agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Havai Köklendirme (Dalda Köklendirme) (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/402.htm)

erkolgencer 26-10-2005 14:28

Köklendirme
 
Birde Şu yöntemi deneyin. Daha sağlam, daha az ve daha kolay sulanıyor, kökü ile birlikte taşıma imkanı var. Aynı yöntem fidan çoğaltmak içinde kullanılabilir. Tek kötü tarafı pet şişeler, onlardan nefret ediyorum.

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2095

Baki Berk Kayalar 23-12-2005 03:46

Bu arkadaş Japon gülü. Keşki ekmeden evvel o beyaz nokta çıkıntıcıkları da görüntüleseydin.

Erguvan Muhibbi 23-12-2005 14:42

Bu çiçek ile fidan aynı bitki değil gibi görünüyor.
Üsttekinin yapraklarında hiç tırtık yok.
Çiçekli olanda yapraklar tırtıklı.

Vildan Sönmez 23-12-2005 17:02

Genç arkadaşım
sanırım ektiğin bitki japon gülü değil.Yaprakları daha çok portakal,limon cinsine benziyor.Daha güçlü yapraklar bunlar

cemboa 23-12-2005 17:18

eğer denildiği gibi narenciye ise iç mekanda işi zor...

malina 23-12-2005 17:48

Narenciye konusunda deneyimim var. Havalar soğudu diye Limon'u birkaç hafta önce içeriye almıştım. Üstü çiçek doluydu. Artık içeride diye mi yoksa benim sigara dumanıma dayanamadı diye mi bilmem, tüm yaprakları döküldü.

Ama dökülüşü ilginçti. Öyle tek tek dökülmedi. Hiç sorun yok gibi görünüyordu. Saksıyı ayağımla biraz ileriye iterken oluşan sarsıntıdan, bir anda hepsi birden döküldü. Durum hem komik hem hüzünlüydü yani :)

Baki Berk Kayalar 23-12-2005 21:09

Don olayı beklenmediği sürece narenciye türlerini içeride tutmayın. En kısa sürede tekrardan dışarı çıkarmanız limon için çok iyi olacaktır.

mstfylcn 26-12-2005 21:13

mesajımı güncelledim..
aynı zamanda japon gülü denilen red hibiscus.da da aynı şeyleri yaptım..
ilk yüklersen fotoğraf dosyalarını karıştırmışım..
mesajı yükledikten sonra ilk defa bugün girdim..
:) düzellttim neyseki..

bukotezo 30-12-2005 10:53

bu resimdeki bidigmiz kavucuk a benziyor.

Bence iç mekan için ficus benjamina ile başlamak daha iyi hem zaten yaprakları küçük hem de bir dalından bile köklendirmek çok kolay.

Hasan 06-01-2006 23:50

bence benjamin olarak adlandırılan bitkiden. kimi cinslerde yaprakları limona benzer.

Baki Berk Kayalar 07-01-2006 00:13

Abicim merhaba, bak hangi bir çapta olursa olsun bir söğüt dalının su içinde köklenmeye başlaması taş çatlasın 2 hafta sürüyor. Herhangi bir söğüt ağacına dadanıp bir kaç dal edin. Kalın dallar tercih sebebi imiş. Söğüt dalları suda yaklaşık 1-2 haftada ilk kök çıkarma işaretleri olan beyaz noktacıklar dalın su altında kalan kısmında oluşuyor. Kökler bu noktacık halindeyken son derece hassaslar. Kesinlikle o haline dokunma. Polen gibi eline yapışan tanecikler olacaktır. Dallar suda bir kaç santim kök çıkartmış olana kadar suda bekletmeye devam et. Sudan toprağa geçirdiğinde kesinlikle direkt Güneş ışığı almayan bir yerde 1 ay kadar bekletmeye devam et. Söğütgiller suyu pek sevdiklerinden toprağını sakın kuru bırakma. Başarılar..

Baki Berk Kayalar 07-01-2006 00:18

Söğüt konusunda soru sorulmadı ama Mstfylcn arkadaşım için uğraşılması daha kolay bir tarif vermek istedim.

