agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Harun Parlak
  • 1 Gönderen badrobot

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-09-2005, 15:11   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Mesajlar: 1
Arrow yaşlandırma efekti ve juniper

Merhaba,
Ben tam bir acemiyim,en kolay bonsaisi yapılanın juniper(türkçesi "ardıç" galiba) cinsi ağaç oldığunu öğrendim, gittim bir tane aldım..

Bir kaç sorum olacak bu ağaçla ilgili :

1) Herzaman yeşil kalan bu ağaç en fazla 2 sene kış uykusuna yatmadan idare edebiliyormuş. Yani devamlı "ev içinde" büyümesini sağlamak mümkün değil.En az 42 gün Soğuk yüzü görmesi lazımmış ki dinlenebilsin. Bildiğim kadarıyla ağaçlar biri ilkbaharda diğeri sonbaharda olmak üzere ana gövdelerinde 2 halka meydana getiriyor. Yani ağaç böylece kalınlaşarak 1 sene yaşlanmış oluyor. Peki biz ağacı 2 ay soğuk bir ortama koyup sonra 4 ay da sıcak güneşli bir ortama koyarsak(toplam 6 ay) ,ağaç 1 sene geçmiş gibi kalınlaşır mı??Daha doğrusu bu yaptığımız hile tutar mı? Böylece 10 senede 20 senelik bir bitki elde edebilirliz !!

2)Her ağacın kök ve yaprak budama ayları/mevsimleri faklı farklı..Benimkisinin dal ve kök budama sezonu hangi aylarda??Ve kökleriin budayınca güneşli bir yere mi koyayım yoksa gölgelik yere mi?

3)Bu cinsin yaprakları doğuştan bonsai yaprağı gibi küçük küçük..daha doğrusu iğneleri küçük küçük.. Buna rağmen yaprakların şekilleriyle ilgili yapmam gereken bişiy var mı?
4)Ağacımın gerçek versiyonun boyu kaç metre oluyor?
5) Dallarına tel dolayarak baskı yaparak istediğimiz her şekli verdirebilirmiyiz yoksa ağaç belli bir noktadan sonra bildiğini mi okuyor?(mesela sağdan soldan yeni tel dolanmamış dallar çıkartıyor)

Bir de Mavi çam la ilgili bir sorum var ; Geçen gün "Y" şeklinde bir dal kestim ve tak diye toprağa daldırdım.. çam türü ağaçların dank diye kesilen dallarının Kök salma olsalığı nedir?Bu işlemi geçen gün yaptım,gerçekkök saldırma mevsimi nedir çamlarda? (aradan 1 hafta geçti ve ölme emaresi henüz yok..)

Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler..
DSC007311111.jpg
DSC00735222.jpg


Düzenleyen artificial : 19-09-2005 saat 15:23 Neden: eksiklik
artificial Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2005, 09:17   #2
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
1.sorudaki hile tutmayacaktır. Ardıçlar dış mekan ağaçlarıdır. Her zaman yeşildirler. Yaprak dökerler ama hiç bir zaman yapraksız kalmazlar. Güneş ihtiyaçları daha fazladır. Ömürleri daha uzundur. Juniperus cinsi ardıçlarda boy cinse göre değişse de yapı olarak bodurlardır.

2.Soruda evet her ağaçta bu işlem farklı aylarda olur. Juniperuslarda ekim ve kasım ayları dal budama için uygun aylar. Saksı değişimi için de aynı aylar uygun ama benim tavsiyem saksı değişimi için ve kök budama için mart nisan ayları. Ama ekim ya da kasım yaşlarında da yapılabilir.

Kök budama ve saksı değişimi işleminden sonra ağaç direk güneş ışını almamalı ayrıca sert bir rüzgar altında da kalmamalı.

Sulama ise kontrollu yapılmalı ve asla unutulmamalı yeni çıkan kökler asla fazla su istemez. Saksı değişimi ve kök budaması işleminden önce toprak aşırı çamursu veya ıslak olmamalı kurumaya yakın bir yapıda olmalı.

3. soruda ise bu tür dikensi iğneye sahip ağaçlarda yaprak budaması elinizin tırnakları ile yapılmalı kopardığınız her iğne yerine 2 sürgün daha gelişecekdir. Bunu ileriki günlerde siteye bu konu ile ilgili fotoğraflar ve kısa bir anlatım ile ekleyeceğim

4.soruya 1. soruda cevap verdim.

5.Bonsai şekilledirmesi esnek dallar üzerinde uygulanmalı. Ama eğer daha kalın bir dalın şekilledirilmesini istiyorsanız yurt dışında bu tür bir şekillendirmeyi yapmanızı sağlayaçak mengeneler var. Ağaca siz şekil vereceksiniz siz vermezseniz o bildiğini okuyacakdır. Ama bu bildiğini okuma işlemi de doğaya göre ayarlanır.

Kısaca ağaçlarda normalde 2 türlü bir yönelim vardır.
1.Nem'e
2. ise ışığa yönelim.

