agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 1 Gönderen vyssera
  • 1 Gönderen vyssera
  • 3 Gönderen vyssera
  • 2 Gönderen tourkana
  • 1 Gönderen tourkana

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-01-2008, 22:26   #1
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
İki iğneli çamlar (Pinus sylvestris ve Pinus mugo bakımı)

İki iğneli çam bakımı

Bu konu Pinus sylvestris ve Pinus mugo bakımı ile ilgilidir, ama anlatacağım teknikler bazı düzenlemelerle Pinus nigra, Pinus uncinata ve Pinus ponderosa için de kullanılabilir.

İklimle ilgili bazı notlar

Başlamadan önce: Bu konuda anlattıklarımı işe yaradığını biliyorum, çünkü bunları kendi çamlarım üzerinde başarıyla uyguluyorum. Ama biliyorum ki herkes benim yaşadığım yerde yaşamıyor, ve iklimle ve mevsimler dünyanın farklı yerlerinde büyük değişimler gösteriyor. Bununla birlikte inanıyorum ki, teknikler aşağı yukarı aynı olacaktır ve sizin yapmanız gereken bu teknikleri bulunduğunuz bölgedeki duruma adapte etmektir. Yapılacak en iyi şey, bölgenizde yaşayan bonsai ile uğraşan bilgili bir kişiye, bölgenizdeki hava şartları ve bitkilerin gelişim şartları hakkında danışmak olacaktır.

Olabildiğince basit tutmaya çalıştım, böylece herkesin kolaylıkla anlayabilmesi ve kendi ağaçlarına bu teknikleri uygulayabilmesini amaçladım. Anlattığım bütün teknikler ( büyümesi gereken genç ağaçlar hariç ) her yıl uygulanmalıdır. Ağacınızı dengede tutmak ve iğne küçültmek vs için kullanılabilecek bir çok yöntem vardır. Benim anlattıklarımsa herhangi yeni başlayan birisi için gayet iyi bir başlangıçtır.

Çam Büyüme modeli ve Enerji bölgeleri

Enerji dengeleme tekniklerine girmende önce, çam ağaçlarının üzerindeki farklı enerji bölgelerini anlatmalıyım.

Çamlar genelde, ışığın geldiği yöne doğru , düzensiz, yukarı yönlü bir büyüme gösterirler. Olgunlaştıklarındaysa daha yatay bir büyüme görülür. Çam ağacına bir bütün olarak bakarsak, Ağacın/dalın dış kısımlarının, iç kısımlardan , gelişimsel olarak önemli ölçüde farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu fark ağacın dış kısımlarının, diğer dalların gölgesinde kaldığı için ışığı büyük ölçüde engellenen iç kısımlardan, daha fazla ışık ve hava almasının bir sonucudur. Bir diğer neden de; çamların, ağacın tepesini ve dal uçlarını destekleyen büyüme modelidir.

Doğadaki tüm canlılarda olduğu gibi, sadece güçlü olan yaşayacaktır. Güçlü bölgeler zayıf bölgelere göre fotosentetik enerji sağlamada daha etkindirler, Tabii ki ağaç bu bölgeleri geliştirme ihtiyacı hissedecektir, ve büyük oranda enerjisini bu bölgelere yönlendirecektir. Zayıf bölgelerse sonuçta daha zayıflayacak ve sonunda öleceklerdir. Bo doğal bir süreçtir, yani endişelenmeyin: anlatacağım tekniklerle çamın her bölgesini dengeleyeceğiz, ve ideal şekilde ağacın her bölgesi eşit güçte olacaktır.

Bakım

Çam bakımı bütünüyle büyüme enerjisini ağaç içerisinde dağıtma tekniklerinin yönetimidir. ( İngilizceden çeviri olduğu bu cümleden anlaşılıyor ) Tüm çam bonsailerinde, mum çimdikleme, mum koparma, iğne koparma, ağır ve hafif budama ağacı sağlıklı ve dengede tutmak için çok önemlidir.

Öyleyse aşağı yukarı bakir kalmış, ihmal edilmiş bir ağaçla başlıyoruz diye düşünelim. Önce ağacınıza yakından bakıp, güç bölgelerinin arasındaki farkları görmeye çalışmalısınız. Ağacın dış bölgeleri iç kısımlardan daha güçlü görünecektir. Eğer uzun iğneleri ve güçlü sürgünleri incelerseniz bunu kolaylıkla görebilirsiniz. Öyleyse şu anda güçlü kısımlarla zayıf kısımları ayırt edebiliyorsunuz. Bunu yapabilmeniz gerekir.

