agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Nane (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2764.htm)

Selahattin Yılmaz 24-12-2006 20:06

Nane
 
Nane (Menta Piperita)

Baharlı, özel kokulu ve acımsı lezzetinden dolayı çok sevilir. Yaprakları, taze iken veya kurutulduktan sonra, yemek, çorba ve salatalarda kullanılır, sindirim organlarının olumlu etkide bulunan çok şifalı, iştah açıcı bir sebzedir. Bunun dışında esans sanayiinde mentol eledesinde kullanılır.

İklim:
Ilık ve nemli iklimden hoşlanır.

Toprak:
Kumlu killi, kuvvetli, topraklarda iyi gelişir.

Gübre:
Çürümüş çiftlik gübresi ile kompostodan ayrı olarak azotlu ve potaslı gübrelerden çok faydalanır.

Yetiştirilmesi:
Küçük, esmer, yuvarlak tohumları ile üretilir ise de, bahçecilikte: Kök ayırması veya nane sürgünlerinin 10-20 cm uzunluğunda kesilerek bahçenin veya yetiştirme kabının nemli ve yeter derecede güneş gören uygun bir yerde dikilip köklendirmek suretiyle nane yetiştirmesi çok daha kolay ve pratik olmaktadır. Çelikler, kolayca tutup köklenerek yeniden kol atar, 30 hatta 80 cm uzayarak bulundukları yeri kısa zamanda kaplar. Nane çeliklerinin köklenip gelişme zamanında, ot almasına ve sık olarak sulanmasına önem verilmelidir.

Naneyi tohumdan üretmek zorunluğu varsa, bahçenin hafif gölgeli, nemli bir yerine yeteri miktarda tohum tavası hazırlanır. İlk veya sonbaharda seyrek olarak tohum serpilir fakat üzeri kesinlikle harçlanmaz , hafifçe tokmaklamak ile yetilinir ve tohumlar çimleninceye kadar gölgelik verilir.

Nane hasadı:
Ekildiği veya dikildiği yeri kaplamaya başlayan genç nane sürgünleri 15-20 cm uzunluğunda kesilerek uygun demetler halinde satışa çıkarılırlar. Kurutulacak naneleri sapından ayrılır yapraklı olarak en kısa zamanda kurumaları ve güzel yeşil renklerini kaybetmemeleri için fazla güneş görmeyen havalı bir yerde kurutulmaları gerekir. Kuruduktan sonra ovalanıp kaplara konulur ve kış ayları içinde kullanılır. Kesilip hasat edildikten sonra yeniden sürüp gelişmelerine devem edebilmeleri için, naneliğe bol ve sık su verilmesine ve mümkünse azotlu gübrelerle veya şerbetle gübrelemesi yapılmalıdır.


Tarım Meslek Lisesi
Özel Sebzecilik
M.Celal BAYKAL

Ophrys 25-12-2006 13:40

Sayın klimanjaro küçük ötesi nane tohumlarından 1ay kadar önce ektim hala yeşerme yok.Neden acaba? Bu arada japon feneri fotoğrafını gördünüz mü? yorumunuz nedir?

Selahattin Yılmaz 25-12-2006 14:55

Nanenin tohumları hakkında çok fazla bir şey diyemeyeceğim ama tohumlar geç çimlenebilir bunun dışında bayat olmasından dolayı çimlenme kabiliyetini yitirmiş olabilir.

Nane tetraploid bir bitkidir. Yani üç bitkinin melezlemesiyle oluşmuş bir bitkidir diye biliyorum bu nedenle nane çeliği bulmak suretiyle ekmenizi tavsiye ederim çıkan tohumlar ehil ellerde üretilmediyse tam nane elde edemeyebilirsiniz.


Evet resim geldi gördüm kudret narı ile birlikte büyümüş çok hoş bir bitki sevgili Elfogi saolsun tohumlarından 2 tane gönderecek...

Ophrys 25-12-2006 15:47

Dilerseniz ben de gönderebilirim. Güvey feneri ve başka tohumlarda ekleyebilirim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Ophrys 25-12-2006 15:49

Ben fotoğraf ekleyemiyorum siz benim adıma japon fenerini siteye ekleyebilir misiniz?

DevrilgenKayik 26-06-2007 23:01

Bahçesine nane ekmek/dikmek isteyecekler dikkat etsinler. Çok kolay yayılıyor, gelişiyor, durduramıyorsunuz .

hassoman 26-06-2007 23:25

Nane (Menta Piperita)
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik (Mesaj 122237)
Bahçesine nane ekmek/dikmek isteyecekler dikkat etsinler. Çok kolay yayılıyor, gelişiyor, durduramıyorsunuz .

