agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   agno / Şimşir (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/34349.htm)

agno 15-04-2014 18:05

agno / Şimşir
 
http://www.agaclar.net/forum/attachm...97587347-1.jpg

Bonsai yapmaya yeni başlıyorum. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama kök budaması yaptım ve güveç kabına telle şimşiri diktim.

Dallar resimde iyi görünsün diye yaprakların bazılarını ve dalları aldım.

Bu aşamadan sonra ne yapmalıyım? Doğru yolda mıyım?

badrobot 15-04-2014 19:28

Sn.agno.
Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Hobi gibi görünen bu derin sanat dalıyla ilgilenmeniz çok güzel. Sabır, araştırma, deneme, gözlem, üzerine kurulu bu uğraşınız umarım daim olur.
Gelelim ağacınıza; Şimşir yavaş büyümesi ve ülkemizde ağaç formu olan ırkının olmayışı nedeniyle Bonsai için çok iyi bir tür olduğunu söyleyemem.
İşin doğası yeni başlayanların sık hata yapmalarından ve bu hataları çok yavaş gelişen bir ağacın çabuk telore edememesinden dolayı başlangıç için iyi bir tür olmadığı düşüncesindeyim.
Yaptığınız kök budaması ağacınızın büyüme hızını oldukça düşürecektir. Birde bitkinizi sığ saksıya almanız gelişimi nerdeyse hiç denecek kadar yavaşlatacaktır. Oysaki Bonsai'yle uğraşan bilinçli hobiciler ağaçlarını, formlarını buluncaya kadarki süreçte büyük ve geniş saksılarda tutarlar. Yani ne kadar kök ve ne kadar çok toprak, o kadar hızlı ve güçlü gelişim demektir.

agno 15-04-2014 19:49

Teşekkür ederim cevabınız için. Yeni başlangıç için ne önerirsiniz ve elimdeki bu şimşiri nasıl değerlendirmeliyim?

badrobot 15-04-2014 20:42

2 Eklenti(ler)
Sn.agno.
Size "şunu yap, yok öyle olmaz bunu yap" demektense, internette ve forumumuzda Bonsai Formları, Bonsai Kuralları hakkında ayrıntılı bilgiler edinmenizi öneririm. Bu konularla ilgili internete sonsuz bir video arşivi mevcut.

Şunu unutmayın ağaçlarınızı şekillendirmeye başlamadan önce kendinizi şekillendirmeye başladığınız bir sanat dalı bu. Bu süreçten istisnasız herkes bir kez geçmekte.

Gelelim sizin Şimşire; Ağacınızı tekrar kış döneminde derin ve geniş bir saksıya almızı öneririm. Bu yaz fazla bir gelişim beklemeyin. Aslında süpürge tarzı olmaya çok yatkın bir yapısı var, siz daha da aşağıdan kesmelisiniz. Birde çapraza giden ve fazla kalabalık yapan gereksiz dalları almalısınız. Zira bu dallar hava ve ışığı kesip diğer dallarında sağlıklı gelişimine engel olmakta.

badrobot 15-04-2014 20:46

Sn.agno.
Ağaç olarak size başlangıçta hızlı büyüyen ve dayanıklı türleri tavsiye ederim. Örneğin; Karaağaç, Dut, Erik, Pitosporum, Begonvil gibi türler sizi üzmeyecektir.

Manifesto 15-04-2014 21:01

Mümkünse toprağa dikip 4-5 yıl unutun.4-5 yıl sonra şimdikinden 5-6 kat daha büyük bir nebarisi olan gıptayla bakacağımız bir şimşire sahip olursunuz.

