agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Yarasa gübresi mi, solucan gübresi mi ? (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/43243.htm)

mustafa.kaya 23-05-2019 13:35

Yarasa gübresi mi, solucan gübresi mi ?
 
Balkonda sebze yetiştirmek için bir başlangıç yaptım, toprak tercihi tamam fakat gübrede kararsızım.

Solucan gübresine biraz tereddütlüyüm, sebebi ise yem olarak büyükbaş hayvan gübreside kullanılmasıdan dolayı, büyükbaş hayvanların bildiğim kadarıyla neredeyse tamamı gdo lu mısırlarla besleniyor, eğer yarasa gübresi de solucan gübresi gibi sonuç veriyorsa en azından böcekle beselenen bir hayvanın gübresini kullanmak isterim, öneriniz nedir acaba ? Teşekkürler.

Fatih_Soydemir 23-05-2019 19:33

Solucan gübresini kendiniz üretmedikçe pek tavsiye etmem ama ekonomik açıdan en uygunu o. Yarasa gübresi pahalıdır ama Kimyasal gübreler gibi bitkiyi delirtiyor kullanıldığında. 2 senedir kullanıyorum o internette gördüğümüz ve hiç bir zaman edinemediğimiz görüntüye 2 yıldır defalarca şahit oldum. Gerek biber gerekse domateste ki aroma mükemmel yedikçe yiyesiniz gelir. Çiçeklerde rekor üstüne rekor tomurcuklanmada. meyve ağaçlarında rekor meyve verimi.

dobipa 24-05-2019 00:17

Bu konuyu aslında bende uzun süredir düşünüyorum.
Solucan tesislerinde yoğun miktarda büyükbaş çiftlik gübresi kullanılıyor. Bunlarda genellikle kapalı çiftliklerde ticari yemle beslenen hayvanlar.

Kendi büyükbaş hayvanı olup, yazın dışarıda gezdirerek otlatan ve kışında kendi mahsülleriyle beslenen büyükbaşlar ve bunların gübreleri bence altın değerinde. Bunların gübrelerinden oluşacak solucan gübreside altın değerinde olabilir ama piyasada varmı bilmiyorum.

2 senedir bende sıvı/katı solucan gübresi kullanıyorum ama sizinle aynı kaygılar sebebiyle bırakmayı düşünüyorum.

Yanmış gezen büyükbaş gübresi düşünüyorum. Ama kendi köyümüzde bile bulamıyoruz herkesin gübresi kendine lazım.

Birde Sn Fatih Soydemir in tavsiyesiyle yarasa gübresini deneyebilirim. Acaba katımı sıvımı kullandınız ve hangi markayı tercih ettiniz bilgi verirmisiniz.

dobipa 24-05-2019 00:50

Biraz karıştırınca yarasa gübresinin doğal bile olsa, tüketim alışkanlıkları sebebiyle (börtü böcek yemesi) oluşturduğu gübrenin tıpkı fenni gübrelerdeki gibi toprak yapısını değiştirebileceği ileriki dönemde çoraklaşmaya sebep olacağı gibi bir yazı gördüm. Yarasa gübresindeki içerik, mikroplar falan filan iyi bir toprak bilimcisi tarafından incelenmesi ama bu türde bir iş yapılmadığından dem vurulmuş.

Korktum şimdi, ava giderken avlanmayalım.

Sn Meyvelitepe ve endüstriyel :p düzeyde incelemeler yapan diğer arkadaşlar. Günümüz için konuşacak olursak bir durum değerlendirmesi yapsada bizi bilgilendirse..

mustafa.kaya 24-05-2019 09:10

Fatih Bey size ve "dopipa" ya çok teşekkür ederim, kimsenin bunu pek önemsemediğini düşünüyordum aslında.
Fakat izlediğim öğrendiğim kadar %70 büyükbaş ağır gübresi %30 organik fabrika artıkları solucanın maması oluyor. Ahır hayvanları gdo lu mısırlar yanında suni yemler ile de besleniyor ve doğru ise antibiyotikler veriliyor. Solucan gübresi dünyada 80 yıldır kullanılan bir gübre, Kırmızı Kalifornia Solucanları yapılan kültür çalışmaları sonucunda kim bilir hangi hale devşirilmiştir inanın merak ediyorum. Fatih Bey öneriniz üzerine solucan gübresini tamamen aklımdan siliyorum, marka önerinizde varsa onu tercih edebilirim. Birde sizlere şunu danışmak isterim, doğadan toprak aldığım yerde toprak içinde solucanlar var bunlardan toplayıp saksılarıma koysam acaba faydası olur mu ? Ben faydalı olacağı düşüncesindeyim aslında deneyip görmek lazım tabi. Bu arada "dopiba" arkadaşımızı solucan gübresinden iyice soğuttuk; ( : Teşekkürler

