agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen badrobot
  • 1 Gönderen murat doğan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-09-2013, 23:49   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
murat doğan / Fırça Çalısı

yapraklarının rengi ve büyüklüğü çok hoşuma gittiğinden aldım. ama dikenli olması zorladı beni. bu hoş uğraşının daha başındayım. bunlar ilk denemelerim. öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum. dallara zarar vermiş olmaktan korkuyorum umarım koruyabilirim bu çalışmayı.20130829_234133.jpg

20130831_021805.jpg

20130831_021826.jpg
son resimde altta kalan işaretlediğim dalı ne yapmalıyım sizce. o dalı tamamen almalımıyım, yoksa daha sonra kırılmış ve kurumuş bir görünüm vermek güzel olabilir mi?


Düzenleyen murat doğan : 06-09-2013 saat 08:33 Neden: başlık düzeltmesi
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 14:13   #2
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn murat doğan

Bitkiniz henüz çok ama çok genç, gövdeye şimdiden bir hareket vermek amacıyla terbiye amaçlı tellenebilir belki ama dalları, zirveyi, dalcıkları belirlemek ve tellemek için henüz çok erken. Gövde belirli bir olgunluğa gelene kadar size "cut & grow" denilen "kes ve büyüt" yöntemini uygulamanızı öneririm, aksi halde konik bir gövde elde etmeniz de çok zorlaşır.

Kes ve Büyüt dediğimiz yöntemde, gövde, belirli bir olgunluğa veya istediğimiz oranlara gelene kadar devamlı geri budamayla kısaltılarak büyümesi beklenir, sonra eski kısaltma noktasının biraz daha üzerinden kesilerek tekrar uzaması beklenir.... vs.

Tabi bu işlemi ne zaman sonlandırmanız gerektiği, elde etmek istediğiniz sonuca, tarza ve görsele göre değişeceğinden, öncelikle bonsai ile ilgili ulaşabildiğiniz tüm bilgileri okumanızı ve iyice bilgilenmenizi öneririm. Forumumuz bu konuda gayet güzel ve geniş bilgiler içeriyor.

Aslında bu yorumum diğer yüklediğiniz bitkiler için de geçerli ama ardıç konusunda çok güzel bir aday bulmuş olduğunuzu söyleyemeyeceğim. Ardıç adayınızda literati çalışmanızda fayda var gibi.

Başarılar dilerim.

NOT: Bir de sanırım bitkiniz fırça çalısı değil, ateş dikeni olması lazım (ama gözüme diken de çarpmadı pek. Mümkünse yapraklarını yakın plan güzel bir çekim yaparsanız daha emin olabiliriz!)

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 15:03   #3
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.murat doğan.
Sn Sakaki gibi adaylarınız hakkında bende pek güzel şeyler söyleyemeceğim.
-Öncelikle adaylarınız çok genç fidanlar.
-Bu adayınızı tellemişsiniz ve şekil vermişsiniz. İyi, güzel fakat gövde yeterince kalın olmadığından sizde bu süreçte gövdeninde kalınlaşması çabası içinde olacaksınız, gövdeyle birlikte dallarda kalınlaşacağından dallar gövdeye oranla kalın olacak. Oysaki gövdenin 1/3'nü geçmemeli.
-Şu anki dal dizilimi pek doğru gözükmüyor. Forumdaki dal dizilim kurallarını dikkatlice okuyacak olursanız yaptığınız hataları daha net bir görebileceksiniz.
Aslında burada daha bir çok hatadan söz etmek mümkün. Fakat şimdilik hepsinide sıralamaya gerek yok.

Sakaki'nin tavsiyesinde olduğu gibi "cut & grow" tekniğiyle bu adayınızı büyütebilirsiniz.

