agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar
(https)




Beğeni Düzeni12Beğeniler
  • 1 Gönderen badrobot
  • 1 Gönderen Akhilleus
  • 1 Gönderen Akhilleus
  • 1 Gönderen Akhilleus
  • 1 Gönderen Akhilleus
  • 3 Gönderen meetoo
  • 1 Gönderen Erdemy
  • 1 Gönderen tourkana
  • 1 Gönderen tourkana
  • 1 Gönderen Erdemy

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-05-2014, 00:51   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Wink Erdemy / Erguvan

Merhabalar forum ahalisi

Bonsai olayına yeni başlamış birisi olarak aklımda binlerce soru mevcut. Cevap bulabileceğime inancım tam olduğu için bu forumda paylaşmak istedim soruları, şimdiden cevap verecek olan herkese sonsuz teşekkürler.

İnternetteki yüzlerce yazıyı kurcalamışımdır belki de geçtiğimiz 1 yıl içerisinde. Bilgilerin çoğu hazır alınmış bonsailerle ya da daldan bonsai yapmayla ilgili olduğu için benim gibi tohumdan bonsai yetiştirme işine gönül vermiş birisi için birçok önemli ve temel noktayı ne yazık ki barındırmıyordu. Ayrıca bitkinin türüne göre de değişkenlik gösteren durumlarla ilgili internette araştırdığım sorularım cevapsız kaldı çoğunlukla. Buradan edineceğim bilgilerin şüphesiz ki bana faydaları olacaktır, başka birilerinin de aradığı şeyi daha kolay bulup takip edebilmesi için sorularımı numaralandırmayı düşünüyorum. Böylelikle daha net bir soru-cevap iletişimi kurabilmek mümkün olur. Teknik bilgisi kısıtlı birisi olarak sorduğum sorular her ne kadar saçma gelse de basit bir dille izah edebilirseniz çok memnun olurum.

İlk olarak kısaca bu işe nasıl başladığımı anlatmak isterim. Bonsai fikrini ilk duyduğumdan beri bu işe büyük bir heves beslemiştim. Hatta çocuk yaşlardayken satın almaya çalışmıştım, ancak o zamanlar Türkiye'de sadece 1-2 yerde satıldığı için ve astronomik fiyatlarla satışta olduğu için ertelemiştim. Geçtiğimiz sene ise birçok kişiyi bu sanata başlatan bonsai ekim setlerini gördüm. Konuyla ilgili neredeyse hiçbir şey bilmeyerek bu setleri alıp talimatları uygulamaya başladım. Hepsini uzun süre yaşatamayacağımı düşündüğüm için 3 çeşit aldım, hangisi hayatta kalırsa ondan bir şeyler öğrenirim diyerek ilk tohumlarımı ektim.

Sonuç şöyle oldu: Ginkgo Biloba filizlenmedi bile. 2 tohumu da uzun süre beklememe rağmen en ufak bir kıpırtı bile göstermedi. Karaçam'da durum biraz daha iyidi. Hızlıca filizlendi, kısa sürede boyu 4-5 santimetre olacak kadar uzadı ve yine aynı hızda kurudu ve öldü. Fazla sulamış olma ihtimalim mevcut ancak kesin olarak niye solduğunu tabii ki bilemiyorum. Son olarak bir adet de erguvan ekmiştim. Geçtiğimiz yaz hızla büyüdü, kıştan önce sıvı bonsai besini verdim yaklaşık 2-3 ay kadar. Kışı da sağ atlattı. Şimdi hayatta olan tek bonsaim bu. Boyu yaklaşık 30 santimetre. Son hali de şöyle: http://i.imgur.com/5GGltEU.jpg (Resimde görünen, kenarları sararmış 2 yaprağı kesmem dışında hiçbir uygulama yapmış değilim.)

İlk bitkimi 1 sene hayatta tutmayı başarmış birisi olarak yeni birkaç ağaç tohumu ve bonsai toprağı satın aldım. Tabii onların ekimiyle ilgili de sormak istediğim onlarca soru var. Yine mümkün olduğunca farklı familyalardan bitkilerin tohumlarından aldığım için ne yapmam gerektiği konusunda biraz kafam karışmış durumda.

