agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bambu
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-09-2007, 11:21   #151
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
bambu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noreks Mesajı Göster
Sayın Hami Başoğlu,

Üslup amacın dışına taşınca sonuç bu oluyor.

ilk sorunuza cevap metalurji mühendisiyim. bambuyu ticari olarak yetiştirmek gibi bir kaygım yok çünkü küçük bir balkondan başka bir yerim yok. dünyayı gezmek konusunda pasaport yarışması yapmaya da niyetim yok. sadece görmediğim ya da görmeyi isteyeceğim fazla yer kalmayacak kadar çok seyahat ettim.

Türkiye de yetiştirilecek veya uyum sağlayacak bambulara ait bilgi sadece Sayın Doç Dr. Var 'da olup bu konuda ahkam kesmek hiç birimizin haddi değil. Sayın Var umarım üniversitelerin açılmasıyla burada yazmaya başlayacak.

Sadece peyzaj amaçlı bambuları kullanıp bunların Türkiye ye uyum sağlayacağını iddia etmek iddialı bir deyiştir. Kaldı ki tür olarak iklim zonumuza uygun bambuların sayısı sanıldığı kadar fazla değildir. İklim zonumuzun değişeceği gerçeği de düşünülürse uygun bambu çeşitlerinin yine değişeceği de bilimsel bir gerçektir.

Eğer tek tip ( örn. moso çok ünlü oldu ) bambuya ait bilgi buraya yazılır ve türü yazılmazsa okuyanlar yanıltılmış olur. Tropik türlerin de Akdeniz zonunda yetişme ihtimali varken genel bilgi niteliğindeki moso bilgisiyle ekim dikim yapılırsa hüsrana uğranır.

Kaldı ki Karadeniz iklim zonunda yetiştirilmiş moso tip bambuya ait bilgi , belgeyede sahip değiliz. Bu konuda -evet yetiştirebilirsiniz orası uygundur şeklinde bir yaklaşım baştan yanlış olur.

Görsellerde ( örn. Batum ) yetişen bambuların tipi , yetiştirme şartları bilinmemektedir. Halkın ilgisine açık bir parkda örnek uygulama da olabilir.

Bütün bunların dışında bana bu kadar soru sorduğunuza göre benim de soru sorma hakkım oluyor. Standart bir bambunun yetişme süresi yaklaşık -tohumdan - 12 -14 sene olduğuna göre neye dayanarak örnekleri verdiniz?

Verdiğiniz örneğin hiç bir yerinde yetişkin bir bambu fidanı kullanılması gerektiğine dair bir ifade göremedim. Yetişkin bir bambu fidanının en az 4 - 6 sene de elde edilebileceğine dair de bir ifade yok.

ABS dosyalarında önemle üzerinde durulan nokta yetişkin bambu fidanı kulanılması ve ekilmesidir. Yani ticari olarak üretim yapacaksınız bambu sırasından en yetişkin olanlar alınır kökler temizlenir diğer rizomlardan ayırılır ve ekilir. Bu kısa sürede bir bambu ağacı elde etmenin en iyi yoludur. ( moso için genel bilgidir her bambu türü için geçerli değildir )

Tüm bunlar tamamen okunarak elde edilmiş bilgidir pratik uygulaması yoktur.
Bunu yazmayı önemsiyorum çünkü yarın bu bilgiyi okuyarak uygulamaya girecek bir kişinin bunu bilmeye hakkı vardır.

Teorik bilgilerin ışığında uygulama olarak moso , iron ve giant bambu türlerini filizlendirdim tüm ihtimama rağmen sararma problemi devam ediyor. Bu kadar bilgiyle eğer üç beş tane fidanı koruyamıyorsak ( Sn Todor'un sizden çok daha fazla pratik bilgisi olduğunu sanıyorum ki benden fazla filizi kurudu ) ticari olarak bu işe girişecek kişilerin sizin , benim bilgilerimden çok daha fazlasına ihtiyacı olacağı da açıktır.

