agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bambu
(https)




Beğeni Düzeni12Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2008, 20:39   #151
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Linki açamıyorum, erişimi engelli mi acaba?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2008, 22:56   #152
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yazı şu;


"Prof.Dr. Ahmet ULUSOY

EKO-POLİTİK

KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Var ile Bambu bitkisi hakkında ondan aldıklarımı sizlerle paylaşacağım bu yazıda. Kendisi Bambu üzerine Japonya’da 5 yıl doktora sonrası çalışma yaptı.

İklim-doğal şartlar bakımından Sürmene-Hopa arasındaki bölgeye uygun bir bitki bambu. Bol yağışla yetişebiliyor ancak. Bu arada Rize ile Trabzon arasındaki yıllık yağışın yarı yarıya fark ettiğini öğrendik. Yine bölgedeki çay üretimine destek olacak bir bitki (çaya alternatif değil-bölgede çayın alternatifi bitki olmaz zaten).

Dünyada Bambunun 1200 kadar çeşidi var. Yapılan araştırmalarda Doğu Karadeniz bölgesi şartlarına uygun olabilecek 3 çeşidi belirlenmiş.

Bambu sürgünleri yağmurlu mevsimlerde büyür (özellikle büyüme evresi olan mart-nisan-mayıs-haziran aylarında sürekli yağış alması lazımdır). Doğu Karadeniz için önerilen bambu 14-20 m. boy yapmaktadır. 1000 m. yüksekliğe kadar yetişebilmektedir.

Toprak yüzeyine çıktıktan 50-70 gün sonra tüm büyümesini tamamlıyor. 1 yılda hasat edilebiliyor. İkinci 10 günde 9-10 m. boya ulaşmaktadır. İkinci büyüme dönemindeki 10 günlük periyotta Rize Pazar’da 93 cm. büyüdüğü ölçülmüştür. Yanlış duymadınız günde günlük yaklaşık olarak 93 cm. büyüyen bir bitki var karşımızda. Bu özelliğinden dolayı bambu dünyada en hızlı büyüyen bitki özelliğine sahiptir.

Gıdadan-sağlığa, inşaattan-mobilyaya, iç ve dış mekan süs bitkisi olarak kullanımına, toprak kayması-erozyonu önleyici özelliğinden kağıt üretimine ve 1500’ün üzerinde günlük kullanım ve sanat eşyasına kadar yararlanılabilen, insanı hayretler içinde bırakan bir bitki bambu. Heryıl erozyon dolayısıyla 500 milyon ton toprak kaybımız olduğunu hemen belirtelim.

***

İsterseniz bambunun nerelerde kullanıldığını biraz daha açalım.

- 100 bambu türünün genç filizleri . sebze olarak yenilebilmektedir. Bu ürünlerin Çin’de yıllık üretimi 1 milyon tondan fazladır yenir. Japonya’da kişi başına yılda ortalama 2 kg bambu filizi tüketilmektedir. Japonya’da toplam 240 bin ton bambu filizi tüketilmektedir. 60 bin ton yerli üretim, 180 bin ton ithal (Tayvan, Çin ve Filipinlerden) ediliyor. Genç sürgünler şeker, yağ, amino asit, protein diğer bazı elementleri taşıdığından besin değeri oldukça yüksektir.

- Çin’de artan Bambu talebini karşılamak için Bambu endüstrisi hızla gelişmektedir. Değişik büyüklükte 100’den fazla fabrikada bambu kontraplağı, yonga levha, parke, lamina v.s. gibi mamül ürünlere dönüştürülerek mobilya sektöründe kullanılmaktadır.

- Bambular kaygan toprağı tutma (erozyon önleme), her mevsim yeşil kalan yapraklarıyla rüzgar tutma ve hava kirliliğini önleme, gürültü perdesi fonksiyonu görme gibi peysaj alanında kullanılıyor.

- Yaprak ve gövdelerin sahip olduğu çok farklı renklerden dolayı dünyanın pek çok yerinde süs bitkisi ve dış mekan donatıları (bank, bordür, küçük sular üzerinde köprü v.s.) tasarımında kullanılmaktadır. Bahçe kapısı, su oluğu, kamelye, bahçe mobilyası şeklinde de yararlanılmaktadır. Dış mekanda yapılan küçük beton veya ahşap merdivenlere ikame olarak kullanılmaktadır. Merdiven basamağı, korkuluk olarak da kullanılmaktadır.