Sorulara geçecek olursak:

1- Odamın tek doğrudan güneş ışığı alan yeri ufak sayılabilecek bir pencere. Bu yüzden bonsailer de şimdilik bu pencerenin önünde duruyorlar. Ancak 2 sorun var. Odam yazın bile yaklaşık 2 saat kadar doğrudan güneş ışığı alıyor, bu konuda ne yapabilirim? Bir diğer sorun ise pencerenin önündeki kalörifer. Özellikle kışın hemen yanlarındaki pencereyi sık sık açık bırakmaya çalışıyorum. Bu durumun bir zararı olur mu, ya da bir çözümü var mıdır?

2- Fotoğrafta görünen erguvan sizce sağlıklı mıdır? Bir bonsainin sağlıklı olup olmadığını en kolay nasıl anlayabilirim?

3- Sulama yaptıktan sonra saksının kenarlarında ve toprağın üstünde beyaz bir tortu benzeri madde kalıyor. Bu nedir? Zararlı bir şey midir? (İçme suyu ile sulama yapıyorum)

4- Fotoğrafta görüldüğü gibi bonsai şimdilik düz ve ince bir daldan ibaret gibi görünüyor. Zamanla dalları çıkacak mıdır? Yoksa dalları olması için benim mutlaka bir budama yapmam mı gerekiyor? Bunları ne zaman yapmak en doğrusudur.

5- Erguvan şuan yaklaşık 8 santimetre çapında, 2-3 santimetre derinlikte bir saksıda duruyor. 20-30 santimetre uzunlukta bir bonsai istediğimi düşünecek olursak bu saksı ne kadarlık bir süre için yeterlidir? Hangi dönemde nasıl bir saksıya aktarmalıyım bitkiyi? En önemlisi uygun fiyatlı bonsai saksıları satın alabileceğim bir adres mevcut mudur?

6- Erguvanın kıştan önce bir hayli büyük yaprakları vardı. Aşağıdan yukarı doğru yapraklar sırayla sararıp düştü. Şimdi baharın gelmesiyle yeni yapraklar çıkıyor en üstten. Bu süreçte bir anormallik var mı? Sararıp düşen yaprakların çıktığı yerler hala belli oluyor. Sürgün denen şey bunlar mıdır?

7- Bu boyutlardaki bir saksıda erguvan daha uzamaya devam eder mi? Uzun süredir aynı boyda, ama baharın gelmesiyle tekrar uzar mı? Bunu önlemek için ne yapmalıyım?

8- Bugün bir tane de sahil çamı (pinus pinaster) ekmeyi planlıyorum. Çamların yeni başlayanlar için zor olduğunu okudum birçok yerde ancak bu konuda hırs yaptım ben de. Yeni ekilen bir çamı hayatta tutabilmek için dikkat etmem gereken püf noktaları nelerdir? Ne sıklıkta sulamam gerek?

9- Çimlendirme torfu tam olarak nedir? Normal bonsai toprağından bir farkı var mıdır? Soğuk uygulama sırasında çimlendirme torfu yerine koyabileceğim başka şeyler var mıdır?

10- Yeni aldığım tohumların çoğunda 3 aylık bir soğuk uygulama sürecinden bahsetmiş. Bu süreyi kısaltmanın bir yöntemi var mıdır? Filizlenmeyi başaran erguvan ve karaçam tohumlarını 1 ay buzdolabında bekletmem yeterli olmuştu.

Tahmin ettiğimden daha uzun olmuş yazı. Şimdiden sıkılmadan okuyup yardımcı olan herkese tekrar teşekkür ederim. Büyük ihtimalle sormam gereken ancak şuan aklıma gelmeyen onlarca soru daha vardır. Aklıma geldikçe onları da bu başlık altında paylaşmaya devam ediyor olacağım.

