agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Bazı ağaçlarda dallanmayı nasıl arttırabiliriz (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1745.htm)

Şule 20-08-2006 23:52

Bazı ağaçlarda dallanmayı nasıl arttırabiliriz
 
Her yaprağının dibinde sürgünü olup da, illa da en uçtan tek sürgün verip insanı deli eden ağaçlar var. Boyu kısalsın, yan dallanmaları tamamlasın diye (süpürge stili düşündüğüm elma ağacımı) buduyorum. En uçtan bir tane sürgün veriyor. O da uzayıp dalın devamı olmaya çalışıyor. Acaba belli bir yaşı tamamlamamış dallarda boyuna büyüme eğilimi mi var? Ya da ben bu budama işinden anlamıyor muyum?:o

bonsaireef 20-08-2006 23:58

Beni deli eden bu şekil büyüyenlerden birisi de çınardı.Dalı kesiyorum sonra tek sürgün devam ediyor uzayıp gidiyor.
Sonra düşündüm uzasın gitsin bakalım seneye ne olacak.Bu uzayan daldan mutlaka yeni dallar çıkacaktır diye düşünüyordum.Çıkıp çıkmadığını öğrenemedim.Çünkü çınar kışı atlatamadı.
Ben ağacın bir özelliği diye düşündüm ama emin değilim.Bir üstad cevaplasa çok iyi olur.

gallus 21-08-2006 00:26

aynı şey benim de başıma zelkovalarda geliyor
ben kesiyorum o tek sürgün veriyor. bunu perrenin şimşir deneme konusunda da tartışmıştık. zelkovaların yaprakları şimşir gibi aynı hizadan çıkmıyor nerden kesersem keseyim bir türlü dallanma sağlayamadım.

böyle bir başlık açılması gerçekten çok iyi oldu. eğer üstadlardan cevapalar gelirse çok öğretici olacak. çünkü her ağaçta bu uç alma oları farklı sonuç veriyor. şimşirle iğde de amacıma ulaşmışken zelkovada ne yazık ki ulaşamadım.

hasan42 21-08-2006 10:55

1 Eklenti(ler)
Kendim denemedim, sadece önceden okuduklarımdan esinlenerek akıl yürütüyorum. Yeni sürgünleri teşvik etmek için hem uç dalı kesip hem de sürgün tomurcuğunun dibindeki yaprağı ters istikamette çekerek koparmak acaba çözüm olabilir mi?

bonsaireef 21-08-2006 11:04

Bu konuda bilgim yok ama benim minelerden edindiğim tecrübeye göre o yaprak koparılan yerdeki sürgünler kuruyor.Hatta daldaki kuruma aşağıdaki yaprağa kadar devam ediyor.
Yalnız bu dal odunsulaşmış ise bu kuruma gerçekleşmiyor ve yaprak koparılmış olsa bile sürgün büyümeye devam ediyor.

gallus 21-08-2006 13:36

evet aynı şekilde iğdelerde de öyle
yanlız ben yaprağı koparmayım sapı kalacak şekilde kesmiştim öyle kaldı aylardır ne gelen var ne giden. yaprağı kestiğimle kalmış oldum. şimşirlrde denemedim. olr mu bilmiyorum. ama deniyim bkayım olacak mı. bu şimşirlerde bonsailer adına kobay oluyorlar garibanlar.:D

Şule 21-08-2006 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Bu konuda bilgim yok ama benim minelerden edindiğim tecrübeye göre o yaprak koparılan yerdeki sürgünler kuruyor.Hatta daldaki kuruma aşağıdaki yaprağa kadar devam ediyor.

Benim de tecrübem bu yönde; yaprağı koparılan göz ölüyor. Belki baharda canlanabilir, çünkü elma ağacımda geçen yıl ölü olan gözler baharda sürgün verdi. Zannediyorum yazın yapılan budama, bir şekle sokulmuş ağaçta, sadece büyümeyi durdurma ya da kontrol amaçlı olmalı. Büyümeyi planlama amaçlı budama baharda yapılmalı. Tabi son sözü ustalara bırakıyoruz.;)

Ali H. ALI 23-08-2006 15:35

Herkese iyi gunler.
Bu yazacaklarim belki agaclarinizin daha cok dallanmasina veya dallarin uzeride daha cok dalcik cikmasina yardimci olur[soracaginiz sorulari su siralar pek yogun oldugumdan belki hemen cavapliyamam, ama mutlaka gec de olsa cevapliyacagim]
Bir budama sekli olan "uc alma" [pinching] "cimcik alim"[i nin uzerinde nokta yoktur. Turkcedeki bonsai terimlerinde sizce kullanabilirmiyiz?]dan kisaca soz etmek istiyorum. Bonsaide bir agacin seklini surekli ayni tutmak icin,dallarin daha toplu bir gorunum almasi icin[dal uzerinde dalciklarin cogaltilmasi] ve yeni cikan surgunlerde erken yapilan bir budama seklidir. Uc alma [Cimcik alimin]nin yapilisi su sekilde olur, BIr elle uc alinacak yerin hemen altindan tutulur, ikinci elin bas parmak ve isaret parmagi ile alinacak uc tutulur[cimcikler gibi ama tirnaklarla deyil] ve cekilip koparilir.

