agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1741.htm)

Ali H. ALI 16-01-2008 13:35

5 Eklenti(ler)
Sally yillar once(13 yil) celikleri birlikte diktigi incir agaclari uzerinde yapacagi calismayi bizimle baylasacakti.

Eklenti 28490

Incir agaclari uzerindeki calismasi yaprak budamasi ile yapmiya basladi

Eklenti 28491
Agaclarin dallari uzerinde, kucuk yaprak sapciklari kalacak sekilde tum yapraklari budadi. Bu islemi Havalarin isindigi bir mevsimde yapmanin avantaji olacagini, budanan yaprak sapciklarindan akan sutun, sicaktan erken kuruyup su kaybini onliyecegini soyledi. Bu yaprak budamasindan sadece bir iki hafta sonra yeni yapraklarin buyumege basliyacagini belirti.

Yaprak budamasinin ardindan sira kokleri kontrol etmiye geldi.

Eklenti 28492

Kokleri kontrol eden Sally hangi kokleri budaycagina kara verdi.

Eklenti 28493

Makasi eline aldi ve hemen gacina kok budamasi yapti.
Agacinin yeni saksisi ev yapimi yuvarlak, toprak renkli bir saksi.

Eklenti 28494

Agacini saksiya diken Sally geriye cekilip alkislanirken poz verdi.

Sira acilis konusmasini yapan Margaret'e gelmisti.
(devam eddecek)

Ali H. ALI 16-01-2008 13:57

2 Eklenti(ler)
Margaret cicek acan agaclara karsi ozel bir ilgisi olan bir bir uyemiz. O yuzden nerde cicek acan bir bitki gorse ondan bonsai yapmiya ugrasir.
Asagidaki gelin duvagi onun en son calismalarindan birisidir.

Eklenti 28495

Bu gelin duvagi ciceklerini iki hafta kadar once bitirmis. Gelin duvagi uzerinde artik cicek olmiyan dalciklari budaycak olan Margaret eldiven giyip agac uzerinde calismaya basladi.

Eklenti 28496

Daha onceleri gelin duvagi uzerinde calisma yaparken eldiven takmadan calisirken ellerinide kasintilar oldugunu farketmis, arastirma yapinca de gelin duvaginin bazi kimsesere alerji yapabilecegini ogrenmis. buna ragmen gelin duvagi yetistirmekten vaz gecmemis ve sorunu eldiven takarak cozmus.

Gelecek ayin 3. sali gunu yapacagimiz toplantiya kadar hosca kaliniz. Bu arada ikramiye akcaagac bana cikarmi diye bekledim ama aksamki gece kadinlarin gecesi oldugundan akcaagac bir bayan uyemize cikti.

Bu yazida gordugunuz gibi Bayanlarin bonsai calismalari hic de baylardan asagi kalmiyor. Turkiyede bonsai ile ugrasan bayanlar kendinizi gosteriniz, zaten bonsai yarismasi da var :)

vyssera 16-01-2008 17:14

Özellikle ardıçlar muhteşem olmuş, ufkumuz biraz daha açıldı Ali hocam. Teşekkürler.

zenfree 16-01-2008 20:17

Çekilişteki ağaç harika görünüyor. Kazanan çok şanslıymış.;)

Margaretin öyküsü gerçekten etkileyici. Acemi olduğunu düşündüğü için derse katılmasa bu kadar güzel bonsaileri olmayacaktı. Başlamayı düşünenler için çok yüreklendirici.:)

Gelin duvağı bu mevsimde çiçekli olur diye düşünmüştüm.

Ali Bey çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.

sabah 17-01-2008 09:30

Kardeş grubun toplantılarını zaman ayırıp, uzun uzun anlattığınız için teşekkürler.

Ödül ağaç, ardıçlar, gelinduvağı çok güzeldi. Ben de bonsai yapmak için aldığım ardıçta alerji sorunu yaşadım. Fidanla karşı karşıya duruyordum ama elimi süremiyordum, anında kızarıklık ve kaşıntı başlıyordu. Neyseki eldivenle idare edebildim.

