agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Brüksel Lahanası (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5550.htm)

nevsune 22-08-2007 18:46

Brüksel Lahanası
 
1 Eklenti(ler)
BRÜKSEL LAHANASI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Brüksel lahanası serin iklim sebzesi olup, lahana, karnabahar, brokkoli, alabaş ve şalgam ile aynı familyada yer alır. Brüksel lahanasının yenilen kısmı genellikle 60-90 cm boyunda dallanmamış, tek gövde boyunca yaprak koltuklarında gelişen, çok sayıda küçük minyatür lahana başlardan oluşur. Çeşit özelliklerine bağlı olarak bir bitkide yaklaşık 30-50 adet minyatür baş bulunur.
YETİŞTİRME İSTEKLERİ
Yetişme dönemi uzun ve optimum sıcaklığın 15-180C olan bölgeler Brüksel lahanası yetiştiriciliği için uygundur. Diğer lahanagillere göre düşük sıcaklıklara oldukça dayanıklıdır. Özellikle geççi çeşitler daha dayanıklı olup, -100C derecedeki sıcaklıklara dayanabilmek-tedirler En iyi başlar özellikle sonbaharı serin ve uzun, kışları ılımlı olan deniz kıyısı alanlardan elde edilmekle beraber, orta şiddete kışa sahip bölgelerde de yetiştirilebilir. Sıcak bölgelerde üretim mümkün olmakla beraber başlar daha uzun şekilli ve gevşek bir gelişme gösterirler.
TOPRAK İSTEKLERİ ve GÜBRELEME
Brüksel lahanası çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilirse de orta derecede ağır, yüksek organik madde içeren ve bünyesinde orta seviyede azot bulunduran topraklarda daha iyi gelişme gösterir. Erkenci çeşitler için hafif, geççi çeşitler için ağır topraklar tercih edilmelidir. Toprağa verilecek gübre miktarlarını saptamadan önce topraktaki besin maddelerinin analiz edilmesi ve yapılacak olan tavsiyelere göre gübre verilmesi gereklidir. Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrelerin üçte biri dikim sırasında, azotun geri kalan kısmının ise; yetişme periyodu boyunca yetiştirilen çeşide bağlı olarak iki seferde verilmesi gerekir.
YETİŞTİRİCİLİĞİ
Brüksel lahanası yetiştirilecek topraklarda münavebeye dikkat etmek ve en az 3 yıl boyunca aynı tarlada lahanagillerden bir sebzenin o toprakta yetiştirilmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Toprak yüzeyinin altında oluşan sıkıştırılmış sert tabakanın derin sürüm yapılarak, 2-3 yılda bir kırılması gerekir. Brüksel lahanası yetiştirilecek topraklara mümkünse sonbaharda 2-3 ton ahır gübresi verilerek derin sürüm yapılır, ve ilkbahara kadar tezekli bir şekilde bırakılır. İlkbaharda yağmur ve karlarla dağılan kesekler daha yüzlek bir sürüm yapılarak dağıtılır. Bu sürümden önce fosforlu gübre pulluk altına verilmelidir.
Brüksel lahanasının üretimi tohum ile yapılmaktadır. Üretim için tohumlar bölgelere göre Nisan ortasından haziran ortasına kadar olan dönemde yastık veya viyolere ekilir ve fideler 4-6 hafta sonra dikim büyüklüklerine gelirler. Fideler, Haziran ve Temmuz aylarında tarladaki yerlerine dikilirler. Hasat periyodu çeşidin erkencilik durumuna göre değişmekle birlikte, Ağustos sonundan Aralık ayına kadar devam eder. Brüksel lahanasında tohum ekiminden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir. Genel olarak bitkiler arasına verilecek mesafeler sıra arası 70-90 cm ve sıra üzeri 45-60 cm' dir. Brüksel lahanasının ihtiyaçları lahana ile benzerlik gösterir Brüksel lahanası suyu çok sevdiğinden, yağışlar yeterli değilse sulama ihmal edilmemelidir. Yüksek kaliteli ve verimli bir üretim için yağış durumu dikkate alınarak haftalık aralarla sulama yapılmalıdır. Sulama yöntemi olarak en uygun sulama şekli damla sulama olmakla birlikte, karık sulamada kullanılabilir. Yağmurlama sulama ise; mantari enfeksiyonları artırması nedeniyle önerilmemektedir.
HASAT
Brüksel lahanasında hasat yaprak koltuklarında oluşan başların sıkılaşıp 2.5-5 cm çapına ulaşarak, parlak bir görünüm aldığında ve sararmadan önce yapılmalıdır. Hasatta geç kalınmamalı başlar gevşeyip, patlamadan toplanmalı-dır. Hasat işlemi başın altındaki yaprağın kırılarak ana gövdeden uzaklaştırılmasıyla yapılır. Başların hasadı 3-5 seferde tamamlanabildiği gibi pazar kalitesinden kayıplar olmadan bir seferde tüm gövde ile birlikte hasat edilebilir. Daha sonra kapalı bir ortamda başlar daha rahat toplanabilir. Brüksel lahanasında alttaki başlar üstekilerden daha hızlı geliştiğinden, hasatta en üstteki başların tam büyüklüğüne ulaşmasını bekleyinceye kadar gecikilirse, alttaki başlar gevşeyerek çürür. Alttaki başların büyümesini geciktirmek, bitki aralıklarına verilecek mesafenin azaltılması ile kısmen sağlanabilirse de daha etkili bir yol olarak yaz sonu veya sonbaharda esas büyüme noktası kırılarak üstteki başların olgunlaşması hızlandırılabilir Uç alma işlemi özellikle yetişme mevsimi kısa olan bölgelerde hasat periyodunu kısaltmak ve üreticilerin kış başlamadan önce hasat işlemlerini tamamlayabilmeleri amacıyla uygulanır. Uç alma genellikle en alttaki başların 1.25 cm büyüklüğüne ulaştığında tepesinin kırılması olarak uygulanabildiği gibi, eylül ve ekim aylarında ilk ve ikinci hasattan sonra da uygulanabilir, daha sonra bir veya birkaç hasat daha yapılır. Geç dikimlerde çok erken uç kesilmesi alttaki başların küçük kalmasına ve hasat edilen baş sayısının azalmasına neden olur. Tepe alma işlemi geç yapılırsa, üstteki başlar normal büyüklüklerine ulaşmadan alttaki başlar çok büyür ve aşırı olgunluğu erişir. .Başlar uç noktasının kırılmasından 3-4 hafta sonra olgunlaşarak hasada uygun hale gelirler. En iyi kalitede başlar gündüz güneşli, geceleri don olaylarının hafif görüldüğü dönemlerde elde edilir. Sıcak hava yumuşak, gevşek veya açılmış zayıf kalitede başların meydana gelmesine neden olur. Bir bitkiden yaklaşık 1 kg ürün alınmaktadır. Brüksel lahanasında ortalama verim iri başlı çeşitlerde dekara 1-2 ton küçük başlı çeşitlerde ise 3 ton' dur.


