agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bambu (http://www.agaclar.net/forum/bambu/)
-   -   Bambu Kamışı (Doğu Karadeniz) (http://www.agaclar.net/forum/bambu/5191.htm)

Yamaha 19-07-2007 11:10

Bambu Kamışı (Doğu Karadeniz)
 
Selam, Değerli Üyelerimiz

Doğayı ve yetiştiriciliği seven biri olarak aranıza yeni katılmış bulunmaktayım. Ağaçlar nette bambu konusu dikkatimi çekmiştir.

Forumda bambu konusunda gayet güzel bilgiler yer verilmektedir. Bu bilgileri sağlayan değerli araştırmacılara teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Ülkemizde bambu konusunda Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden değerli bilim adamımız sayın Doç. Dr. Mustafa VAR'ın yurt içinde ve yurt dışında (Japonya’da) çok önemli bilimsel çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalarının detayları basında ve internette yeterince yer almadığından bilgiye ulaşamamaktayız.

Sayın Doç. Dr. Mustafa VAR ile yaptığım görüşmede yaptığı çalışmalar içinde 1200 bambu kamışı türünden 3 tür bambunun Rize ilinde yapılan deneme bahçesine bizzat gittim, gördüm ve inceleme yaptım. Gerçekten mükemmel sonuçların verdiğini gördüm. Bambu kamışının Doğu Karadeniz Bölgesinde özellikle Rize ili ekolojik şartlarına tam uyumlu olması nedeniyle üretim için alternatif bir ürün olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemizde diğer illerde, saksıda vb. amaçlı yetiştirilen bambulara benzememektedir. Rize’de yapılan deneme bahçesinde ekonomik değeri yüksek olan bu türün ülkemize kazandırılmasını arzu etmekteyim. Bambu kamışının kullanım alanlarının geniş ürün yelpazesine sahip olması ve her yıl ürün alınabilmesi nedeniyle neredeyse her sektörün ilgi alanına girmesi cazip kılmaktadır. Bambunun nerelerde kullanılır sorusu yerine nerelerde kullanılmıyor denmesi daha doğru olur.

Zamanında SEKA Kağıt Fabrikası ile MOPAK Kağıt Fabrikası yetkilileri ile de görüşmelerim oldu. Yetkililerin bambu kamışı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını üzülerek anladım. Ayrıca, piyasada konu ile alakalı birkaç fabrika ile yaptığım görüşmede de aynı sonuçları aldım. Demek istediğim ister halkımız olsun ister yetkililerimiz olsun kısaca “BAMBU KAMIŞI”nı tanımıyor. Oysa piyasada bambu ismi hayli bilinmesine rağmen gerçek bambu kamışını ve bambu özellikleri bilinmemektedir.

Bambu kamışı çok nitelikli bir ürün olup ülkemiz ekonomisine kazandırılarak yeni bir sektörün doğmasına, istihdam ve ticaret alanında yeni bir kapının açılmasına vesile olacaktır. Bu nedenle, bambu kamışının gereken tanıtımı, desteklenmesi ve çalışmaların kurumsallaşması için önem arz etmektedir.

İlgilenen tüm dostlara saygı ve sevgilerimi sunarım. İyi çalışmalar.

cemal.S 23-07-2007 12:21

Merhabalar Yamaha !

Yazınızı büyük bir ilgi ile okuduğumu bilmenizi isterim. Gerçekten çok önemli konulara temas etmişsiniz. Sizden özel istirhamım yazmaya devam edin. Ayrıca bütün hepimizin ilk formla tanıştığımızda uğrayıp küçük bilgilerle kendimizi tanıttığımız bir sayfamız var. Bir uğrarsanız sevinirim. Hatta kan bankamız bile var. Yeni gelen arkadaşlarımıza yardımcı bir sayfa bile bulabilirsiniz.

Aramıza hoş geldiniz.

Yamaha 24-07-2007 10:03

Bambu Kamişi
 
Selam, Sayın Cemal S. üyemiz.