Mum Çimdikleme ( Pinching )

Mum çimdikleme ile yeni büyümeyi dengelemenin ilk adımını atmış oluyoruz. İlkbaharda güçlü bölgelerdeki mumları 2/3 ya da 3/4 uzunluğundan çimdikliyoruz. ( Mumun gücüne göre ) İnce mumlara sahip Pinus sylvestris gibi ağaçlarda bunu işaret parmağı ve başparmağınızın tırnaklarıyla kolayca yapmak mümkündür. ( Aşağıdaki şekil )

src1.jpg


Pinus mugo gibi daha kalın muma sahip çamlarda, bunu yapmanın en iyi yolu, bir elinizin işaret ve başparmağıyla mumu dibinden tutup, diğer elinizin işaret ve başparmağıyla mumu çekmek/kırmaktır. Bunu tek bir seferde temizce yapmaya çalışın. Bunu yaparak güçlü mumların gelişmesini büyük miktarda yavaşlatmış oluyoruz. Eğer bu yıl bütün diğer görevlerimizi de doğru yaparsak, seneye baharda çok daha az çimdikleme yapmak zorunda kalacağız, çünkü zaten ağaçtaki genel dengenin sağlanmasında büyük bit yol alınmış olacak.
UNUTMA: Sadece güçlü mumları çimdikle, güçlü bölgelerde bile zayıflara dokunma.

Captured%20Photos%2000055%20kleinkopie.jpg

Mum Uzaklaştırma ( Koparma : Removing )

Mumları koparmada zamanlama alacağımız sonuç açısından çok önemlidir. Eğer mevsimin erken döneminde yapılırsa, istediğimiz sonucu alacak kadar büyümemişlerdir, çünkü sonuçta yeni tomurcuklar çok güçlü bir şekilde oluşacaklardır. Eğer geç yapılırsa, yeni tomurcuklar düzensiz bir şekilde, bazıları güçlü bazıları zayıf olarak oluşacaklardır. Ayrıca büyümek için önlerinde kısa bir zaman kalmış olacakltır. Peki mum koparmada doğru zamanlama nedir? Evet, aslında bunu kendi ağacınızı gözlemleyerek de anlayabilirsiniz, ama kural olarak, mumdaki iğnelerin dışa açılmaya başladığı ve elinizle değdiğinizde biraz daha sertleştiklerini hissettiğinizde doğru zamandır diyebilirsiniz.

Bu dönem geldiğinde, önce orta güçlü bölgelerdeki olmuş sürgünleri keskin bir makasla kesiyoruz.

10-14 gün sonra ( bu sizin ikliminizin ne kadar sıcak olduğuna bağlı ) güçlü bölgelerdeki olmuş mumları usaklaştırıyoruz.

Zayıf mumlara dokunma, güçlü bölgede olsalar bile.

Tavsiye: Mumları olabildiğince düz bir şekilde, geçen yılın sürgününün sadece 1-2 mm yukarısından kesin. ( Şekildeki gibi ). Eğer kesiminiz düz olmazsa yeni sürgünler değişik güçte olabilir.

Captured%20Photos%2000055pinecare2.jpg


Çamınız genel bir olgunluğa ulaştığında, iğne ve dallarda iyi bir denge sağlandığında ve tasarımınızda başarıya ulaştığınızda; ağacınızdaki dengeyi korumak için sadece çimdikleme yapabilirsiniz. Her yıl mum koparma çamlar için çok stresli ve gereksiz bir işlemdir. Ağacınız dengesini ve şeklini bozacak şekilde büyüdüğü zaman tekrar uygulayabilirsiniz.

sept.JPG

Ağaç mumlar koparıldığında büyüme döneminin ortasında olduğu için, hızlı bir şekilde, koparılan mumun yarasını etrafında bolca yeni tomurcuk vererek cevap verecektir. ( Üstteki resim. ) Ayrıca bu, dalın üzerindeki güçlü ve zayıf tomurcukların da gelişmesini de tetikleyecektir. ( Alttaki resim ) Bu yine yaşadığını iklime bağlı olarak 2-4 haftada gerçekleşecektir. Zayıf bölgelere, güçlü bölgelerden daha önde bir başlangıç yapma imkanı sunarak ağacın değişik enerji bölgeleri arasındaki enerji dağılımını büyük ölçüde dengelemiş olduk


ee.JPG

Mayıs 2006: 2005 teki mum koparma işleminden sonra bu yaşlı Mugo çamındaki yeni tomurcuklara bakınız

delielveli beğendi.

