agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Telleme (Wiring) (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/772.htm)

Rojda 31-01-2006 13:55

Telleme (Wiring)
 
İstenilen şekli sağlamak ya da klasik bonsai biçimine ulaşmak için tüm bitkilere tel sarılması gerekmez. Örneğin fukien çayı tel kullanılmaksızın da kolaylıkla biçime sokulabilir. Bonsaiye yeni başlayanların inandıklarının aksine, bir bonsai bitkinin küçük kalmasını sağlamak için tellenmez. Telleme daha çok ağacın biçimini güzelleştirmek amacı ile dalları istenilen konumda tutmak için kullanılan geçici bir ölçüdür. Tel kalıcı olarak ağaç üzerinde bırakılmamalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Tel sararken, ağacın doğadaki kavislerini taklit etmeye çalışın. Sadece, çevresine tel sardığınızda oluşan baskıdan dolayı kırılmayacak dallar üzerinde tellemeyi uygulayın. Halihazırda iki tür bonsai teli mevcuttur; bakır ve alüminyum teller. Bakır teller, bulunması kolay, daha ucuz ve renksiz alüminyum tellerden (gümüşi) doğal olarak daha güzel bir renge sahip olmasına rağmen, özellikle yeni başlayanlar için dallara uygulanması oldukça zordur ve eğer yanlış uygulanırsa –ki bu çok kolaydır – en değerli bonsainizi bir harabeye çevirebilir. Aynı zamanda parlaklığı hemen göze çarpığından sergilenecek ağaçlarda gümüş renkli alüminyum teller kullanılmamaktadır. Şüphesiz en iyi tel, bakır tel gibi renklendirilmiş ve herhangi bir bonsai fidanlığından elde edilebilen alüminyum tellerdir. Bakır telden daha yumuşaktır ve genellikle aynı etkiye sahiptir. Kullanacağınız telin uzunluğu, üzerinde çalışacağınız dalın boyutuna bağlıdır ve çoğunlukla sizin tarafınızdan belirlenmelidir, ayrıca dalın şeklini ne ölçüde değiştireceğinize ve bitki türünün dayanıklılığına da bağlıdır.

Telleme çalışmaları için değişik uzunluklarda teller alıp, bahçenizdeki diğer budanmış dallarda deneyip kendinizi geliştirebilirsiniz. Kesik dallar üzerinde yapmış olduğunuz bu çalışmalardan sonra telleri çıkarıp bir ucunu mengeneye, diğer ucunu kerpetenle tutup gerdirerek düzeltebilirsiniz.

Bonsai üzerindeki teller özel bir tel kesici (bonsailer için zarar vermeyen özel kesici ) ile kesilir. Tel kesimlerini; ağacın görünmeyen arka yüzünden, tam bir tur atmamış olacak şekilde (250-300 derece) parça parça keserek almaya çalışın. Bu sayede, özel kesiciyi kullanmamış olsanız ve ağaç kabuğuna zarar vermiş olsanız bile kesik izleri arkada kaldığı için görünmeyecektir.

Bonsai teli kimi zaman kiymetli bir araçtır, o yüzden çok dikkati ve özen göstererek teli ağacınız üzerinden kesmeden de çıkarabilirsiniz ve bu çıkardıgınız teli düzeltip tekrar kullanabilirsiniz.

Alimünyum ve bakır teller yumuşatılmamışsa, sarımlarda ağacınızı zedeleme riski yüksektir. En iyisi tel sarımları yapmadan önce tellerinizi ateşte kor haline gelene kadar ısıtıp sonra kendi halinde soğumaya bırakıp yumuşatarak kullanmaktır. Bonsai için satılan özel teller yumuşatılmış olarak satılır.

