agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   İki iğneli çamlarda Uç alımı. (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/4974.htm)

bonsaisan 02-07-2007 23:50

İki iğneli çamlarda Uç alımı.
 
3 Eklenti(ler)
İki iğneli çamlarda uç alımı.
Tüm forumda ya da web sitelerinde genel ağırlık Japon beyaz çamında uç alımı ile ilgilidir.

Lakin japon beyaz çamı 5 iğneli ve iğneleri kısadır.
Ülkemiz ve avrupada ki ülkelerde hakim türler 2 iğneli **** 3 iğneli olup uzuzn iğnelere sahipdirler.
Uç alımında ana esas aslında budama ve geri kısımlardaki dalar üzerinde yeni sürgünler oluşturmakdır.Oluşan yeni sürgünler daha kısa iğneli olçakdır.
Bunun sebebi aşırı sık sürgünler daha fazla güç tüketeçeği için ağaç bu iğnelerini kısaltarak daha az güç harçar.
Uç alma uçların çıktığı zaman yapılmalıdır.
İki iğneli çamlarda ağaç güçlü ise her dalın uçunda ki en güçsüz uç alınır.
Aynı zamanı takip eden süre içerisinde 7 gün baklanir ve diğer uç alınır.En son en güçlü uç alınmalıdır.
Japon beyaz çamında bu işlem tam tersidir.
En uygun uç alım zamanları temmuz ve agustos başıdır.Daha geçe kalınmamalıdır.
Çamda uç alımını takipben ağaça besin takviyesi yapılmalıdır.Çam ağaçları agustos sonu itibariyle uykuya girerler.
Aşağıda örnekde göreçeğiniz çam PİNUS PİNEA yani Fıstık çamıdır.
Genç fıstık çamları genelde top formunda bir yapıya sahipken yıllar sonra şemsite şeklinde bir tepe yaparlar.
Ve genç iğneler çok kısadır.3 yıldan sonra iğneler uzuznluklarına kavuşur.

Eklenti 14903

Eklenti 14904

Eklenti 14905

tourkana 03-07-2007 10:27

Çok yararlı ve işimize yarayacak bir konu,
Benim yine sorularım var ,tepede yanyana 5 mum var gibi duruyor , herbiri için 7 gün beklersek nerdeyse 1 ay yapıyor..acaba birden fazla alma imkanı olabilir mi ?2 +3 gibi mesela.
Bu arada bu uygulamayı fıstıkçamında denedim ,o gayet sağlıklı görünüyor ama karaçamımda mumlar sağlıklı olmasına rağmen önceki yapraklar oldukça hızlı bir şekilde kahverengiye döndü..Ya karınca ilacı uygulamasından ya da uç alımı hatasından kaynaklandı..Bu ağaca artık dokunmayacağım ,seneye zamanlama hatası yapmadan iyice bilgilere sahip olarak uygulama yapmayı uygun görüyorum.
Araştırmalarıma göre çamlarda şu sıralama var, Bahar aylarında oluşan mumlar SEÇİLEREK diplerinden kesilerek azaltılıyor...Yaz ortasında diğer mumlar UÇALIMI ile kısaltılıyor ve bu arada yeni sürgünler oluşuyor(onlar üzerinde sanırım bir işlem uygulanmıyor) ...Yaz sonu da eski senenin ibreleri kısaltılıyor tabi kılıfın bir santim üzerinden ve her bölümde 3-4 çift ibre bırakarak..
Hatalıysam düzeltin lütfen.

bonsaisan 03-07-2007 13:46

Hata yok gayet doğru sıralama olmuş.
Karaçam da kahverengileşme konusu algılayamadım
benım karaçam fidanlarında bır sorun yok şimdilik lakin agustos ayında başka bir karacamdan genc bır surgun alıp asılama yapıcam yaptıgım ası tutarsakı bunu nalmak 1 ay suruyor.Eylul ekım bası gıbı usr kısmdakı ana daları kesıp atıcam ası yaptıgım surgun lıder olacak agac ıse 7 cm kadar kısalmıs olacak
Fıstık camı cok daha uygun ıklımsel oraka karacam daha ıc kesımlerı cok daha fazka sevıyor.Hele ızmır karacam ıcınpek ıdeal bır yer degıl bahcemızde 30 yılık karacammız var 2 adet boyları 4 metreyı gecemedıgı gıbı govdelerıde hız bır sekılde kalınlasmadı
yesıl olmalarına yesıler ama ısde hem nem hemde sıcak yaramıyor
hız sogukda gormedıklerınde pek sevmedende osa yasıyorlar

tourkana 30-07-2007 13:07

Benim bunca zamandır yaptığım araştırmalarıma ve aldığım cevaplara göre bu konuda görüşüm şu şekilde;
-Bahar(Nisan-Mayıs) başlarında oluşam mumlar (ama bu mumlar ağacı büyütecek-uzatacak) cinstenlerse onlar Bonsaisan ın dediği şekilde diplerden 7 gün arayla alınıyor.(SEÇME)
-Yaz ortasında çıkan yeni sürgünler ;dal üstünde olanların uzamaları beklendikten sonra geride 4 çift ikili iğne kalacak şekilde kısaltılıyor,ana gövdeden çıkanlar ise ağacın formuna ve tercihe göre dal oluşması için bekleniliyor veya tamamen alınıyor.(FORM AMAÇLI ÇİMDİKLEME)
-Ağustos ayında ağaç uykuya giriyor,bu dönemin sonlarında varsa eski dönemlerin uzun ibreleri sırayla ve 7 gün ara prensibi ile kının 1-2 cm üzerinden kesiliyor.(İĞNE KISALTMA)

