agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1741.htm)

Ali H. ALI 13-08-2006 13:42

Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları
 
Herkese iyi gunler,
'Waverley bonsai group' Sergisi yilda bir kez oluyor. Sergiden resimler ancak bir yil sonra ekliyebilecegim, arada kalan boslugu doldurmak icin dusundum ki Waverley bonsai kulubunun, her ayin ucuncu sali aksami yaptigi toplantilarda islenen konulari sizlerede aktarirsam belki bir faydasi olur bu arada o sali aksamlari bonsai resimleri de cekebilirsem bu sayfaya eklerim.

Bu ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz toplantinin gundemi, yillik sergi ve yeni yonetim kurulunun secimi idi. Sergiye beklenen ziyaretci gelmemisti,nedenleri tartisildi. Daha iyi, nasil bir reklam kampanyasi ile daha fazla ziyaretci sergiye cekmenin onerileri ortaya konuldu, sonra uzayip giden bir konu oldugu icin yarim kesildi ve yeni secilecek yonetim kurulu butun onerileri degerlendirip uyelerin bilgisine sunacak.

Demokratik acik bir secimle yonetim kurulu tekrar secildi ve on dakikalik bir ara verildi.Herkese cay ikram edildi ve caylar icilirken uyelerin getirdigi bonsailer seyredildi yorum,oneri ve agaclar tartisildi.

Aksamin ikici yarisinda ise kardes bir bonsai kulubden gelen bir arkadas kok budamasini gosterdi ve cok onemli bir konuya degindi.
Kok budamasi icin en uygun zaman, yeni acilacak tomurcuklarin acilmak icin kabardigi zamandir. Tomurcuklar uyurken soguk olabilir ve kokler budandiktan sonra soguk ,kokleri etkileyebilir. Tomurcuklar acilmissa yeni kokler, kok budamasi sirasinda zedeleneceginden agaca zarar verebilir.

Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.

bonsaireef 19-08-2006 22:44

Ali hocam çok teşekkürler.Bu bilgiler gerçekten çok faydalı oldu.

2 çok güzel bilgi öğrendim: (Cümlelerinizi değiştirmedim Ali hocam;) )

1-
Kök budaması için en uygun zaman, yeni açılacak tomurcukların açılmak için kabardığı, şiştiği zamandır.
Tomurcuklar uyurken soğuk olabilir ve kökler budandıktan sonra soğuk ,kökleri etkileyebilir.
Tomurcuklar açılmışşa yeni kökler, kök budaması sırasında zedeleneceğinden ağaca zarar verebilir.

2-
MYCORRHIZAE çok önemliymiş.
Kök budaması sırasında toprağın hepsi kökten alınmamalı ve su ile kökler temizlenmemeli [özellikle MYCORRHIZAE ler köklerin dışına yapışmış ağaçlarda çam, meşe ve sedirlerde]

perre 20-08-2006 01:31

merhabalar
bu konu hakkında benim aklıma birşey takıldı. diyelimki kök budsaması yaptık ve bahsettiğiniz MYCORRHIZAE bakterilerinin bir kısmı gitti, bir kısmı da kaldı kökte. bunların tekrar yeteri kadar olması için ne kadar süre geçer? kısaca sormak istediğim acaba bu bakterilerin çoğalma süresi nedir ve çoğalması için uygun şartlar nelerdir (sıcaklık, nem, ışık miktarı, mineral.... gibi)? bu konu hakkında bir fikriniz var mı acaba?

Ali H. ALI 20-08-2006 15:36

selamlar,
Perre mycorrhiza[mycorhizae, cogolu oluyor] benim de yeni ogrendigim bir konu .Birlikte arastirip ogrenelim. Ogrendiklerimi mutlaka sizlere aktaracagim.
simdilik hasca kalin.

bonsaireef 20-08-2006 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok buddamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde].

Şimdi Sayın Ali Hocamın anlattıklarından yola çıkarsak bu mantarlar bütün köklerde var.Bu mantarı yok etmemek için su ile kökleri yıkamamak gerekiyor ve aynı zamanda bir miktar toprağı geride bırakmak gerekiyor.
Biz ağacın köklerini budadığımız zaman bu mantarlar gidecek doğru fakat köklerde gidecek.Köklerin bu mantara ihtiyacı varsa kök ile mantar birlikte ağacı terk ettiği için sorun yok.Sorun kökün durup mantarın ağacı terk etmesi.