Telleme yapılırken kullanılacak en güvenli yöntem, bir elinizle kavradığız dal veya gövde üzerine diğer elinizle 45 derecelik tel sarımları yaparken, tomurcuk ve yapraklar üzine tel sarmamaya özen göstermelisiniz. Tel sarımını tamamladıktan sonra, bukmek istediğiniz yerde arada küçük bir boşluk bırakarak iki elinizle dalı bir mengene gibi kavrayıp usulca bükmeye çalışınız. Bunu bir defada değil bir çok kez deneyerek (aynı an) istediğiniz şekli veriniz.

Yapraklara ya da eğer sonbahar mevsimindeyseniz filizlere dikkat edin. En uygun yöntem, teli bir yere sıkıca tutturmaktır böylece dalı yeniden eğebilir. Bu, teli toprağa gömüp, istenen dala erişene kadar gövdeden yukarı doğru çıkartarak, ya da başka bir dala sıkıca tutturularak uygulanabilir. Bazen kalın bir dalı ya da gövdeyi eğmek için büyük çaplı bir tel kullanmak zor olduğunda ya da uygun çaplı teliniz olmadığında, telleri çiftleyebilirsiniz ve dalı iki kez sarabilirsiniz.

Bonsainizi, tellemenin yapılacağı günün bir gün öncesinden sulamayın, ve tellemeden sonraki iki hafta gölgede bırakarak sulamalarınıza devam edin. Telin bonsaize zarar vermesini önlemek için bitkinizi haftada bir mutlaka kontrol edin ya da bonsainiz üzerinde onarılamayacak izler kalması riskini göze alın. Hasarın ciddiyetine bağlı olarak, telin verdiği zararın iyileşmesi uzun yıllar alabilir. Yaprak döken ağaçlar, büyüme mevsiminde hızlı geliştiklerinden dolayı tellemenin sebep olacağı hasarlara karşı özellikle çok hassastırlar.


http://www.absbonsai.org/articles/wiring/3.gif

http://www.absbonsai.org/articles/wiring/4.gif

bonsaisever 05-03-2006 21:58

İstanbul'da tel arayanlar Karaköy de Tersane Cadesi Galata Mahkemesi sokak civarında Aliminyumculardan alabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Herkese iyi gunler,
Sanirim Turkiyede bonsai yapmiya calisan arkadaslarin, tel ve telleme sorunu var .

Resimlerinizden gozleyip soyle bir sonuca vardim [yanilmis olabilirim yanilmissam beni uyarin] eletrik kablolarindan cikardiginiz telleri sanirim ateste yumusatmadan kullaniyorsunuz bu da sarimi guclestiriyor sardiginiz yerde durmasi icin sertce bastirarak sariyorsunuz bu da agacin kabugunu zedelemeye sebeb oluyor ve tel yine de istediginiz gibi durmuyor.

Bakir veya aluminyum, yumak gibi sardiginiz telleri, mangal ya da uygun bir kap icinde yakacaginiz gazetelerin uzerine atin, Atesi tekrar gazetelerle besleyip tellerin kiraz kizilliginda oldugunu gorunce, disari alin ve KENDI KENDINE SOGUMASINI BEKLEYIN. Daha onceki bir tarifede teller isindiktan sonra su icine atip sogutulur diye geciyordu teller kendi kendine sogursa daha yumusak olacaktir.

Cinliler bu islemi pirinc saplarini yakip yapiyorlar [pirinç saplarinin ve gazetelerin verecegi isi arasinda pek buyuk bir fark yok diye dusunuyorum] ateste isitip soguduktan sonra kulanmak daha elverislidir ve tel sarimlarinizi korku ile değil zevkle yapacaksiniz.

Simdiden kolay gelsin


Ali H. ALI 19-06-2006 14:19

Resimlerle, telleme
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba, agac dallarini telledim, resimledim, bir de resimleri sizlere telleyebilirsem iyi olacak. sanirim olacak.