- Bambu çok dayanıklı bir bitki olduğundan inşaat sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek yapılarda yapı iskelesi olarak kullanılabilmektedir. Yuvarlak veya parçalanmış bambulardan kiriş, çatı, kasnak, çerçeve, yer döşemesi, duvar, tavan, kapı, yapılabilmektedir. Birçok tarım aleti bambudan yapılabilir. Çeşitli ticari ve sanatsal alanlarda yine bambu bitkisinden yararlanılmaktadır (sepet, abajur, vantilatör, kitap rafı, el çantası v.s.).

- Bambudan yapılan müzik enstrümanları Filipinler ve Endonezya’da çok yaygındır. Geleneksel kullanımı yanında modern sanayide de kullanım alanı bulan bambudan betonarme konstrüksiyonlar içinde demir yerine kullanılabilmektedir.

- Hindistan’da 3.23 milyon tonluk bambu üretiminin yarısı kağıt sanayinde kullanılmaktadır.

- Atık bambu gövdeleri odun kömüründen daha fazla enerjiye sahip olduğundan yakacak amacıyla değerlendirilmektedir.

- Bambu kömür tozu aynı zamanda gübre olarak kullanılmaktadır.

- Gövde öz suları çay olarak da içilebiliyor.

- Bambu öz suyu ateş düşürücü olarak da kullanılıyor. Kandaki hemoglobini artıran ilaçların yapımında, kozmetik ve tıp alanında yaygın olarak kullanılan bir bitki.

- Uzakdoğu peysaj sanatında vazgeçilmez bitki olan bambular, ülkemiz fidanlıklarında (yaygın olmamakla birlikte) 7-8 m. bambular 60-100 euro arasında fiyat bulmaktadır. İtalya ve diğer avrupa ülkelerinde bulundukları saksının hacmine göre bambuların fiyatları 10-500 euro arasında değişebilmektedir.

Şu anda piyasası hazır, Of - Rize bölgesinin iklim şartlarına son derece uygun, ekonomik değeri yüksek bu harika bitki biran önce bölgede yaygınlaştırılmalı.

Ürünü yaygınlaştırmak için bol miktarda bambu fidanı temin etmek gerekiyor. İlk edapta tanesi 2 euro’dan Çin’le 3000 fidanlık bir bağlantı yapıldı, Çin vazgeçti. Öncelikle 3000-5000 fidan alınıp bunlardan 2-3 yıl içinde bölge ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde fidan üretilmesi hedeflenmişti

Mustafa Hoca makro olarak bütün bölge ihtiyacını düşünüyor ve bambu üretimini bu şekilde yaygınlaştırmak istiyor. Yoksa 3-5 dönümlük arazide bambu yetiştirmenin bir anlamı yok diyor. Bu nedenle projeye devletin ve sivil toplum örgütlerinin sahip çıkması gerektiğini söylüyor.

Bu harika bitkiye bölgeyi ihya edecek bir proje olarak bakılabilir.. Özellikle Rize ve Trabzon milletvekillerine ve sivil toplum temsilcilerine iş düşüyor (vizyon sahibi ve toplum çıkarını ön plana alanlara tabii).

İşte bambu, işte zenginlik: tercih sizlerin."

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2008, 04:39   #153
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Teşekkür ederim Limon.

Sanırım bahsettiği türler Dendrocalamus stirictus, Dendrocalamus calostachyus , Bambusa stenostachya. 20 m boy yapıp kerestesinden istifade edilen en önemli türler bunlar. Bambusa yayılmacı bir tür. Keşke önerilen türlerde belirtilse idi. Daha net konuşmak mümkün olabilirdi.

Şunu belirtmekte yarar var, belirtilen kullanım alanları farklı tür bambuların özellikleri. Bordür için kullanılanlar cüce bambular, ama inşaat sektöründe kullanılanlar sert dokulu, kerestelik bambular. Suyundan çay yapılan hangisi veya hangileri bilmiyorum.

Ayrıca geçen gün, Sayın Cemal Sansar'ın serası gittiğimde elindeki bambuları görme şansım oldu. Sanıyorum Sasa senanensis. En çok dikkatimi çeken bunların bir tanesinin havadan kol atmış olması idi. Yani bitki bir sürgün vermiş, sürgün büyümüş, yay çizmiş ve 1 karış ileride yeniden toprağa girerek toprak altı organları oluşturmaya başlamış. Aynı böğürtlen gibi. Cemal Bey bize bu oluşumun fotoğrafını yükleyecektir.