Kaynak: T.C.TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Uz. Nurten SÜRMELİ

nevsune 22-08-2007 18:47

Biz yanlış zamanda ekim yapmışız. Nisanda ekiliyormuş:(

Penelophe 22-08-2007 20:36

İnanmıyorum ya.:(
Kürşad bey belki bizi bilgilendirir.
Ben tohumları kendisinden temin etmiştim.

nevsune 22-08-2007 23:04

Benimkiler de aynı kanaldan gelme. Zaten O'da ekim yapmış:)
Bakalım ne olacak?

Biz de geç yeriz artık:p

Penelophe 22-08-2007 23:09

Kürşad beyin kendi aldığı tohumlar değil mi bunlar?
Geç derken, ne kadar geç?
Kaç ay sonra mesela?

Güler 24-08-2007 08:15

Penelophe,
Ben büruksel lahanası tohumlarını Haziran-Temmuz ayında toprağa serpip, fidelerini de 30-35 gün sonra aynen lahanalar gibi şaşırtarak tarhlara ekiyorum.
Pıtır pıtır çok da veriyorlar. Ama evdekilerin pek hoşlarına gitmedi tadı. her yapışımda yemesi saadece bana düşüyor. Ben de salata ve garni olarak tüketiyorum.

Penelophe 24-08-2007 11:12

Güler hanım, çok teşekkür ederim.
2-3 gün önce tohumları bardaklara ekmiştim ben. Bu durumda eylül ortası gibi şaşırtacağım, sizce ürün alabilir miyim?

Güler 24-08-2007 14:00

Sevgili penelophe,
Zannımca biraz geç kaldın, 10-15 gün evvel ekmen lazımdı. Demek istediğim şaşırtman gerekirdi.