Burada kesinlik arzeden "yetişir" ya da "yetişmez" türü bilgilerin daha ihtiyatla verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu forum bir çok yerde referans olarak gösterilmeye başladıysa bu verilen bilgilerin güvenilirliğiyle ilgilidir. Eğer uygulamaya , teoriye , bilgiye , belgeye dayanmayan bilgiler gelişi güzel yazılırsa güvenilirilik , inanılırlık niteliği zarar görür.

Benim bilgi ve deneyimimi sınamak isterken lütfen siz de kendinizinkini yazınız ki her kes yazının dayandığı kaynağı net olarak görsün. Bizler en baştan beri deneyimlerimiz buraya yazıyoruz ve konuyu okuyanlar ne kadar deneyim kazandığımızın her safhasını takip edebiliyor. Tepeden paraşütle inip ben bilirim demek yok

Değerli arkadaşım,
burada sizinle bire bir polemiğe girmek değil amacım,
Ama ilk mesajınızdaki tepkinizi hala anlayabilmiş değilim.Ticari çıkar durumunu da hala anlayamadım ve bu konuya da hiç değinmemişsin zaten cevabında.
Ayrıca pasaport yarışından veya seyehat ettiğiniz ülkelerden değil bilimsel amaçlı seyahatlerinizi sordum ****** bitkilerle ilgili.
Hemen söyleyeyim meslek hayatımın geride kalan 10 yılını bitkiler dünyasına ayırmış biri olarak değişik kıtalarda 23 ülke gezdim.Eğer hesap yaparsam yani 1 yılımı (365gün) yurt dışında geçirdiysem bunun en az 300 günü üretim alanlarında geçmiştir.Ben Bambuyu amerikan sitelerinde değil üretim alanlarında tanıdım.Küçük bir balkonda değil,Yüzlerce dönüm alanda bu bitkinin nasıl yetiştiğini,türlerini,Bakımını vs.birçok özelliğini öğrendim.Ama ****** benim ana konum bambu değil.
Palmiye,Cycas ve diğer exotic türler benim konum.
Şuna da değinmeden geçemiyeceğim.diyorsunuz ki Tohumdan şukadar zaman alır falan,Yazımı dikkatle okursanız üretimin kökten ayırma yöntemiyle olabileceğini de yazmışım.Yani tohum ibaresini hiç kullanmadım.Ve ayrıca genelleme yapmadan direkt tür örnekleri verdim.Bu türler Karadeniz de Y E T İ Ş İ R.Ben zaten tüm babmbular demiyorum ki!!
Bugün İtalya Bütün dünyaya Süs bitkisi satmaktadır.Bunlar içinde bambu da var ve ençok sattıkları türler benim saydıklarım.ve üretim alanları bizim Karadeniz iklimimizden hiç farklı değil.Neden benim mühendisim de üretip Satmasın?Adamlar Türkmenistan'a bile satıyor.
Amacım Ahkam kesmek değil,belgeler veya değişik şahısların kitaba döktüğü bilgilerle veya kaynaklarla konuşmak hiç değil.Sizinle bilgi yarışına zaten girmem.Kitaplar kaynaklar belgeler ****** gözardı edilmemeli ancak ben gördüğüme ve ifa edip almış olduğum sonuçlara bakarım.
Ben bir mühendisim ve Toprağı,dendrolojiyi,Bitki anatomisi ve fizyolojisinden fitopatoloji ve entomoloji dahil bir çok konuyu iyi bildiğime inanıyorum .****** herşeyi bilemem.Bu imkansız.Ama tecrübelerime dayanarak fikir sunmam kimsenin zoruna gitmemeli.
Aslında tek hatam, sehven Karadeniz 'de bambu yetişir mi? diye sorulan soruya bu başlık altında cevap vermek oldu.
Yine de tepkiniz yersiz ve anlamsız.Hem de mühendis olarak topluma iyi örnek olmanız gerekirken çok bilmiş politikacılar gibi kestirip atmak hoş değil.
selamlar
Hami BAŞOĞLU
Orman Yük.Müh.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2007, 23:12   #152
Yeni Üye
 