Düzenleyen vyssera : 24-03-2008 saat 12:52
vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2008, 22:41   #2
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
ee2.JPG

Haziran 2006: Aynı bölgenin üstten görünüşü. Bu zayıf bölgedeki canlanma, mutluluk verici!

Tavsiye: Gelişimlerinin erken evrelerinde olan mugo çamlarında, yeni mumların biraz daha uzamasına müsaade edilmesi iyi bir düşünce olacaktır. Bu şekilde dallarda iletilen enerji daha fazla olacaktır. Böylece eğer mumları kopartırsanız, hatta geçen yılın sürgününden budarsanız, ve hatta ağaç çok güçlüyse 2-3 yıl öncesinin sürgünlerinden budasanız bile ağaç, dalın üzerinde birçok yeni tomurcuk vererek cevap verecektir. ( Alttaki resim )


aug%202006%20060pinecare.jpg

juni%202006%20005%20pinecare.jpg

( Üstteki şekil ) Geçen yılki mum kesme işlemi, bu yamadori sarıçamda, dalda birkaç yeni tomurcuk gelişmesine yol açmış.


juni%202006%20009pinecare.jpg

( Üstteki resim ) Güçlü sürgün bir kez daha birkaç mm bırakılarak kesiliyor. Kalan parça bir süre sonra ölecek, ama etrafında yeni sürgünlerin çıkmasına yarımcı olacaktır. Dal üzerindeki mumlar daha hızlı gelişecek, çünkü artık enerjinin tamamını onlar alıyor.

rr.jpg


( Üstteki resim ) Mum kesilirken bırakılan küçük parçayı not edin, bu birçok güçlü tomurcuğun oluşmasına yardım edecek.

obigo beğendi.
vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2008, 23:42   #3
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
gg.jpg

( Üstteki resim ) Bu yamadori sarıçamda mum kesim işleminin sonucu. Dalın heryerinde yeni tomurcuklar oluşmuş. A tomurcuğunu yeniden kesebilirsiniz, ve B, C, D tomurcuklarını gelecekteki dallanma için kullanabilirsiniz. Ya da B, C ,D tomurcukların birinden itibaren dalı kısaltabilirsiniz ki bunlar da daha fazla geriden tomurcuklanmaya neden olacaklardır.

Tomurcuk Seçimi

Daha sonra yeni tomurcuklar yeterince geliştiğinde, kalmasını istediğiniz tomurcuklara zarar vermemeye dikkat ederek istediğiniz tomurcukları uzaklaştırabilirsiniz. Orta güçlü sürgünlerde iki güçlü tomurcuk, güçlü sürgünlerde iki zayıf tomurcuk bırakın. Böyle yaparak, bütün ağaçtaki enerji dağılımını daha fazla dengelemiş olacağız ve sonraki yıl, ağacın dengesini sağlamak için daha az emek sarf edeceğinizi göreceksiniz.

Pinus sylvestris’te iğne inceltme ( needle thinning )

İğne koparma bu gelişim döneminin son ana görevidir, eğer yapılmazsa, daha önce yaptıklarımızın hepsi boşuna demektir. Bunun Pinus sylvestris ve Pinus ponderosa’da yapılan şekli, Pinus mugo türlerinde yapılan teknikten farklıdır. Önce Pinus sylvestris’te yapılış tekniğini anlatacağım. Daha az iğne, sürgünlere daha az enerji akışı demektir. Sonbaharda eski iğneleri koparıyoruz, böylece iç ve zayıf bölgelere daha fazla ışık be hava akımı ulaşmasını sağlamış oluyoruz. İğneleri büyüme yönlerine doğru koparmaya çalışın, böylece ağaçın kabuğuna zarar verme olasılığınız azalacaktır. Ben iğnelerin çıkış yerinde etraflarını saran kının hemen üstünden, keskin ve temiz bir makasla kesmeyi tercih ediyorum. Benim deneyimim bu kınları ( Kılıfları ) bırakmanın, iğneleri kopardığımız durumdan daha fazla geri tomurcuklanmayı sağladığı yönündedir, zira yeni tomurcuklar bu bölgelerde oluşacaktır ve koparma işlemiyle zarar görmektedirler. Bırakacağınız küçük parçalar çok hoş görünmeyecektir, ama bunlar eninde sonunda döküleceklerdir ve ağacın gelişim sürecinin erken dönemlerinde ağacın görünüşünü fazla dert etmemelisiniz.

