agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1741.htm)

köknar 20-02-2010 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi msgurkan (Mesaj 582596)
... 4'lü gövde olarak bırakamazsınız. Onun bir gövdesi mutlaka feda edilmelidir. "4" kabul edilmezdir.


Bu bakış açısı bana çok itici geliyor. Bonsai sanatında sevmediğim bir yaklaşım bu... Tabiatta 4 lü 6 lı gövdeli ağaç kümeleri yok mudur? Ben bonsaideki birçok kuralın "olmazsa olmaz" olduğunu düşünmüyorum. Sanat olarak kabul ettiğim bu faaliyette serbestiye de yer vardır, olmalıdır...

msgurkan 20-02-2010 21:42

köknar, Bu bakış açısı size niye itici geldiğini anlayabilmiş değilim. Siz eğer isterseniz bonsailerinizi hep 4'lü gövde yapabilirsiniz mesela, kimse size hesap sormaz.

Ancak yalnız bonsai ustalarından değil, sıradan bonsaicilerinden bile beğenen olacağını sanmıyorum. Hatta bu kuralın varlığından haberdar olmayanlar bile bir kusur hissedeceklerdir. Sebebi Sanat ve Estetik tılsımıdır.

Uzak doğuda 4 uğursuzluk ve ölümü çağrıştırması ayrı bir konudur.

Bonsaide estetik olarak "SİMETRİ" istenmeyen bir şeydir. Çünkü güzelliği bozar. Çirkinleştirir. O kadar emek harcanan ağaç, sırf bu sebeple; simetri sebebi ile kusurlu olarak sırıtır.

Mesela böyle bir ağaca, yarışmalarda bu sebepten puan kırarlar. Hatta kaliteli yarışmalara hiç kabul etmezler.

Doğada örnekleri olabilir. Ama sanatta olmaması gerekir.

Mesela matematikte, mimaride ve her türlü sanatta yer alan bir estetik oran vardır; "ALTIN ORAN". Tartışmasız herkesin kabul ettiği bir estetik oran. Niye bik dörtgen daha estetik de, niye Kare değil diye sorulabilir.

Sanat ve Estetik niye?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n_oran

köknar 20-02-2010 22:00

msgurkan, ben beğensem bana yeter zaten. Şaka bir yana "Sıradan" değil acemi bir bonsaici olarak aday ağaçlarımı tabiatta olmayan veya olmayacak şekillere sokmamak daha önemli benim nezdimde. Bonsaideki bilcümle kuralı yoksayıyor değilim. Çıkış noktam belli; tabiatta örneğini görebildiğim şemal, kimilerince konulmuş bir bonsai kuralına ( çift sayılı ağaç kümesi ya da çift sayıda gövde olmaması gibi ) aykırı olabilir. Örnek olarak ele aldığınız altın oran ise tabiatta birçok canlının yaradılışında varolan bir dengedir. Bu sebeple benim tezimi doğrulamakta, tabiatta varolan altın oran benim bonsai çalışmalarımda da dikkate alınmaktadır. Uzak doğuluların 4 rakamını uğursuz bulmaları beni bağlamıyor hatta şimdi çok daha fazla itici bulmaya başladım bunu.
Estetizm ve güzellik, göreli kavramlardır o yüzden siz de ben de ne desek doğru, ne desek yanlış...

msgurkan 20-02-2010 22:09

Öyle değil, sanat neredeyse herkesi büyüleyendir. Doğada olması, bonsaide de olabilir değildir. Unutmayın ki bonsai de bir sanattır. Doğada olan, güzel olan, estetik olan bonsaide kullanılırsa o zaman kabul görür. Çirkin olan değil. Çirkin, estetik bilgisi olan herkes için çirkindir.

köknar 20-02-2010 22:16

Aynı fikirde değilim. Yanyana duran 6 ağaç ya da 4 gövdeli bir ağaç sırf bu sebepten dolayı benim için çirkin değildir.

Ali H. ALI 21-02-2010 12:16

Fotograflardaki olmamasi gereken en onemli sey, bonsaisanin ve Mehmet salihin degindigi 4 govdeli bonsai.

Tekin beyin isaretledigi saksidaki solucan gibi gorunen solucan degil saksidan disariya cikmaya calisan bir kok. Saksilarin da dusunuldugu gibi ici sirli degildir.
Ama baskalarina sunulacak calismalarin temiz olmasi gerektigini dusunerek kucuk saksilarin temiz olmasi gerekir deseniz sevinirdim.

Bonsai uzak doguda yuzlerce yildir yapilan bir sanat dali. Uzak dogudaki diger sanat dallarinda oldugu gibi bonsai da Taoizim ve Zen budizimin icerisnde gelisirken bu inanclarin sistemli disiplininden de etkilenmistir. O yuzden bonsai kurallara uyularak bir disiplin icerisinde yapilan bir ugrastir.

Hicbir bonsai ustasi ve ya da bonsai calisani, bonsaideki 4-6 kuralini karsisina alip o sayilarda govdeleri olan bir calisma yapmaz. Mehmet Salih bey yukarda belirtti en onemli sey SIMETRI'k olan bir calisma dogal gorunmeycek ki, 4 sayisinin(Japonca SHI diye soylenen olum 4 sayisinin soylenisi ile aynidir) olumu cagristirmasini bir yana birakirsak simetrik gorunumden oturu 4-6 ve diger cift rakamlali govdeler kullanip calismalar yapmamaliyiz.(kimsenin gorusune sunmaycaginiz bircalismayi kendiniz, icin istediginiz kurallari yok sayabilirsiniz:)) Cift govdeli calismalar yapip baskalarinin gorusune sunarsaniz her zaman bir tepki ile karsilasabilirsiniz.

Bonsaide cift govde sayili calismalar da yapilabilir iki govdeli caliamalar, ve bir orman tarzi calismasinda agaclar ilk bakista sayilmiyacak kadar coksa(ornegin 16) gibi bir calisma yapilabilir.

Bonsaide de diger sanat dallarinda oldugu gibi belki kurallar disina zamani gelince cikilabilir. Ama uzakdoguda yuzlerce yidir yapilan bu sanat dalina bircok deneyimlerden sonra konan kurallari ogrenip uyguladiktan belki yillar sonra ben bu kurali delip, kendi dusndugum gibi calisacagim denilebilir ama yuzyilarca deneyimlerden sonra konan kurallari bunlar bana uymaz deyip daha bonsaiyi ogrenmeden karsi cikmak bence dogru bir yaklasim degildir.

Hepinize guzel calismalar.

bonsaisan 22-02-2010 12:25

3 lülük kuralı olarak bilinen ve ikebana temel kuraları içinde yer 3 lük kuralı asya felsefesinde çok önemli bir yer tutar.

Burada ki kurallar ağaçların dizilimlerini belirleyen genel kuralar olup aynı sistem ağaçın dal yapısında gizlidir.

Ali hocam bu konularda bir çok kaynak ve araştırma yaptığım için denge bu şekilde korumaya çalışıyorum.

Saygılar.

msgurkan 22-02-2010 13:20

Bonsaisan, yazdıklarından birşey anlayamadım.:confused::(

Biraz açabilirmisin, Saygılar.

zelha 03-02-2011 09:03

herkese Merhabalar,Ali bey çok güzel ve yüreklendirici bonsai ile ilgili çalışmalarınız var sürekli okuyorum inşallah bu sene bende kolları sıvayacağım bonsai için


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024