16 dereceye kadar yukseliyor oradaki kimi bolgelerde kis sonu daha soguksa kok budamasi icin havanin isinmasini bekleyebilirsiniz. bitki uzerindeki tomurcuklar patlayip acilmadan kok budamasini gerceklestirmelisiniz.

Tomurcuklar acildiktan sonra yapilacak kok budamasinda yeni buyumeye basliyan koklere, budama sirasinda zarar vereceginizden bitkiyi olumsuz etkilemis olacaksiniz. O yuzden gec kalirsaniz kokbudamasini erteleyiniz.

Ayşe Özdil 01-09-2008 11:32

Ali Bey ,
Bir süredir Ankara dışındaydım. Onun için geç cevap verdim , kusura bakmayın.Söylediklerinizi harfiyen uygulayacağımdan emin olabilirsiniz. Çok teşekkürler..

Ali H. ALI 04-09-2008 14:22

4 Eklenti(ler)
Bonsaide kok budamasi, agaci kucuk tumaz ama oldukca onemlidir.

Dogada bitkiler her yil koklerini yeenileyip toprakta istedikleri kadar uzayip yayilip topraktaki besin ve mineralari istedigi olcude alir. Saksilarda yasiyan bitkilerde ise kokler uzayip gidecek yayilacak yer bulamadigi icin saksi icerisinde dolanip durur, firsat bulursa kimi kokler saksinin altindaki, suyun suzulmesine yariyan deliklerden uzamiya baslar, ya da koklerin artik gidecek bir yeri yoksa yeni kokler agaci saksisindan yukariya kaldirmaya baslar.

Bonsai de saksida yetisen bir bitki oldugu icin onun saksisinda saglikli buyumesini, gelismesini saglamak icin belirli zamanlarda onlari saksilardan cikarip kok budamasi yapmaliyiz.

Kok budamasi, agacin ust taraflarini budamaktan daha zor gorundugu icin, yeni basliyanlar agacin ust taraflarini cekine cekine budasa da kok budamasina gelince pek bir cesaret edemezler. Agacimi acaba oldururmuyum edisesi var ve haklidirlar da.

Bonsai kok budamasi yapan birini gorup budamayi ondan ogrenmek belki cesareti artirir. Ama uzgunum oralarda boyle bir imkan pek yok. Sansli biri iseniz , kimi sehirlerde yapilan bonsai atolye calismalarinda bir kok budamasini belki gorebilirsiniz.

Sonucta bir cogunuz, kok budamasini ogrenmeyi, kendi kendinize deneyimlerle elde etme durumundasiniz. Biliyorum yazilarla ve fotograflarla ne kadar anlatilsa yine de zor gibi gorunuyor ama baska seceneginiz yok, bonsai yapacaksaniz kok budamasini ogrenmelisiniz.

Dogru zamanda yapilan bir kok budamasi genelde hep iyi sonuclar verir.
Deneyimlerinizden ogreneceklerinizle, yasadiginiz bolgenin iklim kosullarina gore son baharda da kok budamasi yapabileceginizi goreceksiniz. Ama su an kok budamasi icin en saglikli zaman agcinizin en az stresli oldugu, tekrar buyumeye hazirlandigi, kis sonu, bahar basidir(Yeni surgunler patlayip acilmadan once.
Kok budamasindan sonra agacinizi dogrudan gunes isini gormiyen,ruzgar tutmiyan bir yere alin. En az dort hafta besin ve gubre vermeyin, topraginin kurumasina izin vermeyin, ama topragin camurlasmamasina da dikkatediniz, bunun icin de suyu suzen bir toprak karisimi kullaniniz.
)

Bonsai yapmak icin fidancilardan alacaginiz ve ya bahcesi olanlar bahcelerinden fidan sokup bonsai yapacaksaniz, fidanlar yeni saksilara dikilmeden once kok budamasi yapmalisiniz.

Fidanlar buyuk kalin kokleri ile degil ince sacak kokleri ile topraktaki besinlere ve minerallere ulasir bonsaide de istenen sacak koklerdir. uygun zamanda budaycaginiz kalin koklerin budanan yerlerinden bircok sacak kok cikacak ve bitkinizin daha saglikli gelistigini goreceksiniz.

