agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   boguz / sakız ağacı (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/37760.htm)

boguz 09-08-2015 20:10

boguz / sakız ağacı
 
3 Eklenti(ler)
Merhabalar
Bugün yine duramayıp bir fidanlıktan bonsai adayları bakındım. İsteğim güzel bir ardıç veya nar ağacı bulmaktı ama istediğim gibi bir şey bulamadım
Tam çıkmak üzereyken bu sakız fidanını buldum. Sıralı yaprak diye pek uygun bonsai olmayabilir, fakat yine de denemek istiyorum.
Sakız ağacı hakkında pek bilgim yok, şimdi forumu kurcalayıp bir şeyler öğreneceğim.
Fidanı görünce ilk dalın çok güzel yana doğru yönlendiğini fark ettim, sanırım kışın sadece onu bırakıp budarım.
Sizlerin önerebileceği bir şeyler olursa sevinirim

Eklenti 570434
Eklenti 5704351
Eklenti 570436

Milla 09-08-2015 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boguz (Mesaj 1400912)
Merhabalar
Bugün yine duramayıp bir fidanlıktan bonsai adayları bakındım. İsteğim güzel bir ardıç veya nar ağacı bulmaktı ama istediğim gibi bir şey bulamadım
Tam çıkmak üzereyken bu sakız fidanını buldum. Sıralı yaprak diye pek uygun bonsai olmayabilir, fakat yine de denemek istiyorum.
Sakız ağacı hakkında pek bilgim yok, şimdi forumu kurcalayıp bir şeyler öğreneceğim.
Fidanı görünce ilk dalın çok güzel yana doğru yönlendiğini fark ettim, sanırım kışın sadece onu bırakıp budarım.
Sizlerin önerebileceği bir şeyler olursa sevinirim

Eklenti 570434
Eklenti 5704351
Eklenti 570436

Sayın boguz,
Bonsai için gerçekten çok ilginç bir seçim yapmışsınız. Sakız ağacı her zaman benim de ilgimi çeken bir ağaçtır ama bonsai olarak değil. Budadığınızda bana bir iki çelik yollayabilirseniz bu efsanevi ağacı ben de yaşatmak isterim. Güzel bir bonsai formu dileği ile.

badrobot 09-08-2015 21:03

Süper bir aday. Çok beğendim ve kafamda bir şekil oluştu.

boguz 09-08-2015 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1400926)
Süper bir aday. Çok beğendim ve kafamda bir şekil oluştu.

Yorumlarınız için teşekkürler
Nasıl bir şekil yapabilirim? Zeytin adayım gibi yine en dipten budamam gerekmiyordur umarım :D
Milla, elbette budama sonrası size çeliklerden yollarım

badrobot 09-08-2015 21:55

1 Eklenti(ler)
Sn.boguz.
Benim kafandımdaki tasarıma göre bu kez öyle yapmanız gerekmeyecek. Ama biraz dikkatli bir çalışmayla ve birazda sabırla ilginç bir PreBonsai yapabilirsiniz. Soldaki kalın dalı belli bir seviyeden keserek ve kabuk soyarak bir JİN çalışması yapabilirsiniz. İnce dalı biraz eğip bükerek daha estetik bir hale getirebilir ve üzerindeki dallarla bir ağaç tasarlayabilirsiniz. Sakız biraz yavaş büyür ama dikkatli bir çalışmayla kısa zamanda bir PreBonsai'ye sahip olabilirsiniz diye düşünüyorum.

boguz 10-08-2015 19:24

1 Eklenti(ler)
Öneriniz için teşekkürler.
Zaten dediğim gibi sağdaki daldan devam etmek istiyordum, sizin tavsiyeniz gibi jin deneyebilirim, baktım olmadı daha dipten budarım sonra :p
Bu arada aklıma bir fikir daha geldi, ağacı madem budayacağım, öncesinde havaii köklendirme yapabilir miyim işaretlediğim yerlerden ? Yani gerçi mevsimi ne zamandır pek emin değilim, böylece 1-2 tane daha bonsai adayı çıkarabilirim belki, ne dersiniz :)

Eklenti 570641

badrobot 10-08-2015 21:06

Olabilir tabii. Hatta havai köklendirme işi benimde çok keyif aldığım bir iştir.
Havai köklendirme işlemine Nisan'nın ilk günlerinde başlanmalı. Köklenme süresi türe göre değişiklik gösterir. Ama şöyle bir mantığı vardır; Hızlı büyüyen türler kısa zamanda, yavaş büyüyen türlerse daha uzun zamanda köklenirler.
Demek oluyorki siz Nisan 2016 köklenme işlemine başlayacaksınız.