Eklenti 1901

Yanliş sarilmis iki govde biri cok sik araliklarla digeri acik araliklarla sarilmis


Eklenti 1903

Dogru bir sarim 45 derecelik bir aci ile sarilmis [göz karari ile] 45 dereceden biraz fazla veya eksik olabilir

Eklenti 1904

egim noktasinda tel sarili değilse dal daha kolay kirilabilir

Eklenti 1905


Eklenti 1906

govde sarimindan sonra dalin sarilmasi

ade1 19-06-2006 21:32

merhaba arkadaslar ali guzel bir ders verdi ama bir sey daha fazla soylemek isterim,siz telince dallari cok fazla ezmiyorsunuz,en iyi hemen hemen dallari tel dokunuyor,ve teldik ten sonra dali bicim veriyorsunuz acele etmelisiniz!her sene yavas yavas gibi dallari bicim veriyorsunuz yoksa kolay kirilabilirsiniz,ama ali hangi cesiti tel kullaniyor musunuz?resimlerinizden pek net degil tesekkurler.
sagol umarim anliyorsunuz
ade

Ali H. ALI 20-06-2006 00:05

Nasil tel
 
Merhaba,
Resimlerde kullandigim tel aleminium teldir [resimlerde daha iyi gorunsun diye, genelde agaclarimi sararken bu kadar parlak tel kullanmiyorum uzeri koyu bir renkle kaplanmis [bakir rengi gibi] aleminium veya bakir tel kullaniyorum]
iyi gunler
Ali

Ali H. ALI 21-06-2006 11:50

4 Eklenti(ler)
Eklenti 2000
Herkese selamlar gecen gun yarim kaldigim yerden devam ediyorum
Altinci resim yine govde sarimindan sonra dalin sarilmasi

Eklenti 2001
Eklenti 2002
Bu iki resim telin uzun bir zaman agacta sarili kalmasinin sonucu telin agac kabugunun icine gomulup onu yaralamasini gosteriyor.

Eklenti 2003
Gecen hafta sizlere tel sarimini gostermek icin bir iki agac aldim simdi ilk agactan basliyalim[Chaenomeles speciosa, White flowering quince,beyaz cicek acan ayva]

Ali H. ALI 21-06-2006 12:18

4 Eklenti(ler)
Agaci saksidan cikariyorum
Eklenti 2006


Topragi fazlasin alip kok budamasi yapiyorum.

Eklenti 2007

Eklenti 2008


Agaci ekecegim saksi, 20cm uzunlugunda bir tel [agacci saksiya baglamak icin]
ve delikli kucuk bir parca plastik[saksinindeligini kapamak icin[toragi akip gitmesini onlemek ve saksinin deliginden girebilecek bocekleri kismen de olsa onlemek icin]

Eklenti 2009

Ali H. ALI 21-06-2006 12:32

5 Eklenti(ler)
Delikli plastigi ve teli saksiya koyduktan sonra.

Eklenti 2020
Eklenti 2021

toprak koyduktan sonra agaci saksiya dikiyorum.

Eklenti 2022

saksinin icinden cikan telin iki ucunu koklerin icinden gecirip pens ile sikica bukuyorum

Eklenti 2023

Eklenti 2024

Ali H. ALI 21-06-2006 12:54

5 Eklenti(ler)
Telin kivrilmis uclarini agacin arkasindan topraga bastirip topraga gomuyorum.
Eklenti 2026

ve gordugunuz gibi agaci tutup kaldirdigim zaman saksi dusmuyor[agaci kaldirirken saksinin kaza ile agactan kurtulup dusmesini engelliyor bir de agacin saksi icinde sikica durmasini sagliyor]
Eklenti 2027

agacin govdesini telle sarmaya basladim,sonra bir tel daha sardim[agaci egdigim zaman daha az bir esneme gostersin ve egdigim yerde kalsin diye]
Eklenti 2028
Eklenti 2029