Ben hep yayılmacı tür bambuları ayrık otu ile özdeşleştiriyorum. Zaten aynı familyaya aitler. Ayrık otu nasıl ki değdiği yerde köklenir, en ufacık bir parçası tarlaya düşse, çok kısa bir süre içinde tüm tarlayı sarar, bambuların bazı türlerinde de bu özellikler mevcut. Bu bahsedilen 1200 türden bazıları havai kök yapabiliyor. Bir şekilde gövde toprağa değdiği zaman kökler hemen aşağıya doğru uzamaya başlıyor. İşte bu gibi durumlarda barierler iş görebilir mi bilmiyorum.

mtoglu ve Nazlilimon beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2008, 14:40   #154
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster

Şunu belirtmekte yarar var, belirtilen kullanım alanları farklı tür bambuların özellikleri. Bordür için kullanılanlar cüce bambular, ama inşaat sektöründe kullanılanlar sert dokulu, kerestelik bambular. Suyundan çay yapılan hangisi veya hangileri bilmiyorum.

Cemal Bey bize bu oluşumun fotoğrafını yükleyecektir.
.
Şu fotoğraf yükleme işini pek beceremem ancak bilen ve forma üye olup ancak uzaktan bizleri takip eden bir arkadaşım var. Rica edip en kısa zamanda fotoğrafları yükletmeye çalışacağım.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2008, 20:55   #155
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Sayın Todor,
Biz sanırım yeniden Amerikayı keşfetmeye çalışıyoruz.Bu konularda Web'de gerek bilimsel gerekse uygulamayla ilgili bol miktarda yazı var.
O sevgili arkadaş dayanıksız ve katmanlı bir beton atmış.Arada boşluk olduğu belli.Uygun şartlarda her bitki o boşluğa kök yayar ve o betonu kırar.
Kıraç ortamda bir kayanın yamacında yetişen bir ağaç veya ağaçcık da aynı işlevi görüyor ve o kayayı paramparça edebiliyor.

Sanırım sayın Todor düzeltmiş.Dediği gibi bambu diklemesine 100 m boy yapmaz.
Bambu en fazla 60-70 cm derinliğe gidebiliyor ki yabancılar en fazla 90 cm eninde bariyer öneriyorlar.Şunu da söylüyorlar.Bariyeri dışarı doğru 15 derece eğimli yerleştirin .Böylece rizomun büyüme noktası bariyere değince yukarı doğru yöneliyor.Bariyeri de topraktan 10 cm kadar çıkartıyorlar ki sizin dediğiniz şekilde yayılmasın diye.
Lütfen, bambuyu karalamadan önce biraz inceleyin.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2008, 21:19   #156
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Aşağıdki bağlantılar incelenirse bambuları çekinmeden kullanmışlar, bence güzelde olmuş.
http://www.tornellobamboo.com/sfia-bamboo.htm
http://www.tornellobamboo.com/oakch-bamboo.htm
http://www.tornellobamboo.com/medctr-bamboo.htm

Şu anda bulamadım bulunca eklerim.Oradaki bilgilere göre yayılmacı bir bambu en iyi koşullarda 10 yılda 50m2 alana yayılabiliyor.diğerleri ise çok daha az alana yayılabiliyor.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 04:10   #157
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Besenkar Mesajı Göster
Lütfen, bambuyu karalamadan önce biraz inceleyin.
Bambuyu karalamak aklıma gelmez. Ben kendim şu an için 5 tür bambu üretmeye çalışıyorum. Bunlar;

Pseidosasa japonica (Bambusa metake -Japon bambusu)
Bambusa lako (siyah Timor bambusu)
Phyllostachys aurea (altın bambu - İngiliz kamışı)
Phyllostachys nigra (siyah bambu)
Phyllostachys pubescens. (Phyllostachys edulis - moso bambu)

Dolayısı ile bambu üretirken kötülemek çok iki yüzlü, sinsice bir davranış olur. Yayılıcı olmayan türler için hiç bir itirazım yok, her yere dikilsin.

Fakat yayılıcı olan türleri önerdiğimiz yerler için ince eleyip sık dokumalıyız. Doğu karadeniz gibi her çeşit bitkinin yetişebildiği yerlerde yayılmacı bambuları önermek büyük risk teşkil eder diye düşünüyorum. Bu yapılacaksa kurumsal olarak yapılmalıdır. Köylü Mehmet Efendi'ye emanet edilmemelidir. Bilemeyiz ki, kim ne kadar özen gösterecek.

Tokat yöresinde, oldukça çorak ve hiç bir şey yetişmeyen bölgeler var deniyor. Bildiğim bölgeler değil, öyle deniyor. Oralarda denensin. Erezyon orada da var, oranın insanı da kalkınmaya ihtiyaç duyuyor.