badrobot 10-08-2015 21:11

1 Eklenti(ler)
Unutmadan; eğer ağacınızda Jin çalışması yaparak şekillendirecekseniz sağdaki minik gövdeyi denge için bir miktar sola doğru eğmeniz gerekecek.

boguz 10-08-2015 22:18

Evet sanırım bu sakız ağacında da baya sabırlı olmam gerekecek.
Bende bu günlerde (**** eylül başı gibi) havai köklendirmeye başlayıp, kış bitmeden tüm budamayı yapabilirim diye düşünüyordum :(
O zaman sizin tavsiye ettiğiniz takvime göre 2016 nisanda köklendirmeye başlayıp, eylül ayı gibi budamaları yapacağım

badrobot 13-08-2015 08:54

1 Eklenti(ler)
Sizin ağacınıza bir örnek. Ama tabii epey bir zaman sonra...

boguz 15-08-2015 19:57

Evet bu bonsaiyi görmüştüm çok başarılı.
Benim sormak istediğim bu mevsimde havai köklendirme denersem hiç kök vermez mi?
Başka yazılarınızı da okudum badrobot, orada havai köklendirmenin bonsai çalışmalarını 1 yıl geciktireceğini söylüyordunuz. Bu yıl dal ve kök budamasını yapıp bonsai saksısına koymayıp seneyemi beklemeliyim?

badrobot 15-08-2015 22:43

Öncelikle Havai köklendirmenin mantığını anlayalım;
Ağaçlarda iki yönde su hareketi vardır. 1.Kökten yapraklara (Ağacın iç halkalarından) 2.Yapraklardan köklere (kabuk altından)
Bizim yaptığımız köklendirme çalışmasında 2.maddedeki Yapraklardan köklere doğru olan su hareketiyle ilgilidir. Kabuğun soyulması; kabuk altından yapraklardan gelen ve kölere doğru giden su hareketini kesmiş oluyoruz. Aslında ağaç yinede yapraktan gelen ve köklere doğru indirdiği suyu yine yapmak ister ama olmaz. Kabuğu soyduğumuz yere toprak koymamızın nedenide işte budur. Ağaç Suyu illaki toprağa vermek ister ve bizin koyduğumuz topraktan medet umar. Bu aşamadan sonra o bölgede köklenme yaparki yapraktan gelen suyu tahliye edebilsin.
Şimdi sizin zamanlamayla ilgili sorunuza gelelim. Su hareketi ağaçlarda özellikle İlkbaharda maksimum seviyededir. Yani yapraktan gelen su miktarı ağacın en aktif olduğu zaman olan ilk baharda en üst seviyededir. Dolayısıyla köklenme şansınında en fazla olduğu andır. Yaz'dan Sonbahar'a gelindiğinde ise bu su hareketi yine başlar ama İlkbahar'daki kadar etkili olmaz. Bu yüzden Sonbahar'da köklendirme denemesi olmaz değil ama pek önermem.

badrobot 15-08-2015 22:52

Evet, alttaki anaç ağaçta sert budama yapılmadığı ve esas görevi üstü beslemek olduğundan, alttaki köklü anaç ağaçta bonsai çalışmaya 1 yıl sonra başlayabilirsiniz ancak.
Birde bu havai köklendirme neden ve hangi durumda yapılır onu anlamaktada fayda var.
1-Çok özel nadir türlerin üretiminde..Bazen öyle ağaçlar elimize geçerki çok nadir bulunuz, dahası yoktur.
2-Çok ilginç dal oluşumlarını köklendirerek güzel bedenli Bonsai'ler elde etmekte...eğri-büğrü, çatallı vb.
3-Yavaş gelişen türlerde bir anda kalın ağaçlar elde etmekte...

boguz 19-08-2015 20:41

Tekrar teşekkürler badrobot, bu bilgilendirici mesajınız için (bu forumdaki mesajlarımın neredeyse yarısında size teşekkür ediyorum :D )
Açıkçası havai köklendirmeyi yapmak istememin amacı, resimlerde ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama ağacın biçimi sanki 3 ağaç bir araya gelmiş gibi, dallar-boşluk dallar-boşluk şeklinde. Eğer köklendirebilirsem güzel adaylarım olacak, ayrıca ilk kez havai köklendirme yaparak öğrenmiş olacaktım. Ama çok da şart değil dediğiniz gibi, fidanı 20tl ya aldım çok değerli bir ağaç sayılmaz.
Son kararım havai köklendirmeyi denemeyeceğim, direk budama yapıp dediğiniz gibi ölü dal oluşturacağım bu kış.

