agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen murat doğan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-05-2014, 11:23   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
murat doğan/ servi

Merhaba arkadaşlar. Bu aday bende olamakla birlikte 2. Antalya bonsai toplantısında üzerinde çalışılan limoni servidir. Ağacı ben sahiplendim ve bundan sonrası için bakımını ben yapacağım. Fidan seçimini toplantının moderatörü sevgili nicholai hel arkadaşımız yapmış ve toplantıya getirmiş. Şekillendirme budama ve telleme işlemleride büyük çoğunluğu kendisi tarafından olmakla birlikte katılımcıların da katılımıyla kollektif olarak yapılmıştır. maalesef ilk hali bende yok. çalışma aşamalarında çekilen fotoğrafları nicholai hel'de varsa ekleme yapar sanırım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sayelerinde güzel bir adaya sahip oldum.

ön yüz

20140428_191856.jpg

arka yüz

20140428_191647.jpg

tepe noktası ve dallarda yapılan tellemelerden örnek fotoğraflar

20140428_191658.jpg
20140428_191910.jpg

seccomann01 beğendi.
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 12:00   #2
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. murat doğan, ağacınız hayırlı olsun.

Ağacın bulunduğu serada tropik ve yarı tropik türler üretiliyor, çalışma yaptığımız günde bile ne kadar sıcak olduğunu hatırlıyorsunuzdur. Son bir ayda artık oradaki sıcaklar ağustos ayı gibiydi. Bu ağacın budama, telleme ve özellikle kök budaması, toprak değişimi sonrası orada bir hafta kadar kalması iyiydi, fakat sonrasında artan sıcaklar gördüğüm kadarıyla sıkıntı yaratmaya başlamış. Yer sahiplerinin kendilerinin de belirttiği gibi, mevsim dolayısıyla çok fazla yapılacak işleri var ve bu koşturmaca içinde unutuluyor. Ağacımız da biraz susuz kalmış belli ki.

Fakat yeni gelişen ibreler de var ki o şartlar altında bu sevindirici.

Bir de, ilk fotoğrafa bakınca dikkatimi çeken şey, dereyi geçerken at değiştirmenin sonuçları.

Ağacın alttan dal dizimine başlarken aklımda dik tarz, tepesinde 8-10 cmlik bir ölü zirve (jin) bulunan ve tüm dalları yere doğru eğilmiş bir stil vardı. Alttan ilk iki dalın yerlerini de buna göre seçerek başlamıştım. Sonra çalışma esnasında yapılabilecek seçenekleri sizlerle paylaşırken ağacın tam dik değil eğik de olabileceğini değindim, bu fikir halk oylamasıyla daha ilginç bulundu, ona yöneldik. Sonra zirveye gelince aslında genelde tercih edilen yöntemin ölü zirve bırakmak yerine zirvedeki dalın yukarı yönlendirilerek yeni lider konumuna getirilmesi ve zamanla koniklik sağlanması şeklinde olduğunu anlatınca nasıl oldu tam hatırlamıyorum ama bir anda o yönde karar kılındı ve ağacın boyu yeni zirvesiyle birlikte benim beklentimden 15-20 cm daha uzamış oldu. Tabii şimdi bu yeni orana göre ilk dal olarak bıraktığımız dal çok aşağıda kaldı, ikinci dal olarak bıraktığımız dal ise şu anki mevcut boya göre ilk dal olmak için uygun yere gelmiş oldu. İlk dalı kesmek de bunun çözümü olmayacak, bu kez de ağacın diğer yöne yatırılması ve dalların buna göre konumlandırılmaları gerekecek. Tek sıkıntı bu da değil, her ne kadar şimdilik toprağın altında bıraktığımız nebari kısmı daha kalın olsa da, ağacın toplam boyu bence gövdeye oranla yüksek kaldı. İşte bana ölü zirve yaptırsaydınız böyle olmayacaktı.

Tabii tüm bunlar şimdilik sadece detay. Ağaç güzel ve potansiyeli var, şu an önemli olan tek şey sağlığı. İleride yapılabilecek seçenekler çok, önce bir maksimum sağlığına kavuşsun yeter ki. Dal budaması, boy kısalması, yön değişmesi dakikalık mevzular, ağacın sağlığına kavuşup öbekleri doldurması ise doğru bakım ve uzun zaman gerektiriyor.

En kötü fotoğrafının böyle olması dileklerimle...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 12:50   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
evet haklısınız nicholai hel, kalabalık olunca öyle oldu. aslında odaklanmakta sıkıntı oldu biraz. birde yetiştirmek amacı olunca, zaman kısıtı ile bu hali çıktı meydana. ben kök gelişimi için elimde bulunan aşağıdaki linkte 27. mesajda fotoğrafı görülen ürünü üzerinde yazan ölçünün 1/3 oranı gibi bir oranda kullandım. aslında sıvı halde İBA hormonuda var. Bir süre sonra mesela bu ay sonunda IBA hormonuda kullanmalı mıyım sizce. yoksa kullandığım ürün yeterli mi? http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...eler/29515.htm
Bu arada sevgili Nail Sarının kendi üretimi olan gübre keklerinden alarak onları kullanmaya başladım. kendisi kullandığını ve bir problem yaşamadığını söylemişti. Zaten içerik olarakta oldukça zengin bir karışım olmuş.

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 14:58   #4
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
O ürünler konusunda fikrimi de yine aynı konuda belirtmiştim. Her ikisi de içerik bakımından şu anda ağacınıza zarar vermez, faydası olur. Üreticinin önerdiği dozda da kullanabilirsiniz. IBA da yine aynı şekilde, kullanabilirsiniz.

O keklerin içeriğini en iyi üreticisi bilir elbette, bu nedenle yorum yapmam doğru olmaz. Fakat her katı gübre için geçerli olduğu şekilde, düşük dozla/adetle başlayıp sonra yavaş yavaş önerilen doza çıkıp ardından da çözünme sürelerine göre eğer gerekiyorsa yenileriyle değiştirip gelişim sezonu sonunda tekrar dozu düşürerek ağacın uykuya girmesine yakın toprakta çözünmemiş gübre bırakmazsınız. Keklerde genel sezon mantığı bu şekildedir.

Umarım tüm ağaçlarınızın maksimum sağlıkta geçirdiği bir gelişim sezonu olur.
İyi çalışmalar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2014, 09:29   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
arkadaşlar sormak istediğim bir konu var. sayın nicholai hel'in iğnelilerle ilgili bir konuda, sanırım ardıç idi, tüm dallarda uç alımları ile bir traşlama yapılmaması gerektiği konusunda uyarısı vardı yanlış hatırlamıyorsam. ağacın sağlığını olumsuz etkilediğiniden bahsetmişti. sevgili nicholai hel yanlış bir şey yazdı isem beni düzeltin lütfen. Limonu servi ile çalışmış deneyimi olan arkadaşlar var ise geriden sürgün elde etmek için yapılması gerekenleri paylaşabilir mi acaba. çünkü sanki serbest büyümeye bırakınca kalınlaşma ile birlikte dal boyuda uzayıp gidecek, bu durumda yapılacaklar konusunda tecrübeli arkadaşların fikrini alabilir miyim.

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024