Üstteki iletime ek olarak, köklenen, yeşeren söğütlerini korumalı bir alanda açık alana köklerinin fazla yayılıp sana söküm aşamasında sorun yaratmaması için bir peynir ya da yağ tenekesi içinde ekmeni ve orada arzu ettiğin kalınlığa ulaşıncaya kadar en az 1 sene kadar tutmanı öneririm.Bu arada yine budamaları yapmaya devam edersin ki arkadaşımız biçim verilme zamanında sorun çıkartmasın.

mstfylcn 21-01-2006 21:37

asıl adını bilmediğim için kauçuk diyeceğim..
kauçuğumu da topraktan çıkarıp kontrol ettim kök salmış mı diye..
çünkü o da hiç yaprak açmadı uzun süre olmasına rağmen..
:D
kök salmış..
çok sevindim..
ama çok fazla değil..
kestane tüm bardağı saracak kadar kök salmışken kauçuğun kökleri en fazla 2-3 cm boyunda..
topraktan çıkardığım için onu da yeni saksıya ektim..

http://www.freewebs.com/cicikush/bonsai/kaucuk.jpg

mstfylcn 21-01-2006 21:38

hiç yeni yaprak açmamasının nedeni mevsim mi acaba..
bu türü tanıyan var mı? gelişimi mi çok yavaş yoksa?

arsakay 12-02-2006 23:07

Doğal olarak burda sözü edilen yöntemleri ilk defa duyuyorum ve merak ettim.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan
Bu teknik anaç bir ağaçın gövdesinde beyendiğimiz bir formda ki dal üzerinde uygulanır amaç kısa sürede zaten şekil almış bir dalı bonsai olarak işlemek ve normal bir fidanı 3 yıl gibi bir sergileme durumuna getirmekdense bu süreyi kısaltmak amaçı ile uygulanır.......Bu konu ile ilgili bir uygulamayı fotoğraflayıp siz een kısa sürede yolamaya çalışaçağım.

1.Fotoğrafları ne zaman göreceğiz?

2.Malina hanım Limon ağacı dalını köklendirme işi ne oldu?

malina 13-02-2006 10:12

Benim limon dalı köklenmedi...

aybala 01-03-2006 08:16

Mandalinanın paketini açtım
ama hala köklenmemişti
kabuğun kestiğim yerleri, beyaz renkte kabarmıştı sadece
kendini tedavi etmeye çalışıyordu sanırım
Ben de pansuman yapıp tekrar kapattım :(

mstfylcn 10-03-2006 18:28

1 Eklenti(ler)
çok uzun sürdü kendini toplaması..
bu süre içinde üzerinde sadece bir yaprağı kaldı. diğerleri döküldü..
....
yeni bir yaprak açıyor.. :D
kauçuk bonsai..
:p

cemboa 10-03-2006 19:00

...Mustafa kauçuğun yaprakları çok büyük.Yapraklarının küçülmesi için çok dallanması lazım. Ficus onun akrabası..Onunla dene daha iyi sonuç alırsın..

hasan42 19-08-2006 22:11

http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm
:(
Bu nasıl iştir arkadaşlar? Bu sitede zeytin ağacını kesip biçip kuşa döndürüyorlar. Adeta işkence ediyorlar. Zavallı ağaç fil bacağı gibi bir kütüğe dönüşüyor. Sonra bu ağaç yeniden köklenip güzel bir bonzaiya dönüşüyor. Bu iş nasıl bu kadar kolay olabiliyor? Ben o kadar toprak denemeleri yapıyorum, gübreler veriyorum, suyuna dikkat ediyorum ama her gün bir ağacımı ya da çiçeğimi kaybediyorum. Bunun sırrı nedir arkadaşlar?

tasdelenmurat 14-05-2007 22:03

o verdigin linkteki gibi bonsai lerin hiçbirini sevmiyorum açıkcası. çünkü buram buram sunilik kokuyorlar. ne kadar acemide olsam. artık baktığımda suni olduklarını anlıyorum.

bi tek buna benzerlerden bir arkadaş link vermişti. adam aynı anda 150-200 tane acerpalmatum fidesini birleştirip. sanki 100 yıllık gibi bir acerpalmatum elde ediyor.bunu elde etmeside 5 yıl sürüyor . onun dışında gördügüm bütün linklerde hep. kalınca bir ağacı iyi kesip biçmişler, iyi zımparalamışlar, müdahale ettikleri alanları iyi saklamışlar ( dallarla yapraklarla ) imajı bariz şekilde gözüme çarpıyor.

bonsaisan 15-05-2007 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42 (Mesaj 36126)
http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm
:(
Bu nasıl iştir arkadaşlar? Bu sitede zeytin ağacını kesip biçip kuşa döndürüyorlar. Adeta işkence ediyorlar. Zavallı ağaç fil bacağı gibi bir kütüğe dönüşüyor. Sonra bu ağaç yeniden köklenip güzel bir bonzaiya dönüşüyor. Bu iş nasıl bu kadar kolay olabiliyor? Ben o kadar toprak denemeleri yapıyorum, gübreler veriyorum, suyuna dikkat ediyorum ama her gün bir ağacımı ya da çiçeğimi kaybediyorum. Bunun sırrı nedir arkadaşlar?