Budamadan sonra geride zaten ağaca yetecek miktarda kök olmalı.Yeterli kök olduğuna göre her kökte yeterli mantar olduğuna göre yine sorun yok.Sonra ağaç yaprak vermeye yani uyanmaya başlıyor.Bu sırada kök vermeye de başlıyor.Kökün büyüme hızıyla mantarın çoğalıp köke yapışma hızı aynı olmalı.Yoksa ağaç sürekli kök uzattığına göre mantarsız yeni kökler bol miktarda olacaktır.Diyelim ki böyle.Doğada süreç bu şekilde işliyorsa yani mantar köklere sonradan ekleniyorsa yani mantarsız köklerde yaşıyorsa yine sorun yok.Milyonlarca yıldır böyle geldiyse bundan sonrada sorunsuzca gider.

Yok eğer geride bıraktığımız köklerde mantarları yok ettiğimizden bahsediyorsan Perre, o zaman Ali hocamın dediği gibi (özellikle çam,sedir,meşeler çok duyarlıymış) ağaç ölüyor.Diğer ağaçlarda sanırım bu mantar kökün yapısına da katıldığından kolay kolay yok olmazlar.

Bu mantarlar köklerle birlikte mutualist bir yaşam sürüyorsa köklerle aynı ortamdan hoşlanıyor demektir.Bu durumda ışık gereksiz, nem olmazsa olmaz, sıcaklık mevsime göre değişir.Yani özel bir üretim çabası sarfetmeye gerek yok diye düşünüyorum.Aynı şekilde çok ıslak ortamda kökler hava alamıyor ve çürüyorsa ve parazit mantarlar oluşup kökü öldürüyorsa bunlarda aynı durumdan aynı şekilde etkileniyordur.

Biraz sesli düşündüm...

Ali H. ALI 21-09-2006 15:30

Ardic telleme ve budama
 
4 Eklenti(ler)
Arkadaslar herkese iyi gunler. Bu gun, Sali aksami katildigim bonsai toplantisinda, arkadasimiz Steve`in, ardic agacinda yaptigi telleme, budama ve sekillendirme calismalarini sizlere resimlerle anlatmaya calisacagim. Daha sonrada arkadaslarin toplantiya getirdigi bazi agaclarin resimlerini ekliyecegim.

Steve 1983 de bir fidancidan aldigi bu ardic agacini once cascde tarzinda yapmayi denemis,sonra guzel durmaycagini gorup vaz gecmis .Agaci genisce bir bonsa saksisina dikip bahcenin bir kenarina birakmis.Yillar sonra agaci teleyip budayip sekillendirmeye karar vermis ve bunu da bizlerle paylasmak istemis. Steve`in agacina verecegi sekil kabaca aklida imis yalniz hangi dallari kullanacagini tam olarak kestiremedigi icin butun kullanabilecegi dallari once telledi,daha sonra istemedigi dallari tellerle birlikte kesip alacak. Ta bastan ardicin sekillenmesinin kati Japon kurallarina uyup sag, sol, arka ve on dal dizimi olmayacagini soyledi.Agacin uzerinde icindan galdigi gibi calisacagini,
iki saat icerisinde yapabileceginin en iyisini yapmiya calisacagini belirtiken,
Agac tellerken zefkle calistigini ve bunu yaparken de dinlendigini eklemeyi unutmadi. Asagida Steve`in calismalarini bulacaksiniz.

Eklenti 3851

Ardic`in hicbir calisma yapilmadan onceki gorunusu.

Eklenti 3852

Ardic`in yakindan gorunusu

Eklenti 3853

Steve tellenecek dallara bakiyor

Eklenti 3854

Ve dallari tellemeye basliyor.

Ali H. ALI 21-09-2006 15:49

5 Eklenti(ler)
Eklenti 3855
Agacin en ince dallarini bile telliyor

Eklenti 3856
Zaman zaman doner sehbasinin uzerinde agacini cevirip her tarafin abakip tellemeye devam ediyor.

Eklenti 3857
Telleme bitmistir simdi dallari egip bukup sekil vermiye calisiyor.

Eklenti 3858
Eklenti 3859
Artik itemedigi dallari kesip almiya basliyor, ileride kurumus dal gorunumu vermek icin soldaki dallari govdenin uzerinde biraz birakiyor[Steve bir de sunu belirtti deneyimlerinden ogrendigi bir agacta kalinca dallar bir defada govdeye yakin kesilirse ve govdenin o yaninda baska dalda yoksa dallarin kesildigi taraftaki kokler de kuruyrbilir, kokler kurudugu zaman agacin govdesinin o yani da kurur]

Ali H. ALI 21-09-2006 16:04

4 Eklenti(ler)
Eklenti 3860
Saksinin altina takoz koyup saksiyi istedigi yone egip, agaci hangi egimde daha iyi ve guzel durduguna bakiyor.

