agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Ficus Benjaminde yapraksızlaştırma (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/7641.htm)

Nail 17-02-2008 15:14

Ficus Benjaminde yapraksızlaştırma
 
Herkese merhaba,
Ficus Benjamin v.b. türlerde yapraksızlaştırma işleminin yapılıp yapılmadığını öğrenmek istiyorum, bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim. Bir arkadaşım bu konudan bahsetmişti ama kendisinin de detaylı bilgisi yoktu bu nedenle emin olamadım. Cevap için şimdiden teşekkürler.

Sevgiler...

Eaglion 18-02-2008 11:53

Merhabalar Ulmus,

Ficus türleri genelde yaşama bağlılar ve sert düzelmelere dayanabiliyorlar. Ancak, okuduğum kadarı ile, Benjamina türleri yoğun budama ve yapraksızlştırmadan kötü etkileniyorlarmış. Eğer bir dalın üzerinde yaprak kalmaz ise dal olduğu gibi ölebiliyormuş. Bu nedenle Benjamina türlerinde sadece azar azar ve çok büyümüş yaprakları koparma öneriliyor. Bahar aylarında da hafif budama öneriliyormuş.

Benim benjaminam olmadığı için yazmadan önce biraz bekledim. Yanıt gelmediği için yapraksızlaştırmaya girişmeyesiniz diye yazdım. Hatırladığım kadarıyla forumda bazı arkadaşların benjaminaları var. Onlar size daha detaylı bilgi verebilirler.

Kolay gelsin

Nail 18-02-2008 12:02

Teşekkürler Eaglion.

Ali H. ALI 18-02-2008 14:11

Herkese selamlar Yaprak budamasi hakkinda bir iki sey de ben yazmak istedim.

Yaprak budanasi yapacaginiz agaciniz guclu ve saglikli olmalidir, aksi halde yaprak budamasi agacinizi olumsuz etkileyebilir.

Yaprak budamasindan sonra agcinizin buyumesi yavasliyacaktir. agacinizin govde ve dallarinin kalinlasmasini istiyorsaniz agaciniza yaprak budamasi yapmayiniz. Yaprak budamasini, agaciniz istediginiz foruma geldikten sonra yapmaniz en dogrusudur.

Yapraklar agaciniz uzerinde tam olgunlastigi zaman yaprak budamasi icin en uygun zamandir(baharin ikinci ayindan sanra, ve yaz aylarinda) yaprak budamasindan sonra agacinizi golge bir yere almayi unutmayiniz.

Yaprak budamasi yaparken, budanan yapraklardan geriye 2-3mm.lik bir yaprak sapcigi kalsin kalan yaprak sapcigi yeni acilacak tomurcugu koruyacak ve sapcik, tomurcuk acilmaya baslamadan once dokulecektir.

Tropikal incirlerde yaprak budamasi yaninda yapilan derin bir budamadan sonra(6 hafta kadar) agac guclu ise budanan yaprak koklerinden ve agacin daha bircok yerlerinden yeni surgunler cikacaktir.

Tropik incirler arasinda olan Benjamin cesidi uzerinde mecbur kalmadikca(bir hastalik, yaprak yanmalari vs.) tum yapraklar hep birden budanmamalidir. Dallar uzerindeki buyuk yapraklar ve dal uclari budanabilir. ve bu islem yapraklar istediginiz kucukluge gelene kadar devam eder. Gucsuz bir dalin guc kazanmasini istiyorsaniz o dal uzerinde yaprak budamasi yapmayiniz.

Hepinize guzel calismalar diliyorum.