Ödülü beğendim ama ona sahip olmak yerine yapabilsem, kendiminkilere bakmak daha çok zevk verir gibi geliyor. Belki ciğer konusudur :rolleyes:

Buradan Bonsai felsefesinde tartışmak üzere bir sürü konu çıkabilir: bonsaide cinsiyetlerin yaklaşımı, bonsai yetiştirme ya da sahip olmak, ağaca rağmen tarz belirleme, müdahale için kendinle mücadele...:rolleyes:

salvia 17-01-2008 10:24

Ali Bey bizlerle paylaştığınız için teşekkürler .Kimbilir belki birgün bizde böyle çalışmalarımızı sergileriz büyük bir gururla...:)

Ali H. ALI 17-01-2008 12:06

Arkadaslar yazdiklarimin, sizlerin bonsai calismalariniza bir katkisi olursa, buna sevinirim.

Erken cicek acan kimi gelin duvaklari simdi cicekler yerine yesil yapraklidir.

ben bir gun sizlerin de bunlara benzer calismalar yapacainizi biliyorum.

Sayin Sabah, bonsai felsefesi icin yazdiginiz konulardan birini secip, bonsai golgesinde sohbetler basligi altinda sohbet eder gibi tartisalim. Kim bilir ortaya ne dusunceler cikacaktir.

Ali H. ALI 20-02-2008 13:41

Dunku sali toplantisini en kisa zamanda toparlayip sizlerle paylasacagim.

Ali H. ALI 21-02-2008 12:50

3 Eklenti(ler)
Subat ayinin ucuncu sali aksami, sizler sabah 11 gibi sogugu iliklerinizde hissederken, burada 38 derece sicaklikla her yer kavruluyordu. Kuraklik gecen yil gibi degilse de daha su kisitlamasi ile birlikte devam ediyor(diger yandan da baska eyaletlerde seller ortaligi goturuyor) Dilerim oralarda yagisli bir mevsimden sonra yazi su kisitlamasi olmadan gecirirsiniz.

Sali aksami havanin sicak olmasi nedeniyle katilim cok fazla degildi. Sanirim bircok uye agaclarini sulayabilmek icin evde kalmistir.

Baskanin geleneksel acilis konusmasindan sonra, aramiza misafir olarak katilmis olan iki kisiye hosgeldiniz dendi. Ardindan da Ray arkadasimiz, cin karaagaclari hakkinda konustu.

Eklenti 30633

Ray baska bir uyenin yetistirdigi Cinkaraagacini satin aldiktan sonra, Cinkaraagaclari uzerinde kendisinin de calisabilecegini o yuzden hic gecikmeden solundaki iki Cinkaraagacini alip calismaya baslamis. Agaclarini kivrimli dik tarz yapmayi dusunuyor. Agaclarindan birinin sagligi iyi gorunmemesinin nedeni sicak gunlerde yereri kadar su verilmemesindenmis. Sehir disinda oldugu icin bir arkadasi agaclarini sulamayi ustlenmis ve nasil olmussa bu yerei kadar sulanmamis.

Cinkaraagaclari heryerden kolayca surgun cikarabilen ve hizli buyuyen agaclar olduklari icin bonsaiye uygun bir cinstir. Hemen hemen her tarz istenilen boyda yapilabilir.

Ray agaclarindaki gelismeleri daha sonra bizlerle paylasmak icin alkislarla yerine oturdu.

10 dakikalik cay molasinda, caylar icilirken uyelerin sergilemek icin getirdigi agaclara bakildi, bonsai uzerine sohbetler yapildi. yazi sonunda sizler icin sectigim 3 agacin fotograflarini paylasacagim.

Cay molasindan sonra, her zaman oldugu gibi piyango cekildi ve sansli uye yine ben degildim. Ikramiye bir bonsai saksisi idi.

Ted arkadasimiz da, biraz Cinkaraagaclarindan bahsetti ama herkesin gozu onun elma agacindaydi ve dogrusu goz alici bir agacti.

Eklenti 30634

Ted'in elmasi her yil boyle yukleniyor. Elma ciceklendigi zaman, agaci sabah hava isinninca 9-10 gibi dallari sallayip ciceklerin dollenmesinine yardimci oldugu icin bu kadar cok meyve veren bir agaci oldugunu soyluyor.