badrobot 19-08-2015 23:25

Sn.boguz.
Anlatıklarımın anlayabilmek, değerini bilebilmek ve uygulamaya çalışmakta önemli bir meziyet. Ben inanıyorum; siz bu araştırma, bilgi ve zamanla kazanacağınız deneyimle iyi bir bonsai'ci olacaksınız.
Deneyim zamanla kazanılıyor. Ama yinede toplantılara katılmakta ve oradaki paylaşımlarıda görmek deneyim kazanmakta önemli rol oynuyor.
Haberiniz varmı bilmiyorum ama ben yinede bilgilendireyim istiyoruım.
http://www.agaclar.net/forum/manisa-...tm#post1401174

boguz 10-09-2015 23:21

1 Eklenti(ler)
Manisa'da ki bonsai atölyemizde şafak hocanın budadığı sakız ağacım. Sanırım en ümitli olduğum adayım. Adaylarımı büyük bir heves ve hızla aldığım için ağaçlarımın gövdeleri maalesef genelde çok ince :(
Bundan sonra fidanlıklarda sadece kök/gövde kalınlığına ve şekline bakacağım :)

06.09.2015
Eklenti 574585

boguz 21-09-2015 22:41

3 Eklenti(ler)
Merhaba
Sakız ağacım 2 haftalık sürede sağ üstten 2 ayrı yerden 3cm kadar yeni filiz verdi, birde gövde dibinden bir sürü patlak verdi. Aslında yavaş büyüyen bir ağaç olduğunu düşünüyordum (şimşir ve zeytinim heykel mübarek, hiçbir değişim yok:) sakızım bu gelişimi beni sevindirdi.
Gövde dibinden verdiği bu fışkınları, diğer dalların daha hızlı gelişmesi için sizce budamalı mıyım?

21.09.2015
Eklenti 578514

Eklenti 578515

Eklenti 578516

nicholai hel 21-09-2015 23:36

Evet nebariden çıkan işe yaramayacak sürgünleri sürekli olarak kopartın. Kalınlaşmalarını beklemeden, gördüğünüzü kopartıp uzaklaştırın.

reguler 21-09-2015 23:37

Bence kesinlikle budamayın ağacı uzun bir süre serbest biçimde gelişmeye bırakın. Hem sitresini atar hemde gövdenin gelişmesini hızlandırır.

reguler 21-09-2015 23:43

Daha tecrübeli üyelerden yorum gelmiş. Ben susar...


Ağaç benim olsa ağacı iyice sola doğru yatırırdım. Ana gövdenin iyice soluna gelecek şekilde. Böylelikle güzel bir hareketlilik sağlardım.

nicholai hel 22-09-2015 00:16

:) Aynı anda yazmışız.

Çalıştığımız ağaçlarda bazen hiç dokunmayıp neresi ne kadar gelişirse kardır diyerek onu tamamen kendi haline bıraktığımız durumlar vardır.
Fakat bu adayda o kadar da elzem bir durum yok. Ağacın tek stresi ana gövdesinin budanmış olması, yalnız burada dikkat edilecek bir detay şu ki, geri budama yapılırken geride dalsız yapraksız bir kütük değil, ağacın fazla strese girmesini önleyecek kadar bir yaprak kümesi bırakılmış.
Bir diğer işaretse, bu dokunulmadan bırakılan dalların içinde de uzayan sürgünler mevcut, yani ağaç tüm üst yapıya küsüp de kök boğazından yeniden yapılanmaya çalışıyor diyemeyiz.
Bu durumda hazır üst bölgede gelişim sürüyorken o bölgenin gücünü etkileyecek diğer etkenleri bertaraf etmek akıllıca olur. Daha fazla enerji bu üst dallara akar.

Ağacın nebarisini kalınlaştırmak amacıyla kurbanlık dal olarak kalmalarını değerlendirebilirsiniz. Fakat bu adayda şu anda öncelik üst yapının gelişmesi, güçlenmesidir, bu gerçekleştikçe zaten alt gövde komple kalınlaşacak. Daha ileride artık özellikle nebariyi kalınlaştırmak gibi detay dokunuşlara geçildiğinde yine bu bölgeden gelen bir veya birkaç dal kurbanlık olarak bırakılabilir. Şu anda o bölgeden gelen iştahlı sürgünler serbest bırakılırsa ağacın üst dalları fazlaca güçsüz kalacaktır, yanlış bir zamanlama olur.