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2014, 09:44   #2
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.Erdemy.
Yaşadıklarınızı dikkatle okudum. Bu mesajımda yazdığınız 10 mesaja tek tek cevap yerine şimdilik tek bir konu üzerinde yoğunlaşacağım.
Öncelikle yapmış olduğunuz sabırlı çalışmalar nedeniyle sizi tebrik ederim. Bonsai'ye ilk başladığım yıllarda şu an hatırladıkça güldüğüm bende sayısıız hatalar yapmıştım. Ama nerden bilebilirdimki, doğruyu. Birde araştırma yapabileceğimiz tek, dev bir kütüphane olan ve bize en yakın yardımcı internettede o kadar çok kirli ve yanlış bilgi varki. O dönemde bu konuda kedimi hem cahil hem de yalnız hissetmiştim. Ama azimle inatla araştırmaya, denemeye, sormaya devam ettim. Bugün hala çok biliyorum demiyorum ama temel bazı şeyleri kavradığımı hissediyorum.
Sizi şöyle bir şey söylemek istiyorum. Erguvan ağacınızı balkon gibi bir dış mekana alın. Erguvan'ın ışık ihtiyacı çok yüksektir. Hava akımıda ağaçlar için ayrı bir ihtiyaçtır. Hava akımından yoksun bir bitki iç mekanda yaşabilen bir bitki bile olsa sağlıksız olur. Ağacınızı bugün dış mekana almakla başlayın güne.

anily beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2014, 14:09   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sn. Badrobot,

Öncelikle çok teşekkür ederim. Bu sanata yeni başlayan herkesin en başta geçtiği yollardan geçmekte olduğumun bilincindeyim. Bu yüzden herkes gibi araştırmaktan, sormaktan ve denemekten başka yapabileceğim fazla bir şey yok.

Öneriniz için de teşekkürler, ancak ne yazık ki mümkün değil. Evde kediler de bulunduğu için balkonda ağaç çok güvende olmaz ne yazık ki. Zaten giriş katında oturduğum ve etrafım 9 katlı apartmanlarla çevrili olduğum için balkon da aynı kısıtlı sürede güneş ışığı alabiliyor. Hava akımı konusunda da çok haklısınız, birçok kaynakta gördüm ne kadar önemli olduğunu. Onun için şöyle bir çözüm buldum, ağacı hemen yanındaki pencere günün en az 14-15 saati açık. Yaz kış demeden bonsainin sağlığı için cam açık yaşıyorum Umarım yeterli olur oradan gelen temiz hava.

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2014, 12:27   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-04-2013
Şehir: Antalya/Kaş/Kalkan
Mesajlar: 168
Sn. Erdemy
Bende yeni başlayan biri sayılırım ama sizin gibi uzun yıllardır bir çok şey okudum size söyleyebileceğim ilk şey şuanda doğru adrestesiniz burda bütün bilgili arkadaşlar yardımcı oluyor hepsine burdan bir kez daha teşekkür ediyorum. Söylemek istediğim size ki 3 nolu mesajda belirtmişsiniz biraz yer sıkıntınız olduğunu ancak mümkünse bir tane direk güneş ışığı gereksinimi fazla olmayan gölge yerleri seven bir gelişmiş fidan alıp tohumdan yetiştireceğiniz fidanlarınız gelişimini tamamlayana kadar onun üstünde de denemeler yapmanız böylelikle gelişmesi için beklerken bir taraftan da başka tecrübeler edinmiş olursunuz. Başka bir önerimde şu an yaşatmayı başardığınız fidanı daha geniş bir saksıya alın daha çabuk gelişecektir diye düşünüyorum.
İyi çalışmalar diliyorum...

Sakaki beğendi.
Akhilleus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2014, 14:51   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sn. Akhilleus,

Bir fidan alıp onun üzerinde çalışmayı ben de düşündüm aslında, ama benim için bu işin büyüsü biraz da tohumdan yetiştirmekte. O yüzden çok istekli değilim açıkcası bir fidan üzerinde çalışma konusunda. Ama yakında deneyim edinmek için yapabilirim tabi.

Yaşayan tek fidanımı daha geniş bir saksıya alma konusuna gelince, 30 santimi geçmeyecek bir bonsai istediğim için bitkinin bir anda çok uzamasından korkuyorum büyük saksıda. Eninde sonunda sanırım saksıyı değiştirmem gerecekecek, ama bu işlemi hangi dönemde yapmam gerektiği konusunda da emin değilim. Daha bitkinin gövdesi de çok ince olduğu için bu işlem sırasında zarar vermekten de korkuyorum.

Bu arada bugün 4 yeni tohumun soğuk uygulamasına başlıyorum. Bazıları çok güneş gereksinimi olmayan ağaçlar. Onların da filizlenmesini başarabilirsem ve ilk 1 sene hayatta tutabilirsem biraz cesaretim artar diye ümit ediyorum

Çok teşekkürler, iyi çalışmalar...