dala tel sariyorum teller birbiriyle kesismiyor,
Eklenti 2030

Ali H. ALI 21-06-2006 13:25

1 Eklenti(ler)
ve 30cm boyunda Literati[celebi]tarzinda bir bonsai adayi iki , uc yasinda celikten koklendirilmis, govdenin zirvesindeki ucu yazda kuru dal gorunumu veririm diye biraktim . Bu islemlerin yapilmasi 1.5 saat kadar surdu.Belki merak eden olur diye yaziyorum,saksinin fiyati $10 agacin fiyati $5 sanirim orda da fiyatlar asagi yukari burdaki gibidir yani 15ytl,ye kucuk bir bonsa yapabilirsiniz. Gectigimiz sene bu mevsim Kibris ve Turkiyede tatilde idim fidan satilan yerlerde bonsai olacak cok guzel agaclar var[Seferihisarda]. keske daha onceleri iletisim kurabilseydik belki tatilimden bir iki gunu de sizlere ayirabilirdim ,kismet deyilmis birdahaki sefere.
Ayva cicek actigi zaman yine resim gonderirim.
Her sey dilediginiz gibi olsun.
Ali

Eklenti 2041

Ali H. ALI 21-06-2006 13:59

Agacinizi tellemeden once bir iki gun su vermeyin dallarin kirilma riskini azaltirsiniz. Agactaki su miktari azaldikca agacta bir gevseme olur ve dallar daha kolay egilir.[teledikten hemen sonra da su vermeyi unutmayin , ozellikle bu sicak gunlerde]
Agaci teledikten sonra iki uc ayda bir tele bakin agacta yer etmeye baslamissa teli dikatlica geri sararak veya keserek cikarin gerekirse tekrar sarin [agacin uzerinde tellerin biraktigi izlerin yok olmasi icin bircok seneler gerekir bazi agaclarda izler hic kaybolmayabilir onun icin agacinizdaki teli surekli gozleyin.] Teli agacta bir seneden fazla birakmayin teli cikarin ve garekirse tekrar sarin.
Baska tel sarimlarina kadar hosca kalin.
Ali

memet 31-08-2006 13:31

ilk deneme
 
1 Eklenti(ler)
kendiliğinden çıkan narımı tellemeyi düşünüyorum.
bir deneme çizimi yaptım. resim kalitesi yüksek değil ama, bir fikir verir sanırım.
düşüncelerinizi söylerseniz,sevinirim.Ona göre başlamadan değişikliğe gideyim

Ali H. ALI 31-08-2006 16:20

Iyi gunler Berayatalay.
Bonsaide agaci telleme, agacin govdesine ve dallarina istenilen sekli vermek icin yapilir. Agac tellendikten ve istenilen sekil verildikten sonra teller agacin uzerinde bir sene kadar durur bu arada tellerin agaca gomulup yer etmemesine dikkat edilir. Teller cikarildiktan sonra agac tellediginiz sekilde kalir.
Bonsaili gunleriniz cok olsun.

Ali H. ALI 31-08-2006 16:32

Selamlar Memet.
Nar agacini resimdeki gibi dallarini hep bir yone egip ruzgar egigi tarzi yapmak istiyorsan iyi bir tarz. Dallari egdikten sonra dallarin alt tarafinda kalacak olan dalcik ve yapraklari budarsan dallar daha dogal ve guzel gorunecektir.
guzel bir bonsai yapmani diler kolay gelsin derim.

memet 31-08-2006 16:37

Ali hocam teşekkürler.Dalların boyunu kısa tutmak için uçlarını çimdikle koparmıştım.Daha önce söylediğiniz gibi, yandan yeni sürgün uzamaya devam ediyor.
Kısa kalması mı daha uygun olur yoksa bıraksam uzamaya devam mı etsin?

kum__ 22-03-2007 23:17

1 Eklenti(ler)
Merhaba,sanırım karaağaç olan bonzaimin gövdesine tellemeyle çizdiğim şekli verebilir miyim?Biraz inceledim çok sert bir dokusu var ağırlık asarsam kırılabilir gibi geldi bana.