Bu gun genis yaprakli agaclara bir bakalim.Once yapraklari karsilikli olan agaclardan [ornegin akcaagac]basliyalim. Yeni surgunlerde bir cift yaprak olustugu zaman o iki yapragin ortasindaki taze surgunu cimcik alimla veya parmaklarinizla ulasamazsaniz bir cimbizla alirsaniz geriye kalan iki yaprak dahada buyuyup irilesecek ve yapraklarin koklerinde olusacak iki tomurcuk seneye iki dal olacaktir. Ayni islemi tekraralayip her sene dallari ikiye katlayabilirsiniz. Cok uzayan bir surgunu ciktgi yerden budarsaniz[igne yapraklilara bunu uygulamayin cunku yeni surgun cikmayacaktir] budadiginiz yerin etrefinda bircok tomurcuk olusup yeni surgunler olacaktir.

Yapraklari karsilikli olmayan genis yapraklilarda ise[ornegin ingiliz ve ya cin karaagaclari]yeni surgun uzerinde ilk iki yaprak buyuyup gelistigi zaman yine cimcik alim veya cimbizla iki yapragin hemen uzerinden koparilir.Boylece surgunun daha fazla buyumesi durdurulmus olur. Kisa bir zaman sonra yapraklarin diplerinde tomurcuklar kabarip buyumeye basliyacaktir. Ayni islemi tekrarlayip dalciklarinizi cogaltabilirsiniz. Eger yeni bir surgunu 6-7 yaprak olusacak kadar uzatip sonra ilk yapragin hemen uzerinden budarsaniz yalniz yapragin dibinde deyil surgunun ciktigi yerden de bir cok tomurcuk olusup yeni surgunler olacaktir.

bu gun yazacaklarim bu kadar daha sonraki gunlerde bu konuya devam edecegim.
Butun agaclarinizin dallari ve yasaminizdaki sevincleriniz cok olsun

Ali H. ALI 24-08-2006 14:40

Iyi gunler dilegi ile, genis yaprakli agaclara devam ediyorum.
Genis yaprakli agaclarda dallara dikkatlice bakarsaniz, eskiden yaprak olan ve simdi yaprak izi kalmis, bir de dallarin catallastigi yerlerde[uzunca bir dal dusunun ve bu dalin uzerinden bir yerden iki veya uc dalcik cikiyor iste o dalciklarin cikis yer catallasan yerdir] uyuyan tomurcuklar gorursunuz. o catallasmis yerden ayrilan dalciklari,iki veya uc tomurcuk kalacak sekilde, yaz mevsiminin ortalarinda budarsaniz[budaycaginiz dalciklari tomurcuklarin
2-3cm uzerinden budayin, tomurcuklar acilip yapraklar biraz olgunlasinca
2-3cm biraktiginiz budanmis dalcigi tomurcuklarin acildigi catallasan yerden tekrar budayin] o gordugunuz tomurcuklarin hepsi acilacaktir.

Eger kendinizde bu budamayi yapacak cesareti bulamazsaniz, dallar uzayip gidecek ve dalin uzeride yapraklarin dizimleri arasinda dengesiz bosluklar olusacak. Buna karsilik bu budamayi surekli yaparsaniz 2-3 yil icerisinde agacinizin dallari bir cok dalciklarla bezenmis ve yaprak dizimi cok az mesafelerle dalarin uzerinde olacaktir.Agacinizda istediginiz dallar olustuktan sonra yaprak kucultme islemine gecersiniz, sonrada agaciniza alici gozle soyle bir bakarsiniz ki, daha once imrenerek baktiginiz o bonsai resimlerinden hic bir farki yok.

Bu konuya devam edecegim,en guzel gunler sizlerin olsun.

Şule 24-08-2006 23:38

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Ali Bey! Anlattıklarınızdan sonra şunu anladım ki; daha inceleme safham bitmemiş. Ağaçlardaki yaprak, tomurcuk, sürgün gelişimlerini iyice anlamam gerekiyor. Ve de bol bol deneyip yanılmalıyım galiba.

bonsaireef 25-08-2006 02:13

Deneme çok önemli.Okumakla bir çok şeyi öğrenemiyorsunuz, denemek gerekiyor.Ayrıca her ağaç için farklı deneyim gerekiyor.Bir ağaçta öğrendiğiniz yöntemi birebir diğer ağaçta uygulayamıyorsunuz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024