Eklenti 3861
Ardic su an icin bitmistir , evde kok budamasi yapip agaci daha kucuk bir saksiya alacak.

Eklenti 3863
Agacin uzerinde calisma yapilmadan onceki gorunusu.

Eklenti 3862
Agacin uzerideki calisma bittikten sonraki gorunusu.

Umarim, ardiclarinizi tellemede ve budamada sizlere yardimci olur.

Ali H. ALI 21-09-2006 16:22

4 Eklenti(ler)
Asagida sali gacesi uye arkadaslarin getirdigi bazi agaclarin resimlerini bulacaksiniz.

Eklenti 3864

Eklenti 3865

Eklenti 3866

Eklenti 3867
Azalea`lar

Ali H. ALI 21-09-2006 16:30

3 Eklenti(ler)
Eklenti 3869

Eklenti 3870




Mor salkimlar.

Eklenti 3868

Japon akcaagaci [bu da bonsaiseverin olsun]
Gelecek ayin 3. salisina kadar saglicakla kalin.

cello 21-09-2006 16:34

Ali Bey, paylaşım için çok teşekkürler.
Gerçekten bu şekildeki fotograflı adım adım anlatım yapmamız gerekenleri içeriyor. Ancak esas ders sözlü anlatımda; 1983'de alınıp sonra bundan birşey olmaz denmesine rağmen canlıya olan saygıyı ve onun karşılığındaki meyvayı göstermesi.
(İlk önce benim sabretmesini öğrenmem şarrttt.)

Saygılarımla,

oktars 21-09-2006 16:48

Bütün arkadaşların özlediği bir ortam çok şanslısınız Ali hocam.

Bonsaide belli bir seviyeye gelmek için bu çalışmaların önemi çok büyük. Bizde bu eksiğimizi gönderdiğiniz bu görsel çalışmalarla gidermeye çalışıyoruz ellerinize sağlık.

murare 21-09-2006 17:15

Yokmu Ankara da böyle bi kulüp :( Arkadaşlar işte buraya da yazıyorum, param olur olmaz kocaman bahçeli bi ev alıp, Bonsai park olarak tahsis edecem kulübüde oraya kuracam. Hepinizi 25 sene sonra çay içmeye bahçeme beklerim

bonsaisever 21-09-2006 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Japon akcaagaci [bu da bonsaiseverin olsun]

Ali abi sağol...yine beni mest ettin :)

acerpalmatum 22-09-2006 00:03

Öncelikle Ali hocam teşekkürler ardıç konusu hep kafama takılıyordu. Özellikle bu aşamadan sonra ki dönemde ağacın gelişimine paralel olarak ne gibi uygulamalar yapılacak. Bu arada bir soru sormak istiyorum. Ardıçlarda istenilen bir bölgeden dal yaprak çıkarmak mümkünmü ? Veya ağacı bu konuda tetikleyecek bir teknik varmı ?

acerpalmatum 22-09-2006 00:11

Murare sen şimdiden 3 kişilik bir kulüp var diye düşünmeye başlayabilirsin. Tarık FİNCAN, sen , ben. Başka kimler var Ankara da bilmiyorum.

Sayın BONSAİREEF ne zaman geliyorsun. Çiftlik arkasından da Uzman seracılık turu yapalım. ve hala mümkünse vitaminleri unutma:D

Tarıkcım şimdiden kendini ayarla Mart da günübirlik Tokat tarafına gideceğiz. Ben yamadorileri tespit ettim. :)

murare 22-09-2006 09:56

Geçenlerde Uzman seracılığa bende gittim ama hazırlıksız olduğum için hevesim kursağımda kaldı. Geçerken dayanamadım uğradım ama neyle getiriceksin aldıklarını bi dahaki sefere deyip çıktım mecburen.
Bu arada Bonsaireef banada lazım ama bir türlü ulaşamıyorum. Nerdesin bonsaireef :(
Uzman seracılık ve Tokat gezisini anladımda, çiftlikde ne yapacaksınız acerpalmatum orayı çıkaramadım.
Birde madem 3 kişi olduk ben gidiyimde kulübün ismini alıyım.Bu arada neden dernek değilde kulüp derseniz, Ankara Bonsai Derneği kısaltması A.B.D olduğu için Kulüp yapıyoz :D 25 yıl sonra her salı hepinizi bekleriz :)

Ali H. ALI 22-09-2006 14:02

herkese iyi gunler.
Cello,paylastigim resim ve bilgilerin bonsai ogrenmenizde bir yarari olursa bu beni sevindirir.