elifaydin 24-05-2019 11:44

Naçizane kendi çapında ve kendi ürünleri için solucan gübresi üreten ve düzenli olarak kullanan birisi olarak bu konuda benim de başlangıçtaki tereddütlerimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sizler gibi başlangıçta biz de büyükbaş hayvanların gübreleri ile ilgili soru işaretleri taşıdık. Sonrasında araziye çıkan büyükbaşların gübrelerinden faydalanmayı düşündüm. Bu alanda da fark ettim ki maalesef arazilerdeki doğal çıkan çimler de kimyasaldan arındırılmış olamıyor. Yağmurlarla kimyasallar toprağa işliyor. Ve illa ki büyükbaşlar dışarıda otlasa bile bir şekilde otlar yeterli olmuyor ve yem de yiyorlar. Peki büyükbaş gübresi olmadan yolumuza devam edebilir miyiz diye düşündük çay posasını değerlendirmeye karar verdik. Ancak araştırmalarımızda çayların da organik olmadığına kanaat getirdik. Evsel atıklar da organik değil, her yerden kuşatılmış durumdayız. Bir türlü çıkış yolu bulamıyoruz organik birşeyler yapmaya çalışırken her yerden kimyasallarla kuşatılmış durumdayız.

Sonra solucanların beslenmeleri ve kendi kimyasalları üzerine araştırmalarımızı derinleştirmeye karar verdik. Solucanların sölom sıvılarının önemini gördük. Bu sıvının patojenlere karşı oluşturduğu dirençten bahsediliyordu. Aynı zamanda solucanların sindirim sisteminde, çok sayıda bitkiye yararlı mikroorganizmalar, bakteriler, mantarlar, doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunduğuna dair yazılar okuduk.
Bulunduğumuz yerde büyükbaş hayvanlar yılın önemli bir kısmında hasat edilen buğdayların samanları ile besleniyor, geri kalan kısmında tarladan biçilip getirilen otlar, kendi arazilerindeki mısırlardan yapılan silajlar ve de bir kısmında da hazır yemlerle besleniyor.
Sonra ürettiğimiz gübrelerle yetişen bitkilerle kontrol grupları oluşturduk. Gerek ağaçlarda gerekse tek yıllık bitkilerde ve sebzelerde gerçekten büyük farklılıklar gördük. Gerek ürün verme zamanı, gerek ürün kalitesinde yükselme, ve sonraki dönemlerde başka kimyasallar kullanmadığımız sürece toprağın kimyasallardan arınma sürecine katkı sağlandığını gördük. Kendi çapımızda bu yolda devam etmeye karar verdik.
Yarasa gübresini hiç kullanmadım, etkisini çok merak ettim ancak maliyetini göz önüne aldığımda hep uzak durmak zorunda kaldığım bir ürün. Yakınımda olsa muhakkak denemek ve onun hakkında da fikrim olsun isterdim.

Sonuç olarak, hazır satın alınan solucan gübreleri hakkında çok bir fikrim yok, eğer üretenleri tanıyorsanız bence kullanın gitsin. Çünkü dünya üzerinde kimyasallar hava yoluyla ve yağmurlarla taşındığı sürece tam anlamıyla organik hiçbir ürün olduğunu düşünmüyorum.

g.c. 24-05-2019 13:01

Bu konuda artıları eksileri değerlendirip ona göre karar vermek gerek.

Solucan gübresinden alınan fayda ile hazır yem sindirmiş büyükbaşların dışkılarından oluşan solucan mamasından gelen inorganik elementler bir teraziye konulunca, sanırım solucan gübresi kısmı ağır basacaktır. Ekim yapılan alanın zamanla organik madde desteğine ihtiyaç duymasının önüne geçemiyorsak "bence" üreticisi bilinen solucan gübresi en ideal seçenek gibi duruyor.

Fatih_Soydemir 25-05-2019 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dobipa (Mesaj 1568972)
Bu konuyu aslında bende uzun süredir düşünüyorum.
Solucan tesislerinde yoğun miktarda büyükbaş çiftlik gübresi kullanılıyor. Bunlarda genellikle kapalı çiftliklerde ticari yemle beslenen hayvanlar.

Kendi büyükbaş hayvanı olup, yazın dışarıda gezdirerek otlatan ve kışında kendi mahsülleriyle beslenen büyükbaşlar ve bunların gübreleri bence altın değerinde. Bunların gübrelerinden oluşacak solucan gübreside altın değerinde olabilir ama piyasada varmı bilmiyorum.

2 senedir bende sıvı/katı solucan gübresi kullanıyorum ama sizinle aynı kaygılar sebebiyle bırakmayı düşünüyorum.

Yanmış gezen büyükbaş gübresi düşünüyorum. Ama kendi köyümüzde bile bulamıyoruz herkesin gübresi kendine lazım.

Birde Sn Fatih Soydemir in tavsiyesiyle yarasa gübresini deneyebilirim. Acaba katımı sıvımı kullandınız ve hangi markayı tercih ettiniz bilgi verirmisiniz.