by_gitarist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 7
Sevgili dostlarım bu forumu okuyarak bambular hakkında bilgi edinmeye çalısıyorum. Trabzonda denemek gibi bir niyetim var araştırdığım kadarıyla şartlara uygun bir şehirdeyim bunu değerlendirmek istiyorum deneme amaçlı bambu yetiştirmek için tohumları ebayden almayı düşünüyorum ama trabzonda elime ulaşırmı ne kadar sürede ulaşır bana yardımcı olursanız sevinirim türkiyede tohum alabileceğim bir yer veya birisi varmı.Forumu okudum güzel bilgiler vermişsiniz şimdiden hepinize teşekkür ediyorum.

by_gitarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2007, 10:58   #153
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
Sayın gitarist
hiç korkma ne bambu bulursan dik.eminim olacaktır.Trabzon da para ek o da çimlenir şaka bir yana bambu için doğru yerdesin.

bir de forum geçmişini karıştırırken Arundo donaxları gördüm.Aslında Türkiye'ye ithal edilen tür " Arundo donax variegata"Ben de birçok otel uygulamamda kullandım.Normal arundo donax tercih edilen bir tür değil.hatta çoğu kez bahçelerden kesilip atılır buralarda.
işte size 2 yıl önce 10 cm olarak diktiğim arundo donax var.her yıl sıfırdan kesiyorum.binlerce oldu ama çok hoş duruyor.3/4 metreye ulaşıyorlar 1 yılda.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2007, 11:51   #154
-
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 95
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noreks Mesajı Göster
Bu konuda -evet yetiştirebilirsiniz orası uygundur şeklinde bir yaklaşım baştan yanlış olur.

Görsellerde ( örn. Batum ) yetişen bambuların tipi , yetiştirme şartları bilinmemektedir. Halkın ilgisine açık bir parkda örnek uygulama da olabilir.
Amacım polemik değil, aklıma bir soru takıldı buna cevap arıyorum.
Ben Rusya federasyonunun Soçi kentinden başlayıp tüm Abhazya sahillerinde devam eden ve Gürcistan sınırına kadar olan bölgede bir çok tür bambunun halka açık yerlerde sadece uygulama olarak değil, birçok yerde yetiştirildiğini gördüğümü yazdım. Ayrıca resim de eklemiştim. Bu forumda diğer kullanıcılar da Batum da bu bambu türlerinin resimlerini çektiler. Geldik sınırlarımıza dayandık )
Bu durumda birilerinin bize yetişmeeeez! demeden önce Türkiye nin karadeniz kıyısında bambu yetiştirmenin mümkün olmadığını ispat etmesi gerekli değil mi ?bizim yetişir i ispatlamamızdan önce diye ) soruyorum.

Ben ne botanikçiyim ne de bitkilerle ilgili bir akademik veya mesleki bilgi sahibiyim. Ben sadece şunu söylemek istiyorum. Çay türkiye de oluyor mu ya Trabzon hurması diye bildiğimiz meyve ya feijoa ya kivi bunlar ticari olarak bile ülkemizde yetişebilen ve çeşitli zamanlarda (çay yüzyıl önce ilk kez ) ülkemize yetiştirme amaclı gelen bitkiler niye biri bize bambunun olmayacagını açıklamıyor mesela çok saygıdeğer ve bambu konusundaki tek akademik çalışma sahibi oldugu söylenen ve akademik çalışmalarından fırsat bulup bizi henüz sitemizde 2 kelime bilgilendirmeyen ancak ha bu gün ha yarın diye beklediğimiz akademisyenimiz kim mesela o bizi bilgilendirse şu sebeplerle türkiye de karadenizde tüm dogu karadenizde büyüyen bambu büyümez dese de biz de susup otursak
saygılarımla..

nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2007, 14:09   #155
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Cemal Bey Merhaba! Mesajıma ne zaman ulaşabilirsiniz bilemiyorum. Araya uzun zaman girdi. Yerleşme işlerine daldık. Bırakın tatil yapmayı işlerimizi ancak hallettik. Foruma girme ve yazı yazma fırsatını ancak bulabildim.
Biliyorsunuz iklime ve koşullara uygun olduğu belirtildiğinden Moso siparişlerine adımı yazmıştınız. Yalnız anladığım kadarıyla tohumlara ulaşmak biraz zaman alacak. Adresimi verirsem ve sizinle irtibat kurarsam diğer türlerden numune olarak bana da ulaştırabilir misiniz? Ben de hazır memlekete yerleşmişken denemeye başlayayım. Tüm arkadaşlarıma kolay gelsin diyorum. Herkese sevgiler selamlar.
Adresim çok kolay. Pazar Malmüdürlüğü, Kaymakamlık Binası Kat:4 Rize-Pazar.
En kısa zamanda olumlu ya da olumsuz cevaplarınızı bekliyorum. Bu arada irtibatı kopardık.Kızınıza da selamlarını iletin

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2007, 20:33   #156
bitki dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nartsawa Mesajı Göster
Amacım polemik değil, aklıma bir soru takıldı buna cevap arıyorum.

Bu durumda birilerinin bize yetişmeeeez! demeden önce Türkiye nin karadeniz kıyısında bambu yetiştirmenin mümkün olmadığını ispat etmesi gerekli değil mi ?bizim yetişir i ispatlamamızdan önce diye ) soruyorum.

.. niye biri bize bambunun olmayacagını açıklamıyor mesela çok saygıdeğer ve bambu konusundaki tek akademik çalışma sahibi oldugu söylenen ve akademik çalışmalarından fırsat bulup bizi henüz sitemizde 2 kelime bilgilendirmeyen ancak ha bu gün ha yarın diye beklediğimiz akademisyenimiz kim mesela o bizi bilgilendirse şu sebeplerle türkiye de karadenizde tüm dogu karadenizde büyüyen bambu büyümez dese de biz de susup otursak
saygılarımla..
Merhaba,
Sayın "nartsawa", sayin Doç.Dr.Mustafa Var'ın görüşlerinin sizinle paralel olduğunu biliyoruz. O da yetişir diyor ve ekimini çoktan yapmış. Buraya zaman ayırması ayrı bir konu.

logic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2007, 20:45   #157
bitki dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hamibasoglu Mesajı Göster

Arundo donaxları gördüm. Aslında Türkiye'ye ithal edilen tür "Arundo donax variegata". Ben de birçok otel uygulamamda kullandım.Normal arundo donax tercih edilen bir tür değil..
Arundo donax variegata yabancı bir tür mu? Madem ki tercih edilmiyor neden ithal ediliyor? Paramıza yazık değil mi ?

logic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 09:47   #158
-
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 95
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi logic Mesajı Göster
Merhaba,
Sayın "nartsawa", sayin Doç.Dr.Mustafa Var'ın görüşlerinin sizinle paralel olduğunu biliyoruz. O da yetişir diyor ve ekimini çoktan yapmış. Buraya zaman ayırması ayrı bir konu.
Sayın "logic" önce ağaçlar net forum alanlarına hoşgeldiniz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızdan küçük bir beklentimiz oluyor. Forumda yeni gelen arkadaşlarımızın kendilerini tanıttıkları bir başlık var oraya da bir uğrarmısınız. Sayın akademisyenimizin bizlere zaman ayırması ****** ayrı bir konu.. sanırım yine bekleyeceğiz. )
Bizim sizin yukarda yazdıklarınızdan öğrendiğimiz kadarıyla (sayenizde öğrendik çok teşekkür ederiz) sayın akademisyenimizle paralel düşünmemiz bizi de sevindirdi.
Yıllar sonra -aa! gerçekten Türkiyemiz de bambu üretimi için çok uygunmuş sevincinde de biz burda olacağız ve emin olun biz zaten biliyorduk demeyeceğiz. Artık ömrümüz vefa ederde o günleri görürsek, kısmet..