Asagidaki resime dikkatli bakarsaniz elmalar buyuklugunde agaca baglanmis kirmizi plastikler goreceksiniz.

Eklenti 30635

Simdi size bir sorum var Ted bu plastikleri agaca nicin baglamistir. Yarina kadar tahmin ediniz. Belki icinizden bilenleriniz cikacaktir. Yarin ise o plastiklarin nicin orda oldugunu sizinle paylasacagim.

Ali H. ALI 21-02-2008 12:57

3 Eklenti(ler)
Sergilemek icin arkadaslarin getirdigi agaclardan 3 tanesi.

Eklenti 30637
Incir

Eklenti 30638
Ingiliz karaagaclari

Eklenti 30639
Ve Ted'in elma agaci.

Gelecek ayin ucuncu sali aksamina kadar saglicakla kaliniz.

uzman16 21-02-2008 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 206693)

Cay molasindan sonra, her zaman oldugu gibi piyango cekildi ve sansli uye yine ben degildim. Ikramiye bir bonsai saksisi idi.

Simdi size bir sorum var Ted bu plastikleri agaca nicin baglamistir. Yarina kadar tahmin ediniz. Belki icinizden bilenleriniz cikacaktir. Yarin ise o plastiklarin nicin orda oldugunu sizinle paylasacagim.

Umarım gelecek toplantıda piyango size çıkar.

O kırmızı plastikler elmaları kuşlardan koruma amaçlı kullanılmış olabilir mi?

msgurkan 21-02-2008 22:45

Ağaca asılan kırmızı plastikler, estetik olarak elma formuna ve rengine uygun seçilmiş. Ancak asıl işlevlerinin zararlılarla mücadele olduğunu düşünüyorum. Üzerleri ilaçlı veya yapışkan olabilir.

Bonsibet 22-02-2008 00:00

Ali Bey, bence meyvalardan sonra ( yani zamanı geldiginde ) budamak icin :)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1203594877 bu resimde görülen sag alt kösedeki kırmızı plastik orada budanması gereken bir dalı isaret ediyor muhtemelen digerleride öyle olmalı,**** bu isaretlerle Ted aşı yapmak icin sectigi dalları sizlerle paylasiyor olabilir. ( Benim elma agaclarimin ikisinde aşı yoluyla 3 farklı tür uygulaması var )
Sizin gibi böyle profosyonel toplantılara katılma sansim olmadi hic, tanidigim Bonsaiseverlerde genelden benden daha eksik arkadaslar oldu. Bugüne kadar herhangi bir yerdede bu tür bir işaretlemeye rastlamadım hic
o yüzden dediklerim degilse bunların neden orada olduklarını cidden merak ediyorum cevabınızı sabırsızlıkla bekleyecegim
Selamlar Saygılar

sabah 22-02-2008 11:02

Yazı için teşekkürler. Yapanların fotoğraflarını yüklemeniz iyi oluyor yoksa böylesi güzel şeyleri bizim gibi insanoğullarının yaptığına inanamayacağım.

Kırmızı plastiklere gelince biz de olsa onların yerine mutlaka bir mavi nazarlık takılırdı.:rolleyes:

Ali H. ALI 22-02-2008 11:08

Hepinize selamlar, Piyango bana cikmadi diye sitem etmiyorum etmiye de hakkim oldugunu sanmiyorum. Cunku uye oldugum yil ust uste iki toplantida ikramiyeler bana cikmisti. Herkese ooooo! dedirtecek bicimde, oysa cok eski uyeler var ki daha bir ikramiye bile kazanmamislardir.

Elma agacinin boyu yaklasik 60cm. kadardir.

Elma agacinin verdigi meyveler kucuk kaliyor. Agacin cinsinden, meyveler buyumuyor.

Bonsailer genelde dis mekanda yasiyor ve meyveli agaclarinda Ted, kuslarla sorun yasiyordu. Bu sorununu ise agacta asili olan o plastiklerle cozdugunu belirtti.