Sonbaharın sonunda kuvvetli sürgünlerde 5-6 çift bırakılarak bu yılın iğneleri kesilir/ koparılır.
Aynı şey 2 hafta sonra orta kuvvette dallara 8-10 çift iğne bırakılarak uygulanır.
Yine, zayıf sürgünlere dokunulmaz.

İğne koparma ağaç için yorucudur, bu sebeple sadece sağlıklı ağaca uygulanmalıdır. Burada anlatılan diğer tekniklerde olduğu gibi, ne yaptığınıza iyi bakın, sürgünleri karşılaştırarak uygulayın. Adım adım neler planladığınızı düşünün, ve ne yaptığınızı yazın ve fotoğraf alın ki, bir sonraki yıl yaptığınız işlemin ağaç için faydalı olup olmadığını, değiştirmeniz gereken şeyler olup olmadığını görebilin.

Tavsiye: Eğer bir iki iğneli çamda kınlara zarar vermeden, iğne koparma işlemi yapmakta zorlanıyorsanız, bir iğneyi hafifçe parmaklarınızın arasında döndürerek koparmayı deneyin. Parmaklarınızın arasında çeyrek tur döndürüp çekin, bu işe yarayacaktır.

Tavsiye:
Pinus sylvestris veya Pinus ponderosa ile çalışmaya başladığınızda, ağacın güçlü bölgesi ile orta güçte olan bölgesi arasında büyük farklılık olabilir. Bu durumda mum kesme ve iğne koparma işlemleri birlikte uygulanabilir. Orta bölgede mumları kestiğiniz zaman, aynı zamanda güçlü bölgede iğne koparma uygulayabilirsiniz. Bu güçlü sürgünlerin gelişimini daha da yavaşlatacaktır. Her şey yolunda giderse bu sadece ağaçla çalışılan ilk yıl olacaktır. Bir sonraki yıl bölgeler arasındaki farklar daha az belirgin olacaktır.

Pinus mugo ve mugo çeşitlerinde iğne inceltme

Pinus mugo’nun gelişiminin erken dönemlerinde, önceki büyüme dönemlerinden kalan iğnelerin dallarda bırakılması daha iyi olur. Başarılı bir geriden tomurcuklanma buna bağlıdır, çünkü yeni tomurcuklar bu iğnelerin dibinden çıkacaktır. Ağacın gelişiminin ileriki dönemlerinde, çalışabileceğiniz kadar mum elde ettiğinizde, eski iğneleri kesebilirsiniz.

Mugo çamında hiçbir zaman iğne koparmazsınız. Geçen yılın iğnelerini bile! Her zaman kınların 3-4 mm üzerinden makasla kesilmelidir. Bu şekilde bu iğne saplarının olduğu yerlerden daha fazla geri tomurcuklanma olacaktır. Hatta geçen yılın iğne saplarından bile tomurcuklanma olacaktır, çünkü kuruyup dökülene kadar enerji almaya devam ediyorlar. Son yılın iğnelerini ancak bitmiş bir Pinus mugo ağacında – daha önce Pinus sylvestris’te anlattığım gibi- ağacın şekli ve dengesini korumak için uzaklaştırabilirsiniz.

Dal budama

Mugo çamı ve çeşitleri, diğer iki iğnelilerden daha güçlü olsalar da, hepsi ağır budamaya bile iyi cevap verir ve bu sonbaharın sonu, kışın başlangıcı gibi yapılırsa, yaşlı dallarda bile geriden tomurcuklanmaya neden olabilir.
Güçlü bölgelerde ihtiyacınız olmayan tüm dalları budayın, ama zayıf bölgelerde ne budadığınıza dikkat edin. Kalın bir dal budadığınızda geride bir sapçık bırakmak iyi olacaktır, böylelikle doğal yoldan kurumasına imkan tanınmış olacaktır. Bu şekilde ağacın bu yeni açıklığın etrafında kendine yeni bir yol çizmesi için zamanı olacaktır. Böylece kestiğimiz dalın üstündeki dalın ( daha kötü de olabilir ) kuruması riskini önlemiş oluruz. Dal tamamen kuruyunca istersek jin ( kuru dal ) olarak kullanabileceğimiz gibi istersek tamamen ortadan kaldırabiliz de. Eğer ortadan kaldırmayı düşünüyorsanız, kuru dalı oyarak çıkarın (ç.n: carve = oymak. Düz kesmeyin biraz içeri oyuk olsun ) böylece daha kolay ve daha doğal bir iyileşme elde edersiniz. Yine bu ağır budama işlemini sadece sağlıklı ağaca uygulayın, ve yine, her yıl uygulamayın