Yarasa gübresini üreten ve satan 2 firma var Türkiyede. Bunun dışında ek bilgi Sıvı Yarasa gübresini elde etmek çok basit bir işlem. Ben kendim ihtiyaç duyduğumda 1 su bardağı ile toplam 6 lt civarı sıvı gübre elde edebiliyorum. bunu uygularken seyreltmek gerektiğinide düşünürsek tasarrufunu siz hesaplayın derim. Tek gereken kaynayan su ve ve toz gübrenin en az 5 dakika boyunca kaynatılıp karıştırılması. Kaynama esnasında çok fazla köpürdüğü için kabın bayağı bir derin olmasında büyük fayda var. Toz gübrenin avantajı sıvıya göre farklı. Doğal döngü reaksiyon ve toprak için gerekli canlı organizma, mikropları barındırdığı için faydası daha farklı bahçe ortamında. 2 yıl düzgün kullanımı sonrası toprak bildiğimiz helva gibi dökülüyor. Toprağı çok iyi ıslah ediyor. ben saksılarımda kullanıyorum domates, biber, Mum çiçeği, Armut ağacı, çok çeşitli kaktüs gurupları her alanda kullanıyorum desem yeridir. O hep önerilen kimyasal bakır demir kalsiyum fosfor vb hiç bir maddeye gerek kalmıyor toz uygulama sonrası. Toz gübrenin toprağa tamamen nüfuz etmesi 20 gün civarı bir süreyi buluyor bitkinin farklılığı bu 20 günlük süreçten sonra çıkıyor. Henüz kesin tanı koyamadığım çalışmalarım mevcut Yarasa gübresi ile ilgili başarılı sonuçlar çıkarsa paylaşacağım ayrıca.

Firma kısmına gelecek olursak Turkuvaz gübre ve Agro bat var. bu 2 firma dışında ürettiğini iddia eden firmalarda var ama Solucan gübresinde yaptıklarından sonra bu yarasa işinide bozmak için geldikleri bariz.

mustafa.kaya 26-05-2019 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih_Soydemir (Mesaj 1569066)
Yarasa gübresini üreten ve satan 2 firma var Türkiyede. Bunun dışında ek bilgi Sıvı Yarasa gübresini elde etmek çok basit bir işlem. Ben kendim ihtiyaç duyduğumda 1 su bardağı ile toplam 6 lt civarı sıvı gübre elde edebiliyorum. bunu uygularken seyreltmek gerektiğinide düşünürsek tasarrufunu siz hesaplayın derim. Tek gereken kaynayan su ve ve toz gübrenin en az 5 dakika boyunca kaynatılıp karıştırılması. Kaynama esnasında çok fazla köpürdüğü için kabın bayağı bir derin olmasında büyük fayda var. Toz gübrenin avantajı sıvıya göre farklı. Doğal döngü reaksiyon ve toprak için gerekli canlı organizma, mikropları barındırdığı için faydası daha farklı bahçe ortamında. 2 yıl düzgün kullanımı sonrası toprak bildiğimiz helva gibi dökülüyor. Toprağı çok iyi ıslah ediyor. ben saksılarımda kullanıyorum domates, biber, Mum çiçeği, Armut ağacı, çok çeşitli kaktüs gurupları her alanda kullanıyorum desem yeridir. O hep önerilen kimyasal bakır demir kalsiyum fosfor vb hiç bir maddeye gerek kalmıyor toz uygulama sonrası. Toz gübrenin toprağa tamamen nüfuz etmesi 20 gün civarı bir süreyi buluyor bitkinin farklılığı bu 20 günlük süreçten sonra çıkıyor. Henüz kesin tanı koyamadığım çalışmalarım mevcut Yarasa gübresi ile ilgili başarılı sonuçlar çıkarsa paylaşacağım ayrıca.

Firma kısmına gelecek olursak Turkuvaz gübre ve Agro bat var. bu 2 firma dışında ürettiğini iddia eden firmalarda var ama Solucan gübresinde yaptıklarından sonra bu yarasa işinide bozmak için geldikleri bariz.

:rolleyes:
Tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkürler ve yazmak için harcadığın zaman içinse ayrıca. Şunları danışmak isterim; domates, kabak, patlıcan, hıyar, fidelerim var, her fide için 23lt lik saksılar düşünüyorum, sanırım biraz büyük emin değilim.

* 23lt lik her saksı için kaç gr **** kaşık toz gübre katmalıyım saksı toprağıma ? ( Buna göre alacağım gübreyi miktarını hesaplayacağım )

* Sıvı gübreyi de kullanmama gerek var mı ? ( Sizin yönteminizde olabilir tabi )

* Saksı toprağına karıştırmadan, toprak üzerine serperekde kullanabilir miyim ? ( Bunun periyodik aralığı hakkında bir fikrim yok aslında )

Geç cevapladığım için kusura bakmayın lütfen, uzaklaştım biraz, tekrar teşekkürler ( :