Meyveler agac uzerinde daha yesilken, Ted elma seklinde kestigi kirmizi plastikleri agaci uzerine bagladigi zaman, Kuslar meyveler oldu diye agaca saldiriyor bir iki denemeden sonra kizaran meyvelerin(plastiklerin) ne tadi ne de tuzu olmadigi ustelik gagalarinin delemedigi bir sertlikte oldugunu gorerek elma yeme sevdasindan vaz geciyorlar. Agacin kendi meyveleri kizarmaya basladigi zaman ise kuslar daha once denedikleri icin, agac uzerindeki olgun kirmizi meyveler ilgilerini cekmiyormus. Boylece Ted'in agaci uzerindeki meyveleri uzun zaman agac uzerinde kalabiliyor.

Hepinizin cevaplari guzel ve mantikli idi.
Hosca kaliniz.

Ali H. ALI 14-03-2008 11:33

2 Eklenti(ler)
Mart ayindaki 3.sali aksami paskalya kutlamalarina yakin oldugu icin ve bircok uye de tatile cikacagi icin, mart ayi sali toplantisini bir hafta onceye alip gectigimiz sali (K. Kibris bonsai atolye calismasi ile ayni sali gunu) aksami yaptik.

Bassehir Canberra'dan misafir gelen bir arkadas, bizlerle bilgilerni paylasip, bir uyenin ardic'i uzerinde calismalar yapti. Bunlari toparlayip bir iki gun icerisinde sizlerle paylasacagim.(son iki gun burada cok sicak oldu ,dun 38 bugun de 42 derece sicaklik vardi oysa mevsim burda sonbahardir ve havalarin serinlemesi gerekiyordu.su an gece 9:30 olmasina ragmen disarida daha sicak vardir)

Yine de uyelerin sergilemek icin getirdigi iki agacin resimlerini, bu gun sizlerle paylasiyorum.

Eklenti 32113
KUPE CICEGI

Eklenti 32114
ZEYTIN AGACI

tijeen 16-03-2008 12:22

Ne diyebilirim ki muhteşem görünüyor hepsi.Yazılarınız cesaret veriyor tşklerr Ali bey

berduray 23-03-2008 00:21

Bilgilerini cömertçe paylaşan Sayın Ali Hocamıza ne kadar teşekkür etsek azdır.

Tüm nezaketi ve sabrıyla da bizlere yol göstermeye devam ediyor, gerçek bir centilmen.


Valla böyle bilgileri para versek bulamayız, Allah ondan razı olsun, tüm bonsaileri gönlünün istediği gibi olsun

Ali H. ALI 25-03-2008 10:53

Berduray, ben de burada, her seyi, herkes gibi severek paylasiyorum.
Bonsai sevgi ile basliyan bir ugras, siz severek bonsaiyi ogrenin, bu bana verilecek en guzel tesekkurdur.
Hepinizin istedigi kadar bonsaisi olsun.

Ali H. ALI 25-03-2008 12:03

5 Eklenti(ler)
Bu aksam yapmamiz gereken sali aksami toplantisini, paskalya tatili nedeni ile daha once belirtigim gibi gectigimiz sali gunu yapmistik.
Sali aksami toplantisini, ancak bu gun toparlayip sizlerle paylasiyorum.

Australianin bas sehri Canberra'dan misafirimiz olarak gelen, Grant Bowie agaclari uzerinde yaptigi calismalari, duvara gosterilen resimlerle anlatmiya calisti. O resimleri sizlerle paylasmak icin fotograf makinesi ile cektim. Fotograflar cok kotu cikti, uzgunum sizinle paylasamiyorum.

Yine de arkadasimiz Ray'in getirdigi ardic uzerinde, Grant'in yaptigi calismalari gorunce Kendi agaclari uzerinde nasil calismalar yaptigini tahmin edebilirsiniz.

Asagida, calisma yapilmadan once Ray'in ardic agacini goruyorsunuz.

Eklenti 33080

Bir fidancidan alinan bu agac 10-12 yasinda tahmin ediliyor.
Grant'in agac uzerinde yaptigi ilk calisma agaci doner sehpa uzerinde cevirip her tarafina iyice bakmak her dalini incelemek oldu.