Tavsiye: Mugo türlerinde eski büyümenin olduğu dallarda içe doğru budama yapmak mümkündür. Tabii içe doğru bazı mumlar ve eski iğneler olmalıdır. ( Bu onları saklamamızın nedeni ! ) Bu olgun bir bonsaide kış sonu ilk bahar başı gibi yapılabilir. Ya da daha önce belirttiğim gibi, mumların büyüyüp açıldığı yaz başı yaz ortası gibi yapılabilir. Bu işlem bazen harika sonuç verir. ( Üst resim )

( ç.n: Yanlış çevirmişsem düzeltiniz. Aslı budur: Tip: On Mugo or Mugo varieties it is possible to cut back in to branches there is old growth, as long as there are some candles further down the branch left on it, and off course old needles (that�s why we leave them on the branch)! This can be(done in late Winter or early Spring on more mature bonsai, or as I mentioned before: after the candles have grown open in early/mid Summer. The results are sometimes amazing!(see picture above) )

Çam gübreleme

Ağaç gübreleme çok kişisel bir iştir, burada yazılansa benim kendi ağaçlarıma uyguladığım yöntemdir. Özellikle gübrelemede, bonsainizin gübreyi ne zaman, ne kadar ve nasıl verdiğinizde nasıl cevap verdiğini gözlemleyin.

Besin döngüsüne ilkbaharda çok hafif, su yosunu bazlı bir yaprak gübresi (foliar fertilizer ) ile başlıyorum. Hava sıcaklığı biraz daha artınca, suda çözünebilen sıvı bir gübre veriyorum. Katı gübre toprak sıcaklığı 17 derecenin altındayken işe yaramaz ama, sıvı gübre, ağacın sistemine daha düşük sıcaklıklarda bile girebilir. Hava sıcaklığı uzun bir süre yeterli sıcaklıkta giderse, ve tomurcuklar güçlü bir şekilde büyümeye başlarsa suda çözünebilen ‘ super bio gold ‘ gübre veriyorum. Mumların büyümesi sırasında her zaman gübre vermem. Eğer ağaç çalışmanın erken dönemlerindeyse ve büyümeye ihtiyacı varsa, ya da büyüme döneminde ağacın eski gelişim bölgelerine doğru bir budama yapmayı düşünüyorsam ( if i plan to cut back into old growth) gübre veririm.

Yaz başında mum kesiminden sonra organik gübre veririm. Yazın en sıcak döneminde gübre vermiyorum, yaz sonunda çamların ikinci büyüme atılımında tekrar başlıyorum. Bu dönemde özellikle kökler çok büyüyecektir. Bu aynı zamanda çamlarda söküm ve saksı değişimi için neden iyi bir dönem olduğunun da açıklamasıdır. Sadece birkaç hafta güçlü güneş ışığından, ve kış boyunca dondan korunmalıdır.
Sonbahar boyunca 2-3 kere azotsuz gübre ile gübreliyorum. ( PK gübre )

Tavsiye : Çamlarınızda ‘superthrive’ ( thrive = büyümek, serpilmek ) kullanmayın, bu çamların yaşamı için gerek duyduğu mikroorganizmalara zarar verecektir.