Asagida kokleri saksi altindan uzamiya basliyan bir Japon akcaagacinin kok budamasini goreceksiniz( Hangi tarzda oldugunu sormayin, bu benim ilk bonsai calismalarimdan biridir. Su an bildigim yontemlerle onun tarzini degistirebilirim ama ben oldugu gibi kalmasini istedim. Hani cocukluk ve ya genclikte yazilan siirler var ya, yillar sonra onlara goz attiginizda bunu soyle yazsaydim daha guzel olurdu dersiniz yine de o eskiden yazdiklarinizi degistirmez, oldugu gibi
birakisrsiniz, iste onun gibi birsey bu Japon akcaagacim)

Eklenti 46374
Tomurcuklar patlayip acilmadan once.

Eklenti 46375
Saksi altindan cikmaya baslayan kokler.

Eklenti 46376
Saksidan cikarilan Japon akcaagaci.

Eklenti 46377
Kokler uzerinden fazla toprak bir tahta cubukla taranip alininca.

Ali H. ALI 04-09-2008 14:28

2 Eklenti(ler)
Eklenti 46378
Kokler budandiktan sonra

Eklenti 46379
Japon akcaagaci tekrar saksisina dikilip, usten de hafif budandi.

Onunuzdeki kis sonu hepinize basarili kok budamalari.

cemal.S 15-12-2008 13:44

Merkabalar!

Evvelki yıl ağustos ayının 20 sinde bende memleketten getirmeyi kafama koyduğum bir orjinal porsuğa ormanda olduğu yerde kök budaması yaptım ve 15 gün sonra uyandırmadan aldım Yalovaya getirdim. Başarııda oldu. Yaklaşık bir metre bir fidandı.Ali beyin tarifleri harika. Bonsailerde çok güzeller zaman zaman bakıyoum sağ olsun.

Ali bey! Her dem yeşil fidanınız nasıl oldu son halini görebilirmiyiz. Diger çiçek açanlardan kök budamasının zaman olarak farkı varmıdır? Bilgileriniz için teşekkürler.

Saygıyla.

Ali H. ALI 17-12-2008 10:29

Cemal bey iyi gunler.
Dogadan fidan sokmeden once YAMADORI basligina isterseniz bir goz atiniz.

Zaman icerisinde sizinde, bircok guzel bonsailerinizin olacagini dusunuyorum.
Bu da ogrendiklerinizi pratikte uygulamakla hiz kazanacaktir.

Kok budamasi, yapragini doken ve dokmiyen agaclarda genelde kis sonu yapilir.

Istediginiz agacin fotografini ilk firsatta buraya ekliyecegim.

Ali H. ALI 23-12-2008 12:08

1 Eklenti(ler)
Eklenti 56965
Cemal bey sordugunuz mazi, kok budamasindan sonra yukarida gordugunuz gibi sagligi yerinde, yasamini surduruyor.

cemal.S 25-12-2008 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 334413)
Eklenti 56965
Cemal bey sordugunuz mazi, kok budamasindan sonra yukarida gordugunuz gibi sagligi yerinde, yasamini surduruyor.

Harika duruyor ellerinize sağlık. Yeni gördüm bağışlayın. Teşekkürler.

by_asi 31-08-2013 12:47

Merhaba, uzun suredir üye olmama rağmen araniza yeni katildigimi dusunuyorum. Dun marketten aldigim turunun fukein tea olduguna kanaat getirdigim bonsaimi incelerken koklerinin tahliye deliklerinden ciktigini gordun. Acikcasi topraginida degistirmek istiyorum bu asamada bana ne onerebilirsiniz.( Sadece telefondan nete girdigim icin suan resim ekleyemiyorum ve harf hatalari icin simdiden ozur dilerim) Saygilar.