Eklenti 33081

Agaci inceledikten sonra onun uzerinde yapacagi selale tarzinda, bazi radikal govde kivrimlari gerceklestireceginden, govde uzerinde bukum yapacagi bazi yerleri rafya ile sardiktan sonra tel sarip bukup egecegini belirtti. Rafya sarilmadan ciplak tel sarilan govde uzerinde bu tarz bukumler yapilirken bukulen yerin kirilma olasiligi cok yuksektir. Oysa rafya sarildiktan sonra govde veya dal bukulurken kirilmalar catlaklar olsa bile rafya altinda sarili kalacagi icin agac kirilan yerlerini daha cabuk, zorlanmadan ve iz birakmadan onarabilmektededir.
Rafya sarilacak yerleri ve istenmiyen dalciklari budamiya basliyor.

Eklenti 33082

Eklenti 33083

Gratn budadigi kimi dallari govde uzerinde 5cm kadar kalacak sekilde budadi onlara daha sonra kurumus dal gorunumu vermek icin.
Dikkatlica tel sarimlarini yapti dal ve govde kalinliklarina gore cesitli kalinliklarda tel kullandi.

Eklenti 33084

Vakit hizla ilerliyordu. Cay molasi verilecekti Grant agaci bu aksam bitirmek icin cay molasi yapmiyacagini isteyelerin cay molasi yapabilecekleri soyledi ve calismasini surdurdu. Kimi uyeler onu izlemeye devam etti kimileri de, gidip cayini aldi gelip yerine oturdu ve onu, cayini yudumlayarak izledi.

Ali H. ALI 25-03-2008 12:20

5 Eklenti(ler)
Eklenti 33085

Tel sarimlari bitigi zaman cok vakit kalmamisti ama nerdeyse agac uzerindeki calisma da tamamlaniyordu.

Agac uzerindeki bukumlere baslandi. Grat buktugu yeri geriye cekilip inceliyor ve duzeltmesi gereken yerleri hemen duzeltiyordu

Eklenti 33086

Eklenti 33087
Paydos vakti geldi kimse yerinden kalmiyordu ve 10 dakikalik bir gecikme ile agac uzerindeki calisma simdilik bitmisti. Agac sonbahar ve kisi dikili oldugu saksida gecirecek baharin gelmesi ile de bonsai saksisina gecirilecekti.

Ray bir ustanin, agaci uzerinde yaptigi calismanin verdigi sevincle agacini kucaklayip herkese poz verirken, Tum uyeler de Grant'a alkislarla tesekkur ediyordu.

Eklenti 33088

Eklenti 33092
Gelecek ayin 3. sali aksamina kadar saglicakla kaliniz.

vyssera 25-03-2008 12:53

Hocam elinize sağlık, paylaşımınız içi teşekkürler. Üstad hem tür hem de şekil olarak çok hoş bir ağaç kullanmış, bu resimlerde de dikkatimi çeken ağaçların ebatları, her zaman küçük ağaçlar elde etmeye çalışıyoruz , ama bu resimlerdeki gibi büyük ağaçların estetiği ayrı oluyor. Oranlar daha iyi tutuyor gibi. Yabancı sitelerde de bunu gördüm.

Eaglion 25-03-2008 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 218474)
...bu resimlerde de dikkatimi çeken ağaçların ebatları, her zaman küçük ağaçlar elde etmeye çalışıyoruz , ama bu resimlerdeki gibi büyük ağaçların estetiği ayrı oluyor. Oranlar daha iyi tutuyor gibi. ...

Bizim ufak ağaç yapmaya çalışmamız biraz da mekansızlıktan. En azından benim için. Onların çoğunun bahçeleri var. Mekan sorun değil. Ben o boyutlarda bir tane fidan seçtim. Kaşla göz arasında nefis bir bonsai'ye dönüştü. Aşama aşama resimlerini çektim. Tamalandığında görürsünüz. İlk kaba budamadan sonra resmen ağacın 8 yönünden de baktığında başka bir bonsai oluşturulabilir gibiydi. Bir yönü mecburen seçtim.