Çamlarda saksı değiştirme


Saksı değişimi için zamanlama: Bu yazıyı yazdığım zaman kadar, çamlarımı hep ilkbahar sonu/ yaz başında tomurcukların belirgin bir şekilde kabardığı ve ciddi bir gece donu olma ihtimalinin kalmadığı zamanda yapıyordum. Bu zamanlama şu ana kadar benim açımdan işe yaradı, ama şu sıralar, yıllık kök büyüme döneminin başlama zamanından önce Temmuz/ Ağustos aylarında saksı değiştirmenin daha güvenli olduğuna daha çok ikna olmaya başladım . Ağaç en kuvvetli dönemindedir ve uzun sürecek olan saksı değişimi stresini daha çabuk üstünden atacaktır. En iyi bir şekilde iyileşme sağlanması için sıcaklıklar doğru seviyelerdedir. Şimdi rutin düzenimi bu yönde değiştirip ne olacağına bakacağım. Tabi sonuçları da bu yazıya ilave edeceğim.
Ne budanmalı? Kök budamasında dikkatli olun. Uzun ve şişman kökler yararsızdır ve besleyici köklerin çıktığı ( sarı/beyaz sürgünlü -ç.n: tipped = uzantılı, sürgünlü ) yere kadar budanmalıdırlar. Bu, ağacın enerjisini yeniden yönlendirmesini sağlayacak ve ağaç yeni besleyici kökler çıkaracaktır, tıpkı bir dalı budadığınızda yeni dalcıkların çıkması gibi. Mümkün olduğunca çok besleyici kökü korumaya ( kesmemeye ) çalışın. Büyük kökler birkaç saksı değişiminde kesilmelidir ki, kalın kökler, besleyici kökler geliştirebilsinler. Böylece bir dahaki saksı değişiminde kökü daha da geriden budayabilirsiniz. Sonunda sadece besleyici köklerden oluşan yoğun bir kök sistemi ortaya çıkacaktır.
Sökümden **** fidanlıkta dikildiği topraktan kalan eski toprak, ilk saksı değişimde mümkün olduğunca uzaklaştırılmalıdır. Özellikle dağ toprağı bir taş kadar sert olabilmektedir, ne suyu geçirir ne de köklerin gelişmesine izin verir.
Saksı değişiminin sıklığı: Hiçbir çamda çok sık saksı değiştirmeyin, hiçbir çam saksı değişimi meraklısı değildir. Eğer çam güzel bir toprağa dikilmişse 3 yılda bir yeterinden fazladır. Eğer ağaç bitmiş bir bonsai ise 5 yılda bir daha iyidir. Şunu aklınızda tutun, çamlarda her saksı değiştirmede onu gençleştirirsiniz ve bu ( iyileşme döneminden sonra ) çok miktarda kök gelişimi ve bunu takiben yeni mumların yine güçlü ve düzensiz büyümesine neden olur. Böylece ağacın dengesini sağlama döngüsü yeniden başlamış olur. Bu özellikle ağacınızı en güzel haliyle sergilemeyi düşündüğünüzde dikkate alınması gereken bir durumdur. ( Ağacın her tarafında iyi dengelenmiş küçük iğneler, ve olgun bir görüntü veren toprak örtüsü )

Mikoriza aşılama: Her zaman eski toprağınızdan yeni karışıma bir ölçek karıştırın. Bu eski toprak çam için yaşamsal önemi olan mikoriza mantarları ile doludur. Şunu unutmayın, eğer bu işlemi yapmazsanız , yeni taze toprakta çamınızın mutlu olacağı miktarda mikoriza oluşana kadar 2 yıl geçmesi gerekebilir.

Saksı değişiminden sonra sulama: Aklınızda bulunsun, yeni saksı değiştirmiş bir çam ağacı, daha az su kullanır. Yani yine cömertçe sulamaya başlamadan önce bir süre kuru kalmasına izin verin.
Ağaca su püskürtülmesi ( misting = buğu, sis yapmak, su spreyi anlamında) iyileşmeye yardımcı olacaktır.
Gübrelemeyi ağacın iyileştiğini ve büyüme belirtileri gösterdiğini gördüğünüzde yapabilirsiniz.



Çamlar için Toprak


Ben akadama, kiryu ve bim ( bir çeşit gözenekli, geçirgen volkanik kaya ürünü ) karışımı kullanıyorum. Mugolarda, yapışkan bir hale gelmeden ve şekli bozulmadan suyu tutabilme özelliğinden dolayı daha çok bim kullanıyorum ( Toprak gevşek ve gözenekli-geçirgen olmalı ) Yeni toplanmış bir materyalde ( yeni sökülmüş ağaç ) ağacın gelişime yardımcı olmak için çam kompostu ( çürümüş organik madde = sanırım çam toprağından söz ediyor ) da kullanıyorum, içeriğindeki mikoriza mantarları tüm çamlar için yaşamsal öneme sahiptir. Bu karışım benim işime yarıyor, çünkü ben çok yağış alan Kuzey batı Avrupa’da yaşıyorum ve bu tip bir toprağa ihtiyacım var. Benim çok sıcak zamanlarda bazen günde 2 kere ağaçları sulamam gerektiği de oluyor ( bu toprak karışımı çok çabuk kuruyor. ) Siz kendi hava şartlarınıza göre bir toprak karışımı hazrılamalısınız. Eğer nasıl yapacağınızdan emin değilseniz bölgenizdeki bir bonsai sanatçısı, bonsai kulübü **** hiç olmazsa internetten yardım alabilirsiniz. Bu sorun olmayacaktır.

