agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 3 Gönderen nicholai hel
  • 1 Gönderen nicholai hel

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-06-2017, 13:37   #1
Yeni Üye
 
Levonardo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2012
Şehir: Gevelsberg
Mesajlar: 28
Levonardo / Porsuk (Taxus Baccata Eibe)

Arkadaşlar merhaba, dün doğadan küçük bir Porsuk ( Taxus Baccata Eibe ) buldum ve aldım. Bugün torf/kendi toprağı/torf olarak saksıya aldım. Bir süre yeni ortamına alışmasını beklemeyi düşünüyorum. Sizlerden ricam, ekleyeceğim fotoğraflara göre ( umarım başarırım ) ne tür bir form oluşturabilirim, ne gibi hazırlıklar yapmalıyım ( belki küçük dalların budanması veya çimdiklenmesi vb. ) gibi bilgilerinizi paylaşmanız. İlk günden kesip telleyim demiyorum elbette ama belki bazı ön hazırlıklar uygun olacaktır. Verilebilecek formlarla ilgili görsellerinizi paylaşırsanız da çok mutlu olurum. Ayrıca elimde NPK 7-3-6 olan sıvı çiçek gübresi var, sanırım çok uygun değil?

Teşekkürler











Levonardo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2017, 19:08   #3
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Merhabalar.

Söyleyeceklerim pek iç açıcı olmayacak, bunu baştan belirteyim.

Birçok yanlışı bir arada yapmışsınız. Öncelikle doğadan ağaç söküm zamanı bu sezon için aylar öncesinde kaldı. Yaşadığınız yerin iklimi çok soğuk olsa da (ki Dortmund'a yakınsınız, artık oralara da yaz geldi) en az iki ay geç kalınmış bir işlem olmuş.

İkincisi, söktüğünüz aday bonsai materyali olarak tercih edeceğimiz bir yapıda değil. Oldukça genç ve dümdüz gövdesi olan, çevrenizdeki fidanlıklarda rahatlıkla bulabileceğiniz türden bir fidan.

Eğer bu fidan, yakında orada yapılacak bir işlem nedeniyle ölecek olan, ya da arsa sahibi tarafından istenmeyen bir durumdaysa bu ilk iki hatanız kabul edilebilir. Yani ağacın kurtulması için mecburi bir söküm yaptıysanız.

Öyle olduğunu varsayarsak da sonrasında saksıya doldurduğunuz torf tek başına hiçbir ağaç için, özellikle de bonsai eğitimi verilecek olanlar için, hele hele de doğadan yeni sökülmüş ağaçlar için kesinlikle tercih etmediğimiz bir malzemedir. Su tutma kapasitesi aşırı yüksek olacak ve kökleri boğmamak için azami özen göstermeniz gerekecek.

Porsuk güçlü bir tür ama bu kadar yanlışı nasıl kaldıracak, bunu ancak zamanla göreceğiz.

Şimdi yapmanız gereken şey, sulamasına azami özen göstermek. Yüzeydeki ilk 3-5 cm tamamen kurumadan sulamamak ama diğer tarafta ağacın toprak üstü kısmını mümkünse günde en az iki kere spreyle ıslatmak. Kök sistemi onarılana kadar yapraktan aldığıyla bir miktar kendisini çevirebileceğini umacaksınız ve bekleyeceksiniz.

Ağaç strese tepki olarak bir tur sürgün verebilir, bu sizi yanıltmasın, bekleyin, sürgünler 5-10 cm aralığında uzarsa eğer gelişimi ciddiye alıp sevinmeye başlayabilirsiniz. Köklerin onarıldığını işaret eder.

Eğer bu gerçekleşse de bekleyeceksiniz. Bana sorarsanız herşey çok iyi de gitse en azından gelecek sene nisan ayına kadar beklemelisiniz.

Doğadan sökülen ağaçların saksı kültürüne alışmaları sandığınızdan zordur. Çok büyük ustalar bile sökülüp saksılanmış ağaçlarla çalışmaya başlamadan önce ağacı en az 3 sene, kimi zaman 10 sene kendi hallerinde büyümeye bırakırlar. Ağaç içinde olduğu saksıyı kökleriyle komple sarıp kimi zaman metrelerce uzunlukta yeni sürgünler verdiğinde ancak net şekilde saksıya alıştı demek mümkün olur. Bu neden aslında doğadan söküm yapmak işinizi hızlandırıyor gibi görseniz de gerçekte oldukça zorlu süreçleri olan bir yöntemdir.