Ağaç bu doğrultuda hareket eder. Eğer ki bir ağacı saksınının altına 45 derece acı yapacak bir şekilde devirirsek ve ağacı bu şekilde tutarsak bir süre sonra tüm dallar tekrardan zemine dikey bir form almaya başlar ve bu yönelim tamamlandığında saksıyı tekrar düz konuma getirisek ağaç dalları yere paralel bir şekil alacakdır.

Son soruya gelince çam sınıfı ağaçlarda özellklede mavi cam olarak isimledirilen mavi ladin ne yazık ki dalla yapılan çelikleme tekniğine uygun değildir. Ve zaten çeliklemede "y" formu mantıklı değildir.

Çelikleme işlemi toprağa daldırma ile yapılmaz. Bu işlem üzerinde sürgün bulunan bir dalın çubuk biçiminde üst kımı düz kesim alt kımı ise 45 dereceli kesim ile gerçekleştirilir ve kesilen alt kıısm köklendirme hormonuna batırılır. Buradaki amaç ağacın kesilen kısmı kapatmasını önlemekdir . Hormon burada ağacın daha hızlı köklenmesini sağlayacakdır.

Bu işlem tammamlandıkdan sonra yastıklama denilen bir teknik ile özellikle torf ve perlit karışımı ile hazırlanmış bir toprağın içine sokulur. Bu yastık altdan belirli bir sabir ısı ile ısısı kontrol altına alınır. Düzenli nemleme ile 1 ila 2 ay içerisinde dikmiş olduğunuz çelik köklenecektir. Bu işlem ağaçın cinsine göre farklı zamanlarda yapılır.

Umarım bilgiler yeterli olmuştur.

(satırarası açma vs. işlemleri yaptım)


Düzenleyen malina : 31-10-2005 saat 14:20
bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 16:15   #3
Ağaçsever
 
enuma elish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-10-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 46
Iyi gunler.. konuyu hortlatmis gibi olacagim ama sanirim dogru baslik burasi..

Yaslandirma efekti icin bir hile bilen var mi peki.. yani halka artirmak degil de odunsulastirmak icin.. sanki kabugunu yaralarsak iyilesmeye calisirken bu dedigim olurmus gibi geliyor.. tamamen farazi..

Sizler ne dusunursunuz?

enuma elish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 22:12   #4
Ağaçsever
 
enuma elish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-10-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 46
Baska bir konuda da deginilmis.. Ali H. ALI'nin "nebari ve dal kalinlastirma" basliginda "E" şıkkı olarak belirtilmis fakat orada amac farkli.. alt yorumlarda da benim soruma benzer bir yorum var ancak havada kalmis ve destekleyici baska bir yorum da goremedim.. islem de pek estetik gorunmuyor.. dumduz dikey yapmanin amaci farkli oldugundandir.. daha kilcal catlaklar is gorur diye dusunuyorum hala..

Itirazi olan var mi?

enuma elish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2016, 19:43   #5
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Makyaj ile genç görünebildipimiz gibi yaşlı makyajı ile yaşı da gösterebiliriz. Kabuk soyma yaralama oyma yakma vs çeşitli yolları var. Ama ben de merak ediyorum yeni başlayan birilerinin bu soruları sormasını Hastahanede Yeni çalışmaya başlayan hasta bakıcı ya da hemşirenin mesleğini bile doğru dürüst öğrenmeden, cerrahi sorular sorması gibi olmuyor mu? Önce hasta bakmayı öğrenin ki tecrübe kazandıkça ameliyat yardımcılığına girin.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2016, 13:37   #6
Ağaçsever
 
enuma elish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-10-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 46
Sagolun ancak sanirim bir cevap vermis olmadiniz.. bahsettiginiz alanlarda insanlar yillarca teorik ders goruyorlar unutmayin.. teorik dersleri ne kadar iyi oturtabilirseniz kafanizda; pratige gectiginiz zaman o kadar basarili olursunuz diye dusunuyorum.. ve emin olun bu derslerin profesorleri hocalarim sen daha hicbir sey bilmiyorsun once onlari ogren oyle gel demek yerine; soyle soyle oluyor ancak bunun icin sunu sunu yapmalisin once deme nezaketini de gosteriyorlar.. dusunun insanlar konunun profesoru! Ilginiz icin sagolun yine de sn. Harun Parlak.. ayrica hastabakicilar asla ameliyat hemsireligi yapamazlar.. ve bunun sebebi de hastane ici hiyerarsi degildir bildiginiz gibi.. hastabakicilarin yeterli tecrubesi degil yeterli bilgi birikimi yoktur..