Çamların Sulanması

Çamlarınızın tamamen kuru kalmasına, iğneleri küçültmeye çalışırken bile müsaade etmeyin, İğne küçültme işlemlerini tarif ettiğim tekniklere göre yapın. Ve suladığınızda eksiksiz-tam bir şekilde sulayın. Tarif ettiğim toprak karışımı sayesinde ağacı fazla sulamanız zaten mümkün olmayacaktır. Sarıçam ve Mugo fazla suyu iyi tolere edebilse de , uzun süre, çok fazla ıslak da kalmamalıdırlar. Eğer gün boyunca yağmur yağıyorsa, saksının bir kenarının altına bir tahta parçası koyarak saksıyı eğin ki fazla su akarak saksıyı terk etsin. Daha iyisi, korunaklı bir yere koyun ya da bir plastik örtü ile üzerini örtün. Ayrıca çok yağmur yağdığında, toprak üstündeki gübre kalıplarını kaldırın ki kök yanmasına neden olmasın.

Çamlarda Telleme

Telleme en iyi iğne koparma ve küçültme işlemlerini yaptıktan sonra Sonbahar sonu, kış başı gibi yapılır. Ne yaptığınızı daha iyi görürsünüz ve yeni tomurcukları zedeleme riskiniz az olur. Telleri arada kontrol ettiğinizden emin olun, özellikle de genç ve hızlı büyüyen çamlarda. ( ..Bu kısmı çeviremedim = On two needle pines you can wire the branch tips out level with the ground because the tree is strong enough to force the new bud growth upright.)

Kış Koruması

Çamlarımın bir süre hafif dona maruz kalmasına izin veririm. Böylece ağaç kışa hazırlanması gerektiğini bilir. Ağaçarı olabildiğince dış ortamda tutarım ama hava sıcaklığı sıfırın altına düşerse, plastik bir seraya alırım. Gün boyunca hava sıcaklığı müsaade ettiği kadar havalandırma yapmalısınız, ve kış barınağınızdaki hava sıcaklığının güneş altında fazla ısınmamasına da dikkat etmelisiniz.

Sonuç

Evet, artık öğrendiniz. Bunun Pinus mugo ve Pinus syvestris bakımıyla ilgili sadece basit bir değerlendirme olduğunu biliyorum, ama yine de çam bonsainizin doğru bakımında size yardımcı olacağını umuyorum.

Saygılarımla,
Hans van Meer

Kaynak: http://www.karamotto.org/

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg t1.jpg (57.1 KB, 4192 views)

Düzenleyen vyssera : 24-03-2008 saat 12:54
vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2011, 02:58   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-07-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
çok güzel bir çalışma. keşke bütün ağaçlar ve uygulamalar için de böyle ayrıntılı sayfalar oluşturulabilse. ardıçla ilgili bilgi arıyorum ama sohbetler arasına yayılmış bilgi kırıntıları dışında bir şey bulmak mümkün olmuyor. forum ustalar ve ilgililer sayesinde çok dolu ama bilgi çokluğu organize edilmediği taktirde dağınık ve erişimi zor bir mahiyet kazanıyor. tebrikler, teşekkürler

delielveli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2012, 22:49   #5
Ağaç Dostu
 
yamadorian's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 239
Galeri: 1
Çamlar için Türkçe makale

Arkadaşlar, Hans Wan Meer in sitesinde dilimize çevrilmiş bir makale buldum.Mugo ve diğer iğneli adaylar üzerinde çalışan arkadaşlara faydalı olabilir.
Karamotto - "0ki ineli am bak1m1"

yamadorian Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2012, 22:53   #6
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bizim forumda da ekli bu yazı.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...rleri/7258.htm

Vyssera çevirmişti sanırım. Çeviri Karamotto sitesine neden Türkçe eklendi onu pek anlayamadım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 22:07   #7
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Karamatto sitesi , o çevirinin orijinalini yazan Hans van Meer'e ait. Belki Emre, adamdan izin alırken o da böyle bir şart koşmuş olabilir ama yine de güzel bir olay.

Birazdan Çamlarda Mum Kısaltma hakkında video yükleyeceğim , okumak zorunda kalmasın arkadaşlar, uygulamalı yazılı anlatım belki daha yararlı olur.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 22:10   #8
Ağaç Dostu
 
Ferit Aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 338
İyi düşünce elbette güzel olur, bazen yazılı anlatımlar pratikle çok farklılıklar gösterebiliyor. Yeni başlayan arkadaşlar için kolaylık olur.

