agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Scotch Bonnet Biberi (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/36053.htm)

Ozlem A 04-12-2014 12:34

Scotch Bonnet Biberi
 
1 Eklenti(ler)
İlk kez agaclar.net'te adına rastladığım Scotch Bonnet biberlerine seyahatte rastlayınca görüntülerine de bayıldım ve tohumları için aldım.

Görüntüsünden hiç beklemezdim ama özellikle kırmızı olanı bugüne kadar tattığım biberlerden çok daha acı, keserken boğazım yanıp öksürtünce yaptığım yemeğe 1 cm2 kadar minik bir parça koydum. Bu kadar bir parça bile yemeği epeyce acı yapmaya yetti.

Üç rengi var elimde ve yaza doğru ekmek istiyorum. Yetiştirmede dikkat edilmesi gerekenkoşullar varsa önerilerinizi beklerim.

Bu arada da tohumların bozulmaması için özel bir işlem gerekir mi?

Sayın bahcedenn eğer sizde yoksa ayırabilirim tohumlardan :)

bahcedenn 04-12-2014 12:46

Teşekkürler Sn. Ozlem A,
Bu çeşitten elimde yok. Kabul edebilirim teklifinizi.
Yalnız resimdekiler 2 çeşit midir? Yoksa kırmızılar sarıların olmuş halleri mi?

Bu arada diğer biberler gibi yetiştirebilirsiniz. Yalnız tek dikkat etmeniz gereken diğer biberlerden hibritlenmemesi için ona göre önlem almanız. :)

Ozlem A 04-12-2014 12:48

2 çeşitler. Sarı olanlar daha az acı. Bir de turuncu renk var onun ayrı bir çeşit olup olmadığından emin olamadım.

Güler Abla ve sizin için domates tohumu da ayırdım, 20 Aralık'ta toplantıya geliyorsanız onları da getiririm. Ya da posta ile gönderebilrim.

bahcedenn 04-12-2014 12:59

Şimdi baktım, inceledim biraz. Sarısı, kırmızısı, turuncusu ve yeşili varmış. Zaten Habanero'nun da kuzeniymiş. Oldukça acı bir biber. Dikkatli olmakta fayda var. :)

Ozlem A 04-12-2014 13:17

Evet, gerçekten çok acı.. Direkt tadına bakmaya cesaret edemedim. Ama yemeğe verdiği aroma güzel.

sedail 05-12-2014 00:11

Jamaican scotch bonnet yetiştirmiştim acılık değeri habanero turuncudan çok daha azdır rahatlıkla acı sever bireyler tüketebilir sarı olanın aroması daha çok hoşuma gitmişti acılığını az bulduğum için şu an yetiştirmiyorum.
Çok verimli bir tür epey biber toplamıştım.

Ozlem A 05-12-2014 11:21

Scoville değeri 100,000 ile 350,000 arasında değişiyormuş. En acı ilk 10 biber listesinde. Bana göre çok çok acı :). Ama tadı enteresan, neredeyse limonlu gibi.

sedail 08-12-2014 23:29

Tadı nasıl tarif edebilirmisiniz lütfen yetiştirmeye değer bir çeşitmidir.

Ozlem A 09-12-2014 10:10

Seyreltilmiş tadı bana hafif ekşili bir acı gibi geldi. Sos yapımı için ekmeyi düşünüyorum.

sedail 09-12-2014 11:56

Teşekkürler, umarım bol bol ürün alırsınız mümkün olduğu kadar büyük bir saksıya dikin gelişimi daha iyi olacaktır.
bendeki Bhut Jolokialar bu senede kışı atlatabilirlerse 4 yaşına girecekler daha büyük bir saksıya transfer olacaklar yaz gelince, her sene daha fazla ürün veriyorlar.

stok 24-12-2014 18:14

Biraz geç olacak ama biberlerin tohumlarını ayıkladınız mı yoksa içinde mi bıraktınız? Benim yetiştirdiğim bonnetler limon gibi suluydu ve inanılmaz aromatikti. Sulu olması nedeniyle çabuk çürümeye meyilli. Biberleri çürütmeden tohumları ayıklayıp kağıt havluda kurutabilirsiniz.

Ozlem A 16-02-2015 20:38

Epey geç olacak ama, çürütmeden sarı ve kırmızıdan tohum aldım, turuncu maalesef sırasını beklerken çürüdü. Çok iyi ifade etmişsiniz sulu ve aromatik bir biber ve inanılmaz acı.

sedail 16-02-2015 21:03

Tohumların çimlenmeme durumu olursa pm ile ulaşın bendeki farklı tip scotch bonnetden göndereyim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024