Penelophe 24-08-2007 14:04

Güler hanım, teşekkür ederim.:(

kürşad 24-08-2007 15:46

Bahsedilen zamanda da tohum çimlendirdim, hepsi güneşin gazabına uğradı. Kurudular gittiler. Şu anda mevsim normellerinden sıcak gidiyor zaten, hava sıcaklığından da bahsedilmiş yukarıda 36 oC de bahçeye şaşırtalım da hepten şaşırıp kalsınlar. İmam bildiğine okusun da bir deneme yapıp boyumuzun ölçüsünü alalım. Bendekiler 9-10 cm oldu viyolde, 1 hafta daha bekletir toprağa alırım. Üstelik siz bu konuda ne biliyorsanız ben de onu biliyorum bir farkla; bu elinizdekiler hibrid tohum değil, tohum almaya bakın derim olmadı dondan korumak için tepesine bir çadır kondurun.

Penelophe 24-08-2007 15:52

Benimkiler daha çıkmadı bile. Çıksınlar 10-12 cm olunca şaşırtmayı düşünüyorum. İzmir'de don olmuyor. Şansım var yani?

nevsune 24-08-2007 16:08

Penelophe biz ekmişiz zaten. Olan olmuş.

Ben gelecek yıla, yol göstersin diye(bir de bizim acemiliğimiz başkalarına ders olsun;) diye ekledim yazıyı. Boşverelim, çıkmazlarsa onların sorunu:mad:

Penelophe 24-08-2007 16:23

Olmaz Nevsuneciğim, o kadar ektim değil mi, şöyle şirin şirin lahanalarını da yemeliyim.:p

nevsune 24-08-2007 20:30

:rolleyes: Ben gönderirim.

Hani benim herşeyim çıkıyor ya. Ortalık yeşillikten geçilmiyor da daha hiç bir şey görmedim:D

femin 29-08-2007 02:36

merhabalar :)
daha önce görev yaptığım ordu ilinde, küçüçük bir bahçede,brüksel lahanası yetiştirme şansım oldu.
6,7 köktü ama yinede ceviz büyüklüğünde yetiştiler..
gel gelelim. hasadını yaptıktan sonra yemeye kıyamadım arkadaşlar, ev ahalesi katletti brüksel lahanalarımı :(

kürşad 29-08-2007 21:15

Bizim viyoldekileri tırtılcıklar yemiş biraz.
Demond25 vardı evde, "içeriği" 500cc suya 0.2cc kadar karıştırıp spreyle püskürttüm, ayrıva pasifloralarda yaprak galeri güvesi ve kivinin yapraklarında da yinikler vardı, düzbastı hepsine uyguladım.
Yetinmedim üstüne de 15-40-15 yaptım 1 kova. Saksılara ve viyollere biraz biraz sulama yaptım. Akşam baktım hepsi şaha kalkmış gidiyor.

berduray 19-03-2009 15:23

Ben de bu sene ilk defa yetiştireceğim buranın iklimine göre ne zaman ekmeliyim dersiniz...

Marullarım bile 20 günde acılaştı...

maviyeşil 20-03-2009 19:11

Tekin Bey mart ayında ekebileceğimi söylemişti tohumları gönderdiğinde. Ben dayanamayıp Ocak sonunda ekmiştim, denemek için. Şimdi hepsi dört parmak kadar oldu. İzmir ile Bodrum arasında çok fark olduğunu sanmıyorum, bence siz de bu ay ekin. Ben de kalan tohumlarımı saksıya ekeyim diyorum.

Harun Parlak 20-03-2009 19:25

1 Eklenti(ler)
Evet şimdi Ekebilirsiniz arkadaşlar. Yaz boyu sürekli yapraklarını budayın ki boya gitsin. Kışa yakın yumruları gövdesinde fazla yer bulsun.
Yaprakları kara lahana yerine değerlendirebilirsiniz. Bilmeyenler fark etmez bile yerken bürüksel lahanası olduğunu. Sarması yapılır çorbası olur. Haşlanıp süzülünce biberli kavurması da güzel olur.

maviyeşil 21-03-2009 10:04

Yeri mi bilmiyorum ama Tekin Bey size birşey sormak istiyorum. Pazardan aldığım brüksel lahanaları son zamanlarda hep böcekli çıkıyor. Mevsimi geçmek üzere olduğundan mı? Artık almıyorum ben de.