Ferit Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2013, 01:46   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-07-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
ilkbaharda mumları tamamen kesiyor muyuz yoksa 3/2 sinden çimdikliyor muyuz? yazıda önce çimdikleme sonra kesme anlatılmış. kaynağını anımsayamadığım bir yerde bahar mumlarının tamamının dipten kesilmesi, sonrasında gelişen mumların ise yaz sonu gibi çimdiklenmesi gerektiğini okuduğumu anımsıyorum ama emin değilim. yardımcı olursanız sevinirim.

delielveli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2013, 10:02   #10
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Mumlar uzamalarını tamamladıktan sonra kısaltılıyor, bunu mumlardan iğne uçlarının çıkmaya başlayıp elinize batma hissi vermesiyle anlarsınız. En iyi çimdikleme zamanı budur.

Çimdiklenen mumlar daha hızlı gelişim gösteriyor. Beim eklediğim videoya bakarsanız orada oranların ne olacağı hakkında bilgi var.

Mumlar açıldıktan sonra tamamen kesmek ise , genelde tek mumun olduğu bölgelerde yapılıyor,bunun amacı kesik bölgesinde fazla sayıda tomurcuk çıkması ve geriden tomurcuk kazanmak, bu sistemi Karaçamlarda daha çok görürsün, Sarıçam-Mugo gibi çamlarda bir uçta genelde 4-5 mum olur olur. Çimdikleme ile aralarında yaklaşık 3-4 hafta gibi zaman oluyor.

İğneleri de sonbaharda seyreltmelisiniz yoksa bu işlemlerin bir anlamı kalmıyor.

Çamlarda Mum Kısaltma Tekniği - Video

Sakaki ve delielveli beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2013, 20:52   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-07-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
teşekkürler tourkana, bilgiler ve videolar çok faydalı oldu. zayıf bölgelerde uzayıp giden çok genç sürgünler oluyor. küçük iğneli, mum vermeyen sürgünler. bunların uçlarından kısaltmak sorun yaratır mı, ben henüz tazeyken aynen mum çimdikleme gibi çekiyorum ve bu küçük iğneli ince dalcıklarda da geçen senenin iğnelerini uzaklaştırmak gerekir mi?

delielveli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2013, 22:04   #12
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Uzayıp gidiyorlarsa zaten zayıf bölgede güçlü sürgünlerdir, onları kısaltabilirsin. İğnelerini de alabilirsin, ama çok uçta daha fazla iğne bırakmalısın diğerlerine göre.

delielveli beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2013, 10:31   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-07-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
tourkana sağ olasın, içim rahatladı açıkçası. Bir de çamlarda kök gelişimini arttıran kolay bulabileceğim bi gübre önerebilirsen çok sevinirim. Eğer zor bulunan bir marka ise kök gelişimi için uygun olan npk oranını da yazabilirsin. Bir yerde azot ağırlıklı gübre hızlı büyütüyor ama kökü zayıflatıyor diye okudum.

delielveli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 16:41   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
benim pinus mugo bonsaimde yapraklarda sararma başladı. kuruyup ölecek diye korkuyorum. 4-5 günde bir suluyorum. balkonda iyi güneş ışığı alan bir yerde tutuyorum. neden böyle oldu anlamadım. ne yapabilirim? yardım ederseniz sevinirim

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_0475.jpg (71.6 KB, 549 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0478.jpg (69.7 KB, 538 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0481.jpg (58.9 KB, 539 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0480.jpg (63.1 KB, 539 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0477.jpg (72.7 KB, 540 views)
erdklc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 12:38   #15
Ağaç Dostu
 
zorr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-01-2012
Şehir: Bodrum,Istanbul,
Mesajlar: 354
Galeri: 1
Değişik sebebleri olabilir,fotoraflarda gördüğün kadar söyleyeçeklerim kısıtlıdı.
Güneşli fakat havasız bir bolkon gibi görülüyor ,toprağı biraz deşin köklere zarar vermeden oynatmadan ,üzerine akadama koyun,kökler güçlenir böylelikle ve ağaç sağlıklı olur.
Böyle bir uygulama ben yaptım ,ağaç gayet iyi durumda .
Selamlar

zorr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 20:27   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
çok teşekkür ederim. bu çözüm gayet mantıklı duruyor. toprağı bulabilirsem yapacağım inşallah

erdklc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2014, 14:03   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-08-2014
Şehir: Mersin
Mesajlar: 104
Tesekkurler paylasiminiz icin.

renkliart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024