Bu süre zarfında dut,nar.afra gibi çabuk büyüyen ve hataları tölere eden adaylarla alıştırma yapabilirsiniz.

meetoo 15-04-2014 23:12

kök boşluğunu görünce bir an kaya (taş) üstü stilini düşünmeden edemedim ... Sn badrobotla her zaman paylaştığımız gibi önce kendimizi sonra da ağacımızı şekillendirmemiz gerekiyor ... bende sizin gibi bir ağaçla başlamıştım aldığım gün hemen ağacın kök budamasını dal budamasını yapıp sığ bir saksıya diktim .. buradaki arkadaşlarımın yönlendirmeleriyle şimdi bakış açım değişti . sığ saksılara dikilen her küçük ağacın bonsai olmadığını öğrendim ... büyük ağaçları yapısal anlamda gözlemlemek ve bonsai konusunda elinize geçen herşeyi okumak inanın ağacı seçmek şekillendirmek kadar önemli .. çalışmalarınızda başarılar dilerim ...

badrobot 15-04-2014 23:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meetoo (Mesaj 1271274)
kök boşluğunu görünce bir an kaya (taş) üstü stilini düşünmeden edemedim ... Sn badrobotla her zaman paylaştığımız gibi önce kendimizi sonra da ağacımızı şekillendirmemiz gerekiyor ... bende sizin gibi bir ağaçla başlamıştım aldığım gün hemen ağacın kök budamasını dal budamasını yapıp sığ bir saksıya diktim .. buradaki arkadaşlarımın yönlendirmelerle şimdi bakış açım değişti . sığ saksılara dikilen her küçük ağacın bonsai olmadığını öğrendim ... büyük ağaçları yapısal anlamda gözlemlemek ve bonsai konusunda elinize geçen herşeyi okumak inanın ağacı seçmek şekillendirmek kadar önemli .. çalışmalarınızda başarılar dilerim ...

Bu doğru sözlere ancak şapka çıkartılır. İşin mantığı sadece bir kaç cümleyle çok güzel özetlenmiş.

agno 16-04-2014 06:05

Badrobot Resmi işlemişsiniz çok teşekkürler. Diğer arkadaşların ve sizin önerilerini dikkate alacağım.

Uzun süredir okuyorum aslında ama ufak bir unutkanlık ile büyük bir hata yaptığımı yeni anlıyorum.

Şimşirim kurumaya başladı. :( Yapraklar sertleşti, fısfıs ile ıslatıyorum ancak sanırım kurtulamayacaktır.

Yeni bir fide şart gibi ve bazı şeyleri tekrar okumam şart.

Son olar ak Kuruma konusunda bir şey yapabilir miyim?

meetoo 16-04-2014 07:03

ustalarımız başka öneriler sunar mutlaka ama benim önerim telleri kesip, geniş bir saksıya alıp ,aydınlık , direk güneş ışığı almayan bir yerde beklemek olacaktır ... umarım bitkinize birşey olmaz ...

badrobot 16-04-2014 07:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agno (Mesaj 1271293)
Badrobot Resmi işlemişsiniz çok teşekkürler. Diğer arkadaşların ve sizin önerilerini dikkate alacağım.

Uzun süredir okuyorum aslında ama ufak bir unutkanlık ile büyük bir hata yaptığımı yeni anlıyorum.

Şimşirim kurumaya başladı. :( Yapraklar sertleşti, fısfıs ile ıslatıyorum ancak sanırım kurtulamayacaktır.

Yeni bir fide şart gibi ve bazı şeyleri tekrar okumam şart.

Son olar ak Kuruma konusunda bir şey yapabilir miyim?

Sn.agno.
Böyle bir haber verdiğim için çok üzgünüm; Eğer kök budamasını ağaçların uyandığı bu dönemde yapıp köklerin hava almasına neden olduysanız, ağacınız ölecek. Yapraklarına su püskürtmeniz de bir işe yaramaz.
Bu sizin için büyük bir tecrübe olmuştur.
Bu sizi yıldırmasın, daha öncede söylediğim gibi bir çok kişi başlarda çok hata yapar. Ama önemli olan sizin bu hatalardan dersler almanız.
Yeni aday için size türler dışında bir başka önemli önerim olacak; Bir dahaki adayınız fide ve ya fidan değilde bayağı bir ağaç formunda ağaç olsun. Yani alacağınız ağacın beden çapı en az 5-6cm olsun. Bunun yanında gövdedeki konikliğe ve nebarideki gelişimleride dikkate alarak bir aday seçin.

agno 16-04-2014 08:07

Bu 3.şimşirim ve inanın yılmıyorum. Yenilen pehlivan güreşe duymaz misali.