Ben bir kamu kuruluşunda memurum. Alternatif ürünler ile ilgili bir araştırma yaparken bir tesadüf sonucu bambu kamışı ile karşılaştım ve çok dikkatimi çekmiştir. Rize'de deneme amaçlı yetiştirilen bambu bahçesi görülmeye değer. Bu çalışma sonucunda bambuyu ülkemize kazandıran değerli bilim adamımız sayın Doç. Dr. Mustafa VAR ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Değerli hocamızın yaptığı bilimsel çalışmaların detayı elimde mevcut değildir. Ancak, bu konuda değerli üyemiz sayın Faruk TUZCUOĞLU’nun araştırmalarında geniş bilgilere yer verilmektedir. Değerli bilgileri ile bizleri daha da aydınlatacağına eminim. Burada benim de küçük bir katkım olursa mutluluk duyarım.

Bambu kamışı çok fonksiyonel bir bitkidir. Bu sayede ekonomik değeri yüksek olmasının yanında, nitelik olarak su, nem ve güneşe karşı plastik ve demirden daha dayanıklı olmasıdır. Denizlerin ortasında balık çiftlikler için bambudan yapılmış kafesler kullanılmaktadır. Bambu kamışının bir takım işlemlerden geçirilerek doğal görünüşleri ile ölümsüzleştirilmektedir. Konuya bir açıklık getirmek istersek, yaklaşık 1000 sene önce yapıldığı rivayet edilen Çin’de Min nehri üzerinde kurulu olan asma köprünün halatları bambu kamışı liflerinden yapılmış olduğu ve halen de sağlam bir şekilde köprünün ayakta durduğu bir araştırmacımızın yazılarından öğrendim. Bu ilginç saptamadan sonra bambu kamışının mukavemeti göz önünde bulundurulursa, bilim adamlarının günümüz yapı teknolojisinde betonarme binalarda çelik yapı elemanı olarak kullanılıp kullanılamayacağı hakkında bilimsel araştırmalara çoktan başlamışlardır. Bambu kamışı yüksek mukavemetli bir bitki olmasaydı, gökdelen binalarda da yapı iskelesi olarak kullanılamazdı.

Bambu kamışının kök sürgünleri bile çok mukavemetlidir. Bu yüzden toprağı bir ağ tabakası gibi sararak erozyona karşı direnç gösterir. Bambu kamışının bazı türleri yayılmacı özellik gösterdiğinden kök sürgünleri kontrol etme zorluğu vardır. Bu durum Rize’de yapılan deneme bahçesinde gördüm. Bu yayılmacı özelliği sayesinde orman içinde hızla yayılarak kısa sürede çevreyi kapladığını gördüm. Bu yayılmacı özellik nedeniyle bambunun dikildiği alanların yanında başka bir ürün bölgesi varsa o bölgeyi de etkisi altına alabilmektedir. Bu yayılmacık kontrolün sağlanması için teknikler geliştirilirse üretici açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Aksi takdirde o bölgede yetiştirilen diğer türler ile iç içe geçmesine ve diğer türlerin yok olmasına da sebep olabilir.

Bambu ismi kulağa hoş gelmesine rağmen piyasada bambu ismi altında satılan ürünlerin özellikle sandalye, koltuk, bahçe mobilyaları gibi gereçlerin bambu kamışı ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu ürünlerde kullanılan malzeme içinde bambu, ya kısmen kullanılmış ya da hiç kullanılmamıştır. Örneğin kestane ağacını bir takım emprenye işleminden geçirilerek biraz dayanıklılık ve şekil verilmektedir. Gerçek bambu kamışından yapılmış olsaydı hem şekil bakımından, hem doğal görünümleri bakımından en önemlisi de dayanıklılık bakımından çok farklılıklar göstermektedir.Gerçek bambudan yapılmış ürünler çok daha pahalıdır.

Saygı ve sevgilerimle, herkese iyi çalışmalar.

cemal.S 24-07-2007 10:35

Teşekkürler Yamaha. Sağolun ! Katkılarınız için tekrar teşekkürler. Hep beraber daha çok şeyler öğreneceğiz. Öyle gözüküyor. Yapılan bilimsel çalışma olduğunu biliyorum. Bende yine bir abimizin şu anda ismini hatırlayamadım. Karadenizde çaya alternetif ürün bambu diye bir yazısını yaklaşık 3 yıl önce internette okumuştum. En kısa sürede karadenizde oluşturulan bahsettiğiniz bahçeleri ziyaret etmek istiyorum. Ancak proğramım uygun olursa tabii.

Tekrar teşekkürler. Saygıyla.

noreks 24-07-2007 10:50

Sayın VAR'ın mesajı aşağıda.