Porsuk güçlüdür, ve bir diğer güzel özelliği geriden sürgün verir. Bu aday için kötü yanı, odunu çok serttir ve o dümdüz gövdeyi bir ardıç gibi eğmeniz mümkün olamayacak. Bu nedenle eğer ağaç sağlığına kavuruşsa bana göre en erken gelecek sene nisan ayında (benim ağacım olsa iki sene beklerdim) yapacağınız işlem ağaç üzerindeki ilk yan dalın hemen üzerinden ağacı geri budamak ve yeni gelecek sürgünleri beklemek olabilir. Yeterince sağlıklı bir porsuk ana gövde üzerinden yeni sürgünler verir ve onları kullanarak ağacınızı inşa etmeye başlayabilirsiniz.

Umarım moralinizi bozmamışımdır.
Sadece gerçekçi olmaya çalıştım.

Sağlıklı ağaçlar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2017, 22:53   #4
Yeni Üye
 
Levonardo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2012
Şehir: Gevelsberg
Mesajlar: 28
Merhabalar Malina, ( az önce cevap yazmistim ama göremedigim icin tekrar yaziyorum ). Fotograf ekleme konusunu okumustum, tekrar göz gezdirdim. Bilgilendirme ve konuyu Dogru yere tasimaniz icin tesekkür ederim.

Merhaba Nicholai Hel, zahmet edip detayli bilgi verdiginiz icin tesekkur ederim öncelikle. Agac söküm sezonunun gectigini bilmiyordum, yine de üzüldüm. Hatta empati kurup bir yandan vicdan azabi dahi cektim, tabi ona en güzel sekilde bakmayi düsününce ( Bülbül'ü altin kafese koysalar, ille de Vatanim dermis, o da ayri ) bir nebze kendimi rahattim desem yeridir. Agaci söktügüm ortam cocuk kresi ve agacin renkli ve zehirli meyvelerinin cocuklar icin cekici ve riskli olmasi sebebiyle, o ortamda bulunmamasi gerekiyor. Bunlar benim bahanelerim olsun.

Bahsettiginiz gibi Dortmund'a yakinim ve yaz mevsimindeyiz ( öyle diyebiliriz ). Bildiginiz üzere bu civarlarda orman ici yürüyüs yollari oldukca cok. Bu firsati degerlendirip ormandan aday agaclar toplamayi düsünüyordum Insallah ormandaki güzel Bonsai adaylarinin büyüsüne kapilip sökmeye kalkismam...

Konuya dönersem bircok hata yapmisim, agaci tekrar dogal ormana kavusturayim desem daha da vahim bir durum yaratmis olabilirim sanirim. Köklerini kendi topragindan ayirmadim, oldugu gibi duruyor. Sadece alt kisim Torf ve üst kisimda Torf var onuda tekrar belirteyim. Sanirim dün forumda okumustum BioGold isimli bir Bonsai gübresi iyi demislerdi, ondanda temin edebilirim. Yani uygun kosul yaratmaya calisirim. Ve tabi ki en önemli konulardan biri olarak sabirla bekleyecegim.

Bu arada söylemeliyim ki, internette bircok agac söküm videosu var ve sökülen agaclarin köklerini yikayip hemen saksilara aliyorlar. Bunlarda oldukca yaniltici oluyor bizim gibi yeni baslamaya hevesliler icin. ( Hata yapinca baskasini suclayan cocuklar gibi oldu biraz )

Cok karmasik cevap yazmis olabilirim kusura bakmayin. Ben mesajinizi tekrar okuyacagim ve belirttiginiz sürgün gelisi vb. konulari gözlemleyecegim. Degerli bilgiler icin tekrar cok tesekkür ederim.

Levonardo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2017, 01:28   #5
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Kreş konusu ağacın sökülmesini mantıklı ve makul bir duruma sokuyor. Yani biraz da yukarıda belirttiğim gibi istenmeyen bir ağaç konumundaymış, söküp atılacak bir ağacı kurtarmaya çalışmanın sezonu ve zamanı olmaz. Doğru olanı yapmışsınız. Çocuk kreşinde porsuk ağacı gerçekten çok yanlışmış. Onun oraya dikilmiş olması, üstelik Almanya gibi bir yerde oldukça ilginç. Neyse ki farkedilmiş ve düzeltilmiş.