Bu başlığı, bazı arkadaşlar moso bambuyu doğu karadenizde yetiştirmeyi önerdiği için açmıştım. Çay ekmeyelim, bambu dikelim, fındıklıkları sökelim bambu plantasyonları kuralım gibi öneriler gelmişti. Belki bunlar bizim boyumuzu aşan işler. Ama bu sayfalara herkes ulaşabiliyor. Herhangi bir yanlış uygulamanın getireceği sonuçların vebali benim omuzlarıma yükleniyor. Her kim mosonun saldırgan bir tür olduğunu biliyorda sessiz kalıyor ise vebali onun üstünedir.

Vermiş olduğunuz linklerdeki resimler zaten benim gelmek istediğim noktadır. O boy bambularımın olmasına henüz çok vakit var ama olmak istediğim nokta odur. Peysaj amaçlı, yüksek boylu bambu satışı. Yaşadığım bölgede peysaj bitkileri üretimi ve ticareti için ideal bir bölgedir.

Yani hiç bir zaman bambuyu karalamadım, her zaman deneyimlerimi paylaştım. Burada yazmış olan bir çok arkadaşım teori olarak benden çok daha ileride. Bende elimden geldiğince tecrübelerimi yazdım. Bundan sonrada paylaşacağım. Bu sene hiç bir yerde moso tohumu bulamadım. Fakat önümüzdeki sezon bulabilir isem değişik bir besleme programı ve yetiştirme harcı uygulayacağım. Sonuçlarınıda burada hep beraber göreceğiz.

Nazlilimon beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 07:59   #158
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar Cem Bey !

Sanırım daha öncede yüz yüze bu konuları görüşmüştük söylediklerinize aynen katılıyorum. Kısaca esas sıkıntı bambunun türünün seçiminde dikkatli davranmak ve belkide ülkemizin değişik bölgelerinde değişik iklimlere uygün türleri kazandırmak. Ancak bir şartla mevcut ekolojik dengeyi bozmadan tercihimizi ona göre yapmak.
Tokata gelince yörenin bir çocuğu olarak çorak yerler olarak sizlere bilgi aktarırsam tabiyata haksızlık etmiş olurum. Tokat yeşil ırmakğın çeşitli kollarını içine alan bir su havzası diye biliyorum. Sıkıntı çorak olması değil tam tersi erozyon görüyor topraklar ve bu sular verimli topraklarımızı Karadenize taşıyor. Bir görseniz daha neler neler. İnsanının kalkınmaya ihtiyaç duyduğu doğru tesbit. Her yıl gelip gidiyorum yakınen takip edenlerdenim. Bunda uygulanan tarım plitikalarının payı çok büyük. Yoksa yöre insanı çalışkanmı çalışkan. Kesinlikle bunları doğduğum il için yazdığımı düşünmeyin. Aynı şeyler bir Amasya,Çorum, Samsun Vs. içinde geçerli. Anadolunun tamamının sıkıntısı bu diye biliyorum.

Besenkar arkadaşımıza mesajını bir kez daha gözden geçirmesini temenni etmekten başka bir yol göremiyorum. Kendisi biliyoruzki bambu konusunda oldukça mesafe kat etmiş durumda. En kısa sürede Sakaryaya uğrayıp tanışmayı ve bilgi almayı düşündüğüm bir arkadaşımız. Onada başarılar ve selam olsun. Emanetleriniz bende haberiniz ola.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 20:58   #159
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Cemal Bey,
Sizi her zaman misafir etmekten mutluluk duyarım.
Kimseyi kırmak için yazmaım.Sadece sanki bir teoriyi kanıtlamak için çaba harcanıyormuş gibi geldi bana.Ama öyle olmadığını da biliyordum.
Dünya nüfusunun artması karşısında kaynak sıkıntısı ve kaynakların verimli kullanılması zorunlu olarak karşımıza çıkıyor.
Ben bambunun peyzaj amaçlı kullanımını düşünüyordum.Ancak, bambu bu sınırlamayla kalacak bir bitki değil.
Ağaç ile neler yapılabiliyor bir düşünelim.Ormanlarımızda neler var.Orman varlıklarımız ne kadar süre sonra ekonomiye kazandırılabiliyor.İğne yapraklılar diğerleri ve yangın riski.
Okuduğum bir yazıya göre iğne yapraklı **** geniş yapraklı bir orman ağacı bir çok on yıldan sonra başına bir kaza gelmezse değerlendirilebiliyor.Ancak bambu belirli bir kök gelişiminden sonra hemen hemen her yıl hasat edilebiliyor.
Bildiğimiz ağaçlar ile yapılabilen bütün şeyler bambuyla da yapılabiliyor.Son sıralarda bambu lifinden yapılmış giysiler buna örnek diyebilirim.
Nerelerde kullanıldığını sayın Prof. ayrıntılı yazmış.
Benim korkum bambunun her tarafı sarması değil (böyle bir şey sözkonusu olsa çoktan Gürcistan'da yetişen bambuların bizim ülkemize de yayılması gerekirdi)
ülkemizdeki yazları kurak ve kışları soğuk iklim nedeniyle doğal ortamda çok sınırlı alanlarda yetiştirilebileceği.
Saygılarımla.
(Sürçü lisan ettiysek affola.)