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 11:12   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-04-2013
Şehir: Antalya/Kaş/Kalkan
Mesajlar: 168
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdemy Mesajı Göster
Sn. Akhilleus,

Bir fidan alıp onun üzerinde çalışmayı ben de düşündüm aslında, ama benim için bu işin büyüsü biraz da tohumdan yetiştirmekte. O yüzden çok istekli değilim açıkcası bir fidan üzerinde çalışma konusunda. Ama yakında deneyim edinmek için yapabilirim tabi.

Yaşayan tek fidanımı daha geniş bir saksıya alma konusuna gelince, 30 santimi geçmeyecek bir bonsai istediğim için bitkinin bir anda çok uzamasından korkuyorum büyük saksıda. Eninde sonunda sanırım saksıyı değiştirmem gerecekecek, ama bu işlemi hangi dönemde yapmam gerektiği konusunda da emin değilim. Daha bitkinin gövdesi de çok ince olduğu için bu işlem sırasında zarar vermekten de korkuyorum.

Bu arada bugün 4 yeni tohumun soğuk uygulamasına başlıyorum. Bazıları çok güneş gereksinimi olmayan ağaçlar. Onların da filizlenmesini başarabilirsem ve ilk 1 sene hayatta tutabilirsem biraz cesaretim artar diye ümit ediyorum

Çok teşekkürler, iyi çalışmalar...
Ben büyük fidanla çalışma önerimi tohumdan yetiştirdiğiniz fidanlara tecrübe kazanarak daha uygun şekiller ve az hata yapma olasılığınız olur diye önerdim. Ayrıca saksı değişimini şimdide yapabilirsiniz köklerine zarar vermediğiniz sürece sıkıntı olacağını sanmıyorum. Tabi boyu daha hızlı büyüecek ama bonsaide büyüt kes tekrar büyüt kes yapmamız gerekiyor büyük saksıda daha iyi dallanacak olmasıda adayınızın görsel şekil verirken hazır olmasını sağlayacak. Bir üstadımın dediği gibi gür saçlı bir insana berberin değişik şekiller verme olasılığı daha fazla saçlarının üstü dekülmüş birine ise daha kısıtlı o yüzden ne kadar çok dallanma o kadar çok alternatif diye düşünüyorum nacizane. İyi çalışmalar dilerim...

Sakaki beğendi.
Akhilleus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2014, 20:10   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Çok teşekkürler, önerilerinizi kesinlikle dikkate alacağım. Fırsattan istifade kafama takılan konuyla ilgili birkaç soruyu da yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum. Bonsai yetiştiren birçok kişinin büyüt-kes yaptığını biliyorum. Peki bu işlemi yapmadan bonsai yetiştirebilmek mümkün mü? Yani benimki gibi ufak bir saksıdan bitkiyi hiç çıkarmadan ufak dal budamalarıyla gövde ağaç görünümü (çok daha uzun sürede de olsa) kazanabilir mi? Bir diğer tam anlamadığım nokta ise bu dal konusu. Görüldüğü üzere benim erguvanım dümdüz büyüdü, dal namına hiçbişey yok Ufak saksıda olduğu için mi böyle? Ya da ilk 1 senede olduğu için mi dalları çıkmadı? Yoksa dalları çıkması için benim budama işlemleri mi yapmam gerekiyordu? Saksı değiştirmeden önce yapmam gereken bir budama var mı? Bir de denediğim diğer 2 erguvanı biraz daha büyük saksılara ekmiştim, kısa sürede uzadılar ama gövdeleri güçsüz olduğu için rüzgarda kırılmış gövdeleri. Daha büyük bir saksıya alınca öyle bir sorun yaşar mıyım? Ne büyüklükte bir saksı önerirsiniz?

Bir de elimdeki 3-4 farklı cins tohumu soğuk uygulamaya almam gerekiyor yarın ya da öbür gün, yalnız elimde çimlendirme torfu yok. Onun yerine kullanabileceğim bir şey var mıdır?