3 . yılım ve bir hatam da sürekli tek ağaç ile çalışmak.

Bu arada ağaçlar uyandı bile Nisanın ortasındayız. Bu aşamada yeni bir ağaç alıp budama doğru olur mu?

İkinci sorum da çelik yöntemi için bu ay uygun mu?

Özgür Tosun 16-04-2014 08:50

Sayın agno, saksınızın/güveç kabınızın altında yeterince delik varmı? Şimşir fazla suyu, nemlilikten daha fazla ıslaklığı hiç sevmez, fazla suyu sevmediği için zaten kesilmiş kök stresiyle uğraşırken bir de kök çürümesiyle uğraştırırsanız yapraklarını döker, sorun çözümlenmezse ağaç kurur. Yaprağın yeşil olarak dalında dökülmeden kuruması kök sorunlarının işaretidir.

meetoo 16-04-2014 08:54

Sn agno tek bir aday ağaçla başlamak size oldukça zaman kaybetirecektir .. ben fidan bulmaktan öte bulduğum fidanları bakacak yer dahi bulmakta güçlük çekiyorum .. bu durumda kendimce bir yöntem geliştirdim ... iç mekan bitkileri bana hem kolay elde edilen hem bonsainin temel ilkelerini kolay uygulamamı sağlayan hem de yer konusunda elimi oldukça rahatlatan bir alternatif oldu ... benjamin buna oldukça iyi bir örnek ... kolayca her ağaçta deneyemeyeceğim bir sürü şeyi deneme şansına sahip oldum mesela telleme sal sitili bonsai çalışmaşı gibi ... eğer yer sorunu fidan bulma sorunu yaşıyorsanız şiddetle tavsiye ederim ... bu konuda elimden gelen yardımları da yaparım ...
çelik konusuna gelince kesinlikle uygun bir ay .. tecrübeyle sabit nisan başından bu yana gül ateş dikeni mazı çeliklerim gayet güzel sonuçlar verdi .

agno 16-04-2014 10:29

Özgür bey, yeterli delik var sanırım kökü çıkarttığımda dolanan ve toprağa sıkışmış kökleri suyla açmaya çalışmadan kaynaklı bir sıkıntı var gibi.

Sn Meetoo, çeliği direk ağacın kabuğunu soyup çamur yapıştırarak yapmayı planlıyorum. Misal çam olabilir. Bir de doğa gezintilerine kürekle çıkıp uygun ağaçlardan almayı planlıyorum.

Hep bir geç kalmışlık hissediyorum. 3 sene dile kolay ama bu sefer ne bulursam eve getireceğim :) deneyeceğim. Olana kadar. Bir de tohum ile başlayacağım. Zamanım var :)

meetoo 16-04-2014 10:46

Sn agno ...
sizin anlattığınız yöntem çelikten üretimden daha çok havai köklendirme gibi geldi bana .. yanlış anlamış da olabilirim ... "airlayering" diye arattığınızda bir çok örnek uygulama bulunuyor internette...
doğadan ağaç toplama konusunda çekinceler olmakla beraber zaten bonsai nin çıkış noktası ...
doğadan ağaç toplarken yasaları göz önüne almak, özel arazilere girmemek, doğaya zarar vermemek gibi bir çok konu okumuştum ... hepsinde temel olarak anlatılan bir ağacı doğdan aldığınızda ;
1) kanusuz bir iş yapmamalısınız
2) özel mülke zarar vermemelisiniz
3) ağacı söktüğünüz ortama ve ortamın diğer parçalarına en az zarar verecek şekilde davranmalısınız

bunları siz yapacaksınız diye değil , sadece yeri gelmişken paylaşmak istedim ...

size çalışmalarınızda başarılar dilerim ...

agno 16-04-2014 10:50

Sn Meetoo doğru :) çok okumam gerek. Teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024