saygılarımla..

nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 16:35   #159
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi logic Mesajı Göster
Arundo donax variegata yabancı bir tür mu? Madem ki tercih edilmiyor neden ithal ediliyor? Paramıza yazık değil mi ?
sayın logic yanlış anlamışsınız,
Arundo donax variegata ithal edilen ve tercih edilen bir tür.Ancak forumun geçmiş bölümlerinde rastladığım Arundo donax lar bütün ege ve akdeniz şeridinde yabani olarak yetişiyor.Hatta çiftciler yok etmekle uğraşır.Arundo donax variegata sarı yeşil yapraklı olduğundan oldukça dekoratif duruyor.
selamlar.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 22:52   #160
bitki dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hamibasoglu Mesajı Göster
sayın logic yanlış anlamışsınız,
Tesekkurler,
Evet şimdi daha iyi. Resimlerdeki bitkiler Variegatalar mi oluyor?

logic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2007, 22:55   #161
bitki dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nartsawa Mesajı Göster
Sayın "logic" önce ağaçlar net forum alanlarına hoşgeldiniz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızdan küçük bir beklentimiz oluyor. Forumda yeni gelen arkadaşlarımızın kendilerini tanıttıkları bir başlık var oraya da bir uğrarmısınız. ..
Çok özür dilerim,
Haklisiniz. Acemiliğime verin. Yarın tanıtım yazımı atacağım.

logic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 13:04   #162
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
arundo donax

Bu hafta sonu Enez dönüşü çektiğim arundo donax resimleri. Mecidiye sahili...

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2007, 20:34   #163
bitki dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 34
Tanıtım yazımı yazdım ama bu arada tanıtım fotoğrafım silinmiş.
Neyse....

Benden de bir Arundo Donax resmi...

163 no lu mesajda sorduğum soru hala geçerli.

Eklenti 21089

logic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2007, 13:57   #164
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
Sayın Logic,

nick'inizle primum nil nochere ( önce zarar verme ) birleşince acaba;
1- bambu ekmeyin , ekecekseniz iki kere düşünün ya da
2- yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir
sonucunu çıkarabilir miyiz?

Malum Hipokrat ünlü sözünü söylerken iyi niyetli yaklaşımlarda bile zarar verilebileceğinden yola çıkmıştı.

Saygılar

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2007, 20:46   #165
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Sayın noreks,
Sanırım sizin fotoğraflarını çektiğiniz bitki arundo donax değil.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2007, 13:32   #166
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
Cılızlığına bakarak bu karara vardınızsa tuzlu su ortamında, kum üzerinde ve yakıcı güneş altında ancak bu kadar olabiliyorlar.
Bu hafta sonu eğer o bölgeye uğrayabilirsem daha yakından resimlerini çekip detay fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. O zaman tür üzerinde ortak görüşe sahip olabiliriz.

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 21:11   #167
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Arundo Donax bu mu?

Sakarya ili merkezinde bir bahçede görüp fotoğrafladığım bu bitkinin adı nedir?
Herkese selamlar.
Yükleme hatası veriyor.Yükleyemedim.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 21:36   #168
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Bu defa oldu mu acaba?

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 06:42   #169
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bu defa da olmamış.

Fotoğraf nasıl yükleniyor burada anlatılıyor. Bir bakın, gene olmazsa sorunu beraber çözmeye çalışalım.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 19:41   #170
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Sayın Todor,
Bana bir e-posta adresi bildirirseniz(e-postama), eklemeye çalıştığım fotoğrafları size göndereceğim.Selamlar...

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 20:02   #171
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Arundo Donax?