Ağacı yerinden sökerken zaten en doğrusu olabildiği kadar çok kökü ve kendi toprağıyla birlikte alıp çıkarmaya çalışmaktır. Bu konuda doğru yöntemi izlemişsiniz. Ama bu kütlenin altına ve çevresine geçirgen bir karışım eklemeniz çok iyi olurdu. Lav taşı ya da pomza (bimstein) kırığı kullanmanız iyi olurdu. Tek başına torfu tohum çimlendirmek dışında kullanmıyoruz (ki ben onun için bile kullanmıyorum). Dediğim gibi fazla sulamamaya özen göstermeniz, gerektikçe sulamanız önemli olacak.

Doğadan ağaç sökümünde herşeyden önce bilmeniz gereken, konunun yasal boyutudur. Eminim orada da buradaki gibi doğadan ağaç sökmek yasak ve ciddi cezai yaptırımlara bağlanmış durumdadır. Öncelikle bu konuları araştırmanızı öneririm.

Evet internette son zamanlarda gerçekten çok yanıltıcı bilgiler ve görseller yayınlanmaya başladı, çok ciddi bir bilgi kirliliği oluştu. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Bir de akılda bulunması gereken konu verilen bilgilerin hangi iklimde, ne zaman, hangi tür ağaç için veriliyor olduğu. Singapur'da doğadan tropik bir tür ağacı kökleyip güzelce yıkayıp saksıya diken ve başarılı olan birinin verdiği bilgiler sizi bağlamamalı, bu ayrımları iyi yapmak lazım.

Biogold'un bir zararı olmaz ama ağaçta bir hareket görmeyi beklemek daha iyi olur. Köklendirici ürünleri araştırıp bulabildiğiniz birini kullanmanız daha elzem şu an için.

Kolay gelsin. Umarım yaşatırsınız.

Levonardo beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2017, 12:56   #6
Yeni Üye
 
Levonardo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2012
Şehir: Gevelsberg
Mesajlar: 28
Sanırım kendiliğinden yetişmiş, çünkü bir ağacın dibinden çıkmıştı.

Lav ve pomza taşlarına bakacağım. Ağaç sökümü izin gerektirir ve bu konuda izin alayım desem tahmin ediyorum ki hayli uğraştırırlar. O nedenle bulabildiğim adayları önce sizlerle fotoğraf paylaşıp, uygunluğu konusunda fikir almak ve herşey uygun olursa ortamı bozmadan almayı düşünüyorum. Elbette araştıracağım, kaş yapmak isterken göz çıkarmış olmakta istemem.

Köklendirici olarak Clonex marka kök hormonu almıştım daha önce, jel formda. Sanırım o Çelik köklendirme için. Kök güçlendirici ürünler araştırayım.

Ağacımın yaşayacağına inanıyorum, umarım öyle olur. Bilgiler için yeniden teşekkür ediyorum. Sizlerden öğrenecek çok konu var.

Selamlar

Levonardo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2017, 16:54   #7
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Evet Clonex çelik köklendirmek için kullanılır. Saksılanmış bitkiler için sıvı ya da toz formlu köklendiriciler vardır, sulama suyuna karıştırılıp verilir, onları araştırın çevrenizde.

Aslında oralarda bonsai kulüpleri oldukça yaygın ve aktifler. Onlarla iletişime geçip hatta üye olup (dil probleminizin olmadığını varsayıyorum) en detaylı bilgileri onlardan alabilirsiniz. Aday ağaçlar en uygun nerelerden bulunur, oranın yerlisi oldukları için en iyi onlar bilirler.

Biz de her zaman elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.

Kolay gelsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 01:32   #8
Yeni Üye
 
Levonardo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2012
Şehir: Gevelsberg
Mesajlar: 28
Teşekkür ederim, çevre şehirlerde vardı sanırım, tabi vakit bulup gitmek hayli zor. O sebeple sizlerin tecrübelerini forumdan takip etmek en faydalı yol. İki gün önce bir ağacın iki dalını aldım ( Dağ Akçaağacı / Acer Pseudoplatanus ) ve köklendirme jeline batırıp torfa ektim, dallarda hiç solgunluk yok. Bakalım başarabilecek miyim...

Porsuk'un durumu hiç iç açıcı değil, umarım toparlanabilir. Porsuk bir ağacın dibinde büyümüştü be ortamına uygun değildi. Dün, porsuğun dibinde büyüdüğü zararsız türden olan ağaçta kesildi ( salıncağa bırakılması gereken asgari mesafe sebebiyle, hiç kurtuluşu olmayacaktı. Ha öyle ha böyle, kısacık hayatını zehir etti yine insanoğlu.

Çelikleri köklendirebilirsem heryere fidan olarak ekerim zaten heryerde bu ağaçlar var.

Selamlar

Levonardo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024