Oktars, Sizlerin oralarda ilk olmasi , belki sansizlik, belki sanslilik,ayni yariya kadar dolu bir bardak gibi, ben olumlu yonunden bakarak elinizdeki bardagi yarisi dolu olarak goruyorum,[yarisi bos olarak deyil] yukarida ozledigin ortami siz ilkler yaratacaksiniz. Yasadiginiz bolgede bonsai severleri bir araya toplayip birseyler yapmak isi belkide sizlere dusen bir gorev.Ayda bir toplanabilmek ve bigilerinizi agaclarinizi paylasmak inanin cok guzel bir duygu. Belki bu ise 2-3 kisi ile baslarsiniz bir bakarsiniz bir yil icerisinde 30- 40 olmussunuz.
simdiden kolay gelsin.

Murare, 25 yil cok uzun bir zaman, ben cay icmeye yetisemem,sen gel bunu 5-10 yila indir belki kismetse bir cayini o hayal ettigin bonsailer arasinda ben de icerim.

Bonsaisever, mumkun olsada akcaagacin gercegini gonderebilsem:)


Acerpalmatum, sanirim Steve agaci eve goturdukten sonra, kok budamasi yapip daha kucuk bir saksiya alacak ve yeni buyuyen surgunleri cimcik alimla[uc alma]agacinin dallarini istedigi foruma getirecek. Bu arada sol taraftaki kesdigi dallarin kabuklarini soyup jin [kurumus dal gorunumu] yapacak. Firsatim olursa ileride agacin, tekrar resmini cekip buraya ekliyecegim.

Igne yaprakli agaclarda, eski dal ve govde uzerinde yeni dal ve yaprak olusturma, genis yaprakli agaclarda oldugu gibi kolay degildir. su an dusunubildigim, belki asilama yontemi ile ardic govdesinde dal gelistirilebilir.

hepiniz saglicakla kalin

Erguvan Muhibbi 22-09-2006 14:51

yamadori için ideal zaman ne zaman dostlar?
Bizim dağlardan boz armut toplayacağım.

murare 22-09-2006 14:52

Ah be Ali abim öyle 5 yılda birikse o para hiç beklemem de naparsın işte ancak emekli ikramiyesinde umudum. Ama aslında bu işe karar verilse yinede şimdi değil ama herkesin hayatı biraz daha düzene girince bu iş bir kooparatif gibi olabilir ya. Gerçekten bir dernek kurulup belli bir yerde arsa alınıp (dernekler veya kooparatifler alıyoya) bonsai park diye kurulabilir. Aslında bir kamp merkezi veya tatil yeri doğayla içiçe hep hayalimdi. Kısmet işte ama dediğim gibi bş vakıf bi banka kredisi borçlarıda üye aidatları ve baaşlardan karşılarız hatta bi sera kurar fidan ve bonsai satışı yaparız. Dur ben bunu bi araştırıyım. Kafama yatarsa memuriyeti bile bırakırım :P Yok canım abartmayalım :( Aslında olabilirmi ne ?

acerpalmatum 22-09-2006 18:13

Murare Atatürk Orman Çiftliğinde ağaçları gezip formları hakkında budanabilecek yerler hakkında yorum yapıyoruz. Uzman seracılıkta farklı ağaç türlerini bir arada bulmak, Murat beyden ve Osman beyden bilgi almak mümkün.

Ali bey bilgiler için teşekkürler. Lime sülfür uyguladığım bir ardıç var 1 hafta oldu hala sarı bir türlü beyazlamadı. Uygulamayı birkaç kat yaptım acaba çok kalın sürdüğüm için beyazlamamış olabilir mi? Daha önce 3-4 günde beyaz rengi yakalamıştım.