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 20:35   #172
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Özel mesaj ile mail adresimi gönderdim.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 00:20   #173
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
Sayın Besenkar,

Uzun bir yoldan yorgun argın geldim. Bunlar Arundo Donax değil mesajınız üzerine daha iyi görüntüler almak için 750 Km yol yaptım. Şimdi görüyorum ki resimlerini çektiğiniz bitkinin ne olduğunu bilmek bir yana Arundo Donax hakkında en ufak bir bilginiz yok.

Bir önceki mesajınıza binaen soruyorum neye dayanarak bunlar arundo donax değil dediniz ?

Bir şeyler bildiğiniz düşünerek bunları yazdığınızı düşünmüştüm galiba yanılmışım. Yarın Arundo Donax la ilgili filizden kök yapısına ayrıntılı resimleri bu başlığa koyacağım.

Lütfen emin olmadığınız zaman bunlar "x" değil yerine bunlar "x" mi yazında bende doğru yorumlayayım.

Çektiğiniz resimlerin yüksek çözünürlüklü kopyaları varsa özelden yazın size mailimi göndereyim. Oraya gönderin yaprak/gövde yapısına ve çiçeklenmeye bakarak bir fikir yürütebileyim.

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 00:27   #174
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
Sayın Logic,

Bir soru sordunuz cevap alamayınca yazmayı kestiniz. Acaba cevap alınmadığı için mi yazmıyorsunuz ?

Soruyu ben tekrarlayayım da yenilensin.

Sayın Hami Başoğlu,
resimdekiler Arundo donax variegatalar mı ?

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 23:26   #175
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Sayın Hakan Yaşmut;
Bütün ilişkilerinizde bu kadar kırıcı mısınız bilmiyorum ama üslubunuza dikkat etmenizi rica ediyorum?!Yanılmak ya da her zaman haklı olmak sizin için neden bu kadar önemli bilemiyorum!
Sayın Yaşmut, her insan her şeyi bilemez ve bilmek zorunda da değil.Bu nedenle uzmanlaşma diye bir olgu ortaya çıkmıştır.
Benim gibi siz de bu konuda uzman değilsiniz bildiğim kadarıyla.
Sizin resmini çektiğiniz şeyler arundo donax olsa ne olur ya da benim çektiğim şeyler olsa ne olur.
Bunun için 700 km yol yapmışsanız yazık derim.
Ben sizin çektiğiniz ve genellikle bataklık **** çok nemli topraklarda bolca gördüğüm bu bitkiye arunda donax sıfatını yakıştıramadım.
Bu nedenle de sordum benim gönderdiğim fotoğraftaki bitki mi diye.
Lütfen siz cevap vermeyin.Bu işi bilen bir uzman varsa o cevaplasın.
Veya cevaplanmasa da olur.Yeterki siz sinirlerimi bozmayın.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 23:36   #176
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
http://tncweeds.ucdavis.edu/esadocs/arundona.html

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 05:56   #178
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Sayın Noreks, 164 nolu mesajdaki resimlerde yer alan bitkileri bende tam olarak seçemedim. O yüzden ne olduğundan emin olamıyorum. Sayın Besenkar'da benim ile aynı durumda olacak ki, mesajına sanırım diyerek başlamış. Sanırım, zannederim, tahminimce gibi ifadeleri, fikrimizden %100 emin olmadığımız zaman kullanırız.

Değerli arkadaşlarım, burası sanal bir ortam ve kendimizi yazdığımız mesajlarla ifade ediyoruz. Burada kurulan dostluklar, oluşan paylaşımlar hep bu ifadelerin sonucunda. Belki kırıcı olmak maksadı ile yazmasak bile, karşımızdaki insanları kırabildiğimiz zamanlar oluyor. Oysa burda hepimizin yapmak istediği paylaşmak. O yüzden birbirimize olan ifadelerimizi düşünerek yazarsak hepimiz için daha keyifli bir ortam yaratabiliriz. Günlük hayatın içinde yeterince stres yüklenen bizler kolayca kırılabiliyoruz. En azından forumda gerginlikten uzak durmaya özen gösterelim.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 12:56   #179
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
arundo donax

Sevgili Todor ve Besenkar,

Yıllardır yabancılarla çalışmaktan dolayı sözcükleri eğip bükmeden ama direkt olarak söylemeye alışmış bir mühendisim. Sanırım bizim dışımızda hiç kimse kırıcı olmak amaçlı değil ama düz söylenmiş bir lafı şahsi algılamıyor.