Çok haklısınız. 20 gün kadar önce semt pazarından nane almıştım. Baktım içlerinde köklenecek gibi olanları vardı. Üç tanesini bahçenin bir köşesine sokuvermiştim. Bugün baktım ki, başlarını alıp gitmişler. Biraz ayıkladım.

Belmas 27-06-2007 09:49

Ben iki hafta önce maydonoz ve nane tohumu aldım. Her iki tohumu da bir hafta suda beklettip diktim. Maydonozlarım çimlendi ama nanelerden ses seda yok hala... Keşke ben de pazardan köklü taze nane araştırıp alsaydım :)

hassoman 27-06-2007 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Belmas (Mesaj 122310)
....Keşke ben de pazardan köklü taze nane araştırıp alsaydım :)

Sevgili Belmas,
Hâlâ pazarlarda taze nane satılıyor. Geç kalmış sayılmazsınız.
Şöyle köklerinde bir iki kıl kadar uzantı olsun yeter. Suya koyun. Bir iki gün sonra dikin gitsin... Ha sahi, köksüz nane dallarını bir bardak suda, pet şişede köklendirebilirsiniz sanıyorum. Sitede bunun nasıl yapıldığı çok güzel anlatılmış. Deneyin, ne kaybedersiniz ki...
Hadi kolay gelsin..

limon 28-06-2007 01:02

Bu sene nanelerimi kurutamadım çünkü aynı güllerimdeki gibi pas hastalığı oldu.
Kesip çöpe attım mecburen bir çuval naneyi. Şİmdi tekrar çıkmaya başladılar ama bu sefer de üzerlerinde onlarca fosforlu koyu yeşil kristal buncuk gibi uçan böcekler oluyor. Allahtan bir saksı mutfağa yakın yere ekmiştim de taze nane ihtiyaçlarını o karşılıyor. Sebze bahçemdeki nanelerim bu sene hiç bir işe yaramadı.

ceviz 09-07-2007 00:43

Bence nane tohumu ile hiç uğraşmayın. En iyisi kök ayırma yöntemini deneyin. Eğer kök ayırma gibi bir olanağınız yoksa, pazara gitmeniz gerekecek. :) Ancak pazarcılar genelde satışa çıkarmadan önce nanelerin diplerini kesiyor. Çoğu da bu işlemi satış yaptığı yerde yapıyor. Rica ederseniz arayıp köklü bir iki tane bulabilirsiniz. Ayrıca nane dallarını suda bekletip köklendirebilirsiniz. Ancak kökünün çıkması için fazla beklemeyin çürüyor. ;)
Onun yerine küçük birkaç nane dalı seçin, büyük yapraklarını kopartın, 4 ya da 5 gün suda bekletin ve köklenmediyse bile nemli bir toprağa ekin. Doğrudan güneş görmeyen bir yerde, sulanmasına özen göstererek biraz bakarsanız köklenecektir.:)

AtakanKaraman 29-07-2007 14:57

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Yaklaşık 4 hafta önce bende pazardan nane aldım ve hemen suya koydum 3-4 gün sonra köklendi, ardından uzun saksıya diktim ve 2 - 3 tane kayıp haricinde hepsi tuttu. Kopartıp kopartıp yenecek duruma geldiler. İki sorum olacak.

1- Naneleri kopartırken ben ortasından ellimle kırıp alıyorum, alttan çıkanlarda dal dal büyüyorlar, doğrumu yapıyorum ? daha aşağılardan mı koparmak lazım ?

2- Nanelerden iki tanesi üstünde çiçek açıyor, zannedersem tohum olacak. Eğer bunlar tohumsa bundan sonra ne yapmalıyım ?

Resmi ekliyorum

Saygılarımla
Atakan

ozz 24-09-2007 01:12

Bundan biriki ay öncesi annem getirmişti bana da."Medine nanesi".Keskin kokusu harici diğer nanelerden farkı ne bilmiyorum.Benim nanemde de bu çiçeklerden açtı .Tohum mu olacak?Ne yapmalıyım?

denizakvaryumu 24-09-2007 10:59

Nane Ankara'da kışı dışarıda geçirebilir mi? Yani dona dayanıklı bir bitkimidir?