Hakan bey

Mektubunuzu aldım,çalışmalarınız için sizi kutlarım.Bambular hakkında tüm bildiklerimi sizinle paylaşırım ancak şu anda üniversitede değilim eylül ayına kadar bana süre tanırsanız bu arada sizin formatınıza uygun konularda yazarım selamlar

Doç.Dr.MUSTAFA VAR

cemal.S 24-07-2007 13:47

Merhabalar Noreks !

Sayın hocamı sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Yaptığı bilimsel çalışmalar eminim hepimize ışık tutacaktır. Sizede ayırıca sonsuz teşekkürler.

Saygıyla.

Yamaha 24-07-2007 14:41

Merhaba, sayın Cemal S.

İnternet ortamında okuduğunuz yazılar muhtemelen bana ait olabilir. Yaklaşık 4 yıl bu işin varlığını bilmekteyim ve bu süreler içinde internet ortamından çeşitli kuruluşlara bilgiler vermekteydim. Bambu kamışı konusunda araştırmalar yapılmadığından Tarım İl Müdürlüklerinin yeterli bilgiye sahip olmadığı kanaatindeyim. Son dönemlerde yavaş yavaş kurumlar, kuruluşlar ve kişiler de bilgi edinmeye başladılar.

Doğu Karadeniz bölgesi için bilimsel çalışmaların tamamlandığını düşünmekteyim. Biz üreticiler olarak Rize ve çevre illerinde yetiştirilmesi için bambu fidelerin dağıtımını beklemekteyiz. Yasal üretim izninin alınmasından sonra eğer, Tarım İl Müdürlüğümüz veya Orman İşletmelerimiz bu işi üstlenmez ise, Üniversitelerimiz desteğinde veya başka bir kurumun veyahut sponsor firmaların desteği ile geç de olsa bambu ormanları oluşturulması mümkündür.

Umarım bambu kamışının değeri saksılarda değil, hak ettiği yeri olan ormanlık alanlar ile buluşturmak gerekmektedir. Alternatif ürün çeşitliliği ile ülke ekonomisinde ticaret ve istihdam arttırıcı yeni bir sektörün doğmasına vesile olacağı kuşkusuzdur. Ancak, gereken önem ve desteğin verilmesi halinde bu mümkün olacaktır.

Not: Rize’de yetiştirilen bambu kamışının çapı yaklaşık 10-12 Cm, boyu 15-20 metreye ulaşmaktadır.

Saygı ve sevgilerimle, herkese iyi çalışmalar.

cemal.S 09-08-2007 08:56

Merhabalar Yamaha!

İşin doğrusu bilgilerin kime ait olduğunu bilmiyorum. Hatırladığım Karadenizde Çaya alternatif ürün Bambu olarak bir öğretim üyemizin hazırladığı tezdi sanırım. Ve benim 3 yıl önce çok ilgimi çekmişti. Bilginin kimin olduğu değilde uygulanması benim hep kafamda bir soru işareti idi. Şu anda bir bambu grubumuz mevcut ve sağ olsunlar sizin gibi bilgileri ile bizi destekleyen konuyu önemseyen bir çok arkadaşımız mevcut. Grup olarak ülkemizin değişik bölgelerinde uygun türleri denemek hedeflerimizden başta geleni. Hatta diğer başlıklar incelenirse geldiğimiz aşama görülebilir diye düşündüm bir an. Zamanında yakılan bir ateşi canlandırabilirsek sizinde bahsettiğiniz gibi bir çok konuda faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Ayrıca Formumuzun bir gereği olarak tanıtım sayfamızda hepimizin yaptığı gibi küçük bilgiler içeren bir mesajınız gerekiyor sanırım. Bambu grubu olarak sizi aramızda görmek isteriz.

Mesajınızda not olarak belirttiğiniz Rizedeki uygulama beni gerçekten bu ülkenin bir çocuğu olarak çok mutlu etti. Resimlerini çekme şansımız varsa forma yüklerseniz seviniriz. Bu çalışmayı kendi adıma çok önemsediğimi belirtmek isterim.

Saygıyla.

Yamaha 09-08-2007 16:22

Selam, sayın Cemal.S

Söz konusu yazıların bana veya başkasına ait olmuş olsa bile, pek önemli bir durum değildir.Burada önemli olan yazının konusu ve içeriğidir.