Nail 18-02-2008 21:43

Bilgiler için teşekkür ederim Ali bey.
Ficus benjamin v.b. türler içmekan bonsaisi olarak çok kolay yetiştirilen ve şekil verilebilen bir ağaç türü, özellikle bonsaiye yeni başlayan arkadaşlar için çok uygun diye düşünüyorum. Fotoğraftaki ficus benjamini sadece 6 yılda şekillendirdim. Ağaca benzeyen bir bonsai için 6-10 yıl kısa bir süre sayılır ve yaprakdöken türlerin aksine kışın da evde keyifle izleyebileceğimiz bir ağaç türü.

http://img441.imageshack.us/img441/5995/resim043zh4.jpg

Nail 18-02-2008 21:56

Toprağının üzerinde içmekandaki nem ve ısı yüzünden küf oluştuğu için çakılla (çabuk kuruduğu ve hava geçirdiği için) kapladım, görüntü sizi yanıltmasın.

Eaglion 19-02-2008 12:36

Ficus'un çok güzel görünüyor maaşallah.

Ulmus, benden tecrübelisin. Yazdıklarımın çoğunu benden daha iyi bildiğine de eminim. Haddimi aşmak istemem. Yine de bazı şeyleri yazmama izin ver. (Bu kadar çok okuyunca, tam Ali Desiderodaki gibi," teorik dersen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta" durumdayım. Tekrar özür dilerim)

Evet yapraklar biraz kalabalık görünüyor. Yine de yapraksızlaştırmadan önce yapman gereken dal budamaları var gibi. Budama sonrasında istediğin yaprak oranını elde edebilirsin belki.


Benim gördüğüm budanma adayları, altan 2. ve 3. dallar neredeyse aynı hizzada çıkmış. Bunlardan sol taraftaki gidebilir. Benzer bir durum 3.ve 4. (sanırım sol taraftaki çıkarken ikiye ayrılmış, ona da 4 1/2 diyelim) dallarda da var. Her nekadar sağ taraftaki daha iyi görünse de aşağıdan sol, sağ, sol sırasına göre yine de sağdakini almak gerekecek.

Resimden anladığım kadarı ile dalların çoğu hemen hemen tam sağa ve sola dönük arkaya fazla gitmiyorlar. Eğer dalların bazılarını geriye doğru telleyebilirsen hem alt dalların güneş alması artmış olur hem de daha derinlik kazanabilir.

Bir de, ana dallardan sonraki ilk yan dal çatallanmaları çok ileride ve sayıca az. Bu yaprakların büyük kalmasına neden oluyor. Bendeki Ficus microcarpa'yı ilk budak hizzasına kadar sert budama yaptıktan sonra ilk çatallanma öncesinde her dalda 4-5 yeni dalcık oluşmaya başladı, hatta bunlar dahi çatallandı. Bu, budamadan sonra, sadece 3 hafta sonra oldu. Şimdilik yeteri kadar yaprak olmadı ancak yeni yapraklar orjinalinin çeyreği kadar bile değiller.

Umarım işine yarar.

Nail 19-02-2008 14:40

Görüş bildirdiğiniz için çok teşekkür ederim Eaglion, yazdıklarınız doğrultusunda ağacı tekrar inceleyeceğim. Sevgiyle kalın.

özlem11 19-02-2008 16:11

Bu bonsaiden bende istiyorum. Çok güzel. Benimde benjaminin var. Alacalı ve yeşil yapraklı. Alacalı olan yaprak döküyor. Suyu fazla kaçırdım sanırım.Birde cam önü ışıklı güneşli yerleri seviyor. Arada birde gübre vermek gerek.
Bonsai yapmak istiyorum. Ama öldürürüm diyede korkuyorum.Birde tek tarafa doğru fazlaca meyilli oldu.Bakınca bir kısmı yapraksız dalsız bir kısmıda yapraklı gibi...

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1192878574

Süleyman Koçak 21-02-2008 15:46

Yardım lütfen!
 