Selahattin Yılmaz 24-09-2007 11:25

Nanade kışın toprak üstü organları kaybolur ancak toprak altı organları ölmez havaların ısınmasıyla kendisini toprağın üzerine atar. Eğer yapacaksanız baharda çelikle yapın eğer baharı bekleyemeyecekseniz o zaman toprak altı rizomlarından edinin onları dikin baharın onlar toprak üstüne sürgün verirler.

limon 24-09-2007 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozz (Mesaj 155494)
Bundan biriki ay öncesi annem getirmişti bana da."Medine nanesi".Keskin kokusu harici diğer nanelerden farkı ne bilmiyorum.Benim nanemde de bu çiçeklerden açtı .Tohum mu olacak?Ne yapmalıyım?

Ozz, çiçekler tam açtıktan sonra kurumaya başlayacaklar. Kuruyunca avucunuzda hafifçe ovalayınca küçük siyah tohumlar dökülecektir. Tam kurumadan dalından koparmayın.

ozz 30-09-2007 21:07

Peki bu tohumları bahara mı saklıyayım.yoksa eksemmi tekrar?Zaten bu gün nanemi küçük saksısından çıkardım daha büyük uzun saksıya ektim.Kökler saksının altından çıkmıştı umarım canlılığını yitirmez.

denizakvaryumu 10-01-2008 11:20

Naneyi daima güneş gören salon içi-pencere önünde yetiştirebilirmiyiz?

Bir başka anlatımla nane kış uykusuna-kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir bitki midir?

Selahattin Yılmaz 10-01-2008 12:10

Nane soğuk geçen yerlerde dışarda kalırsa kendisini kısar yani yeşil aksamını yok eder toprak altı organlarına çekilir. Ancak kısaca pencere önünde yetiştirirseniz ne olur bilemem bence deniyin bir görelim ya da Antalya gibi yerlerde aşırı kış olmadığından orada gören yetiştirenler bu duruma şahit olmuşlardır onlar bitkinin tavrını söyleyebilirler.

denizakvaryumu 18-04-2008 11:44

Erkekler Dikkat :)
 
Nane çayı kısırlığa neden oluyor
Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) yapılan bir araştırma Isparta ve çevresinde kaynatılarak içilen nanenin gebeliğin oluşumunu olumsuz etkilediğini ortaya koydu.


AA
Güncelleme: 17:43 TSİ 02 Mart 2007 CumaISPARTA - Isparta’da kaynatılarak tüketilen nanenin (Mentha Spicata Labiatea) üreme sağlığına etkisini araştıran Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Mungan, bu araştırmanın sonunda nanenin, çay gibi kaynatılarak sıklıkla tüketilmesi durumunda gebeliğin gelişimini olumsuz etkilediğini belirledi.


http://www.ntvmsnbc.com/news/400843.asp?cp1=1

Nane çayı tüyleri döküyor

nane çayının düzenli tüketimi erkeklerde cinsel isteksizliğe, kadınlarda ise tüylerin dökülmesine neden oluyor

http://www.ntvmsnbc.com/news/400767.asp

GÜNDE İKİ BARDAK NANE ÇAYI İÇMENİN, KADINLARDA İSTENMEYEN TÜYLERLE MÜCADELEYE YARDIMCI OLDUĞUNU YAZDI.

İngiliz Guardian gazetesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Endokrinolojisti Mehmet Tamer'in son araştırmasına yer verdi. Gazetenin bilim muhabiri Ian Sample imzasıyla yayınlanan haberde, ard arda beş gün boyunca nane yaprağı çayı içen kadınlarda yüz, karın ve göğüs bölgelerinde koyu renkle tüylerin oluşmasına neden olan hirsutizm'i tetiklediğine inanılan hormonların azaldığı kaydedildi.

Söz konusu düzensizliğin Polikistik Yumurtalık Sendromu'yla ilişkili olduğu belirtilen haberde, bu durumun, doğum yapabilme çağına gelen bayanların yüzde 5 ila 10'unu etkilediği ifade edildi.

Türk bilim adamının çalışmasının 'Phytotherapy Research' dergisinde yayınlandığı kaydedilen haberde, çalışmada yaşları 18 ile 40 arasında değişen 21 kadının kullanıldığı ve bu kadınların 12'sinde Polikistik Yumurtalık Sendromu olduğu vurgulandı.