Bambu kamışının henüz üretim aşamasında olmadığından, Doğu Karadeniz Bölgesinin Rize ilinde yetiştirilen çay, fındık, narenciye, kivi, kuşburnu, yabanmersini, siyah kokulu üzüm vs. ürünler yanında alternatif ürün olarak değerlendirilmemiş olabilir. Fakat, bambu kamışı gelecekte kendi kategorisinde ekonomik değeri yüksek olan bir üründür. Bu nedenle Bölge ve ülke ekonomisine yüksek getiri olabileceğinden alternatif ürün çeşitliliği içerisinde yer almalıdır.

Rize'deki deneme bahçesinde bambu kümelerininin çekilmiş 2 ad. fotoğrafım vardır. Ancak, gündüz vakti fotoğraf çekmeme rağmen fotoğraf makinesinin flaşı zayıf olduğundan çekimin sanki gece çekilmiş gibi bir görüntüsü vardır.Onun için resimleri göndermek istemedim. Önümüzdeki günlerde Rize'ye gideceğim. Eğer, vakit ve imkan bulabilirsem deneme bahçesinden yeni çekeceğim fotoğraflardan göndermeye çalışacağım.

İlginize tekrar teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

cemal.S 09-08-2007 16:49

Biz teşekkür ederiz. Sağ olun.

Faruk Tuzcuoglu 09-08-2007 20:02

sayın Yamaha,

Hernekadar birşey yazmıyorsam da sizi ilgi ve merakla izliyorum.
Ayrica sizi de daha yakından tanımak isteriz.

Sevgi ve selamlar,

yale 09-08-2007 23:00

1 Eklenti(ler)
Hopadan 30 km uzagında Bir Bambu tarlası.Hemde parkta yetişiyor.Demekki Hopa ,Rize ,Trabzon arası bu bitkiyi yetiştirebiliriz

mirsat 10-08-2007 09:31

Bizde yetiştireceğiz diye uğraşıyoruz .Adamlar yetiştirmiş. :p

Derya Özen 10-08-2007 10:40

Harika görünüyorlar. Karadeniz yöresinin her tarafı ayrı bir güzellik, orada yaşayan insanlara imreniyorum.

fatih190760 10-08-2007 12:32

Sayın Yale
Bu resim Rize'yemi ait ? Yoksa benmi yanlış anladım !!

nartsawa 10-08-2007 12:50

Batum mu yoksa :)) Karadenizin doğusuna kıyısı olan Gürcistan Abhazya ve Rusya federasyonu nun kıyı kentlerinde bambular bol ve çeşitli olarak yetiştiriliyor.( Ben Abhazya ve Rusya dakileri gözümle gördüm) :)) Gürcistanda da var olduğunu böylece görüyoruz. Peki neden bizim ülkemizde yetiştirilmiyor? Yetiştirilmesi için ne yapıldı neden başarılı olunmadı bilgi eksiği mi, destek bulamama mı, başka sebepler mi ? Bambu ile ilgili forumdaki diğer başlıklarda da paylaşımlar devam ediyor. Umarım özellikle doğu karadeniz illerimizde bu konuda başarılı sonuçlar alınacaktır.
Herkese kolay gelsin..

yale 10-08-2007 21:26

Batumdaki parkın tam ortasındaki kapalı bir alan.Orasıda Karadeniz

Necati Senyıldı 25-08-2007 23:04

Merhaba Yamaha!
Yazınızı ilgi ile okudum. Bambu'nun Türkiye'de tanınmadığından söz ediyorsunuz. Bambu'yu tanımayanlardan birisi de benim. Rüzgarı bol Bandırma'da yetişebilirliği konusunda bilgi edinmeye çalışıyorum. Oldukça ağaç fakiri olan bölgemizde yetişebilirliğini tesbit ettiğimiz takdirde bu bitkiye yöremizde tanıtmaya ve doğaya katmaya çalışacağım. Saygılar

cemal.S 29-08-2007 21:45

Merhabalar !

Necati bey !

Bambuyu hep beraber tanıyoruz. Sanırım işin daha çok başında sayılırız. Aramıza hoş geldiniz derken sizden istirhamım hepimizin kendimizi küçük küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var ziyaret ederseniz sevinirim. Bambu konusunda diğer başlıkları bir incelerseniz sizde en az bizler kadar bilgi sahibi olursunuz diye düşündüm bir an. Sayın Tuzcuoğlunun veri tabanını incelemenizi öneririm.

Sevgili yale !