Feijoa 26-05-2019 00:37

Solucan gübresi ağırlıklı olarak gübre değil zaten...toprak düzenleyici...yarasa gübresi ise mağaralardan,ya da özel yapılma alanlardan toplanma yarasa dışkısı...o yüzden mukayese bile çok sağlıklı değil...yanmış ahır gübresi nde bile bitkiyi daha çok coşturacak elemnetler var...solucan gübresinde her element çok az miktarlarda...%1-2 bilemediniz %3-4...en iyi oranlar bu...
Toplumda yanlış bir algı da var...solucan gübresi ni kullanınca ürün uçuşa geçecek zannediyor...Ve milletimiz gözünle gördüğüne inanıyor...diğer faydaları sen istediğin kadar anlat...henüz o noktaları yakalayamadık...
Önceki yıllarda kullanılan kimyasal gübreler bitkiler tarafından çözümlenip alınamıyor ..kireç,tuzluluk,ph dengesi...gibi etmenler...solucan gübresini böyle bir tarlaya uyguladığınızda harika sonuç veriyor..çözülemeyen elementler çözümlenip bitki tarafından alınabilince bitki çıldırıyor....bunu da reklam olarak sırf solucan gübresi marifeti diye sunuyorlar...marifeti büyük,faydası büyük ama bu faktörler göz önüne alınmalı...zaten gübreli,bol azot,fosfor,potas lı toprak var...lakin 4-5 e düşen ph atılan kimyasal gübrelerin alınımını %30 lara kadar düşürüyor...solucan gübresi 7-8 dolaylarında ph ve organik desteği solom sıvı ve diğer faydalarıyla çözümleme sağlayıp toprağa adeta nefes aldırıyor,bitkileri iştahlandırıyor..
Yarasa gübresi ile alakalı bir belgesel izlemiştim...elde edilmesiyle ilgili...yakında üretim biz de de artışa geçer...Faydası dünyada biliniyor,etkisi de...organik her madde zaten toprağı da ıslah ediyor...uzerinde ****** durulmalı...ama kısa vadede özellikle ülkemiz için çıkış,yarı kimyasal yarı organik...Ne bulunabilirse artık...guvercin gubresi,tavuk,koyun,keçi gübresi falan....%100 organik kavramı imkansızın eşiğinde...hava da da kimyasal,su da da ...denizden çıkan balıklardaki yüksek civa oranı bile tehlikeyi anlatmaya yetiyor...Goç eden balıklarda bile yüksek civa demek...en sağlıklı bilinenlerin bile durumunu ortaya koyuyor...gezegeni mahvettik...En büyük zulum biz insanoğlundan geldi...Karada ve denizde fesat aşikare zuhur etti...bizim yaptıklarımız yüzünden...
. artık yaz yağmurları tropik havada geçen iklimler uzun vadede meyve türlerinde değişimi de beraberinde getirecek...dejenerasyon arttıkça organiğin önemi anlaşılmaya başladı lakin bu sefer de organik muamma ya dönüyor...organik bıraktık mı?Artık yüzdelik dilimlere bakacaz..yüzde kaç organik?en organik yüzde kaçı yakalarız...Başarabildiğimiz kadarı kârdır..
Sonuçta Solucan gübresi kendimize kadar ufak tefek çevredekilere meyvecilere yetecek kadar üretiyoruz..gayet de memnunuz...kısmetse de devam edecez...yarasaların bol bol kullandığı bir iki yer keşfedersek onu da deneyeceğim...bir yer keşfettim geçen yıl..epey yarasa vardı...ama gübre alımı mümkün değildi...zahmetli iş...doğal olarak o yüzden de pahalı

dobipa 26-05-2019 01:11

Alıntı:

bir yer keşfettim geçen yıl..epey yarasa vardı...ama gübre alımı mümkün değildi..
Gübreyi doğrudan alıp kullanmak bu varlıkların yaşama ve yeme alışkanlıkları düşünüldüğünde çok riskli bence. Eğer mümkünse hastalık ve içerik konusunda analizler yapılıp kullanılmalı.

Aslında ben konuya ilk mesajı yazdığım gün aynı hızla karar verip yarasa gübresi aldım ve kullanmaya başladım bile.

Amma ve lakin bu mahlukların çok sağlıklı olmadıkları ve hastalık taşıyıcısı olabileceğini düşünen kesimdenim.

Analiz raporları bulunan, onaylı ticari yarasa gübresi aldığım halde içim çok rahat değil.

Hala anneme söylemedim mesela :p
Muhtemelen yarasa gübresi kullanmaya başladım desem ürünleri yemeyecektir :p

Feijoa 26-05-2019 01:19

Katılıyorum sayın dobipa...Özellikle temas da dikkatli olmalı...Yarasaların birçok tehlikeli hastalığı insanoğluna bela ettiği zaten biliniyor...Hatta afrikanın başına bela olan bir salgın hastalığın yarasalardan bulaştığını da biliyorum(hastalığın adı şu an aklıma gelmedi)Pek ısınabildiğim söylenemez kendilerine...Aslına bakarsanız düşününce o kadar fanteziye de gerek görmüyorum bazen merak etsem de...elimizdekiler neyimize yetmiyor diyorum...Güvercin gübresi mesela..ya da koyun keçi...artı solucan gübresi...