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 21:10   #160
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Bambuda gelecek var...

Süper güçlü ve dayanıklı bambu; zemin kaplama malzemesi olarak, mobilya olarak, jaluzi olarak ve yapısal malzeme olarak kullanılıyor.

Mükemmel bir mobilya hammaddesi olan bambu, aslında bir ot çeşididir. Pasifik'te geleneksel yapı malzemesi olarak kullanılır. Günümüzde evlerimizde zemin kaplamada, panellerde, merdiven basamaklarında, mobilyalarda ve daha birçok yerde bambu evlerimize giriyor.

Sağlamlık, sertlik, esneklik ve güç, bambunun önde gelen özellikleridir. Bambu, meşeden %23, akçaağaçtan %13 daha serttir. Ezilmesi, kalın yapraklı ahşaba göre daha zordur. Estetik olarak da bambunun kendine has bir güzelliği vardır.

Hızlı büyüyen ve çabuk olgunlaşan, sert, esnek, güçlü ve yenilenebilir olan bambu, yapı malzemesi olarak birçok avantaj sunar. Bazı yönlerden çelik, beton ve ladinden daha güçlüdür.

Yüksek yoğunluk gücü bambunun içerdiği silikata bağlıdır. Bir ağaç bir yılda %3-5 arası büyürken, bambunun yıllık büyüme oranı %30'dur. Bambu en çabuk gelişen bitkilerden biridir. Ayrıca hasat yapıldığında bambu zarar görmez ve büyümeye tekrardan başlar.

Bambu liflerinin tamamen olgunlaşması 3,5 yıl alır. Ağaçlar 50-60 yılda kesilecek duruma gelir ve elde edilen lif henüz gençtir, dayanıklılığı bambuya göre azdır.

Bambu genelde zeminde ve duvarda kullanılır. Laminat bambu, panellerde ve zemin kaplamada tercih ediliyor. Sabitlik bambunun başka bir avantajı, bambu genişleyip daralmıyor. Kızıl meşeden iki kat daha çok sabitlik özelliğine sahip.

Bambu fırınlandıktan sonra presleniyor ve istenilen ürünlere dönüştürülüyor. Lamba zıvanalı bambu kaplamaların döşenişi ve bakımı ahşap kaplamalarla aynıdır. Zemin kaplama malzemesi olarak hem cilalı hem cilasız şekilde kullanılabilir.

Farklı boyutları mevcuttur. Süper sertlik ve sabitlik özellikleri bambu panelleri ve zemin kaplamalarını neme ve lekelere dayanıklı yapar. Bambunun içindeki budaklar hoş ve kendine has bir görüntü verir.

Tamamen bambudan oluşan yapılar yapmak zor bir iştir. Bambunun silindir şekli birçok marangozluk hesabı yapılmasını gerektirir. Bambuların farklı boyutları ve çeşitleri vardır. Kullanılacağı yere göre kimyasal işlem uygulanması gerekir. Bambu Çin ve Vietnam'dan ithal edilebilmektedir.

Bina yapımında "Moso" adında kalın bir bambu türü kullanılır. Bambu evler Asya'da, Pasifik adalarında, Güney ve Orta Amerika'da kullanılır. Bambunun inşaatta kullanımı tüm dünyaya yayılmaktadır. Daha çok çatı ve zeminde bambu kullanımı yaygındır.

Bambunun gücü ve kalitesi hakkında araştırmalar devam etmektedir. Laboratuarlarda bambuyu sınıflandıran sitemler ve inşa kodları geliştirilmeye çalışılıyor. Bu çalışmaların amacı mimarlara ve mühendislere gereken kritik bilgileri sağlamaktır.

Kaynak: Evdose.com

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 09:13   #161
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Besenkar Mesajı Göster
Cemal Bey,

(Sürçü lisan ettiysek affola.)
Rica ederim efendim aynı şeyler bizim içinde geçerli. Aslında mesajınızdan anladığım kadarı ile endişelerimiz hepimizin aynı. Anlatış biçimimiz farklı. Buda sanalın genel sorunu. Bazen bir kelime amacını aşabiliyor. Buna karşı ilacımızda hazır. Nedir o ****** hoşgörü. Oda bizim hepimizde tüm insanımızda fazlası ile var. Kültürümüzün temeli hoş görü biliyorsunuz. Kaynak göstererek verdiğiniz bilgiler harikalar. Özel mesajınızı ve telefonlarınızı aldım.