Karadenizin öbür yakasında yetişen bir bitki bizde neden yetiştirilmemiş hala anlamış değilim.Bu konudaki çalışmalarımız grup olarak devam edecek bizi bilgi ve resim olarak desteklediğiniz için ayrıca teşekkürler.

Saygıyla.

yale 30-08-2007 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemal.S (Mesaj 147792)
Sevgili yale !

Karadenizin öbür yakasında yetişen bir bitki bizde neden yetiştirilmemiş hala anlamış değilim.Bu konudaki çalışmalarımız grup olarak devam edecek bizi bilgi ve resim olarak desteklediğiniz için ayrıca teşekkürler.

Saygıyla.

Bu Pazar Bi aksilik olmazsa Yine gideceğim.Özellikle Botanik parkta Bambu var mı diye kontrol edeceğim.Tohum vs bulabilirmiyim bi araştırma yapacağım.Problem cıkmaz ise Bilgileri de enkısa zamanda siteye ulaştırım.

galinos 31-08-2007 21:01

Ben Trabzon'da yaşayan bir peyzaj mimarıyım.Bambu yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek istiyorum ve bulunduğumuz bölge şartlarının bu bitkinin yetiştirilmesine ne kadar elverişli olduğunu merak ediyorum.Bölgemizde bambu yetiştiriciliğine ciddi bir yer verilip istihdam sağlanabilir mi?

cemal.S 01-09-2007 11:34

Merhabalar Galinos !

Öncelikle aramıza hoş geldiniz diyor size çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Bambu grubu olarak ülkemizin değişik coğrafi bölgelerine uygun çeşitler konusunda bilgilenmeye ve bu konuda bir araya gelmek için uğraş veriyoruz. Formumuzda bambu konusunda diğer başlıkları incelerseniz çok şey bulacağınızdan eminim. Hatta bir arkadaşımızın cumhuriyetimizin ilk yıllarında büyüklerimizin verdiği mücadeleyi anlatan bir link bile bulacaksınız. Doğu karadenizin incilerinden birisinde yaşadığınıza ve peyzaj mimarı olduğunuza göre çok faydalanacağınızı tahmin ediyorum.

Sizden özel istirhamım hepimizin kendimizi forma ilk geldiğimizde uğradığımız ve kendimizi küçük bilgilerle tanıttığımız bir sayfamız var uğrarasanız sevinirim.
Tekrar hos geldiniz. Görüşmek ve yardımlaşmak dileği ile.

Saygıyla.

hamibasoglu 01-09-2007 17:15

bambusa
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi galinos (Mesaj 148435)
Ben Trabzon'da yaşayan bir peyzaj mimarıyım.Bambu yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek istiyorum ve bulunduğumuz bölge şartlarının bu bitkinin yetiştirilmesine ne kadar elverişli olduğunu merak ediyorum.Bölgemizde bambu yetiştiriciliğine ciddi bir yer verilip istihdam sağlanabilir mi?

değerli hemşerim
Trabzon ve Rize dolayları Bambunun yetişmesi için Türkiye'de bulunan en iyi iklim koşullarına sahip.bambu nemi çok sever aşırı kuru sıcaklar yapraklarını yakar.nem ve yağmur bambunun ilacıdır.eğer imkanın varsa orta rakımlı bir arazide rahatlıkla yetiştirebilirsin.eğer istersen türler konusunda yardımcı olurum.
selamlar,

noreks 01-09-2007 18:51

Sayin Basoğlu,

bambu hakkındaki biligilerinizi paylaşırsanız seviniriz.

saygılar

galinos 02-09-2007 12:44

Merhaba Sayın Başoğlu,öncelikle ilginize teşekkür ediyorum.Bilgilerinizi benimle paylaşmanız beni mutlu edecektir.