Kusura bakmayın sizi de böyle soru bombardımanına tuttum ama yeni başlayan birisi olarak ne kadar bocaladığımı ve elimdeki tek canlı ağaç olan erguvanın ne kadar değerli olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur Malum son ümidim bu forum, sizden başka da yardım eli uzatan olmadı pek, şimdiden vereceğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.

Not: Baharın gelmesiyle birlikte erguvanın üst kısmında ve gövdenin üst kısımlarında birçok yeni yaprak çıkmaya başlıyor. Yakın zamanda düzgün bir fotoğraf makinasıyla çekip yükleyeceğim.

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2014, 08:19   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-04-2013
Şehir: Antalya/Kaş/Kalkan
Mesajlar: 168
Sn Erdemy ince forumda uzayan ağaçları yanlarına destek çubukları dikerek sağlamlaştırabilirsiniz. Birde dallanma için uç alımları yapmanız gerekir çünkü bitkiler genellikle bütün enerjiyi en uç noktalara yönlendirirler o kısımlarda yapacagınız uç alımlarıyla enerjiyi alt kısımlarada yönlendirme şansınız olur. Küçük saksı olayına gelince gelişimi çok yavaş olacaktır illaki olurmu olur ancak yinede uygun dönemlerde köklerin budanması gerekecek ki buda bitkinin gelişimi konsunda size baya zahmet verecektir en uygunu uygun büyüklükte saksılara alarak gelişmesini sağlamak. Arkadaşların yardım etmeme konusuna gelince bu forumun bir özelliğide biz yeni başlayanları biraz araştırmaya yönlendirmek emin olun o araştırma durumunu görünce arkadaşlar ellerinden gelen yardımı yapacaktır. Forum içerisinde uygun başlıklar altında şimdi sorduğunuz sorulara daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Dallandırmanın nasıl sağlanacağı uç alımının nasıl yapılacağı kök budamasının hangi dönemlerde nasıl yapılacağı saksı değişimi gibi konuların detayları forumda mevcut. Arkadaşlar adına sizden biraz daha araştırma yapmanızı rica ediyorum. Ve daha önemlisi diğer arkadaşların bonsai adaylarını incelemeniz onlara yapılan yorumlara bakmanız ve onların içinden sizin de işinize yarayacak yöntemleri uygulamanız ve uygulamaktan çekinmemeniz.
İyi çalışmalar dilerim...

meetoo beğendi.
Akhilleus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2014, 14:55   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Şimdiye kadar inanın çok araştırma yaptım. Hem yerli hem yabancı kaynakları okuyorum aylardır. Ancak en büyük sorunum, tohumdan yetiştirme konusunda çok az bilginin bulunması. Örneğin uç alma ile ilgili gördüğüm bütün uygulama örneklerinde bitkinin zaten birden fazla dalı mevcuttu, uç alımı bu dallarda yapılıyordu. Ancak benim bitki zaten kendisi dal gibi, o yüzden emin olamıyorum. Bir de şu var ki yukarıda Sn. badrobot'un da söylediği gibi internette çok fazla yanlış bilgi var. Ben de araştırırken birbiriyle çelişen çok bilgi gördüm. Ayrıca bu bilgilerin çoğu geneldi, yani bitkinin türüne göre daha detaylı bilgilere ulaşmak mümkün değildi. Nedense erguvanla ilgili bilgi hepsinden daha azdı. Zaman ayırdığınız için tekrardan teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2014, 21:17   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-04-2013
Şehir: Antalya/Kaş/Kalkan
Mesajlar: 168
Sn Erdemy;
Burda devreye arkadaşların çalışmalarını incelemek giriyor tohumdan yetiştiren arkadaşlarda var erguvan yetiştirenlerde vardır eminim. Ama yoksa da ilk siz olun ve denemelerinizi burada paylaşın sonuçlara göre erguvan yetiştirecek diğer arkadaşlarda faydalanmış olur. Bu arada hevesiniz kırılmasın diye muhtemelen burda okuduğum bir şeyi söylemek istiyorum; ''500 adet fidana sahip olursanız belki 50 adet sergilenebilir bonsainiz olur.''. O yuzden hevesiniz kırılmasın ve edinebildiğiniz kadar fidan edinin tohumdan veya daha gelişmişlerini çiçekçilerden. Çünkü illa ki hata yapıyoruz ve fidanları kaybediyoruz ama elimizde başka fidanlar olursa edindiğimiz tecrübeleri onlara aktarıp gurula sergileyebileceğimiz bonsailerimiz olur ve belkide ilerde çocularımıza bırakacağımız bir mirasımız olur.