Haberde, çalışmanın sonuçlarında kan testlerinin, testesteron hormonunun yüzde 29 oranında azaldığını gösterdiği aktarıldı. Gazete, araştırmaya göre nanenin, mevcut tedavilere iyi bir alternatif olabileceğini yazdı. Haberde, Türk ekibin söz konusu araştırmayı yapmaya, uzun süre nane çayı içen kullanan erkeklerde libidonun azaldığı bilgileri üzerine yapmaya karar verdiği de kaydedildi.

http://www.haberler.com/bol-bol-nane-cayi-icin-haberi/

lizard 18-04-2008 12:34

Ayrıca taze nane yaprağı harika bir ağrı kesicidir. Özellikle baş ağrısına birebir gelir. Taze nane yapraklarından 3-5 kemirmek suretiyle etkisi görülebilir.
Kaynak: Sevgili anneannem İsmet hanım :)

sükunet 18-04-2008 14:28

benimde balkonumda nanem var..
annem evlendiğimde ekmiş getirmişti..
saksısında bütün yaz salatalarımda taze nane kullandım :)
üzerinden bir kış geçti ve saksımı içeri almadım..
şöyleki bahar geldi şimdiden toprak yeşermeye başladı...
sanırım bu yazda salatalarımda kendi yetiştirdiğim taze nanelerimden kullanacağım :)

sercinyo 29-04-2008 23:58

Nanelerimi ektiğim saksının altlarında küçük delikler vardı.Hızlıca yetişdiler sağolsunlar problem yok :) Ancak bu akşam alttaki tabağına kuş pislemiş onu temizlemek için saksıyı kaldırdım, alttaki deliklerden uzamış belki 2 karış olmu beyaz beyaz iplliksi kökler salınmış.Bunları ne yapmam lazım kessemmi, yoksa tabağına yine öylece bırakayımmı ?
Teşekkürler.

limon 30-04-2008 00:56

Saksısını büyütün bence.

dilekagaci 11-05-2008 21:42

benim de balkonumda nane'm var bir saksı...şimdiye kadar bir sorun yaşamadım ama bu bahar daha dogrusu kıştan beri alt yapraklarında lekelenmeler ve renginde siyahlaşmalar başladı...bunları kopardım...üstünden yeni filizler veriyor ama biraz büyümeye başlayınca lekeleniyor ve sararıyor...saksısını degiştirdim. yeni torf aldım ektim, böcek olabilir mi diye, çıkmadı...ne yapmalıyım?

limon 12-05-2008 11:58

Nanelerim geçen sene hem pas hastalığı olmuştu hem de boncuğa benzeyen fosforlu renkli böcekler tarafından istila edilmişti. Dipten kesmiştim. Bu sene de ilk başta çok sağlıklı çıkmalarına rağmen yine aynı böceklerin istilasına uğradılar. Geçen gün ilaçlamak zorunda kaldım ama yaprakları yine keyifsizlenmiş. Bulunduğu yeri sevmediklerini düşünerek bir iki kök te başka yere dikmiştim onlar sağlıklı şimdilik.

üzüm 12-05-2008 23:18

Galiba bu böcekten bahsediyorsunuz. Bunlardan kurtulmanın organik yolunu bulamadığımdan, onlarla yaşamaya alışmıştım. Taze nane için saksıda yetiştirmeye başladım (kontrolü daha kolay oluyor). Kurutmak için yetiştirdiğim naneyi (normalde Mayıs ortası veya sonu toplardım) Mayıs başı toplamaya başladım (minumum hasarlı oldukları dönem). Hemen hemen her gün yağmurlama sulama yaparak erken gelişmesini sağlıyordum. (İstanbul'da)
Eskişehir'i pek sevmiyorlar;) galiba, henüz buralarda rastlamadım.

limon 13-05-2008 21:17

Evet Uzum bu böceklerden çok sayıda var nanelerin üzerinde. Sadece nanelerin üzerine yerleşiyorlar. Geçen yıl ben de bir kök saksıya dikip evin ihtiyacını onunla gidermiştim. Bu yıl da değişik yerlere diktim ama istediğim gibi olmadılar.

üzüm 14-05-2008 10:18

Bildiğim kadarıyla nane yağmurlama sulamadan çok hoşlanır. Sabah veya akşam muhakkak yapraklarını ıslatacak kadar yağmurlama yaparım. Nane yeri hazırlayamadığım için benimkiler saksıda (yatay, uzun olan saksılarda), geçen hafta topladım, kurutdum; bu hafta sonu tekrar toplanacak düzeye gelecek.
Umarım böceklerden kurtulmanın bir yolunu bulabilirsiniz.

sardunya12 18-06-2008 11:38

nanelerden kurtulmak istiorum. hertaraf nane kes kes bitmiyo.bunlardan nasıl kurtulabilirim.Kendi kendine çıkıyorlar.Nasıl kurtulacam bunlardan


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024