Ali H. ALI 23-03-2007 14:29

Kum merhaba, BONSAIN cin karaagacina benziyor. Turkiyede bonsai diye satilan bu agaclar genelde hep bu sekilde oluyor ve bonsaiye yeni basliyanlar satin aldiklari bonsailerin resimlerde gordukleri bonsailere benzemedigini, onun tarzini nasil deyistirip daha iyi bir bonsai yapabilecegini dusunuyor ve agaci uzerinde calismak istiyor. Bu gibi agaclarin tarzini deyistirmek icin cesur kararlar almak ve uzun bir sure sekil vermek icin ugrasmak gerekir. ornegin sizin agaciniz bir supurge tarzinda tasarlanmis, ama bakimsizliktan[bonsai uzerinde surekli calisilmasi gereken ve diger sanat dallarindan, bu ozelligi ile ayrilan bir ugrastir. uzerindeki calismalara ara verilirse agac forumunu kaybedip bonsai olmaktan cikacaktir.] forumu bozulmus bir sekilde duruyor.
Bu agaci kivrimli bir dik tarz yapma olanaginiz vardir. Sagdan cikan en altaki dali agacin ilk dali yapar ve sizin cizimde gosterdiginiz gibi deyil [Bonsaide celebi tarzi disinda, kuraldir, dallar bir birlerini ve govdeyi capraz kesecek sekilde olmamalidir] de sag tarafa cikarirsaniz, sonra yukardaki dallardan, sola bir dal geriye ve one, sonra en usten bir dalcigi da telleyip yuariya cevirip agacin govdesinin devami ve zirvesi yaparsaniz geriye kalan dallari da govdeye yakin budarsaniz en usteki yeni govde olacak dalin uzerinde cikacak olan surgunleri de degerlendirip dal dizimine devam ederseniz
3-4 yil icerisinde guzel bir agaciniz olur. Yok ben agacima boyle bir islem yapamam derseniz o zaman agacinizin tellemeyi dusundugunuz en altaki dallarini uste de istemediginiz bir birine girmis dallari budayip, supurge tarzi gibi bir agaciniz olur,

sizin ozen gstererek ve nasil bir agac istediginizin bilinci ile fidancilardan sececeginiz bir agaci, elinizdeki bonsaiden, cok daha guzel bir bonsai yapacaginizdan hic kuskum yok.

Calismalarinizda kolayliklar dilerim.

kum__ 23-03-2007 19:57

Tamam değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.Bu benim ilk göz ağrım,hediye geldi.Başkasının olsa bakmaktan hoşlanabilirim ama süpürge tarzı hoşlanarak yapacağım bir tarz değil.Becerebilirsem dal uzatmalarla birkaç grup yapraklı bölge oluşturmaya çalışıcam.Süpürge modelini belki çok kalın gövdeli ve çok coşkulu dallı-yapraklı bir cinste bunları ortaya çıkarmak için deneyebilirim.Bu siteye girmeden önce bonsailerin ayrı bir tür olduğunu sanıyordum,normal bir ağaçtan bonsai yapılabildiğini hiç bilmiyordum.En kısa zamanda orman fidanlığına gidip daha kıvrımlı bir gövde oluşturabileceğim,daha deneyimli görünümlü,mümkünse iğne yapraklı bir fidan alıcam.
Yazınızdan bana bu konuda güvendiğinizi hissettim çok iyi moral oldu.Saolun

Eaglion 30-05-2007 15:00

Aşamalı telleme?
 
Merhabalar,

Henüz ne ben, ne de bonsaiciklerim telleme yapacak kadar büyümedik. Yine de aklıma bir şey takıldı.