dusunenadam beğendi.
Akhilleus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 00:21   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sn Akhilleus,

Kolay kolay pes etmem zaten açıkcası bu konularda kabiliyetli biri olduğumu hiç düşünmemiştim. (Gerçi hala düşündüğüm söylenemez) Ancak denediğim ilk 4-5 tohumdan bir tanesini 1 yıldan uzun süre hayatta tutmayı başardığım için artık biraz daha cesaretlendim diyebilirim. Az önce de yine 3 farklı cins tohumu soğuk uygulamaya bıraktım. Böyle eğlenceli bir uğraş söz konusu olduğunda denemekten sıkılacağımı sanmıyorum. Elbet zamanla da bir şeyler öğrenirim. Şimdilik ilk hedefim yeni tohumları düzgün bir şekilde çimlendirebilmek ve eldeki erguvanı biraz daha ağaca benzetebilmek

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 00:34   #12
Ağaç Dostu
 
meetoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 173
Sn erdemy öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim ... 10 mayısta buraya yazdığınızdan beri mesajlarınızı takip ediyorum öncelikle tohumdan ağaç yetiştirme çabanıza gerçekten saygı duyduğumu ifade etmek isterim ... gerçekten çok özel bir duygu olduğunu anlıyorum ama yine de sadece bir alternatif olarak başka ağaçlarda da deneyim kazanmak gerçekten yararlı olurdu diye düşünüyorum benimki sadece bir tavsiye ... iç mekan bitkileri bile gerek telleme gerek sulama budama konusunda tecrübe sahibi olmayı sağlıyor ... tohumdan yetiştirdiğiniz fidanınızda yanlış bir telleme budama ya da sulama sizi oldukça geriye atabilir ama bu tür bitkilerde yapacağınız hatalar kolayca telafi edilir ... dediğim gibi sadece bir tavsiye olarak alınız ... tekrar iyi çalışmala dilerim ...
bu arada Sn Akhilleus'a da bir tebrik iletmek isterim doğru yönlendirmeleri için ...

meetoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2014, 02:32   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sn. meetoo

Öncelikle iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Bu konuda ne kadar hevesli, istekli olduğumun anlaşıldığını tahmin ediyorum Tavsiyenizde sonuna kadar haklısınız, ben de son dönemde üzerinde çalışmalar yapabileceğim çok büyük olmayan bir fidan arıyorum. İç mekan için uygun bir ağaç türü bulabilirsem baharın son günlerini kaçırmadan üzerinde çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Dediğiniz gibi ileride hata yapma riskimi azaltır şimdi edineceğim tecrübeler. Bir yandan da benim için daha keyifli olan ve açıkcası üzerinde daha çok uzmanlaşmak istediğim tohumdan yetiştirme konusunda da ilerlemek istiyorum. Elimde şuan 7-8 farklı çeşit ağaç tohumu var, sırayla onları ekmeye de devam ediyorum. Böylece elimde daha fazla ağaç olur, ayrıca daha fazla tür hakkında bir şeyler öğrenebilirim.

Desteğiniz için tekrardan çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

meetoo beğendi.
Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 12:04   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-04-2013
Şehir: Antalya/Kaş/Kalkan
Mesajlar: 168
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meetoo Mesajı Göster
bu arada Sn Akhilleus'a da bir tebrik iletmek isterim doğru yönlendirmeleri için ...
Sn meetoo;
Ben teşekkür ederim forumda bulunan bütün arkadaşlara herkes hiç bir çıkar gözetmeksizin bilgilerini paylaştığı ve bana bu yorumları yapabilecek bilgi sahibi olmama destek olduğu için.
Herkese iyi çalışmalar...

Akhilleus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 12:45   #15
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Kendime ayırdığım erguvan fidanı, tabi tercih meselesi ama zor bulunan bir tür değilse tohumdan bonsaiyi ilk başta düşünmeyin derim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg er1.jpg (58.6 KB, 143 views)
Sakaki beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 12:51   #16
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Doğayı takip ederseniz, tohumların sonbaharda olgun hale gelip, ağaçlardan dökülüp ve rüzgarla savrularak gittikleri yerlerde, sonbahar ve kışın bu katlama işlemine doğal yoldan maruz kaldıkları görülür. Çimlenme dönemleri ise , ilkbahar sonuna kadar olan dönemdir.