enuma elish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2016, 17:38   #7
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Forum da o kadar çok sorular ve cevaplar var ki. Okumayan başlandığında sorulacak soru bulunamıyor.
Şahsen sekiz yıldır Bonsai sanatı ile ilgileniyorum çok çok acemiliklerimiz oldu hatalarımızı başarılarımızı elimizden geldiğince paylaştık.
hatalarimizdan da ders çıkarır olduk. bu zaman içinde tek bir soru sormaya gerek kalmadı çünkü sormam gereken tüm sorular sorulmuştu teorik bilgileri forumda ki bilgi ve paylaşımlarda bulabilirsiniz.
fırsat bulabildiğiniz sürece de Bonsai Atölye çalışmalarına katılmak da çok faydalı oluyor.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2016, 03:06   #8
Ağaçsever
 
enuma elish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-10-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 46
Kusura bakmayin yaklasiminizi hala cozum odakli bulmuyorum.. tartismaya da gerek yok aslinda.. tavsiyeniz icin tesekkurler okuyabildigim kadar okuyorum.. benim de nacizane tavsiyem siteyi sadece okunabilir hale getirirseniz benim gibi hadsizlerle ugrasmak zorunda kalmazsiniz.. eski yazilarda insanlarin birbirine daha fazla yardim etmeye calistigini gordum.. sanirim o nesil ólmus.. yardimci olmasaniz da vakit ayirdiginiz icin sagolun.. belki cevaplanir diye beklemiyorum, konu burda kapansin lutfen.. umarim en basarili siz olursunuz.. saygilar.. kolay gelsin.. iyi forumlar..


Düzenleyen enuma elish : 23-11-2016 saat 03:08 Neden: imla
enuma elish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 06:21   #9
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Ben de asla polemiğe girmek isteme. Ama okuduğumuzu sorgulasaniz sorularınızın cevabının bir çoğunu ilk mesajımda yazmış olduğumu görür dünüz. Sanırım eleştiriye odaklandınız.

evdeçiçek beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 09:54   #10
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
enuma elish ve Harun Abi.
Ben ikinizi de anlıyorum. Ama tartışmaya ve birbirimize kırılmanın hiç bir anlamı yok.
enuma elish bir tespitinizde haklısınız; önceleri forumda çok büyük bir hareketlilik vardı. Ama ne olduysa son 2 yıldır yaprak kıpırdamıyor. Bir gecede 30-35 mesaj yazdığımı hatırlıyorum, şimdilerdeyse ayda 2-3 belki. Bunun yardım etmeyi istememekle alaksı yok. Sadece forumda hareket ve yaratıcılık azaldı ve birde sorulan sorular hep bir hevesle başlanıp acemi seviyesinde sorular olmaya başladı. Çoğu zaman yine aynı tip sorulara cevap vermek artık biraz sıkmaya başladı. Bu noktada Harun Abinin anlatmak istediği şey bu olsa gerek.
Harun Abi Bonsai için çok emek vermiş ve çok savaşlar vermiş biridir. Yazı dilinden olsa gerek bazen hepimiz arasında yanlış anlaşılmalar, hatta tamamen zıt anlaşılmalar bile olmuştur. Benim bile bu forumda kavga dövüş tartışıp sonunda en iyi dostum haline gelen insanlar oldu.
enuma elish; Siz şu an bunu anlayamayabilirsiniz. Ama inanın sizde bu sanat-hobide ilerledikçe nelerle savaşıldığını zamanla anlayacaksınız.
Size açık davet: ben Manisadayım ve önümüzdeki günlerde İzmirli dostlarımın talepleriyle beraber yeni bir toplantı düzenleyeceğim. Harun Abinin de söylediği gibi bu tip toplantılar size çok şey katabilir. İsterseniz toplantı dışında da bahçemi ve beni ziyaret edebilirsiniz. Paylaşmak güzel şeydir, hele bilgi olunca.
enuma elish; size kolaylıklar dilerim. Güzel bonsailerinizi ileride görmek isteriz.
Harun Abi saygı ve sevgilerimle.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 14:29   #11
Ağaçsever
 
enuma elish's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-10-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
enuma elish
Size açık davet: ben Manisadayım ve önümüzdeki günlerde İzmirli dostlarımın talepleriyle beraber yeni bir toplantı düzenleyeceğim. Harun Abinin de söylediği gibi bu tip toplantılar size çok şey katabilir. İsterseniz toplantı dışında da bahçemi ve beni ziyaret edebilirsiniz. Paylaşmak güzel şeydir, hele bilgi olunca.
enuma elish; size kolaylıklar dilerim. Güzel bonsailerinizi ileride görmek isteriz.
Davetiniz icin sagolun "badrobot".. ne yazik ki su an icin pek mumkun gorunmuyor benim icin.. size kolay gelsin, katilabileceklere de basarilar dilerim..

Oncelikle elimdekileri yasatmayi basarabilirsem belki onlar da bonsai olmaya heveslenirler.. olmasa da canlari sagolsun, istedikleri gibi buyurler.. bakalim daha ólen yok gibi gorunuyor.. belki bir on sene sonra ben de simdiki halime guler gecerim agacciklarimin karsisinda..

Iyi gunler..

enuma elish Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 19:37   #12
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Kolay gelsin.

enuma elish beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024