Ama böyle, bir ikincisini alamam. Balkon doldu.:(

vyssera 25-03-2008 21:53

Mekan sorunu hepimiz için geçerli, ben ağaçlarım arasında ayrım yapmak zorunda kaldım, uzun sürede şekil alacak olanlar, ince gövdeli olanlar, hatalı olanlar vb. artık köyde yaşamına devam ediyor. Yedek kulübesi adını verdiğim bir bahçe yaptım, orada duruyorlar. Balkonda tüm yerler dolmuş durumda, raf yaptırmak gerekiyor. Ve artık her hafta bi ağaç bulup getirmiyorum eve. Belki ayda bir olacak, ve çok dikkatle seçilmiş, özenilmiş ağaçlar olacak. Uzunluk olarak benim rekorum 70 cm'lik sedir ağacım. Onu 65 cm'lik konik ladin takip ediyor. :) Konuyu fazla dağıtmadan son birşey söyleyeyim, hayalim ise 50 metrelik devasa br doğu ladininin 1/25 öçeğinde benzerini oluşturacağım 2 metre uzunluğunda 8-10 cm çapında bir ladin bonsaisi yapmak. :)

Eaglion 25-03-2008 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 218691)
... hayalim ise 50 metrelik devasa br doğu ladininin 1/25 öçeğinde benzerini oluşturacağım 2 metre uzunluğunda 8-10 cm çapında bir ladin bonsaisi yapmak. :)

Sen ne hayal edersen yapıyorsun. O da olacaktır.

Ali H. ALI 26-03-2008 02:48

Asagida ekledigim linkte, Grant'a ait bilgiler, agaclari ve onlar uzerinde yapilan calismalarla zaman icerisinde, agaclardaki degisklikleri izleyebilirsiniz. Sali gecesi duvarda gosterilen, Grant'in bu bonsai resimleriydi.
hepinize guzel bonsai calismalari

Yanlis link eklendi, paydostan sonra evde dogru linki eklemeye calisacagim.

cbs.org.au/wiki/index.php?title=Grant_Bowie

uzman16 18-04-2008 00:55

3. salı geçti...

Ali H. ALI 20-04-2008 09:37

Uzman 16, evet 3. sali geceli epey oldu. Yalniz sali aksamini degil diger konularda da su an yazamiyorum. Bilgisayarimda sorun var. Is yerindeki bilgisayar ve kimi arkadaslarin bilgisayarlarindan girip bir bakiyorum.

Son sali aksaminida bir bayanin nasil yapay kayalar yapip bonsaide kullandigini anlatacagim. Sanirim saksi sorununuza, bu yapay kayalarla bir baska seceneginiz olacak ve kismen de olsa saksi sorununuzu azaltacak.
Hepinize iyi gunler.

Ali H. ALI 27-04-2008 10:53

4 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler.
Nisan ayinin 3. sali aksami, Victoriya eyaletinin guzel bir kasabasi olan Geelong'dan, usenmeden gelen(150klm'den fazla bir yol) ve bizlerle deneyimlerini paylasan, "Geelong bonsai club" uyelerinden Maxine Edgar, cogu zaman eletronik esyalarin korunmasi icin kutular icerisinden cikan beyaz renkli koruyuculardan nasil dogal gorunumlu kayalar yapildigini anlatti.
Isterseniz anlattiklarini sizlerle paylasmadan once yaptigi calismalardan bir iki ornege bakalim.

Eklenti 35689

Eklenti 35690

Yukardaki iki fotografta gordugunuz kayalar, eletronik esyalarin ciktigi kutulardaki beyaz malzemelerden elde edilmistir. Bilmeyen biri icin gercek kayadan farki yoktur ustelik gercek kayalardan da cok hafiftirler. Yapay kayalar elde etmek ise hic de zor degildir. Maxine'in tarifinden yola cikarak kolayca yapabilirsiniz.

Maxine malzemelerini masa uzerine dizdikten sonra, sapkadan tavsan cikaran bir sihirbaz tavri ile malzeme kutusundan, kaya yapiminda kullandigi beyaz malzemeleri cikardi.

Eklenti 35691

Eklenti 35692

Bu gibi malzemeleri hic bir ucret odemeden kolayca bulabileceginizi dusunuyorum. Buralarda ayni meteryaldan yapilmis kutular icerisine zebze ve meyve ambalajliyorlar ve bu kutulardan kolaylikla her manavda bulununabiliyor.
Cok dayanikli bir merteryal curumuyor dagilmiyor. Kutu icerisinde yillarca dikili duran agaclarim var, ne sudan ne de topraktan hic bir sekilde olumsuz bir etkilenme olmadi. Yani kaya veya ici oyuk kayalar gibi saksilar yapip kullanacaksaniz yillarca bozulmadan agaclariniza saksi olabilirler.