Harun Parlak 04-05-2009 00:05

Evet Mevsimi geçiyor. Havalar ısındıkca hem böcek sarar. Hem artık top yapmayıp çiçeklenmeye başlar.

nariçi 02-12-2010 21:16

Sevigili Tekin bey, gönderdiğiniz tohumları geçen yıl ekmiştim, boylandılar ancak yeterli gövde kalınlığı oluşmadı ama birkaç tane lahana topu yaptılar ama açık kül yeşili renginde bit düştü. daha sonra tepesi uzayarak tohuma durdu. O tohumlardan almıştım. Ekim kalitesi normal midir acaba.

Bu yıl iki tane kendisi çıkmıştı saksıda ve serada devamlı boya gidiyor. Yaprakları küçük gibi çapı 10 cm ancak var.

the_mc 02-01-2011 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 383665)
Evet şimdi Ekebilirsiniz arkadaşlar. Yaz boyu sürekli yapraklarını budayın ki boya gitsin. Kışa yakın yumruları gövdesinde fazla yer bulsun.
Yaprakları kara lahana yerine değerlendirebilirsiniz. Bilmeyenler fark etmez bile yerken bürüksel lahanası olduğunu. Sarması yapılır çorbası olur. Haşlanıp süzülünce biberli kavurması da güzel olur.

güzel bilgiler teşekkürler

Jezebel 02-03-2011 15:51

1 Eklenti(ler)
Bu gün Brussels Sprouts 'Red Bull' tohumlarım geldi.
Bahçemi sadece çiçek için değil de biraz da besin kaynağı olarak kullanayım diyorum.

Eklenti 195025


;)

Güler 02-03-2011 17:27

Hayırlısı olsun, Red Bull'u hiç görmemiştim.

uzman16 02-03-2011 21:48

Ne kadar değişikmiş sevgili Jezebel.
İzmir ılıman iklim. Hemen ekersin herhalde.
Ben mart sonunu bekleyeceğim Brüksel lahanalarımı çimlendirmek için.
Bahçeyi besin kaynağı olarak kullanmak geçen yazdan beri yaptığım birşey.
Bence çiçeklerden daha keyifli, hele yerken doğal diyerek yemek apayrı bir zevk.
Kolay gelsin. :)

NOT: Bu başlığın neden balkon bahçeciliğinde olduğunu anlamadım. Brüksel lahanası sebzeler başlığında olmalı bence.

Jezebel 02-03-2011 21:52

Teşekkürler arkadaşlar.
Hemen çimlendirmeye alacağım sevgili uzman16.
Fide halini alınca bahçeye şaşırım.;)
Birkaç da salatalık tohumu ekeceğim, çıtır çıtır, organik olarak yeriz.
Geçen yaz ağız tadıyla salatalık yiyemedim, " hormon", "gübre" söylentilerin sonu gelmedi...

Doğayla Barış 03-03-2011 08:33

Brussels Sprouts 'Red Bull' ne kadar değişik,sanki kırmızı lahananın minyatürü . Afiyetle yemek nasip olsun Ben de dikim mevsimini kaçırmadan tohumundan temin edip yetiştirmek için araştırmalarıma başlıyayım. :)

Jezebel 03-03-2011 08:43

Değil mi ama, çok sevimli, yiyeceksek bari kırmızı olsun...
Kırmızı, mor,turuncu pigmentlerin yaşlanma üzerindeki olumlu etkileri konusunda çok konuşuluyor.;)
Lahananın da antioksidan etkinliğini düşününce, tam bizlik bir ürün...

uzman16 03-03-2011 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 762914)
Teşekkürler arkadaşlar.
Hemen çimlendirmeye alacağım sevgili uzman16.
Fide halini alınca bahçeye şaşırım.;)
Birkaç da salatalık tohumu ekeceğim, çıtır çıtır, organik olarak yeriz.
Geçen yaz ağız tadıyla salatalık yiyemedim, " hormon", "gübre" söylentilerin sonu gelmedi...

Bence birkaç kök domates, birkaç kök biber ve patlıcan da ek.
Sebzeler de fideden büyüyüp çiçeklenip meyveye dönerken, olgunlaşırken ve tabii yerken ayrı güzel.
Hatta seni bu başlığa beklerim. ;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024