Sayın Hasan bey

zeytin ağaçına aslında bir şey yapmıyorlar.Zeytin gençleştirme ve yaşam konusunda gayet uzun ömürlü ve güçlü sürgünler veren bir ağacımız.
Ağacı kesiyorlar ve kökleri de kesip nebari için hazırlıyorlar.İşlemde ağaçın kök kısmını düzgün bir şekilde testere ile kesip daha sonra testerenin girdi ve çıkıntıları iyice düzeltip düzgün bir kök yapması için hazırılıyorlar.

Bu sayede ağaç güzel bir kök gelişimi sağlıyor sonra kökleri istedikleri gibi tarayarak nebarisini etkili bir şekil alması için tekrar dikiyorlar bu arada yerde gördüğünüz yuvarlak borudan sulayarak köklerin etrafındaki nem sağlam tutyorlar ve ağaç suya doğru bir yönelimi derine değilde yüzde ki suya doğru hareket ettiriyor.

Sonra üst kısmı da şekle sokup bundan sora aynı şekilde bakıma alıp bonsai saksısına geçiriyorlar.


Toprak karışımları denemenize gerek yok.
Çünkü bonsai için drenaj özeliği fazla olan granit ve mil bakımından zengin topraklar kulanılır.Sadece çiçekli bitkilerde biraz humus ve birazda torf karışımı yeterli gelir.

Çünkü bonsai toprakdan besin alması gibi bir sorunu yok.Gerekli olan tüm besinleri ve mineralleri zaten biz ona düzenli bir biçimde veriyoruz.
Bonsaide en önemli sorun saksının sığ olmasıdır.

sığ saksıda bonsai sever hangi hatayı yapar.Birnçil hata gecen bir bonsai sever bana bu soruyu sormuşdu.

Benim hazırlamış olduğum videolarda bir şey dikkatini çekmiş.
Soru şu neden ağaçınızı saksıya bir tel ile bağlıyorsunuz.
Normalde ağaçlar toprakda tutuna bilmek ve üst kısmındaki dal yapısının ağırlığını dengelemek için kazık ve deine ana kökler yaparlar.Lakin bonsai de bu kök ihtiyaç yoktur.

Ağaçı sasıya bağlar iseniz ağaçıız her türlü hava koşuluna ve sarsıtıya bu tel sayesine dayanır.

Şimdi buu neden yazdınız diyeçeksiniz.
sebeb şu bonsai severler ağaçlarını saksıya ektiklerinde kum karışımları normalde yumşak ve gevşek bir toprak karışımıdır.Aama bu toprağa ekilen ağaç istediğimiz gibi dik durmayınca bira toprağını sıkıştırırız.İşde hata burada gevşek toprak sıkılaşır ve içinde ki köklerde zarar görür.Birde sularız ve su drenajlı bir toprak olmadığı için nem oranı kökler için tehlike doğurur ve kök çürümeleri başlar birde ağaçları akşam üstü iş dönüşü sularız geceyi yogun nem altında geçiren kökler iyice yıpranır ve kısa bir süre sonra ağaçımızı kaybederiz.

diğer bir sorun ilkbahrda yeni toprak karışımı ile ektiğimiz bonsai adayını şehir şebekesi suyu ile sulamaya başlarız şehir şebekesi suları 6 ay için toprağın niteliğini bozar.Ve toprağın niteliğini bozduğu gibi ağaçın köklerinede zarar verir.

Bu yüzden ağaçlarınızı içile bileçek nitelikde ki kuyu suyu ile **** tulunba suyu iile sulayın.her nekadar dış mekan olsalarda genç yaşda ki fidanlaı ve ağaçları direk güneş ışığına maruz bırakmayın.Sası toprağının üst kısmı kuru görüne bilir.
Lakin toprağın altı nemlidir.Bu nem kontrol edin ağaçınızı ona göre sulayın.
Ağaçlar her türlü olumsuzlğu 1 gün içeriisnde bizlere gösterir ağaçı her gün gözünüzle bir kotrol edin.
Saygılarımla

tasdelenmurat 18-05-2007 20:39

yazı çok faydalı

razes 20-10-2008 13:12

Arkadaşlar köklendirme olayını başarmış biri olarak 2 yöntem söyleyebilirim. 1. yöntem köklendireceğiniz dalın kabuğunu yaklaşık 4-5 cm soyarak oraya köklendirici sprey **** toz sürmeniz ve torfu naylonla sararak (alt kısmına lastik bir plaka yerleştirerek) kapatmanız. 2. yöntem dalda bir çentik açıp araya kapanmaması için bir şey sıkıştırıp yine torf ile sarmanız ve beklemeniz. Yalnız unutulmaması gereken her ağaç aynı tepkiyi vermiyor. bazıları köklenirken bazıları köklenmiyor.

