agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   ertu8276 / Nar Ağacı (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/38045.htm)

ertu8276 27-09-2015 21:06

ertu8276 / Nar Ağacı
 
1 Eklenti(ler)
Yeni fidan olarak Hatay'dan geldi dün torbasından çıkartıp saksıya aldım. ilk deneyimim olacak yardımlarınızı bekliyorum.

reguler 27-09-2015 22:24

Merhaba ertu Bey foruma hoş geldiniz.İlk aday için yavaş gelişen ve çok ince bir aday seçmişsiniz. Bu adayı hiç dokunmadan 3-5 sene serbest bırakırsanız ancak bonsai için geliştirmeye başlarsınız diye düşünüyorum. Yani adayınızın gövdesi çok ince. Başka gövdesi kalın adaylarla başlamanızı tavsiye ederim.

boguz 27-09-2015 23:38

Sn ertu, ilk bonsai adayınızla umarım güzel bir gelişim elde edersiniz. Bende bir nar edinmek istiyorum ama bir türlü istediğim gibi bir aday bulamadım.
Adayınızı görünce benim adaylarım geldi direk aklıma :) Bende 4-5 fidandan sonra yeni fidanlarda en önemli yerin aslında ağaç gövde kalınlığı&nebarisi olduğunu öğrendim.

boatswean 28-09-2015 00:38

Bu adayı saksıya değil de bahçeye dikip 2-3 yıl ellemeyin bence. Bu zaman zarfında Gövdesi kalın başka adaylar edinip işin inceliklerini ustalardan tavsiyeler ve deneme yanılma yöntemiyle öğrenmeye bakın derim naçizane. O zaman uzun yıllar sürecek olan bu nar çalışmanızı daha kaliteli büyütebilirsiniz.

badrobot 28-09-2015 07:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi reguler (Mesaj 1412019)
İlk aday için yavaş gelişen ve ....

ertu8276.
Punica Granatum genel anlamda Nar'ın genel olarak Latince adı. Genel anlamda çok hızlı gelişen bir tür. Fakat Nar'ın alt varyetelerine genel olarak baktığımızda ve ülkemizde çok sık rasladığımız Punica Granatum Nana varyetesi diğer akrabaları gibi değildir. Çok yavaş gelişen bir tür olduğunu söylemeliyim.
Daha önceleri bir Nana'yı şekillendirmiştim. 30 yaşlarındaki ağacın kalınlığı sadece 4-5cm civarındaydı.
Sizin ağacınız Nana varyetesinden olmadığını söylemeliyim.

badrobot 28-09-2015 07:45

Daha önce yaptığımız Manisa Bonsai Atölye Çalışmaları - agaclar.net atölye çalışmalarında da belirttiğim gibi Bonsai için ağaç seçiminde çok dikkat etmemiz gereken 4 tane altın kural var.
1.Kalınlık : Ağacın boyunu direkt etkiler. Hani klasik hesap var; çap X 6katı = boy diye...doğrudur. Kuralları çok iyi bilmek gerekir. Fakat karşımızdaki canlı bir varlık, her zaman istediğimizi alamayabiliriz. Bu yüzden kuralları iyi bilmekle beraber çok fazla katı da olmamalı. Ama yinede çok ince bir ağaçtan uzun boylu bir Bonsai yapılamayacağını bilmek gerekir. (Bazı istisnai durumlar hariç)
2. Koniklik : Elbette Bonsai'de en önemli konulardan biridir. Hatta bu koniklik uğruna kaç onlarca yıl harcanır. Koniklik; Nebariden başlayarak ağacın en zirvesine ve oradan da dallarda devam eder.
3. Hareketlilik : Bu konuda diğer konular kadar önemlidir. Ana gövdenin kıvrım kıvrım hareketli olması çok önemlidir. Ziraa dümdüz bir gövdeye monte edilmiş yine dümdüz dallarla yapılmış bir bonsai ne kadar güzel olabilir ki?
4. Nebari : Saçak köklerin toprak yüzeyinde belirgin ve dengeli bir şekilde dağılmasıdır. Bu ağacımızı çok yaşlı gösteren en önemli görsel unsurdur.

Bu 4 çok önemli özelliğe sahip bir ağaç bulursanız hangi bedel olursa olsun alın derim. Ama bu özelliklere sahip olmayan bir ağacada bu özellikler elbette kazandırılabilir. Ama çok uzun zaman ister.

ertu8276 28-09-2015 09:11

Sayın reguler, boguz, boatswean, badrobot

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

tavsiyelerinizi dinleyip nar ağacını bahçeye dikeceğim. Yine forumda gördüğüm bir kontraplak yöntemiyle dikmemin sizce bir sakıncası var mıdır? en kısa zamanda AOÇ gidip kendime sizin söylediklerinize uygun bir fidan bulmaya çalışacağım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024