Fatih_Soydemir 26-05-2019 08:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa (Mesaj 1569132)
Katılıyorum sayın dobipa...Özellikle temas da dikkatli olmalı...Yarasaların birçok tehlikeli hastalığı insanoğluna bela ettiği zaten biliniyor...Hatta afrikanın başına bela olan bir salgın hastalığın yarasalardan bulaştığını da biliyorum(hastalığın adı şu an aklıma gelmedi)Pek ısınabildiğim söylenemez kendilerine...Aslına bakarsanız düşününce o kadar fanteziye de gerek görmüyorum bazen merak etsem de...elimizdekiler neyimize yetmiyor diyorum...Güvercin gübresi mesela..ya da koyun keçi...artı solucan gübresi...

o dışkıyı almak için üstünüze arıcı gibi özel kıyafet ve eldiven olmadan girme eğiliminde bulunmayın Hayvan ürkünce iç güdüsel olarak saldırabilir normal şartlarda ülkemizde Vampir yarasa türü yok tespit edilebilen. O yüzdende kuduz olasılığı düşük olasılık ama garantiye almakta fayda var yarasa ısıracak olursa **** tırnakları ile çizerse deriyi Kuduz aşısı şart hastane yetkilisi kabul etmese dahi gerekirse gidilip özel hastanede bu aşının yaptırılması lazım tek doz süre geçirmeden.

Fatih_Soydemir 26-05-2019 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa.kaya (Mesaj 1569125)
:rolleyes:
Tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkürler ve yazmak için harcadığın zaman içinse ayrıca. Şunları danışmak isterim; domates, kabak, patlıcan, hıyar, fidelerim var, her fide için 23lt lik saksılar düşünüyorum, sanırım biraz büyük emin değilim.

* 23lt lik her saksı için kaç gr **** kaşık toz gübre katmalıyım saksı toprağıma ? ( Buna göre alacağım gübreyi miktarını hesaplayacağım )

* Sıvı gübreyi de kullanmama gerek var mı ? ( Sizin yönteminizde olabilir tabi )

* Saksı toprağına karıştırmadan, toprak üzerine serperekde kullanabilir miyim ? ( Bunun periyodik aralığı hakkında bir fikrim yok aslında )

Geç cevapladığım için kusura bakmayın lütfen, uzaklaştım biraz, tekrar teşekkürler ( :

23 lt çok abartı değil ben 40 lt kullanıyorum türüne göre domatesin 2 ya da 4 kök dikildiğinde ancak yetiyor. Tam bodur türlerde 6 kök dahi olsa sorun olmaz sadece çok sıkışık olur. Sırık tip 2 köke yetmeyebilir 23 LT. Fideyi toprağa dikmeden önce dikmek için açtığınız çukura 1 yemek kaşığı toz yarasa gübresi koyun üstüne fideyi oturtup toprak ile örtün. Amacı ne derseniz bitkinin köklenmesini ve şaşırtmadan sonra bitkinin hızlıca toparlanmasını sağlama için. Yarasa gübresinde tuzluluk durumu ve bitki yakma durumu söz konusu değildir. 23 lt toprak için büyük kupa değil ama normal su bardağı ile 2 tane atıp harmanlamanız yeterlidir. sıvısını kendiniz yarapak yapraktan uygulama yaparsanız bitkinin yaprakları Hastalığa karşı direnç kazanır dışkıda bulanan hormon ve koku nedeni ile çoğu haşere uzak durur bitkiden. Kokusu kuruduktan sonra bizim algılayabileceğimiz bir koku değil ama böcekler kuşlar algılayabiliyor.