birgaripyolcu 20-03-2010 22:03

arkadaşlar kabuğu kaldırılmış dalın sürgün vermesi mümkün mü.tam tersine göz yönünden zengin,tohumurcuk yapısının bulunduğu kısımları zedelememek lazım.en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur.kesinlikle kesilmemesi gerek kabuğun

bonsaisever 21-03-2010 01:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birgaripyolcu (Mesaj 601011)
arkadaşlar kabuğu kaldırılmış dalın sürgün vermesi mümkün mü.tam tersine göz yönünden zengin,tohumurcuk yapısının bulunduğu kısımları zedelememek lazım.en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur.kesinlikle kesilmemesi gerek kabuğun

Öncelikle, yazdığınızdan ne demek istediğiniz pek anlaşılmıyor.

Geniş yapraklıların taze dalında, gözleri görüyorsanız ve kabuğunun boğum kısmından değil de pürüzsüz kısımdan kaldırılması gerektiğini söylüyorsanız, doğru.
Kabuklaşmış bir dalda, boğumu göremiyorsanız ve kaldırılmaması gerektiğini söylüyorsanız, yanlış.
Çünkü; köklendirmeye çalışılan dalın 3-5 cm lik bir dal olması lazım ki sizin dediğiniz doğru olsun.
Zaten böyle bir dalı köklendirmeye çalışmak bile hata.
Alıntı:

en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur
Bu konudaki deneyiminiz nedir?

Dalların pürüzsüz kısımları kalacak şekilde boğumlarını alın, kaç tanesi boğum aralığından sürgün verecek, deneyin.
Hiç vermeyeceği gibi, en yakın boğuma, boğum yoksa gövdeye doğru kuruyacaktır.
Bu pürüzsüz (boğum aralığı) kısımlara aşı yapmadığınız sürece, sürgün sağlayamayazsınız.

jeomeo 21-03-2010 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever (Mesaj 601087)
Çünkü; köklendirmeye çalışılan dalın 3-5 cm lik bir dal olması lazım ki sizin dediğiniz doğru olsun.
Zaten böyle bir dalı köklendirmeye çalışmak bile hata.

Sayın bonsaisever,

Ali H. Ali Bey'in Air-layering başlığındaki mürver ağacı denemesindeki köklendirilen dal 7 cm çapındaymış ve iki ayda köklenmiş. Acaba bu mürver ağacına özel bir durum mudur?

bonsaisever 21-03-2010 20:23

Ağaçların özelliklerine göre değişiyor.
Söğüt gibi ağaçlarda 15 gün sonra köklenme olurken ibrelilerde bu süre çok daha uzuyor.

Aslında, burada tartıştığımız ağacın ne olduğu da belli değil.
Genel olarak konuşulunca "Her ağaçta aynıdır" gibi sonuçlar çıkıyor.
Ve "en pürüzsüz dallarda bile yeri geldiği zaman,şartlar doğrduğunda tomurcuk tekrar oluşur" dan çıkardığım sonuç, geniş yapraklı ağaçların boğum aralığı.
Geniş yapraklı ağaçların boğum aralığındaki bölgeden sürgün verdiğini hiç duymadım.

3-5 cm dal derken, çapı değil uzunluğu belirtmek istemiştim :)

jeomeo 21-03-2010 20:38

Pardon yanlış anlamışım :)

Bir de mevsim konusunda çeşitli görüşler var. Mesela akçağaç (yeşil yapraklı acer palmatum) için siz bu mevsim uygun demiştiniz, yabancı kaynaklarda mayıs ve eylülde yapılan air-layering uygulamaları var.

köknar 21-03-2010 21:11

Konu akçaağaçlardan açılmışken A. Palmatum' um uyandı havai köklendirme için zaman uygun mudur? Köklendirici bir jel alacağım onun gelmesini beklesem geç mi kalmış olurum?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024