Sizin içinde bulunduğumuz bu zamanda bu işlemi yapmanız başarılı sonuçlar kazandırmayabilir.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdemy Mesajı Göster
Sn Akhilleus,

Kolay kolay pes etmem zaten açıkcası bu konularda kabiliyetli biri olduğumu hiç düşünmemiştim. (Gerçi hala düşündüğüm söylenemez) Ancak denediğim ilk 4-5 tohumdan bir tanesini 1 yıldan uzun süre hayatta tutmayı başardığım için artık biraz daha cesaretlendim diyebilirim. Az önce de yine 3 farklı cins tohumu soğuk uygulamaya bıraktım. Böyle eğlenceli bir uğraş söz konusu olduğunda denemekten sıkılacağımı sanmıyorum. Elbet zamanla da bir şeyler öğrenirim. Şimdilik ilk hedefim yeni tohumları düzgün bir şekilde çimlendirebilmek ve eldeki erguvanı biraz daha ağaca benzetebilmek

Akhilleus beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2014, 13:59   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sn. tourkana,

Öncelikle tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Bu sene ne yazık ki tohumlar konusunda geç kaldım. Yaz sıcakları çok fazla bastırmadan önce tohumları ekebilmeyi umuyorum. Tohumunu ektiğim ağaçlar büyürken bir yandan hazır bir bonsai ya da fidan alarak üzerinde çalışmayı düşünüyorum ben de, tecrübe edinebilmek için. Tohumdan yetiştirme isteğimin önemli bir sebebi de 10-25 cm arası (Mame ya da konomo oluyor sanırım) bonsai'ler elde etmek istiyor olmam. Bunun için de gövde kalınlığı gibi konularda en başından itibaren bitkinin kontrolünün elimde olmasını istiyorum. Forumdaki birçok örneğe baktım, çoğu büyük saksılarda boyu yarım metreyi aşan işler yapmış. Güzel görünüyorlar ancak benim o kadar geniş alanım yok. O yüzden bulacağım fidanın da çok kalın olmaması gerekiyor tahminen. Ama önümüzdeki bahara kadar uygun bir fidan bulup budama, telleme gibi teknikleri çalışmaya başlarım.

Tekrardan tavsiyeleriniz için teşekkürler, iyi çalışmalar.

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 18:30   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Son durum:

Baharda belki uzamasını yavaşlatıp yanlardan dal çıkarır diye düşünerekten fidenin tepesinden ufak bir bölümü budamıştım. En tepeye yakın bir yerden filizlenip yine uzamaya başladı. Havaların da ısınmasıyla çok fazla hızlı uzuyor yine. Ciddi bir şekilde bir tarafa doğru yatmaya başladı, güneşe çevirsem de fayda etmedi, ben de mecburen bir yün iplikle bir desteğe bağladım. Bitkinin son halinin fotoğraflarını burada bulabilirsiniz: Erguvan 2014 Haziran - Imgur

Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2015, 06:57   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Son durum:

Erguvan kışı kapalı bir balkonda geçirdiği ve yaprak dökmediği için biraz endişeliydim. Bu dönemde bitkinin büyümesi de durmuştu. Mart sonunda toprak seviyesinden yaklaşık 1 karış yukarısından bitkiyi budadım, anladığım kadarıyla olumlu yanıt aldım. 5-6 yeni sürgün vedi, çok büyük bir hızla uzuyor sürgünler. Gövde ve dalların kalınlaşabilmesi için 2016 mart ayına kadar budama işlemi yapmam tahminen, o zaman tekrar değerlendiririm durumu. Dalların yanlara doğru büyüyebilmesi için dalların etrafına tel dolamadan saksının kenarına geçirdiğim tellere tutturmayı düşünüyorum, şuan yeni filizlerin hepsi birbirine girebilecekmiş gibi duruyor. Ağacın büyümesini hayranlıkla izleyeceğim 1 yıl daha beni bekliyor şimdilik.



Milla beğendi.
Erdemy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
bonsai, erguvan, karaçam, sahil çamı


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024