Fatih_Soydemir 26-05-2019 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa (Mesaj 1569126)
Solucan gübresi ağırlıklı olarak gübre değil zaten...toprak düzenleyici...yarasa gübresi ise mağaralardan,ya da özel yapılma alanlardan toplanma yarasa dışkısı...o yüzden mukayese bile çok sağlıklı değil...yanmış ahır gübresi nde bile bitkiyi daha çok coşturacak elemnetler var...solucan gübresinde her element çok az miktarlarda...%1-2 bilemediniz %3-4...en iyi oranlar bu...
Toplumda yanlış bir algı da var...solucan gübresi ni kullanınca ürün uçuşa geçecek zannediyor...Ve milletimiz gözünle gördüğüne inanıyor...diğer faydaları sen istediğin kadar anlat...henüz o noktaları yakalayamadık...
Önceki yıllarda kullanılan kimyasal gübreler bitkiler tarafından çözümlenip alınamıyor ..kireç,tuzluluk,ph dengesi...gibi etmenler...solucan gübresini böyle bir tarlaya uyguladığınızda harika sonuç veriyor..çözülemeyen elementler çözümlenip bitki tarafından alınabilince bitki çıldırıyor....bunu da reklam olarak sırf solucan gübresi marifeti diye sunuyorlar...marifeti büyük,faydası büyük ama bu faktörler göz önüne alınmalı...zaten gübreli,bol azot,fosfor,potas lı toprak var...lakin 4-5 e düşen ph atılan kimyasal gübrelerin alınımını %30 lara kadar düşürüyor...solucan gübresi 7-8 dolaylarında ph ve organik desteği solom sıvı ve diğer faydalarıyla çözümleme sağlayıp toprağa adeta nefes aldırıyor,bitkileri iştahlandırıyor..
Yarasa gübresi ile alakalı bir belgesel izlemiştim...elde edilmesiyle ilgili...yakında üretim biz de de artışa geçer...Faydası dünyada biliniyor,etkisi de...organik her madde zaten toprağı da ıslah ediyor...uzerinde ****** durulmalı...ama kısa vadede özellikle ülkemiz için çıkış,yarı kimyasal yarı organik...Ne bulunabilirse artık...guvercin gubresi,tavuk,koyun,keçi gübresi falan....%100 organik kavramı imkansızın eşiğinde...hava da da kimyasal,su da da ...denizden çıkan balıklardaki yüksek civa oranı bile tehlikeyi anlatmaya yetiyor...Goç eden balıklarda bile yüksek civa demek...en sağlıklı bilinenlerin bile durumunu ortaya koyuyor...gezegeni mahvettik...En büyük zulum biz insanoğlundan geldi...Karada ve denizde fesat aşikare zuhur etti...bizim yaptıklarımız yüzünden...
. artık yaz yağmurları tropik havada geçen iklimler uzun vadede meyve türlerinde değişimi de beraberinde getirecek...dejenerasyon arttıkça organiğin önemi anlaşılmaya başladı lakin bu sefer de organik muamma ya dönüyor...organik bıraktık mı?Artık yüzdelik dilimlere bakacaz..yüzde kaç organik?en organik yüzde kaçı yakalarız...Başarabildiğimiz kadarı kârdır..
Sonuçta Solucan gübresi kendimize kadar ufak tefek çevredekilere meyvecilere yetecek kadar üretiyoruz..gayet de memnunuz...kısmetse de devam edecez...yarasaların bol bol kullandığı bir iki yer keşfedersek onu da deneyeceğim...bir yer keşfettim geçen yıl..epey yarasa vardı...ama gübre alımı mümkün değildi...zahmetli iş...doğal olarak o yüzden de pahalı

Çözülmeyen bileşiklerin Çözümünü bulmuş zeki insanlarımız Leonardit' hepimiz biliriz en basit tanımı KÖMÜR diye söylediğimizde zihinler daha iyi aydınlanır. Bu kömürü Potasyum Hidroksit denen aşırı tehlikeli ve zehirli olan bileşiğe yatırıp damıtarak elde ettikleri çakma Huvmik asit ile iş çözülüyor deniyor tabi gerçekte toprağın bir daha dönüşü olmayan bir ölüme sürüklendiğini göz göre göre kabul etmiyorlar. Normalde gübrenin içinde midemizde bu asit mevcut. Bu asit doğal yollar ile dediğiniz gibi gübre ile toprağa sunulduğunda işler değişiyor olumlu yönde bu neden ile kimse Kimyasal olan HUVMİK asit alıp kullanmasın sadece kendiniz kandırırsınız. Gübre kullanın.

mustafa.kaya 26-05-2019 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih_Soydemir (Mesaj 1569148)
Çözülmeyen bileşiklerin Çözümünü bulmuş zeki insanlarımız Leonardit' hepimiz biliriz en basit tanımı KÖMÜR diye söylediğimizde zihinler daha iyi aydınlanır. Bu kömürü Potasyum Hidroksit denen aşırı tehlikeli ve zehirli olan bileşiğe yatırıp damıtarak elde ettikleri çakma Huvmik asit ile iş çözülüyor deniyor tabi gerçekte toprağın bir daha dönüşü olmayan bir ölüme sürüklendiğini göz göre göre kabul etmiyorlar. Normalde gübrenin içinde midemizde bu asit mevcut. Bu asit doğal yollar ile dediğiniz gibi gübre ile toprağa sunulduğunda işler değişiyor olumlu yönde bu neden ile kimse Kimyasal olan HUVMİK asit alıp kullanmasın sadece kendiniz kandırırsınız. Gübre kullanın.

Toprağa leonardit karıştırmayalım mı peki, bu arada hemen 10kg yarasa gübremi alıyorum. Gübrelerin tamamında hastalık bulunma riski olduğunu düşünüyorum.

Fatih_Soydemir 26-05-2019 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa.kaya (Mesaj 1569160)
Toprağa leonardit karıştırmayalım mı peki, bu arada hemen 10kg yarasa gübremi alıyorum. Gübrelerin tamamında hastalık bulunma riski olduğunu düşünüyorum.