by_asi 31-08-2013 13:00

Sanirim resim eklemeyi basaracagim.http://l1308.hizliresim.com/1d/z/s3z9k.jpg

badrobot 31-08-2013 14:10

Sn.by_asi.
Fotoğrafların boyutu çok büyük. Boyutlarını 640x480 gibi bir boyuta getirip tekrar yükleyin.
Bu fotoğrafları görüntülemekte zorlanıyorum.
Saygılar.

by_asi 31-08-2013 14:50

İzninizle bir kac resim daha ekleyecegim eger ustalarim yorumlarsa cok sevinirim. Sormak istedigim bir konuda bonsainin yonuyle ilgili on yuzunu saga ya da sola cevirmek mumkunmudur. Ön yuzunden cikan dallari yanlarda kullanmak goze daha hos gelir diye dusunuyorum. Sqygilar.
http://p1308.hizliresim.com/1d/z/s40t7.jpg

http://l1308.hizliresim.com/1d/z/s3zyh.jpg
http://l1308.hizliresim.com/1d/z/s400t.jpg
http://l1308.hizliresim.com/1d/z/s404b.jpg

by_asi 31-08-2013 15:06

İnanin bu resim yukleme isinin telefonla bu kadar zor olacagini tahmin etmiyordum;)

memet 31-08-2013 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi by_asi (Mesaj 1194833)
Merhaba, uzun suredir üye olmama rağmen araniza yeni katildigimi dusunuyorum. Dun marketten aldigim turunun fukein tea olduguna kanaat getirdigim bonsaimi incelerken koklerinin tahliye deliklerinden ciktigini gordun. Acikcasi topraginida degistirmek istiyorum bu asamada bana ne onerebilirsiniz.( Sadece telefondan nete girdigim icin suan resim ekleyemiyorum ve harf hatalari icin simdiden ozur dilerim) Saygilar.

Bu mevsimde toprak değiştirmeyin.Dışa çıkan kökleri önemsemeyin. Altında su biriken bir kapta tutulmuştur. Toprak değiştirirken kısaltırsınız. En erken kasımdan sonra.

by_asi 31-08-2013 16:50

Tesekkurler. Peki su anda yapmam gereken her hangi bir sey varmidir. Yani budama, cimdikleme, telleme vs.

memet 31-08-2013 17:40

Yeni başladınız, bu tür uygulamadan kaçının, sulama konusunda çalışın.
Sıvı gübre alın. NPK değerleri birbirine eşit ya da yakın olsun.
Ekim başına kadar on gün ara ile kullanın.
Ağacın yönünü kışa, toprak değiştirirken çevirebilirsiniz.

by_asi 31-08-2013 18:29

Tesekkur ederim memet bey. Birde NPK degerlerinin esit olmasi konunu pek anlamadim.

memet 31-08-2013 18:41

Sıvı gübre kutularında içeriği elementlerin oranları yazılıdır.
N azot, P fosfor, K potasyum.

Şöyle olur, N%15, P%17, K%14 gibi. Bu yüzdeler değişebilir. Rakamların birbirine yakın değerde olmasına dikkat edin.

badrobot 31-08-2013 18:48

Sn.by_asi.
NPK değerleri olarak o kadar çok çeşit kimyasal gübre varki, akılların karışacağı kesin. Gerek internette gerekse zirai tarım ilaçları satan dükkanlarda bir çok çeşit ve marka bulabilirsiniz.
NPK değerlerinin birbirine yakın olması demek;
N-P-K
10-10-10
7-7-7
12-10-12
gibi ya eşit değerler yahut birbirlerine çok yakın değerler demek istemiş Sn.memet hocam.

by_asi 31-08-2013 22:00

:confused:Tesekur ediyorum. Markette bonsai ozel besini vardi NPK 2/5/8 birge genel kullanim bitki besini vardi o ise 5/5/5 hangisini tercih etmeliyim. Saticinin soyledigi 2/5/8 bonsai icin cok ideal bir karisimis fazla azot bonsai icin iyi degilmis

memet 01-09-2013 08:04

Satıcıların olmayan bilgilerine güvenmeyin. Üstünde bonsai yazdı diye aklına geleni söylemiş.
Gübre konusu başlangıçta biraz kafa karıştırıcıdır. 5 5 5 olanı alın.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024