Ali H. ALI 27-04-2008 11:56

4 Eklenti(ler)
Maxine, gezdigi yerlede surekli kayalarin yapilarini izlemekle kalmiyor, resimlerde gordugu kayalarin sekil ve renklerinin de ayrintilarina dikkat ediyor.
Calismaya baslamadan once de yapmak istedigi kayanin seklini kafasindan kagida aktariyor yani cizimlerle calismak onun icin daha kolay oluyor.

Eklenti 35693

Kaya yapacagi beyaz meteryalleri istedigi sekilde kesip, kaba taslak oyup alta fotograafi eklenen yapistirici ile kesilmis parcalari bir birine yapistiriyor.

Eklenti 35694

Yukardaki yapistirici insaatlarda kulanilan onlarca yapistiricidan birisidir. Burada kolayca bulunuyor(bilginiz olsundiye fiyatini da vereyim 4$=4ytl civarinda) Kimi
yapistiricilar icerisindeki kimyasal maddeler kullanacaginiz beyaz meteryal uzerine surdugunuz zaman onu eritebilir o yuzden kullanmadan once kucuk bir parca uzerine surup deneme yapiniz bir iki saat icerisinde beyaz meteryaliniz olumsuz etkilenmiyorsa onu kullanabilirsiniz. Yukardaki yapistirici beyaz meteryali etkilemiyor ve 24 saat sonra yapistirdiklarinizi islemeye basliyabilirsiniz.(Uyemiz Tekin bey insaat isleri ile ugrasiyor belki, Turkiyede de bulundugunu dusundugum bu yapistiricilar icin size bilgi verebilir.)

Asagidaki fotografta bir birine yapistirilmis parcalari goruyorsunuz.

Eklenti 35695

Bu birbirine yapistirilmis parcalar yapistirildiktan 24 saat sonra, Yagli boyalarin, cozulmesinde ve ya temizlenmesinde Tiner gibi kullanilan "MINERAL TURPENTINE" ile, kucuk bir suluboya fircasi kullanilarak, oyulmasini sekil degistirmesini istediginiz yerlere suruyorsunuz surulen mineral turpentine surulen yeri yemiye basliyor. Dogal kayalar uzerinde olusan oyulma asinma gibi bir olay gerceklesiyor ve yalniz beyaz malzemeyi etkiliyor yapistiriciya bir etkisi olmuyor. Ayni isi tiner de goruyor yalniz hos olmiyan bir kokusu ve daha cabuk isledigi icin kontrolu biraz zor. Mineral turpentine suruldugu yerde durdugu surece surulen yeri yemeye devam ediyor o yuzden surdugunuz yer istediginiz sekli aldiktan sonra hemen orayi su ile iyice yikayiniz. (eldiven kullanmayi unutmayiniz.)

Bu islem bittikten sonra su ile yikanmis kayanizi bir gun kadar, kurumaya aliniz.
Resimlerde dogada gordugunuz renklerle kayalarinizi boyama sirasina gelinmistir. Kullanacaginiz boya su ile cozulen boya olmalidir. Yagli boyalar icerisinde bulunan kimyasallar beyaz meteryali mineral turpentine gibi yemiye basliyacagindan kullanmamalisiniz.

Kayanizi once bir el her tarafini koyu bir renkle boyayiniz Siyah, kahverengi, ve ya koyu kul rengi olabilir. Ilk el kuruduktan sonra kayanizi istediginiz renk karisimlarinda dogal gorunecek bir sekilde boyayiniz en son da boya uzerine seffaf bir koruyucu surup, artik istediginiz gibi yaptiklarinizi kullanabilirsiniz.

Eklenti 35697

Kullanilmaya hazir bir yapay kaya. Bircok pacayi bir birine yapistirip kayalardan dogal gibi gorunen saksilar yapabileceginizi dusunuyorum.
Eklenti 35708
Yukardaki calisma da Maxine'in Australia yerlileri ve Australia yerli agaclari ile yaptigi bir calisma.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024