Anladığım kadarıyla, telledikten sonra dala hemen nihai şeklini veriyoruz. Bunun yerine yavaş yavaş, örneğin her hafta biraz daha açıyı değiştirerek şekillendirmek daha az riskli değil mi? Bana, böylece; özellikle de eski dallarda, ani ve aşırı bir zorlama uygulamamış oluruz, gibi geliyor. Hem de telleme öncesi 3-4 gün susuz bırakmamış da oluruz.

Şimdiye kadar okuyabildiğim şeylerde neden bu şekilde yapıldığını görmedim.

Sevgiler
Taylan

bonsaisever 30-05-2007 16:44

Tabii dediğinizi de uygulayabilirsiniz ama dalın veya gövdenin özelliğine göre her geçen gün eğilmesi/bükülmesi daha zorlaşır.

Telleyerek yaptığınız zorlama zaten ağacın sınırları dahilindedir.
Aşırı zorlamayla dalı gövdesinden ayırabilir, teller kabukları soyabilir veya gövde içine bile girebilir.

3-4 gün susuzluk her fidan veya bonsai için geçerli değildir.
Bu ağacını tanıyanlar için havanını sıcaklığına göre sınır noktasıdır.
Toprağınızdan su çekilmiş olacak, ağaçlarınızda toprağa dayalı su akışı olmayacak ama yapraklarda pörsümeyecek :)

Önceden yaptığınız uygulamalar sayesinde ağacınızın ne kadar zorlamaya müsaade ettiğini anlar ve ona göre zorlarsınız :)

Ali H. ALI 31-05-2007 14:36

Selamlar, Bonsaiseverin yazdiklarina katiliyorum. Bonsaide telleme cok onemli ve deneyim gerektiren bir calismadir. Ayrica tellenenip bukulecek agaci da iyi tanimak gerekir. Ornegin bir incir agacini, bir acelyadan daha kolay egip bukebilirsiniz.
Kucuk bonsai adaylariniz buyuyene kadar, siz herhengi bir agactan keseceginiz bir dal uzerine tel sarma ve bukme denemeleri yapabilirsiniz.

Agaciniza 2-3 gun sulamayi kestikten sonra, yapacaginiz tel sarimlari ve dal egip bukmeleri dalin kirilma riskini en aza indirecektir. Agaciniza su vermeye devam edip sonra da telleyip egip bukmek istiyorsaniz bunu asamali bile yapsaniz egerken dallarin kirilma riski yuksek olacaktir[soyle bir ornek vererek anlatayim. bahceden yeni kesilmis bir kereviz yaprak sapini bukmeye kalkarsaniz cat! diye kopuverir. Oysa kereviz yaprak sapini bir, iki gun sonra bukerseniz, icerisindeki su miktari azaldigindan ve porsudugunden istediginiz gibi kirmadan bukebilirsiniz. Burdaki kereviz sadece ornekti. Agacinizi yapraklari dallari porsuyeycek kadar susuz birakmayiniz.]

Taylan, yine de her bonsai yapan, zaman icerisinde deneyim ve gozlemlerinden ogrendigi, kendine ozel yontemler bulabilir. Yapacagin calismalarda, deneyimlerde, klasik yontemlerin disinda yeni yontemler bulabilirsin.

Bonsai calismalarinizin yasam boyu olmasini dilerim.

Ali H. ALI 14-08-2007 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sgörünüş (Mesaj 141443)
Telleme deyince aklıma geldi, sorayım dedim. Tellediğim bütün ağaçlar kurudu nasıl bir hata yapıyor olabilirim? Bu ağacı tellemekle görünen şekli veremezsin herhalde.