Aslında, fotoğraftaki Eklenti 30643 benjamini bonsai yapabilir miyim diye soracaktım.
Ama fotoğraf için yaklaşınca yapraklarında dökülmeler olduğunu gördüm. Bir hafta kadar önce geldi. Bir saksıda iki kök idi. Arkadaşım ile paylaştık. Onda kalan biraz daha irice. Bu daha cılız. Ama uç sürgünleri ümit verici görünüyor. Eklenti 30644 Eklenti 30645Sulamasını normal yapıyorum. Toprağını sıvı bitki gübresi ile takviye ediyorum. Yapraklarına da sık sık parlatıcı ve su püskürtüyorum. Buna rağmen yaprakları neden dökülüyor anlamış değilim. Lütfen yardım edin...

Nail 22-02-2008 09:38

Değerli Özlem hanım ve Süleyman bey, Ficus benjamin türünün alacalı olan alttürü gözlemlediğim kadar daha hassas oluyor, ışık, nem ve gübreleme konusunda daha dikkatli olmak gerekiyor. Alacalı yapraklı olandan hiç bakmadığım için özelliklerini bilmiyorum açıkçası. Bunun yerine bakımı daha kolay olan yeşil yapraklı olanı tercih etmeniz bana daha mantıklı geliyor, ben yukarıdaki ağaç ile ilgili hiç sıkıntı yaşamadım, oldukça toleranslı bir tür. Ağaca biçim verme konusunda zorluk çekerseniz internette **** kitaplarda gördüğünüz bir ağaca benzetmeye çalışmanızı tavsiye edeceğim. Kolaylıklar diliyorum.

Nail 22-02-2008 09:47

Değerli Eaglion, kusura bakmayın yazınızı ilk okuduğumda yeterince dikkat edememişim; "Evet yapraklar biraz kalabalık görünüyor. Yine de yapraksızlaştırmadan önce yapman gereken dal budamaları var gibi. Budama sonrasında istediğin yaprak oranını elde edebilirsin belki." demişsiniz.

Yapraksızlaştırmanın amacı fazla olan yaprakları seyrekleştirme değildir. Yukarıda Ali beyin anlattığı şekilde yapılacak bir yapraksızlaştırma, kesilen her yaprağın dibindeki gözden yeni bir dal çıkmasını sağlayarak dallardaki çatallanmayı artırıyor. Bu çatallanma çok önemli çünkü; bonsainin şeklini koruyabilmek için sürekli olarak fazla kalınlaşan dalları budayıp ince dalları bırakmak gerekiyor. Bir de bu yeni dalda çıkan yapraklar bir öncekinden daha küçük oluyor ki; bu da bonsaide çok istediğimiz bir şeydir.

Saygılar...

memet 22-02-2008 10:12

Yer değişikliğinden etkilenmşitr. iki kök dediğinize göre, topraktan çıkarmışsınız. Bunlar da etkilemiştir. Bir süre toprlanmasını bekleyin, gübre konusunda, sık gübrelmeke de zarar verebilir bitkiye.
Henüz gövdesi çok ince, bir süre bekleyip gelişmesini takip etmeli. Bu sırada seçeceğiniz bir tarza göre, budamalar yapmaya başlarsınız.

Süleyman Koçak 22-02-2008 11:05

Teşekkür
 
Teşekkür ederim, memet ve ulmus.
Değerli bilgilerini esirgemediğiniz için.
Önerilerinizi dikkate alacağım inşallah.
Selametle..

özlem11 22-02-2008 11:16

Ulmus teşekkürler.

Eaglion 22-02-2008 20:00

Sevgili Ulmus,

Ben kastetiğim de tam olarak oydu. Cümlenin sonunda yer alan "yaprak oranı" tam olarak; artmış çatallanma ve küçülmüş yaprak boyutu anlamındaydı. Mesajımın sonundaki paragrafta budama sonrası sonuçlarımı paylaşmam da bu nedendendi.

Sanırım sizin kafanızı karıştıran benim kullandığım "kalabalık" kelimesini, sizin "sayıca kalabalık olarak anlamanız. Hakklısınız. Benim hatam, bundan sonra daha açık olmaya çalışacağım. Bu benim için uyarı olsun. Size de uyarı için teşekkür ederim.

Başarılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024