Bonsai Trees-Best Lecture to learn from-4 - YouTube

Bende ilk başlarda böyle adaylar almış ve hayal kııklıkları yaşamıştım. Hatta bir keresinde 4cm çaplı bir oya ağacını 102 cm boy bırakıp bonsai yapmaya bile çalışmıştım.
Size tavsiyem moralinizi bozmadan araştırma içinde olmanız ve internetteki bir çok videoyu incelemeniz.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 439009d1378417578-20130831_021805.jpg (40.6 KB, 72 views)
Sakaki beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 17:44   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Çok teşekkür ederim yorumlar için. Moralimi bozacak bir durum yok. Dediğim gibi daha işin başındayım. Buraya bu denemeleri koymaktaki amacımda tecrübe edinmek zaten. Uzun süredir okumaya çalışıyorum forumu ama şunu gördüm ki tecrube etmeden, pratik yapmadan bu bilgiler biraz havada kalıyor. Denemeler yaparak öğrenmek daha doğru gibi geldi bana. Şekil verme konusunda daha ilk denemede başarılı olma beklentim yok. Evet olmuş başarmışsınız deseydiniz benim için sürpriz olurdu tecrübe ederek öğrenmeye devam. Benim şöyle bir mantığım vardı aslında. Dallar kalınlaştıkça şekil vermek zor olacaktır, bu sebeple temel bir forma sokarak büyümeye bırakır ve uzamadan, gövde ve dalların kalınlaşmasını sağlarsam sonuca daha kolay giderim diye düşünüyordum. Aslında bilmeden cut& grow tekniğini yapmaya çalışmışım. Atladığım şey dalların ve gövdenin orantılı olarak büyümeyeceği konusu olmuş. bu kışı bu şekilde geçirerek ( tabi ki telleri bütün kış üzerinde bırakmayacağım) kış sonu ağır budama yaparım diye düşünmüştüm. sizden ricam eksikleri söylemeniz. Sonuç olarak öğrenmek için buradayız. Üzülecek, bozulacak bir şey yok. Beceremediğim için utanacak da değilim. Sizlerde hüsrana uğradığınızı söylüyorsunuz ya bu biraz içime su serpti

Sakaki beğendi.
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 18:01   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
NOT: Bir de sanırım bitkiniz fırça çalısı değil, ateş dikeni olması lazım (ama gözüme diken de çarpmadı pek. Mümkünse yapraklarını yakın plan güzel bir çekim yaparsanız daha emin olabiliriz!)
aldığım yerde üzerinde bu isim vardı, daha doğrusu latince ismi vardı, internetten latince ismin karşılığının bu olduğunu öğrendim.

telleme konusundaki eleştirilerinizi de almak isterim. bayramdan beri fırsat bulduğum her arada forumu okuyorum. önümde hazırlamam gereken iki makale ve bir tez var, bunlar için kaynak taraması yapacağıma forumda takıldım kaldım, kütüphane gezeceğime seraları geziyorum ama çok keyifli bir iş bu, mutlaka öğreneceğim, yılmak yok. umarım hataları en aza indiririm

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 18:40   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
20130902_002530.jpg
aslında ardıç konusunda haklısınız olmadığının farkındayım. ben aslında kış sonunda fotoğrafda işaretlediğim yerden belki daha aşağıdan üstteki dalı budamayı işaretlediğim dalıda tamamen almayı düşünüyordum. iki dalı birden ve üst dalı tellememin amacı telleme için alıştırma yapmaktı. telleyerek ne kadar şekil verilebilir onu deneyimlemek istedim. ağacı bu haliyle büyütmeyi planlamıyordum. şelale **** yarı şelale tarzı bu ağaçta uygulanamaz mı acaba. ana gövdeyi daha köke yakın bir yerden bükme konusunda kendime güvenemedim, böyle yaptım. benimde hoşuma gitmedi haklısınız. ama nihai şekillendirme olmayacağı için çok üzerinde durmadım. literati tarzının görsellerine baktım. aslında benim amacım bu fidandan şöyle birşeyler yaratmak. sizlere göre bu mümkün değil mi? bunlar çok hoşuma gitti
ardıç1.jpg

ardıç4.jpg

bonsai_style_semi_cascade.jpg

semi cascade3.jpg

üçüncü fotodaki çizimi baz almıştım aslında kendime. gövde ve dallar kalınlaşırsa bükmem daha zor olur düşüncesi ile şimdi bir form verirsem ilerde rahat olur diye düşünmüştüm. peki sizce gövdeyi köke daha yakın bir yerden bükmem mümkün müdür?

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024