En kısa sürede görüşmeyi diliyorum. Bende sizlerle tanışmaktan onur duyarım.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2008, 16:50   #162
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Tuzcuoglu Mesajı Göster
Benim derdim yayılmacılık değil, diğer türleri YOK EDİŞ.
...
....

Sayın TODOR un önerdiği önlem etkili olabilir. İyi bir fikir, havada geçme gibi bir yeteneği olmasa gerek. 5 cm yükseklikteki bariyeri aşabiliyormuş ama.
Bambunun ne kadar saldırgan olabileceğini ilk olarak, Sayın Faruk Tuzcuoğlu dile getirmişti. Gene bariyer ve ve üzerinden aşabileceğini de ilk kendisi belirtmiş. Aradığım bir çok sorunun cevabını Sayın Faruk Tuzcuoğlu'na ait mesajlarda buluyorum. Fakat ne yazık ki, ilk yazıldığında bu bilgileri alamamışım. Çünkü henüz o seviyede değilmişim. Denize düşşen kabın kadar su alırsın. Tabi bu bilgilerde arada kaynamış gitmiş.

Bunları yazıyorum çünkü elimdeki bazı aurea'ların saksıdan dışarı çıkabilmek için yaptıkları rizomları fotoğrafladım. Meğer Faruk Bey bana bunu 16 ay önce söylemiş ama ben anlamamışım.

İlk saksıda bitki bir engele gelince rizomu havaya yönlendirmiş ve engeli aştığını düşünürek tekrar toprağa daldırmış. Fakat aslında yeteri kadar uzaklığa gitmediği için gene saksının içerisinde kalmış.

İkinci saksıdaki bitki, rizomu tam engele takıldığı yerde havaya doğru yönlendirmiş. Yani sakısının kenarına gelince. Ardından da tekrar aşağıya doğru yönelen rizom toprağa değidiği anda köklenecek ve yayılmaya devam edecek.

Ben artık bambuların akıl sahibi olduğuna inanmaya başladım.

Name:  küçük 1.JPG
Views: 10162
Size:  66.9 KB

Name:  küçük 2.JPG
Views: 9792
Size:  63.4 KB

Name:  küçük 4.jpg
Views: 9795
Size:  66.3 KB

Name:  küçük 3.jpg
Views: 9730
Size:  58.0 KB

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 03:17   #163
Ağaç Dostu
 
Sinan9's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2006
Şehir: İstanbul&Yalova
Mesajlar: 105
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster

Ben artık bambuların akıl sahibi olduğuna inanmaya başladım.

Zannettiğindende akıllılar.

Sinan9 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 08:25   #164
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kudzu nun yanında yayılıcı bambular geride kalır

Name:  zzzzzzzzzzzzzzbghn.jpg
Views: 12882
Size:  64.5 KB

http://www.google.com.tr/search?hl=t...btnG=Ara&meta=

Çok hizli buyuyen, her yerde yetisen ve temizlenmesi cok zor olan yabani bir bitki turu.Şekil itibariyle sarmasiga benzerler, duvarlara, telefon direklerine, heryere tirmanirlar, haftada 30 santim buyuyebilirler, guney asya kokenlidirler.

1800lerde amerikaya getirilmislerdir, onceleri hayvan besiniyken sonralari erozyonu onlemeden bahcecilige kadar bi cok yerde kullanim alani buldular; ancak sonra kontrol altina alinamayan bir buyuyuse gectiler.

1970lerde buyumesini yavaslatmak icin gelistirilen ilaclara adapte olan bitki daha da hizli buyumeye basladi, 1997'de zararli yabani ot klasmanina sokulan otlari yoketmek icin simdilik en etkili yontem keciler olarak goruluyor zira bitkinin kimyasallara karsi cok buyuk bir direnci var ve yakmak ya da kokunu sokmek gibi yontemlerle kurtulamiyosunuz.

Amerikada bugun itibariyle dokuz milyon mil karelik bir alana yayilmis kudzu'nin yillik zarar tahminleri yuzmilyon dolarla ifade ediliyor.

Tohumunu satın almak isteyenler için:
http://www.catalpatreeseeds.com/Cand...idproduct=2952

belgi.info beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 09:31   #165
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Teşekkür ederim Sayın Denizakvaryumu. Bu bitkinin bir de 30 m yükseklik yaptığını düşünün. Alın size moso. Ne sonuçlar doğuracağını kestirmek mümkün değil.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 09:39   #166
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.jackanthonyphotography.co...zu/houses.html

Eğer keçiler bu bitkiyi severek yiyorsa, bir yandan da "hayvancılık için iyidir " diye düşünüyorum.