Sgorunus agaclarinin tellemeden olmemesi gerekiyor. bazi agaclarin dallari tellenince dal ucundan asagiya dogru kurumaya basliyor(bazi sogut cinslerinde] teli cikarip kuruyan yeri budadiktan sonra dal budanan yerden tekrar aciliyor.
Tel sarili dal kuruyor agac tamamen olmuyor, agaclarinin kurumasi baska bir nedenden olabilir diye dusunuyorum.
Bonsaide tel sarma onemlidir, bu yuzden agaclarinin neden oldugunu bulmalisin.
kolay gelsin.

red 05-09-2007 07:47

Herkese selamlar ve günaydın.Ustalar telleme hakında merak ettiğim bir husus var önceki resimlere baktım ve dallara yapılan tellemenin şekil vermek için yapıldığı açık,ben gövdeye yapılan ve eğim verilmemiş tellemeler gördüm gövdeye yapılan bu işlemin ne faydası var ve teller ağacı sıktığı için gelişimini mi yavaşlatıyo **** kalınlaşmasını sağlıyo tam olarak anlayamadım bir ustamız bu konuda açıklayıcı bilgiler verirse çok sevinirin.
Buarada 1-2 gün önce çınar fidanı aldım boyu uzun ve gövdesi çok ince yaprak küçültme konusunda okuduklarımı uygulamaya çalıştım neticesini bekliyorum bir de telleme konusunu halledersem bu kışı kövdesi kalınlaşsın diye aynı saksının içinde dinlenmeye bırakmayı düşünüyorum.Gövde kalınlaştırma konusunu da okudum bir iki denemem oldu.herkese iyi günler diliyorum.

bonsaisever 05-09-2007 12:09

Dalı eğerken gövdeden ayrılıp kırılmasının önüne geçebilmek için tellemeye gövdeden başlanır.
Dal üzerindeki sürgünler için de aynı şeyi uygularsın.
Daldan başlayarak ufak dallara veya yeni çıkmış sürgünlere yön verir, şekillendirirsin.
Pratik yaptıkça bunu daha iyi görecek ve uygulayacaksın.

Ağacını uygun tarz'a getirmeden yaprak küçültme olayına girmek doğru değil.
Kökleri ve yaprakları sayesinde hızlı gelişme sağlayacak olan ağaçının gelişmesini engeller ve istediğin tarza uygun dallar ve gövde oluşmadan bunlardan yoksun kalırsın.
İlk önce gövde ve dalları uygun form'a sokup en son kök budama ve yaprak küçültme işlemine girmelisin.

Çalışmalarında başarılar :)

Ali H. ALI 05-09-2007 14:20

Red iyi gunler,
Bonsaiseverin yazdiklarina pek ekliyecek bir sey yok.
Onun da dedigi gibi, tel sarilmaya baslarken egilip bukulecek yerden degil de asagilardan baslanir ki, tel sarili yeri bukerken, tel sarildigi yerde sabit dursun ve sarilan dal ile birlikte bukulsun. Govdeye sarilacak tel, saksi icerisindeki topraga saplanir ve govdeye sarilir, govdeden de zirveye kadar devam eder. govdeye sarilan tel, govdeyi de istenilen sekilde tutmaya yarar. duz cikmasini istediginiz bir govdeye de tel sarilir, egilip bukulmemesi icin, dogru durmasi icin. Govdeye sarilan telin yonunu takip ederek dala yakin bir yerden sarilmaya baslanan ikinci ve daha ince tellerle de dallar sarilmaya devam edilir.
Tel sarma zor bir is degildir, uygun tel ve deneyimlerle tel sarimini basarabilirsiniz.
Bonsaide her calismada oldugu gibi tel sarimlarinda da agac ve ona sarilmis teller uyum icerisinde olmali. Agacin estetigini bozmiyan bircok tellenmis bonsaiyi sergilerde gorebilirsiniz.