Saf Leonardit hiç bir zarar vermez. Ama yapay Huvmik asit öldürür toprağı.

serhatb 17-11-2019 15:48

Arkadaşlarımın hepsinin yorumunu okudum neredeyse hepsinin emeğine sağlık. Fakat burada üstüne basarak söylemek isterim ki solucan gübresi bir gübre turu değil toprak düzenleyicidir. İlk önce o konuda mutabık olalım. Kendi bahçem için kurduğum ufak bir solucan tesisim var, 5 yıla yakındır organik sebze meyve üretimi yapıyorum ticari değil ailem ve dostlarıma anca yetiyor. Simdi konuya gelmek istiyorum. Egzotik Garden da okuduğum bir makaleden sonra aklımdaki soru işaretlerinin hepsi kalktı. Mesela ilk tohumdan fide döneminde neden solucan gübresi çünkü toprakta kilitli kalmış olan vitamin ve mineralleri solucan gübresi düzenleyerek bitkinin alacağı forma geliyor. Bundan sonra sebze 4 yaprağa döndüğünde yarasa gübresi ikisi de tamamen organik ve insan sağlığına hiç bir zararı yok. Yemlik mısır üreten bir arkadasimin ufak bir alanında yarasa gübresi kullandık mesela, siz hiç 5 m yi aşan Mısır gördünüz mü? Ben gördüm. Peki analize gitti mi? evet gitti ve üzerinde hiç bir kimyasal kalıntı bulunamadı. Yani bir organik çılgınlığı basladi, aldı başını gidiyor. Zannetmeyin sebze meyve sadece kimyasal ilaçtan zehirlenir. Şu an soluduğumuz hava ve yağmur sularını bir kontrol edin lütfen. Bizim soludugumuz havayı, bitkide soluyor ve o yağmur ile besleniyor bitkiler. Başınızı ağrittim hakkınızı helal edin

selim_50 18-11-2019 07:57

fatih bey mümkünse yarasa gübresi için bir marka önerebilirmisiniz

Robinson Crusoe 02-06-2020 22:06

Turkuvaz'dan 10 Kg toz yarasa gübresi sipariş ettim evdeki saksılarımda kullanmak için Fatih Soydemir Bey'in tavsiyesini dikkate alarak. Kendisine teşekkürler, kafa karıştırmadan net cevaplar vermiş başlık altında.

Bir miktar fazla almış oldum ama raf ömrü 10 yıl yazıyor web sitelerinde, uzun süre kullanabilirim artanı.

Leonardit ve EM A ürünü ile birlikte kullanacağım. Anladığım kadarıyla birbirlerine etkileri yok :confused:

Fatih_Soydemir 03-06-2020 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Robinson Crusoe (Mesaj 1590180)
Turkuvaz'dan 10 Kg toz yarasa gübresi sipariş ettim evdeki saksılarımda kullanmak için Fatih Soydemir Bey'in tavsiyesini dikkate alarak. Kendisine teşekkürler, kafa karıştırmadan net cevaplar vermiş başlık altında.

Bir miktar fazla almış oldum ama raf ömrü 10 yıl yazıyor web sitelerinde, uzun süre kullanabilirim artanı.

Leonardit ve EM A ürünü ile birlikte kullanacağım. Anladığım kadarıyla birbirlerine etkileri yok :confused:

Neme maaruz kalmadıkça çamurlaşmadığı sürece özelliğini kaybetmez yani sadece saklama koşulları önemli su almayacak bir ortamda ağzı açık duruyor bendede rutubet yapmasın diye.

Fatih_Soydemir 03-06-2020 15:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 (Mesaj 1577932)
fatih bey mümkünse yarasa gübresi için bir marka önerebilirmisiniz

Turkuvaz gübre firmanın adı. Zaten bu işi yapan fazla firma yok.

devrann 03-06-2020 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih_Soydemir (Mesaj 1569148)
Çözülmeyen bileşiklerin Çözümünü bulmuş zeki insanlarımız Leonardit' hepimiz biliriz en basit tanımı KÖMÜR diye söylediğimizde zihinler daha iyi aydınlanır. Bu kömürü Potasyum Hidroksit denen aşırı tehlikeli ve zehirli olan bileşiğe yatırıp damıtarak elde ettikleri çakma Huvmik asit ile iş çözülüyor deniyor tabi gerçekte toprağın bir daha dönüşü olmayan bir ölüme sürüklendiğini göz göre göre kabul etmiyorlar. Normalde gübrenin içinde midemizde bu asit mevcut. Bu asit doğal yollar ile dediğiniz gibi gübre ile toprağa sunulduğunda işler değişiyor olumlu yönde bu neden ile kimse Kimyasal olan HUVMİK asit alıp kullanmasın sadece kendiniz kandırırsınız. Gübre kullanın.

Malesef bu yazdıklarınızın bir geçerliliği yok,bilimsel olan kanıtlanmış şeylere forumda alakasız şeyler yazmakta yeni moda.Çalışmalar gösteriyor ki bitki türüne göre dozlar değişmekle birlikte sıvı humik asit ve fulvik asitler kök gelişimini ve dolayısıyla kök ağırlığını arttırdığını ve buna bağlı olarak bitki verimini arttırdığı bir çok çalışmada kanıtlanmış peki nasıl oluyorda toprağı bitiriyor?
Bir çözümünüz var mı peki bu çözünmeyen bileşikleri çözünür hale getirmek için ?

