agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   oma1453 / Oya (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/35068.htm)

oma1453 04-07-2014 18:15

oma1453 / Oya
 
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar nasıl bir şekil verebileceğim konusunda net bir fikrim yok. Ön yüz de ikinci resimde sanki daha güzel gibi. Önerilerinizi bekliyorum.

Eklenti 506882

Eklenti 506883

Sakaki 07-07-2014 11:08

Merhaba sn oma1453,

Hiçbir fikriniz dolayısıyla yeterince bilginiz olmadığı için herhangi bir arkadaşımın veya benim size vereceğimiz bilgi (eksikleri, hataları ile birlikte ve fotoğrafa göre verilecek bilgilerin yanlış olma olasılığıyla beraber) gereğinden fazla ve belkide hatalı yönlendirici olacaktır ve sizin öğrenmenizi bir nevi engelleyecektir.

Dolayısıyla, herhangi bir işlem yapmadan önce şu anda zaten oldukça kapsamlı bilgiler içeren bonsai başlıklarımızı bir okumanızı ve en azından temel konularda (örneğin bonzai tarzları, biçim verme teknikleri, vs.) belirli bir seviyede bilgi sahibi olmanızı öneririm.

Bir de, ağacın şu anda toprak altında bizim göremediğimiz bir nebarisi de olabilir. Bunları da dikkate almak lazım.

Saygılarımla

oma1453 07-07-2014 13:35

1 Eklenti(ler)
Sayın Sakaki yorumunuz için teşekkür ederim. Öncelikle belirteyim ki havai köklendirme yapıldığı için toprak altında görünmeyen bir nebari bulunmamakta. Kabataslak çizecek olursam düşündüğüm form şu şekilde
Eklenti 507386

oma1453 07-07-2014 13:37

1 Eklenti(ler)
Eğer 2. resme göre sağdaki daha ince dalı budarsak şöyle de olabilir
Eklenti 507387

Akhilleus 07-07-2014 20:09

Sn: oma1453 sağdaki dalı budayarak düşündüğünüz bana daha hoş geldi daha hareketli daha güzel bir görüntüsü olacak gibi ancak budama yapmadan önce biraz daha dallanıp bu seneyi gelişmeye bırakıp kışın biraz daha net bir fikir sahibi olabilirsiniz diye düşünüyorum.
İyi çalışmalar...

oma1453 09-07-2014 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akhilleus (Mesaj 1303519)
Sn: oma1453 sağdaki dalı budayarak düşündüğünüz bana daha hoş geldi daha hareketli daha güzel bir görüntüsü olacak gibi ancak budama yapmadan önce biraz daha dallanıp bu seneyi gelişmeye bırakıp kışın biraz daha net bir fikir sahibi olabilirsiniz diye düşünüyorum.
İyi çalışmalar...

Evet zaten şu an ellemiyorum önümüzdeki kış inşaallah gerekli budamaları yapacağım. Teşekkür ederim.

murat doğan 23-07-2014 09:40

Sayın oma 1453 oya ağacı küllenme hastalığına çok açık bir tür. Ben hem bu hassalığından hemde gövdesinin pürüzsüz yapısını pek estetik bulmadığımdan oya ağacı almadım. Size tavsiyem bahara girerken taze sürgünleri vereceği dönemde hatta öncesinde küllenmeye karşı önleminizi alın, bir kere bulaştırdınız mı uğraşır durursunuz. Toz kükürt kullanabilrsiniz, diğer ilaçlar gibi kimyasal değil en azîndan, doğal bir ürün. Ben iki adet gül almıştım güzel govdeleri vardı ama, küllenme illetinden fırsat bulupta çalışmak nasip olmadı, canımdan bezdirdi beni. Bu tecrübemden sonra oyadan tamamen vazgeçtim.
Ağacınızın durumuna gelirsek, havai köklendirme yapmışsınız ben olsam bu kış budama işine girişmezdim. Bir sezon daha gelişmesi için ona fırsat tanıyın kök sistemi güçlensin. Acele etmeyin, istediğiniz sürgünleri almanız ve budamalara vereceği sağlıklı tepkiler sağlıklı bir kök sistemi ile mümkün.Benim görebildiğim en önemli sorun nebarisinin ve gövdesinin konikliğinjn olmaması. Bu sebeple nebarisini geliştirip, koniklik sağlamak önceliğim olurdu. Ağacînızda oluşturacağınız üst yapının estetik görünümü gövdenin ve nebarinin gorünümü ile doğru orantılı olacak çünkü, siz istediğiniz kadar güzel bir üst yapı oluşturun gövde ve nebari konik ve gelişmiş değilse gözünüze bir şeyler eksik kalmış gibi gelecek sürekli. Ağacınızın bu tür bir eksiği var. Düz çıkan bir gövdeye sahipsiniz. Daha da kötüsü gövde ve dalların kalınlığı nerdeyse aynı. ince olan dalda dahi ilerleyen dönemde problem yaşarsınız, dallar gövdeden daha hızlı gelişecek ve ağacınızda koniklik zaten yokken daha da kötü görünür olacak. Oya ağacı yaşadığım yerde parklarda çok kullanılan bir tür. Gözlemlediğim kadarı ile kök boğazı kısmından, dipten sürekli sürgün veriyor. Bu sebeple nebarisini geliştirme konusunda sıkıntı yaşamazsınız diye düşünüyorum. Bu sürgünleri kurbanlık dal olarak bırakarak amacınıza kolayca ulaşırsınız oya ağacı ile. Bu süreç içerisinde de üst bölümdeki dallarda koniklik sağlamanıza imkan verecek sürgünler bularak, daha gösterişli ana dallar elde edebilrsiniz. Yani kısacası ağacınızla birlikte uzun bir yolculuk sizi bekliyor, öncelikle acele etmeyin, ağacınızın gelişimini sağlamayı amaç edinin.Sayın sakakinin önerisini göz önünde bulundurarak bu süreci verimli geçirmenizi diliyorum. iyi çalışmalar.

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

badrobot 23-07-2014 11:13

Oya ağacını bende sevemedim. Bir çok ağaçta deneme rağmen istediğim gibi bir dallanma gerçekleştirmedi.

murat doğan 23-07-2014 13:42

Valla burada antalya alanya yolu üzerinde seriğe gelmeden diye kalmış aklımda, zeytin peyzaj diye bir işletmede oldukça güzel formda ve gövdeli oya bonsailer var. Ama nolmuş tahmin edin kurutmuşlar maalesef. İki tanesi halen canlıydı ama dediğiniz gibi sürgünler alakasız yerlerden gelmiş ve iki ağaçta can çekişir durumda maalesef. O kadar gövdeli ve güzel formda olmasına rağmen gövdenin yıllanmış görüntüsü yoktu bence tabii ki bu benim fikrim. Ama çiçeklendiğinde muhteşem olur eminim ki. Antalya bölgesinde olupta ilgilenen arkadaşlar yolları düşerse bir uğrasınlar bence. Benim o büyüklükte ağacı koyacak yerim olmadığı için almadım. Ama yeri olanlar iyi bir pazarlıkla iy bir fiyata alabilirler. Bilgilerinize

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024