Ağacı sola yatırmak konusundaki tavsiyenize katılıyorum. Bu konuda kesin karar için nebariyi de bir görmek iyi olur elbette. Tabi bir de ağacın ikiz gövde mi yoksa kıvrımlı dik tarz mı olması tercih edilir, buna karar vermek gerek.

boguz 22-09-2015 11:29

Yorumlarınız için teşekkürler. Bu tarz yorumlardan çok şey öğreniyorum.
Kurbanlık dal konusında, ağacın budanan kısımlarından çıkanlar bırakılır sanırım değil mi? Nebaride çıkan iyice altlarda kalan fışkını kurbanlık dal olarak bıraksam ana gövde kalınlaşmaz gibi geldi?
Sola yatırmada kastınız gövdeyi komple mi sola yatırmak, ağacı telleyerek mi yatırmak?
Sanırım soldaki dala kıyamayıp ikiz gövde deneyebilirim.

reguler 22-09-2015 13:41

kurbanlık dal her yerden bırakılır. Bir amaç(Gövde kalınlaştırma, yara iyileştirme, koniklik , kökgelişimi vb.) için kullanılıp daha sonra kesilecek dalların hepsi kurbanlık olarak adlandırılır.Bakın Sayın nicholai hel nasıl anlatmış yorum yaparken bile öğreniyoruz. Yabancı forumlarda öğrendiğim bir şey vardı aynı anda bir kaç yerden kurbanlık dal ve lider dal bırakıp daha hızlı sonuç alınması tavsiye ediliyordu. onun için bu tavsiyeyi vermek istemiştim. Ama tabi her ağacın durumu farklı o agaçta üst kısım bu kadar yapraklı değildi.
Ben yine de en azından nebariden çıkan bir sürgünün daha fazla koniklik sağlanması adına bırakılması taraftarıyım.

badrobot 22-09-2015 14:09

Sn.boguz.
Dip sürgünler ve üstlerde çıkan sürgünler, yapılan sert budamadan sonra ağaçınızın sertresi olmadığının en büyük işaretidir. Agacınızı tellemeyle bir yöne yönlendirebilirsiniz. Soldaki küçük dal sizin 1. dalınız. Güzel bir tellemeyle bir dahaki bahara ağaç serbest gelişime bırakabilirsiniz. Neyse biraz dağınık anlattım. Eğer bir ara toplanabilirsek beraber de bakabiliriz.

reguler 22-09-2015 14:22

şimdi fark ettim yara yerinden çıkan sürgünler de var onları kesmezseniz yara yeri çok daha hızlı iyileşecektir.

nicholai hel 22-09-2015 16:13

1 Eklenti(ler)
Sn. reguler'in sola yatırma tavsiyesi eğer doğru anladıysam şu şekilde.

Eklenti 578604


Ağaç bir sonraki saksı değişiminde yeni saksısına bunun gibi bir açıyla konumlandırılırsa soldaki ilk dal ikiz gövde stilindeki küçük gövde olmaktan çıkıp kıvrımlı dik tarz stilindeki bir ağaçta ilk dal yerine geçmiş olur. Ağacın geri kalanı sağdan devam eden ana gövde üzerinde şekillendirilir.

Bu ağaç için değerlendirilebilecek seçeneklerden bir tanesi.

reguler 22-09-2015 16:55

Ben yatırmaktan ziyade dalı eğmeyi kast etmiştim ama bu da güzel fikir.

nicholai hel 22-09-2015 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi reguler (Mesaj 1411479)
Ben yatırmaktan ziyade dalı eğmeyi kast etmiştim ama bu da güzel fikir.

Bu tür düz gövdeli ağaçlara hareket katmak için sık kullanılan bir yöntemdir.

boguz 23-09-2015 00:43

1 Eklenti(ler)
O zaman ben hemen fışkınları temizleyerek başlayayım. Dediğiniz gibi yaranın hızlı iyileşmesi için orada çıkan filizi bırakacağım.
Sonrasında toprak değişim mevsiminde Nicholai hel in tavsiye ettiği gibi ağacı sola yatık ekip (1), büyük gövdeyi sağa yatırıp(2), sağdan çıkan dalı da aşağı sarkıtarak(3) bir form oluşturabilirim gibi geldi.
Ayrıca yeşil ile işaretlediğim oklardan yeni filizler hızla gelişiyor, onları da yere yatay olacak şekilde telleyebilirim.

Eklenti 578666

reguler 23-09-2015 13:18

Yeni filizler biraz odunsu forma ulaşmadan tellemeyin bence. Gelişimlerini durdurabilir kurutabilirsiniz. Tek tel ile aşağı doğru eğip bir telin ucunu saksıya felan sabit bir yere tutturabilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024