Erguvan Muhibbi ben mart ayı gibi düşünüyorum. Çok bildiğimden değil daha önce yaptım oldu. Sadece kişisel tecrübe. Aslında ibreli türlerde en iyi zaman hangi aylar olur bilmek isterim. Ama Ali hocamın daha önce bahsettiği tam tomurcuklar uyanmadan önceki dönem fikri kafama yattı. Ben bunu Mine hanıma bir sorayım. Konu hakkında bilgili arkadaşlarında fikirlerini almak isterim. Yaprak döken ağaçlarda mart ayında yapılan uygulamalarda kökle ilgili bir sorunla karşılaşılacağını sanmıyorum.

bonsaisever 22-09-2006 20:39

1 Eklenti(ler)
Ali abinin bahsetmiş olduğu MYCORRHIZAE

Eklenti 3898

Alıntı : http://www2.una.edu/pdavis/BI%20112/...%20Biology.htm

bonsaisever 22-09-2006 20:41

Ali abi sağol.
Resimlerini görmek bile güzel :)

bonsaisever 22-09-2006 23:41

Ali abinin anlatmış olduğu MYCORRHIZAE Türkçeye Mikoriza (kök mantarı) olarak girmiş.
Bitki besin alımını düzenleyen bu mantarı okumanızı tavsiye ederim.

Acaba bunların üretimi de yapılıp satılıyor mu?

Ali H. ALI 26-09-2006 15:10

Iyi gunler Acerpalmutum,
Lime sulfur icin sordugun soru gozumden kacti kusura bakma .
Simdiye dek beyazlasmasi gerekirdi[belkide beyezlasmistir]sebebini bilemiyorum,
belki karisimdaki lime dibe cokmustur, yuzeyde de sulfur kalmistir, siseyi iyice sallayip iyice karismasini sagladiktan sonra bir el daha surunuz ve gunesli bir yerde bir iki saat kurumasini bekleyiniz.
Hosca kalin.

Ali H. ALI 18-10-2006 15:27

4 Eklenti(ler)
Herkese selamlar, dun bonsai kulubunde bir sali aksami daha gecirdik. Kulubdeki gundem, bonsai atolye calismasi idi yeni uye arkadaslarin getirdigi agaclar, masalarin uzerine dizildi ve daha fazla deneyimli arkadaslardan aldiklari onerilerle agaclari uzerinde calistilar. Zaman, zaman deneyimli arkadaslar makasi ellerine alip nasil budanacagini da gosterdiler. Sonra cay icmek icin biraz ara verildi ve bu ara her zaman oldugu gibi piyango cekildi, yine ben kazanamadim. Asagida bonsailer uzerinde yapilan bazi calismalarin resimlerini bulacaksiniz.

Eklenti 4443
Agaclar uzerinde calismaya hazirlanan uyeler.

Eklenti 4444
Kokler kaya uzerine sarilmis bir japon karacami calismaya baslanmadan once

Eklenti 4445
Camin on yuzu secildi ve budanmaya baslandi.

Eklenti 4446
Cam tellendikten sonra.

Ali H. ALI 18-10-2006 15:32

3 Eklenti(ler)
Eklenti 4447
Kupeli uzerinde calisma yapilmadan once.

Eklenti 4448
Kupeli budanmiya basliyor.

Eklenti 4449
Ve kupeli budandiktan sonra.

Ali H. ALI 18-10-2006 15:41

4 Eklenti(ler)
Eklenti 4450
Sedir uzerinde calismaya hazirlanan bir arkadas.

Eklenti 4451
Sedir tellenmeye basliyor.

Eklenti 4452
Sedir tellenip dallar bukuldukten sonra.

Eklenti 4453
Ve simsir uzerinde calisan bir arkadas.
Gelecek ayin ucuncu sali aksamina dek hosca kalin.

murare 18-10-2006 16:04

Benimde şimşirim olduğundan olsa gerek en çok şimşiri sevdim.
Bu arada piyangoda ne veriyorsunuz Ali Abi. Ağaç mı? Ne güzel olurdu.

acerpalmatum 18-10-2006 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Iyi gunler Acerpalmutum,
Lime sulfur icin sordugun soru gozumden kacti kusura bakma .
Simdiye dek beyazlasmasi gerekirdi[belkide beyezlasmistir]sebebini bilemiyorum,
belki karisimdaki lime dibe cokmustur, yuzeyde de sulfur kalmistir, siseyi iyice sallayip iyice karismasini sagladiktan sonra bir el daha surunuz ve gunesli bir yerde bir iki saat kurumasini bekleyiniz.
Hosca kalin.

Ne demek Ali Hocam Elleriniz dert görmesin.
Bu salı toplantıları özellikle ilgimi çekiyor. Sayenizde artık bize yol gösterecek kimse yok ki bahanesinin arkasınada saklanamayız. Sayenizde yıllarca uğraşarak edineceğimiz tecrübeleri sizden hazır alıyoruz.

Tekrar Gönlünüze sağlık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024