Zemheri42 21-06-2021 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa (Mesaj 1569126)
Solucan gübresi ağırlıklı olarak gübre değil zaten...toprak düzenleyici...yarasa gübresi ise mağaralardan,ya da özel yapılma alanlardan toplanma yarasa dışkısı...o yüzden mukayese bile çok sağlıklı değil...yanmış ahır gübresi nde bile bitkiyi daha çok coşturacak elemnetler var...solucan gübresinde her element çok az miktarlarda...%1-2 bilemediniz %3-4...en iyi oranlar bu...
Toplumda yanlış bir algı da var...solucan gübresi ni kullanınca ürün uçuşa geçecek zannediyor...Ve milletimiz gözünle gördüğüne inanıyor...diğer faydaları sen istediğin kadar anlat...henüz o noktaları yakalayamadık...
Önceki yıllarda kullanılan kimyasal gübreler bitkiler tarafından çözümlenip alınamıyor ..kireç,tuzluluk,ph dengesi...gibi etmenler...solucan gübresini böyle bir tarlaya uyguladığınızda harika sonuç veriyor..çözülemeyen elementler çözümlenip bitki tarafından alınabilince bitki çıldırıyor....bunu da reklam olarak sırf solucan gübresi marifeti diye sunuyorlar...marifeti büyük,faydası büyük ama bu faktörler göz önüne alınmalı...zaten gübreli,bol azot,fosfor,potas lı toprak var...lakin 4-5 e düşen ph atılan kimyasal gübrelerin alınımını %30 lara kadar düşürüyor...solucan gübresi 7-8 dolaylarında ph ve organik desteği solom sıvı ve diğer faydalarıyla çözümleme sağlayıp toprağa adeta nefes aldırıyor,bitkileri iştahlandırıyor..
Yarasa gübresi ile alakalı bir belgesel izlemiştim...elde edilmesiyle ilgili...yakında üretim biz de de artışa geçer...Faydası dünyada biliniyor,etkisi de...organik her madde zaten toprağı da ıslah ediyor...uzerinde ****** durulmalı...ama kısa vadede özellikle ülkemiz için çıkış,yarı kimyasal yarı organik...Ne bulunabilirse artık...guvercin gubresi,tavuk,koyun,keçi gübresi falan....%100 organik kavramı imkansızın eşiğinde...hava da da kimyasal,su da da ...denizden çıkan balıklardaki yüksek civa oranı bile tehlikeyi anlatmaya yetiyor...Goç eden balıklarda bile yüksek civa demek...en sağlıklı bilinenlerin bile durumunu ortaya koyuyor...gezegeni mahvettik...En büyük zulum biz insanoğlundan geldi...Karada ve denizde fesat aşikare zuhur etti...bizim yaptıklarımız yüzünden...
. artık yaz yağmurları tropik havada geçen iklimler uzun vadede meyve türlerinde değişimi de beraberinde getirecek...dejenerasyon arttıkça organiğin önemi anlaşılmaya başladı lakin bu sefer de organik muamma ya dönüyor...organik bıraktık mı?Artık yüzdelik dilimlere bakacaz..yüzde kaç organik?en organik yüzde kaçı yakalarız...Başarabildiğimiz kadarı kârdır..
Sonuçta Solucan gübresi kendimize kadar ufak tefek çevredekilere meyvecilere yetecek kadar üretiyoruz..gayet de memnunuz...kısmetse de devam edecez...yarasaların bol bol kullandığı bir iki yer keşfedersek onu da deneyeceğim...bir yer keşfettim geçen yıl..epey yarasa vardı...ama gübre alımı mümkün değildi...zahmetli iş...doğal olarak o yüzden de pahalı

Kimyasallardan korunacağız derken virüslere bulaştık galiba

Ahiler 27-09-2021 06:09

Bi sorum olacaktı yarasa dışkısının bir tanesi bi kazan suya düşmesi durumunda o su içilse bir şey olur mu

Ahiler 27-09-2021 07:20

Bi sorum olacaktı yarasa dışkısının bir tanesi bi kazan suya düşmesi durumunda o su içilse bir şey olur mu
21-06-2021 09:50
Zemheri42
Alıntı:

Ahiler 27-09-2021 07:20

Acil cevab lazım

a.timur 28-09-2021 20:57

Üreticisini bildiğim solucan gübresi kullanıyorum.

Hasip 30-04-2022 15:29

Merhaba... 40 lt saksıda 6 yaşında lime limonum var...toz yarasa gübresini hangi dönemlerde ve hangi ölçülerde kullanmalıyım... aynı anda toz yarasa gübresini topraktan, sıvı gübreyi yapraktan kullanabilirmiyim ? 4 gün önce bir kilo solucan gübresi ve bir su bardağı güvercin gübresini toz haline getirip karıştırdım ve uyguladım...Bu uygulamadan sonra yarasa gübresi uygulamak bitkiye zarar verir mi?

Oktay orhun 01-05-2022 22:02

Merhaba bende bahçe işlerine merak sardım. Ata tohumundan filizlendirdim domates, salatalık ve biber fidelerini ektim. Solucan gübresi mi yoksa yarasa gübresi mi daha iyi verim artışı sağlar bilgilerinize muhtacım. Piyasa daki Yarasa gübreleri güvenilir mi? İnternet alış veriş sitelerinde sürekli bir markanın adı öne çıkıyor pekte guvenemedim açıkçası.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024