hamibasoglu 03-09-2007 11:35

En çok kullanılan türler,
Bambusa aurea,
Bambusa nigra,
Bambusa metake,ve b.metake var.
Bambusa nana variagata
Bambusa vivax,
Bambusa aureosulcata spectabilis
Bu türlerin anacını bulursanız özellikle orta rakımlı olamk kaydıyla Karadeniz şeridinde rahatlıkla üretebilirsiniz.Üretimi ayırma yöntemiyle rahatlıkla yapılır.
bir senede 1 kökten onlarca bitki elde edilebilir.
gövde ve yaprakların form ve gürlüğü için azotlu gübreler faydalı olur.
ayrıntı isterseniz lütfen bildirn
selamlar

by_gitarist 13-09-2007 15:46

Ben Trabzonda bambuyu kesinlikle denemek istiyorum trabzonun maçka ilçesindede denemek için küçük bir arazim var.Arazimde herşey çok hızlı biçimde büyüyor sürekli boy atıyor bütün bitkiler fındık ağaçları kızıl ağaçlar zaten kızılağaçlar heryerden çıkıyor kendiliğinden bir yıl içinde yetişiyorlar kocaman ağaç oluyorlar :) Sulak bir kısım var arazide birde toprağı kuru olan sudan yoksun bir arazi var iki arazidede denemek istiyorum.Tohumları önce saksılarda büyütüp daha sonra araziye aktarmam gerekli sanırım.Bu işlemi hangi mevsimlerde yapmam uygun olur ****** önce tohum sahibi olmam lazım :)

Besenkar 25-11-2007 22:30

Yazıyı ilgiyle ve sayın Var hocanın vereceği bilgileri bulabilme umuduyla hızla okudum ama sanırım sayın hocanın bu konuya ayıracak vakti yok.Üzüldüm.

paspanika 13-07-2009 12:48

Bu siteye yeni üye oldum.ve bambu ile ilgili yazıları okudum.Batum da şehir merkezindeki bambu fidanlığını da bir gezide görmüştüm.Beraber gittiğimiz arkadaşların çok hoşuna gitmişti.Fidanından alalım dediler.Ben ise buna (biz kamış deriz) çok aşina idim.Çünkü bunu dedem tahminen 80-90 yıl yıl kadar önce getirip Rize deki evimizin bahçesinde yetiştirmişti.Ve halen epey miktarda ağacı bulunmaktadır.Kendi kendine yayılan bir bitkidir.
Bir kök dikince her tarafa yayılıyor.Tatile memlekete gidince resimlerini çekip siteye koyarım inşallah.Yaz,kış yeşil kalıyor nasılsa mevsimi farketmez artık.Merak edenler için yazdım Rize ve çevresinde çok rahat yetişiyor.Elimizde olan bu bitkinin kıymetini biz de bilmiyormuşuz.Gidince daha bir özenle bakacağım.
Herkese selamlar.

ustunizci 15-07-2009 00:27

Değerli arkadaşlar,
Rize'nin Pazar İlçesinde, bir şahsın 3-4 dönümlük bahçesinde, Bambu olduğunu duymuş, yanılmıyorsam 2004-2005 yıllarında, uzun uğraşlar ve ısrarlı ricalarım sonunda, Pazardan, bir, iki kök bambu Seferihisar'a kargo ile göndertmeyi sağlamıştım. Bu fideleri/rizomları, toprağa diktim, mevsimi mi uygun değildi, kargo da çok mu beklemişti bilemiyorum, ancak hiç biri yetişmedi. Paspanika arkadaşımız, Pazar'daki Bambu tarlasının sahibi olabilir gibi geldi. Pazar'daki bambuların sahibi, bunu ekonomik olarak değerlendirmiyor ve hiç ilgilenmiyor, bakım yapmıyormuş diye duymuştum. Benim anladığım kadarıyla, bana gelen bambular aurea idi. Doç.Dr.Mustafa VAR hocamız, Pazar'daki bambulardan bilgi sahibidir.

Yamaha arkadaşımız, deneme bahçesindeki bambuların cinslerini ve piyasaya/isteklilere rizom satışı yapılıp yapılmadığını, rizom satışına başlanmışsa, fiyatlarını ve hangi aylarda satış yapıldığını öğrenip, bizleride bilgilendirebilirmisiniz.

Bu sitede bambu ile ilgilenen bütün arkadaşlar (en başta da ben) Moso yetiştirmeye uğraşıyoruz. Bunun içinde, üretimi sıfır olduğu için, ciddi paralar ödüyoruz. Trabzon'daki üretim başarılı olduğuna göre, Trabzon'dan rizom temin edip, ülkemiz için (daha çok Karadeniz için demek doğru olur ya) denenmiş türleri yetiştirmeye çalışmamız doğru olur.

Yale arkadaşımızın, Gürcistan'a gidip geldiğini anlıyorum. Oradan rizom temin etmek mümkün değilmiymiş?

Bilgi veren arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Saygılarımla,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024