Durumdan anlaşılan benim iletim "kırıcı ifade" olarak algılanmış halbuki benim için Sayın Besenkar'ın iletisinin algılanışı "verilen bilgi şüpheli, kesin değil hatta yanıltıcı" idi. Böyle durumda ben kendimden şüphe eder ve tekrar doğrularım.

Karşı tarafta anlaşılmayan, yeni soru işareti ortaya çıkaracak her bilgi eksik bilgidir ve eğer benden dolayı böyle bir durum oluşmuşsa düzeltilmesi - hem de en kısa zamanda - gerekir. Bilgi veriliyorsa verenin sorumluluğunda olur ve doğrulanması istendiğinde alınganlık göstermek gibi bir lüks yoktur.

Hele benim gibi sıfırdan başlayıp her iletide yeni bir şeyler öğrenen kişilerin yanlış yapmaya ve pardon demeye de hakları olduğunu zannetmiyorum.

Forumun diğer konularında bir diğerinin açığını bulup geçirme amaçlı yazılar yazanlar olabilir. Hatta bu konuda bile aynı amacı güdenler olabilir. İleti sayısına bakarak çok fazla yazmadığımı , paylaşacak bir şey olduğunda elimden geldiğince fotoğraf ekleyip bilgi aktarmaya çalıştığımı da fark etmemiş olabilirsiniz. Burada amacım kimseyi kırmak değil eğer verdiğim bilgi ile ilgili bir eksiklik , yanlış ifade varsa uyarıyı özelden almak forum başlığını fazla şişirmemektir. Uyarı üzerine ek fotoğraf , bilgi , şema vs. eklenir ve başlık altında gereksiz tartışmalar yapılmaz.

Sonuç olarak ben verdiğim bilginin, kullandığım görsellerin yanıltıcı ve yanlış olarak algılandığını farkettim. Siteye daha büyük fotoğraf yüklenmemesinin de bunda etkisi varsa da siteye yüklemek üzere tekrar gidip ayrıntılı fotoğraflar çektim, örnekler aldım.

Sayın Besenkar'ın öfkesi geçerse değerlendirmeye alır umarım. Her ne kadar amaç kırıcılık değil de yakınma ise de -yaşlı insanlar devamlı şikayet ederler - sürç-ü lisan ettikse affola.

Not: bazen ifadenin yanına konulacak smiley amacı açıklıyor ama ben beceremediğimden eklemeyince gerginlik çıkıyor.

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 13:14   #180
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sanırım kelimesi bazan da nezaketten kaynaklanıyor.

Patlıcan fotoğrafı diye kabak fotoğrafı koyarsanız, karşınızdaki o kabak da diyebilir, patlıcan değil de diyebilir. Nezaketten sanırım o patlıcan değil de diyebilir.

Ama her durumda konu ile ilgili bilgisi olması gerekir. Şimdiye kadar öğrendiğim bilgilere göre patlıcana benzetemedim demek tamamen ayrı şeydir ancak böyle söylerseniz konu hakkında sizin de bilginiz olmadığı anlaşılır.

Burada yaşanan sorun buna benziyor

Ama bu kadarı biraz fazla kaçmış:
Alıntı:
Sizin resmini çektiğiniz şeyler arundo donax olsa ne olur ya da benim çektiğim şeyler olsa ne olur.
Bunun için 700 km yol yapmışsanız yazık derim.
Fotoğrafların neye ait olduğu farketmeyecekse burada neden yazışılıyor?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024