Cinar agaciniz su an yapraklarini dokecektir. Yaprak budamasi icin yanlis bir zamanlama yaptiginiz gibi, Bonsaiseverin onerilerini de goz ardi etmeyiniz ve yaprak kucultme islemini agacinizin her seyi tamamlandiktan sonra, baharin ortalarina dogru yapraklarin olgunlastigi bir zamanda yaprak budamasi yapmaniz gerekiyor.
Kolay gelsin.

red 06-09-2007 07:23

ali bey size de teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgilerden dolayı.doğru söylüyosunuz bir çok yaprağı kendi kendine dökülmüş bi fidanın yapraklarını kesmek pek uygun değildi yaptıktan sonra aklıma geldi ama hadi dedim elin alışsın.Sanırım bu çınar benim elimde bayağı hırpalanıcak.iyi günler çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

seckayn 05-11-2007 15:20

1 Eklenti(ler)
Egim vermek istedigimiz kalin govdeli agaclari **** dallari tek seferde zorlayarak bukmek yerine, asagida cizdigim gibi kademeli bukmek daha dogru degilmi?

bonsaisever 05-11-2007 20:30

5 Eklenti(ler)
seckayn, tellemeyi 3-4 yıla yayarsanız gövdenin kalınlaşmasına sebep olacak ve işinizi zorlaştıracaksınız.
Telleme alışkanlığını kazandığınız zaman ağacınızın ne kadar bükülebileceğini anlayacaksınız.
Aynı sene içinde ilk tellemeyi kesip yapacağınız ikinci veya üçüncü tellemeler sayesinde de fazla zaman kaybetmemiş olacaksınız.
Fazla kalın dallar için eğip bükme yerine aşılama yöntemi kullanılıyor.

Kalın dal veya gövdede aşılayarak yapılan uygulama


Eklenti 24620

Eklenti 24621

Eklenti 24622

Eklenti 24623

Eklenti 24624

seckayn 05-11-2007 23:31

Sevgili bonsaisever bu kademeli telleme olayını bugün ardıcımı tellerken düşündüm. Gövdenin başladığı yeri bükmek zor oldu biraz.Bende kademeli bükerim diye düşündüm.4 yıl derken aslında tam olarak 4 yıl demek istemedim. Aynı yıl içinde de 3-4 kademe olabilir ******. Hem düşüncemin doğru olup olmadığını anlamak hemde diğer arkadaşlara yardımcı olması açısından yazmıştım. Böylece amacıma ulaşmış oldum bi faydası olduysa ne mutlu bana:)

Başka bir konuda tellemeyi yaparken telin bükemeyeceği kadar kalın dalları zedelemeden bükmek için,yarım daire veya daire kesitli herhangi sert bir parçadan yararlanabilirsiniz. Ben iki ardıçımda da bunu denedim oldukça başarılı oldum.

Ali H. ALI 08-03-2008 14:30

2 Eklenti(ler)
hepinize iyi gunler, oralara bahar geldi kim bilir her yer nasil guzellesiyor.
Bahar ve yaz aylari bitkilerin buyuyup gelisme zamanlaridir. O yuzden tel saracaginiz agaclarinizi belirli araliklarla kontrol etmelisiniz. Bu buyume suresi icerisinde agac kabuklari teli icine almiya basliyor ve onarilmiyacak yararlar olusuyor.(kimi zaman bu yaralar cok derin degilse iyilesebiliyor, bu iyilesme ise
yillarca surebiliyor)

Gecen hafta fidan satilan bir yeri gezerken tel sarilmis ve teller agac uzerinde unutulmus iki Japon kara cami gordum. Bu camlar uzerinde olusan cirkin yaralari gormeniz icin asagiya fotograflari ekliyorum.

Siz tel sarili agaclarinizin bu duruma gelmesine izin vermeyiniz. Tel agaci yaralamadan agacuzerinden cikariniz ve gerekirse tekrar tel sariniz.
Supermarketlerde ve ya fidan satilan yerlerde, asagida fotografi eklenmis bonsailer gibi teller kabuklar icine gomulmus agaclari almayiniz. Buna benzer derin yaralari iyilestirmeniz olanaksizdir(saticiya da telleri acilen cikarmasini soyleyiniz.)

Eklenti 31774

Eklenti 31776

Uzerlerinde teller unutulmus Japon kara camlari


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024