Bu şekilde bir özet yaptım,daha denemedim ama bu şablon aklıma oturdu.İnşallah seneye deneyip güzel sonuçlarını alırız.

tourkana 16-08-2007 16:25

Ali hocam , müsaadenize sığınaraktan Waverley toplantısı başlığı altındaki iki iğneli çamlarla ilgili yazınızı bir de buraya aktarıyorum ki, bu başlık altında da konu ile ilgili bilgilere daha hızlı ve kolay ulaşılabilsin.Teşekkürler.

bu yazı Ali H.Ali 'nin Waverley Bonsai Grubu toplantılarından alıntı yapılarak aşağıya aktarılmıştır.
Alıntı:

Steve dun aksam, japon kara camlari[pinus thunbergii] hakkinda bilgiler verdi.
Konusmasina, camlardan bonsai yapacaklari uyararak basladi.
Camlarin budanmadan, kandillerin[camlarda, baharda gelismeye basliyan ve igne yapraklarin, daha bir birine yapisik durumdaki surgunlere, ingilizcede verilen isim candle=kandil] uclari alinmadan camlardan bonsainin yapilamamiyacagini vurguladi. Onun icin camlardan bonsai yapilacagi zaman, fidanin uzerindeki istenmiyen dallar budanmali ve agaca istenilen sekil verilmeli Bu arada agacin arka tarafindan secilecek bir dal alabiladigince buyumeye birakilir o dal kurbanlik daldir agacin govde kalinligi istenildigi kalinlikta olunca o dal budanir[buyumeye birakilan kurbanlik dal, buyuduk sonra, asagisinda kalan govdeyi de gelistirip kalinlastirir. Bu yontemi baska cins agaclara da uygulayabilirsiniz.]

Steve kandil uc koparmasini iki asamada yaptigini belirtti:
A/ Baharda igne yapraklar kandil uzerinde acilmadan, kandili yarisindan ve ya yaridan biraz fazlasini kopariyor [parmak uclari ile]. Ilerliyen gunlerde kandil uzerinde kalan igne yapraklar bir birinden ayrilip gelisiyor.

B/ Yazin ortalarina dogru daha once yari budanmis surgunler[ilk budandiginda kandildi] uzerinde 3-4 cift igne yaprak kalacak sekilde,[ Budanan yerin altinda igne yaprak yoksa surgun tomurcuk vermeyip olecektir] makasla tekrar budanir.
Kisa bir sure sonra budanan yerlerden, 3-4 tane tomurcuk belirir, Bu tomurcuklar kandil durumuna gelince iclerinden istenen iki tanesi secilir ve digerleri budanir. Agacin ust tarafindaki daha az gelismis kandiller birakilip fazla gelismisler budanirken, agacin alt tarafindaki dallarda tersi yapilip guclu kandiller birakilip zayiflar budanir ki bu da agacin dengeli buyumesini saglar.

Bu yontemi agaciniza surekli uygularsaniz agacinizin cok dalli ve toplu bir forumda olmasini sagliyacaksiniz.
Bu uygulama japon kara camlari icindir. Japon beyaz camina[Pinus parviflora] bu uygulamayi yaparsaniz ayni tepkiyi vermiyecegini .
Ne kadar kitap ne kadar yazi okusaniz, camlar uzerinde denemeler calismalar yapmadan camlarin nasil tepki verecegini kestiremezsiniz diyor steve.

tourkana 21-10-2007 14:19

1 Eklenti(ler)
Benim üzerinde çok durduğum bir konu olan çamlarda uç alımı ve iğne küçültme işlemi için ,hem teorik bilgi hem pratik eksikliği yaşandığından cesaretimi toplayarak iş başa düştü dedim.
En uzun iğneli çamlardan olan Fıstık Çamı (Pinus Pinea) slanting tarzındaki ağacım üzerinde bir uygulama yapmak istedim.
Ağacın enerjisinin çok olduğu tepe bölgesi dışında iğne kesme işlemi yapmadım,kesme işlemi kının 2 cm üzerinden geçmiş sene iğnelerinden başlayarak bu sene çıkan iğnelere hiç dokunmadan makasla yapıldı.Ayrıca yeni iğnelere yakın olan 5-8 çift iğne bıraktım. Okuduğum bir makaleye göre eğer iğne kısaltma işlemi yapılmazsa mum seçme ve mum alma işlemleriyle hedeflenen amaca(geri sürgün çıkarma,iğne ufaltma) ulaşılamazmış.
http://www.karamotto.org/content.php...0Care%20Basics

1.resimde ağacın iğnelerinin ne kadar çok uzun ve kalabalık dallarının tepede toplandığı görülüyor(enerji tepede olduğu için),
2.resimde kesme işleminin nasıl yapıldığını ,
3.ve 4. resimlerde seyrelen iğnelerden sonra dalların nasıl bir görünüm aldığını görüyoruz.
Bu işlemle amaçlanan Çamımızın bir dahaki seneye daha kısa iğneler çıkarmasını sağlamak ve geri sürgünler için yer açmaktır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024