Linkteki evlerde yaşamak isterdim

CilekFidesi beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 09:49   #167
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Bu bitkinin bir de 30 m yükseklik yaptığını düşünün. Alın size moso. Ne sonuçlar doğuracağını kestirmek mümkün değil.
Moso-kudzu savaşından kim galip çıkar ?

Kudzu, mosoya tırmanıp yapraklarının güneş almasını engelleyeceğinden, mosoyu bitirmek için kudzu kullanılabilir.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2008, 09:59   #168
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Benim de ilk aklıma meralara ekmek geldi. Acaba sütü nasıl? Fakat hep dediğim gibi, bu işler çok tehlikeli. Bütün meraya yayıldığında, hayvanlar tek yönlü beslendiği için aç kalmalarından daha vahim sonuçlar doğurabilir.

O evlerde de çok böcek ve sürüngen olur zannımca.

Moso ile rekabeti konusunda bir şey diyemiyorum çünkü kudzu'nun ışık ihtiyacını bilmiyorum. Çok fazla ışık istemiyorsa mosoyu bastırabilir. Ama eğer ışık istiyorsa hiç şansı yok çünkü moso ormanının dibi alaca karanlık.

CilekFidesi beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 00:40   #169
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Todor,
sen işi çok abarttın,
çok merak ediyorsan Beylerbeyi Sarayına git ve gör.
Bambu saraya bir zarar vermemiş.
Artık senin sadece bir başlığı savunmak için bu yazıları yazdığına inanacağım.Lütfen daha bilimsel ol.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 00:44   #170
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
bilmediğin ya da bilgilerinin yetersiz olduğu konulardalütfen zihnimizi bulandırma

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 03:56   #171
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Sayın Besenkar, katılmadığınız husus hangi bölüm ve neden katılmıyorsunuz?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 19:49   #172
Ağaç Dostu
 
Assassin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-11-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 139
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Kudzu nun yanında yayılıcı bambular geride kalır

Eklenti 50428

http://www.google.com.tr/search?hl=t...btnG=Ara&meta=

Çok hizli buyuyen, her yerde yetisen ve temizlenmesi cok zor olan yabani bir bitki turu.Şekil itibariyle sarmasiga benzerler, duvarlara, telefon direklerine, heryere tirmanirlar, haftada 30 santim buyuyebilirler, guney asya kokenlidirler.

1800lerde amerikaya getirilmislerdir, onceleri hayvan besiniyken sonralari erozyonu onlemeden bahcecilige kadar bi cok yerde kullanim alani buldular; ancak sonra kontrol altina alinamayan bir buyuyuse gectiler.

1970lerde buyumesini yavaslatmak icin gelistirilen ilaclara adapte olan bitki daha da hizli buyumeye basladi, 1997'de zararli yabani ot klasmanina sokulan otlari yoketmek icin simdilik en etkili yontem keciler olarak goruluyor zira bitkinin kimyasallara karsi cok buyuk bir direnci var ve yakmak ya da kokunu sokmek gibi yontemlerle kurtulamiyosunuz.

Amerikada bugun itibariyle dokuz milyon mil karelik bir alana yayilmis kudzu'nin yillik zarar tahminleri yuzmilyon dolarla ifade ediliyor.

Tohumunu satın almak isteyenler için:
http://www.catalpatreeseeds.com/Cand...idproduct=2952
sevgili denizakvaryumu,
yazınızın tamamında vahim sonuçlarından bahsettiğiniz bir bitkinin, tohumlarının temin edilebileceği bir linki neden verdiğinizi anlayabilmiş değilim.. bence çelişik bir davranış sergilemişsiniz.. derseniz ki; "ben sonuçlarından bahsettim, ama dileyen alsın.." bu da bence bu bitki hakkında olumsuz düşünce sahibi biri olaraksizin vazifeniz olmamalıydı.. Bunlar sadece bu konu hakkında kişisel görüşlerim olup, mesajın sahibi ile ilgili hiçbir kötüdüşüncem ve kastım da yoktur, yanlış anlama deniz akvaryumu yoksa, bu forumu keşfettiğimden bu yana geçen 1 haftalık sürede edindiğim kanaat; bu forumun yapıtaşlarından biri olduğunuzdur.. İyi günler dilerim..

Assassin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 09:46   #173
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-05-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 102
cok değişik bir bitki ama tanışmak istemezdim özellikle kudzuyla

Gezegen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2009, 13:43   #174
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-11-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 295
kudzu daha korkutucu geliyor mosa ise daha sempatik..kudzuyal tanışmaktansa mosoyla tanışmayı tercih ederim..
resimleri gördükçe içim sıkıldı sanki sarmaşıklar bana sarılmış gibi hissettim..

yaşasın moso..

Amazonn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2011, 20:45   #175
Ağaç Dostu
 
Yaylacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 838
Galeri: 8
Arkadaşlar, gerek bambu gerekse yayılıcı moso ve kudzu ile ilgili tüm yazıları okudum. Her ne kadar yazılarda ürkütücü boyutlarda bitki istilasından söz edilse de her şeyin bir çözümü ve alternatifi var. Eğer bu zararlı yayılıcılar gerçekten çok zarar veriyorsa ve üretilmek te isteniyorsa ona göre önlemleri alınabilir. Bambuyu bilirim çalıştığım yerde bambu fidanını ben dikmiştim, yaptığım gözlemlere göre müthiş bir yayılıcı eğer çevresini uygun şekilde çevirmezseniz set yapmazsanız hem yer altı sürgünleriyle hem de engel gördüğünde yer üstü havai sürgünleriyle yayılmasını becerebilen bir bitki. Dayanıklılık bakımından bildiğim en sert bitki, kesemiyorsunuz, kıramıyorsunuz, kesmek için bir baltaya ihtiyacınız var. Yer altı sürgünlerini en keskin bel küreği ile kesmek çok zor. Bambunun bu özelliklerinden faydalanarak çok şeyler yapılabilir, gerci bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar ve üstadlar var ama ben kullanım bakımından ağaç katliamını önlemek için bambunun çok yerinde ve faydalı olacağına inananlardanım. Saygılarımla...


Düzenleyen Yaylacı : 17-04-2011 saat 20:47 Neden: yanlış harf kullanımı
Yaylacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2011, 13:12   #176
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
istilacı türleri neden kullanmayı düşünüyorsunuz anlamadım.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2013, 00:00   #177
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-11-2013
Şehir: sakarya
Mesajlar: 13
bambu izolasyonu

merhabalar bahçem de bambu da bulunsun istedim . 3x2 izolasyon uyguladım.1 m derinliğinde bir tarafı alüminyum izolasyon malzemesi yerleştirdim. bambuların dikimini gerçekleştirdim. diğer fotoğrafları sonra yükleyeceğim.

Eklenen Resimler
 
HAVASUTOPRAK54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2013, 23:19   #178
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Selamlar.
ABD de NC eyaletinde 12 sene çalışma hayatım oldu.Avcılık ve bahçe tutkunluğum orada boş zamanlarımı bahçeler ve ormanlarda geçti.NC genelde çam ormanlarıyla kaplı.Çalıştığım Sprıng hope la Wilson arası yaklaşık 45 mil.25 mıllık kısmında Kudzu kaplamış her yeri .İki tane büyük akarsu var .Havadan asma köprü yapmış karşı tarafada yayılmış.İçine giren geyikler çıkamıyor bazen.Bataklık gibi yutuyor hayvanları.Baş edemiyorlar.Mayın tarlaları gibi alanlar bırakmışlar.Her ay
temizlenıyor.
Çok büyük botanik bahçeler var ünüversitelerin.Oralarda moso bombu lar la çok güzel alanlar yapmışlar.Kimisi 30-40 senelıkmiş.Ama hiçte etrafı sarmamışlar.Sularla yalancı cennet yapmışlar.Ben bile rizomlarından alıp balık tuttuğumuz su kenarlarına ektim orada.Şımdılerde 20-30 yerdeki moso larım büyümüşlerdır.Sayın Besenkarın dediği ğibi mosolara haksızlık yapmayalım.Saygılar.

Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 14:52   #179
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-11-2013
Şehir: sakarya
Mesajlar: 13
Bambularımın son durumu. Zigzag Bambu, Siyah Bambu ve iki ayrı tür daha.

Eklenen Resimler
   
HAVASUTOPRAK54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2014, 01:30   #180
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
benimde bir zaman bambu ağaçlarım vardı. aslında onları balık sırığı olarak olur düşüncesi il dikmiştim. herbiri ortalama 10 mt boyunda 6-7 cm çapında, görselliği mükemmel bitkilerdi.
Ama sonradan gördüm ki arkada büyük bir enkaz bırakarak ilerliyor. o enkazın sökümü de bi dert. inanıyorumki bambuya izalasyon olmaz çünkü o alan içinde çok sert bir kök oluşumu bırakarak ilerliyor.
O enkaz köklerdeb yeni filizler çıkamayınca haliyle kuruyacaktır.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024